Russische witwascarrousel vormt testcase voor Letland

Het omvangrijke witwasschandaal (20 miljard dollar) in Moldavië en Letland begint voorzichtig een strafrechtelijk vervolg te krijgen. Een test-case voor het kersverse EU-lid Letland dat vooralsnog enkel een boete van 140 duizend euro heeft uitgedeeld.

Justitie in Moldavië heeft ‘vier of vijf bankiers’ op de korrel die meewerkten aan een Oost-Europese witwas-carrousel waar de afgelopen vier jaar circa 20 miljard dollar uit Rusland werd witgewassen. De zogenoemde Russian Laundromat kwam aan het licht door de onderzoeksjournalisten van de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Het witwassen verliep via 15 verschillende Moldavische rechtbanken waar over fictieve leningen een gerechtelijk vonnis uitgelokt werd waarna de terugbetaling - onder toeziend oog van een juridisch executeur - moest plaatsvinden (volledige uitleg is hier op te vinden). Met een gerechtelijk bevel kreeg het zwarte geld zodoende een paar tinten grijs – een onafhankelijke rechter had er tenslotte een oordeel over geveld. De zwarte tegoeden stroomden vanaf 19 Russische banken richting de Moldavische Moldindconbank en belandde via Letland in de Europese Unie.

EU-kandidatuur

Zowel de omvang van de Russian Laundromat als de begunstigde landen maken deze zaak wrang: Letland mocht begin dit jaar de euro introduceren en Moldavië (“De beste leerling van Oost-Europa?”) tekende eind juni een associatieverdrag met de Europese Unie. Moldavië en Letland lijken nu in te grijpen. ‘Rechters en juridisch executeurs zullen mogelijk naar de gevangenis gaan,’ zei Vasile Șarco, hoofd van de anti-witwas unit in Moldavië eerder dit jaar tegen OCCRP. Vorige week werd bekend dat Moldavië van plan is om ‘vier of vijf betrokken bankiers’ aan te klagen voor hun rol in de witwas-carrousel. ‘Het onderzoek is bijna afgerond,’ zei Sarco tegen persbureau Bloomberg, dat ook wist te melden dat de centrale bank van Moldavië een verstrekker van een (fictieve) lening en het management van het bedrijf heeft beboet. Letland heeft inmiddels een boete uitgedeeld van 140 duizend euro, maar weigert tegen Bloomberg aan te geven om welke bank het in deze zaak gaat.

Tandeloos

De Letse bank die in verband wordt gebracht met de Russian Laundromat betreft de Trasta Komercbanka. Deze Letse bank speelde ook een rol in de Magnitsky-zaak. Daarin zouden Russische officials zich schuldig hebben gemaakt aan het opstrijken van 230 miljoen dollar aan belastingteruggaves van het investeringsfonds Hermitage Capital. De juridisch medewerker Sergei Magnitsky zwengelde de zaak aan, maar werd vastgezet en overleed in de gevangenis. De zaak leidde in de Verenigde Staten tot de zogeheten Magnitsky Act waarin Amerikaanse bedrijven geen zaken mogen doen met personen die bij deze zaak zijn betrokken. Vorig jaar zomer deelde de Letse toezichthouder Financial and Capital Market Commission een boete uit van 140 duizend euro – de maximale boete in Letland – aan een niet nader gespecificeerde bank die zou hebben meegewerkt aan het wegsluizen van de tientallen miljoenen dollars.