
Het is oorlog in Europa. Welke gevolgen heeft dit voor Nederland en de rest van de wereld? Lees meer
Wat betekent de Russische invasie van Oekraïne voor de geldstromen van en naar Rusland? In dit dossier analyseren we de rol van Nederland in het schaakspel van de Russische machthebbers en schatrijke oligarchen – van Groningen, de Zuidas tot en met Den Haag.
OM legt beslag op eigendom van Jorrit Faassen, de ex-schoonzoon van Poetin
Buitenlandse Zaken onderzoekt Nederlander op Amerikaanse sanctielijst-Rusland
Heinekens communicatiedirecteur vertrekt na onthullingen over Russische investeringen
VS zetten voor het eerst Nederlander op Rusland-sanctielijst
Unilever breekt beloftes: winst in Rusland verdubbeld, reclamekosten gestegen
Curaçao: grote zorgen over ‘Russische’ gokbedrijven op sanctielijst
Topman Heineken krijgt felle kritiek, hekelt ‘huidig maatschappelijk klimaat van wantrouwen’
Na vertrek van de concurrentie in Rusland verdrievoudigt Heineken de winst
Heineken meldt koper voor Russische dochter, zal 10 procent van verkoopprijs moeten afstaan aan Poetin
Zelensky wil actie tegen Russische gokbedrijven op Curaçao
© Frank Meijer
Hoe de mentor van Baudet een schakel werd in Poetins pr-machine
‘Agent van Poetin’, ‘belangrijke denker van deze tijd’, ‘partij-ideoloog’. Diverse stempels zijn inmiddels gedrukt op de Brit John Laughland: de nieuwe leider van Forum voor Democratie Internationaal. Maar wie is deze conservatief die al jaren pleit voor minder EU, minder NAVO en meer natiestaat? En welke banden heeft hij met Rusland? We volgden zijn sporen en kwamen uit bij de aloude strategieën van de KGB.
Waarom dit artikel?
- Sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen worden de geldstromen van en naar Rusland kritischer bekeken. Dat geldt ook voor uitgesproken pro-Russische en anti-democratische standpunten die veelal online en op sociale media worden geuit.
- Hoewel bron, doel en financiering vaak onduidelijk zijn, zijn er aanwijzingen dat de Russische staat via aan hen verbonden instellingen pro-Russische, anti-EU en antidemocratische standpunten verspreiden, met als doel: verdeeldheid zaaien in westerse landen en de Russische invloed vergroten.
Wat hebben we onderzocht?
- We onderzoeken Russische beïnvloedingsstrategieën in de Nederlandse politiek en het publieke debat. Hoe werken die en wie doet eraan mee?
- Dit artikel is daarvan het eerste resultaat: een profiel van de conservatieve, anti-EU denker John Laughland, of – zoals Thierry Baudet hem noemt – ‘de partij-ideoloog’ van FvD.
Hoe hebben we het onderzocht?
- Een onderzoeksteam van FTM, Platform Authentieke Journalistiek en The Investigative Desk spreekt met een groot aantal internationale en Nederlandse bronnen (betrokkenen, onderzoekers en deskundigen) en analyseert originele (soms geheime of uitgelekte) documenten en onderzoeksrapporten.
Hier gaat het artikel over:
- Het onderzoek laat zien dat Laughland precies past in de methode waarmee de KGB al ‘enablers’ ronselde: mensen die geen actieve agenten zijn, maar door hun standpunten en publicaties pro-Russische informatie verspreiden.
- In het begin van zijn carrière schreef de Brit voor The Guardian en andere gerenommeerde media, tegenwoordig treedt hij op in Russische media en is hij gastdocent aan het Mathias Corvinus Collegium (MCC) in Boedapest. In 1997 publiceerde hij The Tainted Source, een van zijn meest invloedrijke boeken.
- Laughland verkeert in een internationaal conservatief netwerk dat directe banden heeft met pro-Kremlin-ideologen.
- Thierry Baudet prijst Laughland als ‘een van de grootste denkers’. Laughland geldt al langer als partij-ideoloog van Forum voor Democratie en werd in de zomer van 2022 benoemd tot directeur van de internationale tak van deze partij: Forum for Democracy International.
‘We can confirm that officers based at Gatwick Airport stopped a 59 year-old man on Friday 7 October after he arrived on an inbound flight from Budapest. The man was stopped under Schedule 3 of the Counter-Terrorism and Border Security Act, 2019, and was questioned by officers before later being released.’
Dit bevestigt de antiterreureenheid van de Britse politie. De 59-jarige man is John Laughland, directeur van Forum for Democracy International. De Brit geldt als de intellectuele ‘godfather’ van FvD-leider Thierry Baudet.
Kritische volgers van Baudet hebben hem al langer in het vizier, maar sinds de Britse eurosceptische conservatief deze zomer directeur van Forum for Democracy International werd, staat hij in de schijnwerpers als ‘agent van Poetin’.
Zelf verzet Laughland zich heftig tegen deze kwalificatie die hem naar eigen zeggen ook privé raakt. Hij is getrouwd met de half-Russische Emily Matthews, wier familie heeft geleden onder het schrikbewind van Stalin. Laughland: ‘Mijn schoonmoeder is een slachtoffer van de Stalinistische zuiveringen in 1937. Haar vader is geëxecuteerd in dat jaar, zij werd een wees en heeft tien jaar in kampen gezeten. Onder Stalin werden mensen die verdacht waren buitenlandse agent te zijn opgepakt.’
Daarom steekt het hem zo dat juist hij wordt weggezet als Russische agent.
Sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen, heeft dit stempel een verstrekkende lading gekregen. Niet alleen militair en economisch woedt een oorlog, ook in de politiek steken krachten de kop op die steeds openlijker pro-Russische desinformatie verspreiden en proberen de democratie te ondermijnen.
In Nederland gaat Thierry Baudet daarin het verst. Onlangs beweerde hij nog dat Europa wordt geregeerd door een stelletje kwaadaardige reptielen. De enige verlosser volgens hem: president Vladimir Poetin. Baudet komt niet in zijn eentje op deze ideeën, maar laat zich voeden door een netwerk van ‘deskundigen’ en politieke medestanders. Een van zijn inspiratiebronnen is de door hem benoemde ‘partij-ideoloog’ John Laughland, wiens publicaties hij gebruikt om zijn ideeën een wetenschappelijke basis te geven en daarmee te legitimeren.
Laughland profileert zich al bijna dertig jaar in opiniestukken in gerenommeerde kranten en in wetenschappelijke artikelen als pro-Russische, anti-EU voorvechter van de natiestaat. Daarnaast onderhoudt hij nauwe banden met een aan het Kremlin gelieerd netwerk van oligarchen, ex-politici en academici. Maar maakt dat hem ook een Russisch agent?
Een team onderzoeksjournalisten van Follow the Money, The Investigative Desk en Platform Authentieke Journalistiek dook in de materie en werkte voor dit artikel samen met het Dossier Center, een organisatie opgericht door Michail Chodorkovski, die zich richt op de activiteiten van de Russische inlichtingendiensten en Russische inmenging in andere landen.
Klassieke Russische spionnen bestaan nog steeds. Ze luisteren af, proberen bedrijven te infiltreren en informatie naar Rusland te sluizen. Onlangs zetten Nederland en België nog een aantal ‘diplomaten’ uit die betrapt waren op spionage. En Noorwegen betrapte deze week een spion die zich voordeed als Braziliaanse universitair docent die beweerde ‘hybride bedreigingen’ te bestuderen.
Maar dat is slechts de top van de ijsberg. Er bestaat een veel omvangrijker, subtieler netwerk van internationale denkers, politici en mediapersoonlijkheden wier gedachtegoed naadloos aansluit bij de Russische agenda. En dat de Russische overheid dankbaar inzet voor haar buitenlandse beïnvloedingspraktijken.
Aan de hand van John Laughlands ‘werdegang’ laten we zien hoe de wisselwerking tussen zijn ideologie en Russische strategieën, organisaties en financiering leidt tot een diffuus beeld van beïnvloeding van de publieke opinie in andere landen. Hier is moeilijk grip op te krijgen, en dat is precies de bedoeling van de strategie.
Een Europeaan bij uitstek
John Laughland (1963) groeide op in Berkshire, op twintig minuten rijden van Windsor Castle, een ‘flashy and expensive part of England’, zoals hij het zelf noemt. Door het internationale werk van zijn vader – hij was piloot bij British Airways en vloog ook nog even voor KLM – ontving zijn familie regelmatig buitenlandse vrienden.
Na wat kostschooljaren in het nabij gelegen Reading, zet Laughland de internationale oriëntatie uit zijn jeugd voort tijdens zijn studiejaren. Vanaf 1982 studeert hij vier jaar lang filosofie en Duits aan de universiteit van Oxford. ‘Een van mijn studiejaren bracht ik door in München, waar een oudtante woonde. Ik was erg op haar en München gesteld, dus ik verbleef daar een tijdje,’ vertelt hij in een uitgebreid gesprek met het onderzoeksteam.
Na een kort uitstapje als analist voor persbureau Reuters in de Londense City, pakt Laughland in 1988 zijn studie in Oxford weer op. Hij kiest het Saint Anthony’s College. ‘Waar Sigrid Kaag ook studeerde,’ voegt hij er nadrukkelijk aan toe. Een opmerking die Thierry Baudet een paar dagen later zou opvoeren in een Kamerdebat.
In de jaren daarna, tussen 1990 en 1995, doceert hij een aantal jaar politiek en filosofie aan de prestigieuze Sorbonne universiteit in Parijs. Die roerige periode, waarin de Sovjet-Unie uiteenvalt en Europa zich herschikt, is zal een stempel drukken op zijn ideologische gedachtegoed.
Russische beïnvloeding - terug naar KGB-tijden
Hoe kan het dat deze Europeaan regelmatig wordt gekwalificeerd als ‘agent van Poetin’? Het antwoord op deze vraag is niet los te zien van het doel van Russische beïnvloedingsstrategieën. Dat is al sinds de Koude Oorlog ongewijzigd. Zoals veel deskundigen stellen: de methodes zijn weliswaar aangepast en gemoderniseerd, maar het doel is nauwelijks veranderd: Rusland versterken en de vijand verzwakken.
Rusland heeft hier een hele gereedschapskist voor ontwikkeld. Daar zitten tools in als directe politieke en economische invloed (bijvoorbeeld gascontracten en sancties), maar ook spionage en militair ingrijpen (zoals nu in Oekraïne). Ook desinformatie en de zogeheten soft power maken hier sinds jaar en dag onderdeel van uit.
Al zullen ze dit nooit openlijk toegeven, Russische machthebbers weten al sinds het begin van de twintigste eeuw dat hun land minder rijk en militair minder sterk is dan het Westen. Daarom heeft het Kremlin zich toegelegd op een andere manier van strijd voeren: informatie-oorlogvoering. Deze methode is erop gericht beslissingen in het buitenland te vertragen en te beïnvloeden. Zoals Jakub Kalenský, onderzoeker bij het Atlantic Council’s Digital Forensic Research Lab, tegen het onderzoeksteam zei: ‘Poetin is niet in staat om Rusland sterker te maken, dus het enige doel is nu om de tegenstander te verzwakken.’
Desinformatie wordt hierbij gebruikt ‘to confuse, divide and demoralize’ en om in andere landen op de lange termijn het vertrouwen in instituties als de EU, de regering, de media en wetenschap te ondermijnen, legt Kalenský uit.

Nuttige pionnen
In de informatie-oorlog zijn het zelden door het Kremlin direct aangestelde agenten of spionnen die de pro-Russische verhalen verspreiden. In plaats daarvan maakt Rusland dankbaar gebruik van een ander soort ‘agenten’. Populistische politici of deskundigen bijvoorbeeld, die sowieso al een conservatief, pro-Russisch, anti-establishment wereldbeeld hebben van waaruit ze de politieke verhoudingen verstoren of twijfel zaaien onder de bevolking.
Maar ook denkers en wetenschappers wier wereldbeeld aansluit bij het pro-Russische verhaal. Ze hoeven niet te worden beïnvloed: hun denkbeelden passen al precies in de strategie van onrust en verdeeldheid zaaien. Zoals Alya Shandra, hoofdredacteur van de onafhankelijke Oekraïense nieuwswebsite Euromaidan Press, zei tegen het onderzoeksteam: ‘Er is nooit direct bewijs dat leidt naar het Kremlin, dat is onderdeel van de strategie.’
Volgens journalist Keir Giles, die onderzoek heeft gedaan naar Russische beïnvloeding, is het ook onderdeel van de Russische strategie om mensen te gebruiken zonder dat ze het doorhebben: ‘Er is een verschil tussen actieve agenten die bewust werken voor Rusland of de ‘useful idiots’ die denken dat wat ze doen uit eigen motivatie is. Ze denken echt dat ze het allemaal zelf doen. ’
Het Dossier Center noemt deze mensen ‘enablers’. John Laughland is er zo eentje.
Niet alleen de KGB, ook de Amerikaanse CIA maakt gebruik van ‘enablers’. Om geschikte kandidaten te vinden, hebben zowel de CIA als de KGB tijdens de Koude Oorlog de beweegredenen van deze mensen in kaart gebracht in een eigen motivatiemodel. De KGB hanteert in haar model in het KGB-handboek voor psychologie drie ‘motivaties’ op basis waarvan ze potentiële bronnen en ‘agenten’ kunnen rekruteren.
- Motivatie 1: Ideologie (een kandidaat heeft zich uit eigen overtuiging al vereenzelvigd met pro-Russische of anti-westerse ideeën.)
- Motivatie 2: Materieel (iemand is om financiële redenen bereid te helpen bij het verspreiden van het gedachtegoed van Rusland of het verzamelen van inlichtingen.)
- Motivatie 3: Moreel-psychologisch (een kandidaat is vatbaar voor beïnvloeding vanwege een persoonlijk gevoel van miskenning of is geschikt om te worden gedwongen met behulp van belastend materiaal).
De huidige Russische geheime diensten passen het model nog steeds toe. En John Laughlands levensloop, zijn uitingen en zijn actieve betrokkenheid bij onder meer FvD laten zien hoezeer hij past in het profiel van een ‘enabler’.
Motivatie 1: De ideologie
‘Ik ben een intellectueel,’ benadrukt Laughland herhaaldelijk in het gesprek met het onderzoeksteam. Uit zijn publicaties rijst eerder het beeld van een ideoloog die selectief citeert om zijn standpunten te bevestigen.
In zijn tijd aan de Sorbonne begint Laughland te publiceren, met name tegen de eenwording van de Europese Unie. ‘Ik had een aversie tegen het Verdrag van Maastricht uit 1992. Mijn grootste kritiekpunt toen en nu is dat de Europese Unie in de kern ondemocratisch is. Later, toen ik daar zelf werkte, zag ik mijn vermoedens bevestigd.’
Vanaf dat moment komt zijn anti-EU-standpunt steeds sterker terug in zijn werk. In 1992 richt hij samen met gelijkgestemden de British Helsinki Human Rights Group (BHHRG) op. Volgens hemzelf een groepje vrienden ‘die op deze manier geld voor reizen bij elkaar sprokkelde’. De kleine club weet met zijn openlijke steun aan autoritaire presidenten als Alexander Loekasjenko (Wit-Rusland) en Slobodan Milošević (Servië) voor enige controverse te zorgen in het Westen. Financiële steun krijgt de groep vanuit sympathiserende fondsen en individuen uit Engeland en de VS.
In 1995 wordt Laughland directeur Europa bij de European Foundation, een eurosceptische denktank, onder voorzitterschap van Bill Cash, een Brits conservatief parlementslid en een van de grondleggers van de Brexit. De foundation, die ook de steun kreeg van oud-premier Margaret Thatcher, verspreidde in Westminster The European Journal met daarin analyses over Europese verdragen en steunbetuigingen voor Eurosceptische amendementen in het parlement.
Laughlands scepsis tegen een sterk Europa blijft groeien. Hij ziet een verband tussen de oprichting van (de voorloper van) de EU en van de NAVO. ‘Als je teruggaat naar het begin van de Europese Unie, zie je dat de Verenigde Staten achter het creëren van de eerste versie van een Europese gemeenschap zaten.’
Volgens Laughlands redenering is de EU erop uit de natiestaten te vernietigen, wat hem bij een vergelijking met het Derde Rijk brengt in een van zijn eerste, en veel geciteerde boeken The Tainted Source. Bovendien varen zowel de EU als de NAVO door Laughlands bril een uiterst linkse of zelfs ‘marxistische’ koers en vormen ze een bedreiging voor conservatieve waarden en de vrije markt.
In een studie uit 2016 wordt de rode draad in Laughlands carrière helder samengevat: ‘Laughland vertegenwoordigt een extreme lijn van conservatief denken die nationale soevereiniteit boven alle andere overwegingen plaatst. Volgens de redenering van Laughland zijn Vladimir Poetin, Slobodan Milošević en Alexander Loekasjenko daarom heldhaftige figuren.’
Omslagpunt: Joegoslavië
Tijdens de NAVO-bombardementen op Servië in 1999 bezoekt de harde kern van de BHHRG Belgrado om ‘met eigen ogen te zien hoe mensen lijden onder NAVO agressie’. De groep is er op uitnodiging van de Servische Academie van Wetenschappen. Laughland: ‘Ik hoorde de bommen, onder andere van The Royal Air Force, het was erg emotioneel.’
Het is een cruciaal moment in Laughlands leven. Hij uit zijn anti-EU en anti-NAVO overtuiging steeds openlijker, laat zich interviewen door een propagandakrant en loopt in een anti-NAVO T-shirt door de stad. Niet lang daarna sluit hij zich aan bij de Slobodan Milošević International Committee, een internationaal comité om Slobodan Milošević te verdedigen. ‘Hij schreef daarover een boek waarin hij betoogde dat de Servische leider een slachtoffer was geworden van een politiek proces.
De reis zal ook belangrijk zijn voor zijn verdere carrière. In Belgrado ontmoet hij de Russische Natalia Narochnitskaya: conservatief, anti-NAVO en een oud-parlementslid in Rusland. In die rol pleitte ze voor een grotere rol voor de Russisch-Orthodoxe Kerk binnen de politiek en voor de Russische inval in Tsjetsjenië.
Een ‘denktank’ in Parijs
Ze houden contact. Wanneer Narochnitskaya bijna tien jaar later het Institute for Democracy and Cooperation (IDC) in Parijs opricht, vraagt ze Laughland als director of studies. ‘De Franse pers dacht meteen dat we wel oude Russische kolonels zouden inhuren, maar ik mocht doen wat ik wilde. Het moest een intellectueel platform worden, dus ik koos John, hij sprak perfect Frans en Duits,’ vertelt ze vanuit Moskou. Laughland hapt toe.
Het instituut bestond tot 2018 en had vestigingen in Parijs en New York. Uit meerdere bronnen, waaronder het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken, blijkt dat het werd opgericht op persoonlijk aandringen van Vladimir Poetin. Laughland beaamt dit.
Het idee om een eigen ngo te hebben in het westen ontstond in 2005 vanuit ergernis over westerse ngo’s in Oost-Europa: ‘Na het einde van het communisme vestigden veel westerse organisaties zich in Rusland en Oost-Europa. Iedereen weet van George Soros en zijn Open Society Foundation. Het waren er veel en de Russen werden ze al gauw zat. Deze organisaties vertelden hen voortdurend wat ze moesten doen.’
Het IDC moest daar iets tegenover stellen en het imago van Rusland in het Westen oppoetsen, blijkt uit een diplomatiek telegram onderschept door Wikileaks. Tijdens het vijfjarige lustrum van het IDC beaamt Narochnitskaya dat een van de doelen van het IDC was: ‘to resist the falsification of the history of the anti-Russian campaign in the Western media.’
Toch zegt ze nu dat propaganda niet het doel was: ‘We kozen onderwerpen die in de media speelden en waarover publieke discussie was. We nodigden altijd Franse, Duitse, Britse, Europese deskundigen uit. Als er eentje uit Rusland kwam, dan alleen omdat die een passende wetenschappelijke achtergrond had.’
Laughland bedacht en coördineerde deze activiteiten in Parijs. ‘Ik heb nooit instructies gekregen van Natalia over waar onze evenementen over zouden moeten gaan. Het was zelfs tegenovergesteld: het was juist mijn taak om met ideeën te komen. Ik had complete vrijheid.’
En inderdaad, deze ‘denktank’ lijkt op het eerste gezicht vooral gericht op het organiseren van bijeenkomsten en lezingen en het publiceren van opiniestukken van Narochnitskaya en Laughland. Maar nadere analyse ervan laten zien dat deze ‘soft power’ precies past in de Russische beïnvloedingsstrategie: een wetenschappelijk ogend instituut dat Ruslandvriendelijke, eurosceptische en natiestaatlievende verhalen verspreidt.
Duidelijk doel: het vormen van een christelijk-conservatief netwerk
Laughland had dan wel volledige vrijheid als Director of Studies bij het IDC, de activiteiten stonden wel in het teken van een groter plan, blijkt uit een tot nu toe onbekend intern document.
Daarin beschrijven Narochnitskaya en Laughland hoe ze door middel van het IDC een Europees netwerk willen vormen van conservatieve politici en ngo’s in samenwerking met de Orthodoxe en Katholieke Kerk, als antwoord op de ‘voortdurende bedreiging van christelijke en conservatieve waarden in Europa’.
‘Het is van groot belang de bestaande conservatieve niet-gouvernementele organisaties bij een dergelijke taak te betrekken, die, zonder hun verbinding openbaar te maken, brede activiteiten in beide genres – in zachte en harde strategieën – zouden initiëren.’ Hieronder vallen ook activiteiten die niet direct het christelijk-conservatief gedachtegoed als onderwerp hebben, maar het wel impliciet uitdragen, bijvoorbeeld lezingen over ‘homoseksualiteit als politieke ideologie’ of ‘vruchtbaarheid, immigratie, demografie’.
De twee leiders van het IDC schrijven dat ze allang bezig zijn met het uitrollen van deze strategie en hiervoor inmiddels ook conservatieve vertegenwoordigers uit het Franse establishment en de Europese universitaire wereld rond zich hebben verzameld.
De Orthodoxe Kerk speelt een belangrijke rol in de Russische beïnvloedingsstrategieën, zegt Giles: ‘Veiligheidsdiensten gebruiken de kerk als middel om de ideologische informatieoorlog te voeren. Het is een camouflage voor het uitdragen van nationale belangen. Het Westen beseft niet welke dreiging er van de kerk uitgaat. Daar maakt Rusland gebruik van.’
Narochnitskaya zegt dat het IDC geen formele banden had met de Russisch-Orthodoxe Kerk, maar dat zij en Laughland wel dezelfde christelijk-conservatieve waarden wilden uitdragen: ‘John Laughlands wereldbeeld is diep geworteld in het christendom. Hij is een gelovige katholiek en interpreteert verschijnselen uit het moderne Europese leven vanuit deze overtuiging. We hebben ons openlijk neergezet als conservatief.’
Dat deze waarden terugkomen in Russisch beleid bleek nog deze week: Rusland gaat een wet aannemen die de rechten van lhtbi’ers verder inperkt. De ‘lhbti-ideologie’ zou onderdeel zijn van een westerse propaganda-strategie.
Motivatie 2: Geld
Laughland was niet alleen ideologisch geïnteresseerd in de aanstelling in Parijs, ook financieel was deze aantrekkelijk. Tegen het onderzoeksteam: ‘Ik was net getrouwd, ik leefde al tien jaar van opiniestukken en had weinig geld. Ik schreef haar dat ik erg geïnteresseerd zou zijn om voor haar te gaan werken.’
Geruchten dat het IDC betaald zou zijn door het Kremlin spreekt hij tegen. ‘Zoals ik het begrepen heb, werden we voor honderd procent gefinancierd door Natascha’s stichting in Moskou en die werd weer gefinancierd door Russische bedrijven, niet de overheid.’
Het IDC werd inderdaad gefinancierd via een stichting van Narochnitskaya, de Foundation for Historical Outlook in Moskou. Maar deze stichting lijkt op haar beurt wel degelijk gefinancierd door het Kremlin. Uit bronnen in handen van het onderzoeksteam blijkt dat de stichting van Narochnitskaya in de periode tussen 2013 en 2016 ieder jaar zogeheten presidentiële beurzen kreeg, Russisch staatsgeld dus. Bij elkaar gaat het om 49.026.008 roebel, ongeveer 820 duizend euro.
Narochnitskaya geeft toe het geld te hebben ontvangen, maar de giften waren volgens haar alleen bedoeld als aanvullende financiering voor specifieke Russische projecten. ‘Als je toch zou begrijpen wat een presidentiële beurs in Rusland betekent. Zelfs een kopje koffie wordt er beschreven als ‘beurs’. Ook mocht ze naar eigen zeggen ‘geen enkele kopeke’ ervan naar het buitenland sturen, dus ook niet naar het IDC.
Ze is verbolgen over de verdachtmakingen: ‘Media weten het altijd meteen zeker: als iemand denkbeelden uitdraagt die niet in het westerse beeld passen, dan moeten ze wel gefinancierd zijn door de Russische staat. Ik zweer bij mijn zoon en – zoals mijn moeder altijd zei – bij mijn moeders melk, dat ik nooit ook maar een cent overheidsgeld heb ontvangen voor het IDC.’
Waar het geld voor het IDC dan wel vandaan kwam? Ze liep er de deuren voor plat bij bedrijven, zegt ze. ‘Een paar banken, een paar fabrieken, een keer zelfs het Moskouse Elektriciteitsbedrijf. Dat geld ging naar mijn organisatie in Moskou van waaruit ik het overmaakte naar het IDC.’

Het fenomeen dat de herkomst van financiële middelen wordt verhuld doordat ze niet rechtstreeks, maar via derde personen of bedrijven worden geïnvesteerd, wordt ook wel roundtripping genoemd, legt Raivo Vare uit. Hij was minister van Staat in Estland tijdens het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Het is een beproefde strategie om Russische beïnvloedingscampagnes te verdoezelen.
De geheime dienst van de Sovjet-Unie ontwikkelde de methode om westerse sancties te ontwijken, later namen Russische bedrijven de strategie over. Volgens Vare is roundtripping ook bruikbaar voor andere doelstellingen: ‘Bijvoorbeeld om Ruslandvriendelijke evenementen in het Westen te financieren of westerse hoogwaardigheidsbekleders in te huren.’
Laughlands internationale netwerk
John Laughland is onderdeel van een conservatief netwerk dat zich uitstrekt van Rusland tot het Westen. Aan de conservatieve ideeën van Poetin is ‘niets wezenlijk Russisch’, schreven twee analisten in de Washington Post eerder dit jaar. ‘Ze komen voort uit een wereldwijde christelijk-rechtse ideologie, waar Russische conservatieven in de jaren negentig van leerden.’
In 2017 spreekt Laughland op het eerste World Congress of Families in Parijs. Thema’s zijn onder andere ‘tactieken en strategieën van de homo-lobby in de EU.’
De conservatief Laughland begeeft zich even gemakkelijk in libertarische kringen. Hij is lid van het Amerikaanse Ron Paul Institute sinds 2013, de denktank van de gelijknamige voormalig libertarisch presidentskandidaat. Deze denktank pleit steevast, vanuit een rechts-libertarische traditie, tegen Amerikaans interventionisme en oorlogvoering. Ron Paul zelf sprak zich meermaals fel uit tegen anti-Russische sancties.
Dat verklaart waarom zijn instituut kan rekenen op Russische sympathie: Laughland en twee collega’s binnen het instituut – Mark Almond en Daniel McAdams, beiden voorheen betrokken bij het British Helsinki Human Rights Group – verschenen allen op de Russische zender RT. Almond wordt bovendien ook als auteur vermeld op de website van Narochitskaya’s Foundation for Historical Outlook.

En de banden met Rusland?
Laughlands banden met Rusland zijn niet te missen. Hij onderhield in het verleden directe contacten met personen die op sanctielijsten staan. Zo sprak hij op 25 november 2014 in het Russische parlement in Moskou over ‘Overcoming the crisis of confidence in Europe’. In het daarop volgende jaar hield hij samen met Natalia Narochnitskaya en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov een persconferentie, waarin hij zegt dat christenen het slachtoffer zijn van religieuze zuiveringen.
Uit documenten van het Dossier Center, ingezien door het onderzoeksteam, blijkt dat Laughland direct contact had met de oligarch Vladimir Yakunin. Deze voormalige baas van de Russische spoorwegen en oud-KGB-officier zou lange tijd goede banden met de Russische president hebben gehad. Vanwege zijn rol in de oorlog in Oekraïne staat hij al sinds 2014 op de Amerikaanse sanctielijst.
Yakunin wordt samen met de zogenaamde ‘orthodoxe oligarch’ Konstantin Malofeev, gezien als belangrijkste speler in een groot Russisch-Europees netwerk dat met veel geld conservatieve, christelijke en anti-gender ideeën probeert te verspreiden en Rusland wil neerzetten als ‘kampioen van christelijke waarden’. Laughland was in 2017 een van de sprekers op een mede door Malofeev gefinancierd congres in Parijs.
Thierry Baudet ontmoette John Laughland toen die voor het IDC werkte. De twee herkenden in elkaar dezelfde conservatieve en intellectuele standpunten. Ze troffen elkaar onder andere in Parijs en wisselden veelvuldig van gedachten.
De FvD-leider zaaide zelf verwarring over hun relatie door te stellen dat Laughland hem hielp met het schrijven van zijn proefschrift. Laughland beweert dat niet te hebben gedaan.
Wel gaat het proefschrift over een onderwerp waarover ook Laughland veelvuldig heeft gepubliceerd: de bedreiging van de natiestaat.
In 2018 begaf Laughland zich naast zijn werk voor het IDC in Parijs in het ‘hol van de leeuw’: Brussel. Hij werd medewerker van europarlementariër Jean-Luc Schaffhauser, van het Franse Rassemblement national, de partij van Marine Le Pen. Een jaar later stapte hij over naar Baudets partij en ging hij werken voor europarlementariër Derk Jan Eppink (toen nog Forum voor Democratie). Later, na de afsplitsing naar JA21 van enkele prominente Forum-leden, bleef hij Baudet trouw.
Inmiddels is het IDC ter ziele, maar de samenwerking tussen Baudet en Laughland is juist geïntensiveerd. Ze denken over veel zaken hetzelfde: beiden zijn scherpe tegenstanders van de EU, willen de natiestaat ‘redden’ en conservatieve waarden behouden. En beiden pleitten in 2014 voor het Oekraïne referendum.
Baudet valt nu op door zijn adoratie van Poetin. Zo noemde hij hem onlangs nog de ‘enige leider die de strijd oppakt’.
Opvallend was ook de publicatie van een interview met de omstreden Russische denker Aleksandr Doegin op de site van FvD International, vlak na het aantreden van Laughland. Hoewel hij hem naar eigen zeggen twintig jaar geleden wel een keer ontmoet heeft, zegt Laughland dat hij en Baudet geen ‘Dugin-disciples’ zijn. ‘We zaten niet op dezelfde golflengte.’
Niettemin verscheen eind augustus een eerbetoon aan de omgekomen dochter van Aleksandr Doegin op de site van FvD International. Auteur: Natalia Narochnitskaya, de oprichter van het IDC waarvoor Laughland werkte en die inmiddels weer voor haar Russische stichting aan het werk is.
Motivatie 3: Moraal
En dan is er nog de motivatie van de moraal. Laughland schreef in het begin van zijn carrière voor The Guardian en andere gerenommeerde media, maar tegenwoordig wordt hij niet meer gezien als serieuze bron. In een interview met NRC zei hij hierover: ‘Ik probeer aanwezigheid in de media te houden, omdat ik mijn ideeën wil verspreiden. Voorheen werd ik ook gevraagd door de BBC en andere Britse media, maar die bellen niet meer. Ik krijg door RT [voorheen Russia Today, red.] niet betaald. Alleen voor Crosstalk, een debatprogramma op RT, krijg ik 100 euro.’
Bij alle instellingen waar hij later bij is aangesloten, zoals het IDC en FvD, krijgt hij ruimte om te publiceren en zichzelf te positioneren als intellectueel. Dat laatste benadrukt hij steeds. En ook Baudet prijst hem als ‘een van de belangrijkste denkers van onze tijd’.
Sinds de oorlog in Oekraïne uitbrak, zat Laughland een aantal keren als expert in programma’s van RT en Sky News Arabia om de ontwikkelingen te duiden. Ook zoekt hij actief naar nieuwe publicatiekanalen.
Dit jaar is Laughland bovendien gastdocent aan het Mathias Corvinus Collegium (MCC) in Boedapest. In deze functie komen zijn verschillende motivaties samen. Hij kan zijn reputatie als academicus nieuw leven inblazen (motivatie 3), zijn ideologie uitdragen (motivatie 1) en financieel is de aanstelling aantrekkelijk (motivatie 2). Naar eigen zeggen verdient hij er 4000 euro per maand.
Russische agent, slachtoffer of nuttige pion?
De nauwe contacten met Russische organisaties en media lopen als een rode draad door Laughlands biografie. Zijn anti-Europese retoriek en ideologie zijn in al die tijd nauwelijks veranderd. Maakt dit hem tot een Russische agent?
Volgens de Oekraïense wetenschapper Anton Shekhovtsov, die veel onderzoek heeft gedaan naar Rusland en extreemrechts, is de zaak duidelijk: ‘Laughland werkte voor het IDC, dat vanaf het begin was opgezet als een Russische beïnvloedingsoperatie. Dat maakt hem een Russische agent. Als hij werd betaald voor zijn bijdragen aan de bevordering van Russische belangen in het buitenlands beleid, dan was hij een betaalde Russische agent. Ik weet niet wat hem precies stoort aan deze simpele feiten.’
Laughlands Russische connecties waren voor de antiterreureenheid van de Britse politie ieder geval voldoende aanleiding om hem op 7 oktober aan te houden en te verhoren op de Londense luchthaven Gatwick. Dat dit niet zomaar een ondervraging was, blijkt uit de grondslag van de aanhouding: Schedule 3 van de Britse Counter-Terrorism en Border Security Act uit 2019, zoals de politie FTM liet weten.
Deze wetgeving werd specifiek ingevoerd naar aanleiding van de vergiftiging van de Russische dubbelspion Sergej Skripal in maart 2018 in het Britse Salisbury. Een aanhouding onder Schedule 3 vindt plaats op basis van een verdenking van deelname aan ‘vijandige activiteiten’ voor of namens een andere staat. Tijdens een verhoor moet worden vastgesteld of de persoon in kwestie een spion is.
Laughland bevestigt dat hij tijdens het verhoor inderdaad gevraagd werd of hij ‘in contact is met iemand die voor de Russische staat werkt, of iemand die voor de Russische staat werkt zonder dat hij het weet.’ Hij ontkende dat.
Hij noemt zijn aanhouding ‘verschrikkelijk’. Toch kwam die hem goed uit. Hij kon de gebeurtenis gebruiken om zichzelf als slachtoffer te positioneren en zijn standpunten geloofwaardiger te maken.
‘Andersdenkenden worden weggezet als Russische agent. Dat is trial bij association. Westerse media vragen nooit naar mijn ideeën of wat ik doe, alleen naar mijn contacten, het netwerk. En ze praten elkaar na.’
Daarom bracht hij het nieuws van de aanhouding op 11 oktober meteen zelf naar buiten in een artikel op de website van Forum for Democracy International. Hij presenteerde het als bewijs dat het Westen steeds meer gaat lijken op de dictaturen zoals die in Oost-Europa onder de Sovjet-Unie. ‘De Serviërs waren de kwade geesten in de jaren negentig, nu zijn het de Russen. Ik zeg altijd tegen Natascha: de echte slachtoffers, dat zijn wij.’
Onderzoeker Giles vindt dit een typisch teken van hoe mensen als Laughland worden gebruikt: ‘Ze zien niet alleen niet dat ze gebruikt worden, maar zijn ook niet in staat te zien hoe nuttig ze zijn. Juist dat maakt hen nog nuttiger.’
Reactie John Laughland: Since 2018, when my employment at IDC was terminated, I have had no connections with Russia whatever. I see people on the Internet saying that I am sort of a liaison between Thierry and the Kremlin, or that I still have ‘links to Russia' but these are fantasies and malicious lies. I have no links at all to Russia and am only in occasional contact with Natalia (although we certainly remain friends).
158 Bijdragen
Uitgelicht door de redactie
Karel 1
Laat je niks wijs maken, dit artikel is nog uiterst mild over de exacte beïnvloeding van Rusland als je naar Nederland kijkt. Ik ben benieuwd naar de rest van de reeks.
Roland Horvath 7
Het zou nog enigszins acceptabel zijn als FTM bericht dat er ook een gelijkaardig artikel komt om de westerse kant van het huidige volstrekt onnodige gewapend conflict RU - UA -VS in de Europese recente geschiedenis te belichten. De vierde wereld oorlog in wording. WO1, WO2, Servië, Oekraïne.
De informatie is allemaal wat te gemakkelijk verkregen.
Iets anders, Christelijke conservatieve ideologieën zijn er reeds meer dan genoeg in Europa. Alle rechtse nationalistische partijen in Europa zijn in dienst van zulke ideologie en van het grootkapitaal.
Nog iets, het was misschien de gelegenheid om in het artikel te vermelden dat de oorlog van de VS annex hun vreemdelingen legioen in Servië er was omdat de toenmalige Servische president Slobodan Milošević de anti sociale voorwaarden van een lening bij het IMF een tijd lang niet wilde aanvaarden.
De oorlogen van de VS gaan niet om democratie en consoorten maar om geld op korte termijn en macht. Hebzucht en heerszucht. Dwight Eisenhower sprak van een militair industrieel complex, wat geld kost dat aan de minder bedeelden wordt onthouden. In een TV toespraak enkele dagen voor het einde van zijn ambt als VS president.
Anne Hout 2
Roland HorvathMen is blijkbaar niet geïnteresseerd in wat er werkelijk gebeurt in de Oekraïne, maar men wil Baudet in een kwaad daglicht stellen.
Van onderzoeksjournalisten verwacht ik een objectieve houding, omdat alleen op die manier de waarheid boven tafel kan komen. Bijvoorbeeld dat de wapenindustrie van de VS er enorm veel belang bij heeft dat de oorlog in de Oekraïne zo lang mogelijk doorgaat.
Ik had liever gehad dat FTM DAT had onderzocht, in plaats van zich druk te maken over een man die zelf het beste is in het zichzelf voor gek te zetten.
Wim Bakker
Anne HoutDe inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Vincent Huijbers 9
Roland HorvathJe kunt het daarnaast met deze denkers eens of oneens zijn. Of de consequenties van hun denken afwegen. En doen deze consequenties recht aan het leven en belangen van vele burgers?
Interessanter is om onderzoek te doen naar hoe onze meningen gevormd worden in de huidige informatiemaatschappij. Hoe dit door algoritmes geholpen pick en mix van snippers nieuws of opinies samen een geheel vormen. Hoe ontstaat die context? En hoe vormen die in vele hoofden samen weer een 'publieke opinie' om uiteindelijk te vertalen in politiek en beleid?
De sleutel ligt denk ik ook vooral in te bedenken wat de consequenties zijn van wat je vind een denkt. En wat is de reden van dat ik dat denk? Daar zou in onderwijs en in de media veel meer aandacht aan gegeven moeten worden. Het vraagt een neutrale kritische grondhouding die in de tijd waarin meningen feiten zijn geworden lijkt te verdwijnen. Dit artikel is dus misschien helemaal niet zo'n verkeerde aanzet.
Sanny Scheffel
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
Sanny ScheffelHero Brinkman
Roland HorvathJohn Janssen 4
Hero BrinkmanEn onze 'leiders' liepen daar weer als schapen achter aan!
Hero Brinkman
John JanssenVincent Huijbers 9
Hero Brinkmanhttps://www.theguardian.com/world/2022/jun/02/germany-dependence-russian-energy-gas-oil-nord-stream
j.a. karman 5
Hero BrinkmanVincent Huijbers 9
Hero BrinkmanSubtieler kun je dit ook terug zien in de reflex van om de schuld van de aanvalsoorlog van Poetin bij onszelf te zoeken. Begrip daarvoor staat bijna gelijk aan begrip voor de handelswijze van deze autocraat/dictator. Het legitimeert als het ware geweld.
Wat mij opvalt is het gebrek aan empathie dat in onze samenleving lijkt te zijn ontstaan. Je kunt daar de reactie op binnenlandse politieke mistanden toerekenen maar waarom zou dit niet door te trekken zijn naar het legitimeren van een autocraat? In beide gevallen lijkt men niet de verantwoordelijkheid van de eigen gedachten en voor de medemens te onderkennen of te negeren.
Indivualisme van onze doe het zelf maatschappij en moderne media lijken ook juist de consequenties van onze keuzes op afstand te zetten.
Lia 4
Vincent HuijbersBedoel je dat iemand als Chomsky geweld legitimeert? Dat is zeker niet mijn indruk. Ik vind het nogal riskant (in de zin van polariserend) om erkenning van (gedeeltelijke) eigen verantwoordelijkheid gelijk te schakelen aan begrip voor de tegenstander - voor mij zijn dat twee totaal verschillende zaken, lang niet iedere westerse criticus plaatst Poetin op een voetstuk. Chomsky niet, de meeste reageerders op FTM ook niet.
Overigens ben ik het erg eens met je andere opmerkingen.
Vincent Huijbers 9
LiaChomsky wijst terecht op de risico's die zijn genomen ondanks het verzet van Poetin om niet naar Rusland uit te breiden. Maar het legitimeert in geen geval een oorlog die toch echt door Poetin zelf is begonnen. En in hoeverre is deze uitbreiding niet voortgekomen uit het falen van zijn eigen staatsinrichting? Het een staat niet los van het ander.
Precies daar lijken ook twee werelden te botsen: we hebben ons achteloos afhankelijk gemaakt van energie zonder stil te staan bij de geopolitieke consequenties. Ook het geweld waarmee Poetin zijn grieven heeft willen duidelijk maken hebben we schromelijk onderschat.
Waar het mij om gaat is dat wanneer het vingerwijzen stopt er grote verschillen blijven. Verschillen als dat Rusland onder Poetin zich heeft ontwikkeld tot een dictatuur en ondanks de enorme grondstoffen rijkdom en menselijk kapitaal geen grote economische speler heeft kunnen worden. Maar ook dat de landen die zich juist wel tot het westen hebben gericht zich wel hebben kunnen ontwikkelen en welvaart hun bevolking hebben gezorgd.
In hoeverre kun je de wens van Oekraïners als een keuze tussen deze twee werelden zien? Een keuze tussen kansen?
Lia 4
Vincent HuijbersJuist de hard-liners (waaronder een -groot?- deel van de FTM-redactie) blijken keer op keer niet in staat om deze nuance te vatten. De redactie licht zelfs een reactie uit waarin genuanceerde reageerders worden afgedaan als "Pro-Poetin" en "useful fools".
Dat nuance keer op keer wordt verward met pro-Russisch vind ik echt heel kwalijk. En maar blijven volhouden dat die harde lijn het belang van de Oekraïners zou dienen?! Hoe dan?
“There’s only one way to bring it to an end. That’s diplomacy. Now, diplomacy, by definition, means both sides accept it. They don’t like it, but they accept it as the least bad option. It would offer Putin some kind of escape hatch. That’s one possibility. The other is just to drag it out and see how much everybody will suffer, how many Ukrainians will die, how much Russia will suffer, how many millions of people will starve to death in Asia and Africa, how much we’ll proceed toward heating the environment to the point where there will be no possibility for a livable human existence. Those are the options. Well, with near 100% unanimity, the United States and most of Europe want to pick the no-diplomacy option. It’s explicit. We have to keep going to hurt Russia. You can read columns in the New York Times, the London Financial Times, all over Europe. A common refrain is: we’ve got to make sure that Russia suffers. It doesn’t matter what happens to Ukraine or anyone else.”
https://chomsky.info/20220616/
Vincent Huijbers 9
LiaWat ik opmerkelijk vindt in de discussie en ook bij reacties op artikelen bij FTM tegenkom is de reflex om de oorzaak bij onszelf te zoeken. En dan met name te spiegelen in de trant van dat de NAVO/VS/EU ook geen lievertjes zijn. Of dat we ook niet hadden moeten oprukken naar het Oosten tegen 'de afspraak' in. Alsof er dan niets zou zijn gebeurd en de geschiedenis gewoon zijn beloop had gehad.
Dat doet mijn inziens geen recht aan de ontwikkeling die Europa en Rusland onder Poetin heeft doorgemaakt en aan de aard van het conflict waarbij steeds duidelijker wereldbeelden lijken te botsen. Het is ook een strijd om kansen en vrijheid ingegeven door autocratische blokken en dictatoriale leiders. Deze oorlog is al langer in wording: vorig jaar was al sprake van dat de gaslevering terugliep. Diplomatie was al verlaten.
https://www.abnamro.com/research/nl/onze-research/energiemonitor-krapte-op-de-gasmarkt-wordt-steeds-nijpender
Deze blindheid lijkt te verklaren doordat wij in het westen economie voor principes hebben geplaatst. Liever een Nord-Stream dan aan geopolitieke consequenties en energieafhankelijkheid denken. Maar we hebben daarmee ook de intenties van Poetin niet begrepen of juist ingeschat. We hebben in Europa niet in invloedsferen gedacht maar eerder in markten.
De verschillende toespraken van Poetin sinds het begin van dit conflict geven mij de indruk van een uit frustratie gedreven leider. Onderhandelen met iemand die alle fiches op rood wil zetten is noodzakelijk maar ik twijfel of dat het einde van het conflict zal zijn.
Vincent Huijbers 9
Liahttps://www.nrc.nl/nieuws/2022/10/28/vergis-je-niet-deze-oorlog-is-de-schuld-van-rusland-a4146621?s=09
Natuurlijk zal diplomatie verder bloedvergieten en heel veel ellende in de rest van de wereld voorkomen. Maar dat die diplomatieke weg is verlaten door één partij doet er toe. Dat bepaald denk ik meer de uitkomst van onderhandelingen dan alle andere verstandige overwegingen vrees ik.
Lia 4
Vincent HuijbersJa, dat doet er zelfs heel sterk toe, daar zijn we het echt over eens.
Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat de voorgeschiedenis er óók sterk toe doet. Ben je dat met me eens?
Het NRC-opiniestuk is inderdaad verhelderend, dank!
De onderliggende aanname van Franka Hummel is blijkbaar dat de uitgangssituatie vóór de oorlog een rechtvaardige situatie was, en dat deze rechtvaardige situatie is doorbroken door Poetin. Onder die aanname is het inderdaad logisch om de volledige schuld van de oorlog bij Poetin te leggen.
Maar niet iedereen deelt die onderliggende aanname. Chomsky en anderen hebben al vaak uiteengezet wat er volgens hen problematisch was aan de uitgangssituatie - om preciezer te zijn, hoe het westen (VS voorop) vreedzame samenwerking al heel lang actief in de weg staat (eerder gedeeld, o.a. https://www.commondreams.org/views/2022/06/19/diplomacy-ruled-out-ukraine-war en https://spectator.clingendael.org/nl/publicatie/europa-en-rusland-na-1989-een-koude-oorlog-zonder-conclusie). Als je deze informatie óók meeneemt, dan kun je precies doen wat Hummel aanraadt (“Informeer je over alles wat er aan de hand is, en durf te bepalen welke informatie als nuance dient bij je oordeelsvorming, en welke informatie niet”) en tóch op een heel andere conclusie uitkomen.
Misschien valt dat voor Hummel onder “nepnuance”, maar vind jij Chomsky’s standpunt “vaag” of “niet gedurfd”?
Het gaat mij dus NIET om “de reflex om de oorzaak bij onszelf te zoeken/te spiegelen”, maar om te waken voor de omgekeerde “De-oorlog-in-Oekraïne-is-de-schuld-van-Rusland-het-land-dat-met-veel-geweld-een-buurland-binnenviel-het-ligt-niet-genuanceerder-dan-dat”-reflex. Begrijp je het verschil?
De eerste reflex verhindert slagvaardig optreden, de tweede reflex verhindert plannen voor vreedzame samenwerking. Beide reflexen leiden m.i. weg van een oplossing, en ik gun de Oekraïners juist zo graag duurzame vrede.
Vincent Huijbers 9
LiaDaarmee wil ik niet de complexe aanloop vanaf het uiteenvallen van de Sovjet Unie tot deze oorlog bagatelliseren. Maar ik denk dat de Sovjet Unie door het eigen falen uiteen is gevallen. Ook voor de Koude Oorlog waren goede redenen die denk ik liggen in hoe het communisme een wrede en cynische staatsvorm had gecreëerd die na WOII direct ging botsen met de vrijheid die was herwonnen. De val van de muur was voor velen opnieuw een bevrijding.
Poetin heeft zich sinds hij aan de macht is langzaam ontwikkeld tot een nieuwe dictator waarbij hij dezelfde verachtelijke methoden gebruikt als zijn communistische voorgangers. Dat de beloften die zijn gedaan voor de hereniging van Duitsland niet zijn na gekomen kan alleen al uit humanitair oogpunt verdedigd worden. Over die belofte blijkt overigens nog veel niet duidelijk (Er komt geloof ik binnenkort een studie over uit).
Wanneer ik met dit in het achterhoofd naar bijvoorbeeld de Maidan Revolutie kijk zie ik westerse leiders die voor hun beurt spreken tegenover dodelijk overheidsgeweld tegen burgers die al dan niet opgejut hun leven anders willen vormgeven. Dit geweld diskwalificeert voor mij elke aanspraak op rechtvaardigheid.
Zo kijk ik ook naar het conflict in Oekraïne. De vorm waarin deze oorlog is begonnen en de begane oorlogsmisdaden diskwalificeren wat mij betreft iedere aanspraak op rechtvaardigheid. Maar het gaat mij daarbij niet om dat Poetin vernederd moet worden: dat heeft hij namelijk zelf gedaan door zijn hand te overspelen en zijn doelen te overschatten. En dat weet hij. Net als Hitler in het nauw gedreven de wereld met zich mee wilde nemen is de dreiging van Poetin om een kernwapen in te zetten wat mij betreft van dezelfde orde.
Ik hoop op een diplomatieke oplossing voor Oekraïners én de Russen (en de rest van de wereld). Niet voor Poetin.
Vincent Huijbers 9
LiaOverigens fijn om standpunten uit te wisselen. Het is een complex en moeilijke situatie die grote gevolgen voor de wereld heeft. Ik merk dat die historische parallellen mijn standpunt in het heden vormen wat niet altijd juist hoeft te zijn.
Lia 4
Vincent Huijbers“Maar ik denk dat de Sovjet Unie door het eigen falen uiteen is gevallen.”
Dat denk ik ook, “ultimately collapse from internal contradictions” (Kennan volgens Chomsky). Niet alleen het inefficiënte top-down economische systeem maar vooral de top-down repressie maakt heel begrijpelijk dat er zoveel angst en afkeer is voor Rusland, vooral in de voormalige Oostbloklanden. Ik vind het goed dat jij daar steeds weer nadruk op legt, zelf geef ik er misschien te weinig aandacht aan.
“Dat de beloften die zijn gedaan voor de hereniging van Duitsland niet zijn na gekomen kan alleen al uit humanitair oogpunt verdedigd worden.”
Vanuit je terechte kritiek op de communistische dictatuur kan ik dit zeker begrijpen. Toch betwijfel ik of de VS deze belofte(*?) om humanitaire redenen heeft verbroken. Zelf denk ik dat machtspolitiek (VS als grootste macht wereldwijd) en lobby van diverse industrieën (wapens, olie, finance) een grotere rol hebben gespeeld.
Dat denk ik omdat het vanuit humanitair en democratisch oogpunt veel logischer was geweest om Gorbatsjov’s pogingen voor een “gemeenschappelijk Europees huis” te steunen – evenals de pogingen om Donetsk en Loegansk meer autonomie te gunnen (Minsk akkoorden) en om de onderhandelingen tussen Rusland en Zelensky te steunen (eerder dit jaar).
(*?) Die nieuwe studie lijkt me interessant, weet je waar-wanneer die uitkomt?
(vervolg)
Lia 4
Vincent Huijbers“De vorm waarin deze oorlog is begonnen en de begane oorlogsmisdaden diskwalificeren wat mij betreft iedere aanspraak op rechtvaardigheid.”
Dat begrijp ik heel goed, emotioneel voelt het voor mij precies zo, altijd als oorlogsmisdadigers vrijuit gaan (heb me daar afgelopen decennia al veel te vaak druk over gemaakt!) alleen, in deze oorlog zie ik gewoon niet voor me hoe je Poetin zou kunnen straffen zonder tegelijk de gewone Oekraïeners, gewone Russen, gewone Europeanen en zelfs de armste Afrikanen nog veel harder te raken… geen enkele hard-liner heeft daar voor zover ik weet een realistisch antwoord op gegeven.
Willen we puur om Poetin te straffen echt nog jarenlang oorlog en zelfs een kernramp riskeren? Want dat is waar rechtvaardigheid in dit geval op kan uitdraaien.
Bovendien hebben we dan – denk ik - nog maar één oorzaak van de strijd bestreden, want:
“Maar ik denk dat het los te zien is van de intrinsieke problemen met Rusland. Die hebben namelijk een eigen oorsprong.”
Daar zit vermoed ik ons grootste meningsverschil. Zoals gezegd, geheel eens dat de intrinsieke problemen VAN Rusland een eigen oorsprong hebben. Maar de intrinsieke problemen MET Rusland (de koude-oorlog problematiek) hebben m.i. hun oorsprong niet alleen in de Russische dictatoriale geschiedenis, maar evenzeer in het Amerikaanse streven naar wereldhegemonie. Dus in termen van kraan en dweilen denk ik er in deze niet één enkele kraan wijd open staat maar twee kranen (minstens...), en dat ze allebei dicht moeten.
M.a.w. volgens mij kan deze oorlog niet opgelost worden zolang de VS hun koude-oorlog politiek voortzetten (inclusief het bewust en actief traineren van vrede tussen Rusland en haar Europese buren) - zelfs niet in het ideale (en zeer onwaarschijnlijke) geval dat Poetin zich zonder verzet zou laten straffen en opgevolgd wordt door een nieuwe Gorbatsjov.
Of ben ik nu te pessimistisch, en zie jij mogelijkheden die ik over het hoofd zie?
Vincent Huijbers 9
LiaEr zullen voor de VS vast andere beweegreden mee hebben gespeeld. Ik doel eigelijk ook meer op hoe veel voormalig Oostbloklanden die zich naar het Westen heb gericht zich hebben ontwikkeld en welvarender zijn geworden. Dit in contrast met de landen die dat niet hebben kunnen doen. Ik kijk dus meer naar het resultaat ongeacht de problemen die er ongetwijfeld ook zijn (bijvoorbeeld rechtstaat Polen, Orbán in Hongarije)
Gorbatsjov’s 'gemeenschappelijk Europees huis'
Dit is een gemiste kans geweest. Al heb ik ook wel begrepen dat dit niet is gebeurd omdat de machtsbalans binnen Europa flink verstoord zou worden. Zie alleen al hoe Duitsland en Frankrijk de eigen rol voorstaan. Maar toch: ik had het best een mooi idee gevonden. Helemaal als je ziet hoe relatief stabiel de EU is.
.'..problemen MET Rusland'
Ik begrijp dat Biden op dit moment best behoedzaam oppereert. Traineren zou ik het niet willen noemen: met in gedachte dat Poetin deze landen wil onderwerpen lijkt het eerder op weerstand bieden. Het leveren van wapens is niet wat Poetin wil maar dat heeft hij ook over zichzelf afgeroepen. Ik kan dat moeilijk als Koede Oorlog politiek zien. Het probleem is dat er geen alternatief is tenzij we Oekraïne laten vallen. Daarom ligt die beslissing ook formeel bij Zelensky.
Uiteraard zal uiteindelijk met Poetin onderhandeld worden. Omdat deze slachtpartij niet eindeloos door kan gaan. Ik vrees alleen dat dit nog wel op zich laat wachten gezien de succesen die Oekraïne nog steeds weet te boeken. Ik houd alleen mijn hart vast voor de winter.
Er is daarnaast veel haat gezaaid en er zijn oorlogsmisdaden begaan. Ook bij een wapenstilstand zal Poetin het in het Westen verbruikt hebben. Ik kan me geen voorstelling maken van hoe Oekraïne en Rusland de komende generatie(s) nader tot elkaar komen... Dat vraagt inderdaad een Gorbatsjov.
Lia 4
Vincent HuijbersDenk ook aan de zorgen dat de winst van het associatieverdrag slechts bij een handjevol grote bedrijven terecht zou komen https://nos.nl/artikel/2096238-oekraiense-onderzoekers-verdrag-niet-goed-voor-oekraine).
Verwacht jij dat een neutrale status voor Oekraïne (vgl Oostenrijk na WO2) nadelen zou hebben voor de vrijheid en welvaart van al deze landen?
“Al heb ik ook wel begrepen dat dit niet is gebeurd omdat de machtsbalans binnen Europa flink verstoord zou worden.”
Interessant, heb je daar meer informatie over? Want de bronnen die ik tot nu toe hierover gelezen heb, wijzen vooral op de zorg van de VS dat de machtsbalans tussen VS en Rusland flink verstoord zou worden. Misschien kan ook dat genuanceerd worden.
Met “traineren” bedoel ik uiteraard niet het behoedzame opereren van Biden nu, maar het decennialange tegenwerken van Europees-Russische samenwerking (zie vorige bijdrage).
Vanuit concurrentie-samenwerking geredeneerd lijkt het erop dat de VS momenteel aansturen op volledige NAVO-controle over de Zwarte Zee, en dat Rusland er alles aan doet om dat te verhinderen. Dat bedoel ik met koude-oorlog politiek: het draait nog steeds om het machtsevenwicht tussen VS en Rusland.
Zo bezien is het logisch dat zuid-oost Oekraïne (incl. De Krim) en Georgië de “rode lijn” zijn, die Rusland tegen elke prijs wil verdedigen én die de VS tegen elke prijs willen overschrijden.
En humanitair: dat mocht de VS slagen in Oekraïne, dat dan Georgië het eerstvolgende slagveld wordt. Nog meer haat en oorlogsmisdaden... Hoe zie jij dat?
Vincent Huijbers 9
LiaMary E. Sarotte, “Not One Inch: America, Russia, and the Making of Post-Cold War Stalemate” is interessant. Uit een recensie:
'After Russia's invasion of Ukraine on Feb. 24, it is impossible to read "Not One Inch" without trying to find the guilty party or locate the moment when history might have taken a different turn. But, alas, Sarotte's book shows that that there were legions of guilty parties in dozens of countries and hundreds of moments when history might have been changed for the better.'
https://www.themoscowtimes.com/2022/09/11/not-one-inch-america-russia-and-the-making-of-post-cold-war-stalemate-a78760
Of hier:
https://www-rferl-org.cdn.ampproject.org/v/s/www.rferl.org/amp/nato-expansion-russia-mislead/31263602.html?amp_gsa=1&_js_v=a9&usqp=mq331AQKKAFQArABIIACAw%3D%3D#amp_tf=Van%20%251%24s&aoh=16675070336637&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&share=https%3A%2F%2Fwww.rferl.org%2Fa%2Fnato-expansion-russia-mislead%2F31263602.html
Wat mij opvalt is dat er vooral veel onduidelijkheid over is een dat dit door BEIDE partijen wordt aangegrepen. Dat is wat anders dan het eenzijdige argument van de gebroken belofte.
Dit is ook interessant:
https://icds.ee/en/clinton-archives-confirm-the-need-for-nato-enlargement/
Over waarom Rusland nooit bij de EU is gekomen is dit artikel (pdf) interessant:
https://ecfr.eu/archive/page/-/Riga_papers_Carl_Bildt.pdf
Ik heb hier Rob de Wijk een keer een opmerking over horen maken. Bronnen die het uileggen zijn schaars (of ik zoek niet goed) maar de omvang van Rusland en staatsinrichting werd een brug te ver gezien voor integratie. Daar valt wat voor te zeggen als je kijkt hoe precair de huidige EU is.
Mijn indruk wat uit het bovenstaande opdoemd is dat er juist heel veel is gedaan om Rusland te betrekken
Lia 4
Vincent HuijbersUit de eerste link: het lijkt helder dat de belofte/hypothese van Baker niet geformaliseerd is.
Als Gorbatsjov meer had begrepen van de Amerikaanse “See you in court”- cultuur, had hij daar ongetwijfeld meer op aangedrongen – dat hij dat heeft nagelaten kun je hem aanrekenen. Tegelijk: als Gorbatsjov inderdaad deze keuze (al dan niet hypothetisch) is voorgelegd:
“Would you prefer to see a unified Germany outside of NATO, independent and with no US forces - or would you prefer a unified Germany to be tied to NATO, with assurances that NATO’s jurisdiction would not shift one inch eastward from its present position?”
en vervolgens bleek dat de VS voor een derde optie ging - én een verenigd Duitsland met US forces én een NAVO die nog verder naar het oosten oprukte - dan kun je Rusland nauwelijks verwijten dat ze de VS een onbetrouwbare partner vinden, toch? Zeker als je daar een rijtje controversiële NAVO-acties bij op telt… we vragen ons hier steeds af hoe ver de Russische ambities gaan, maar kunnen de Russen zich niet met evenveel reden afvragen hoe ver de Amerikaanse ambities gaan?
Maar ben wel eens dat “Het was een gebroken belofte” te stellig is.
“The Soviet leader claimed, as part of that effort, that Ukraine in its current borders would be an unstable construct if it broke away. He told Bush that it had come into existence only because local Bolsheviks had at one point gerrymandered it that way to ensure their own power. They had “added Kharkov and Donbass,” and Khrushchev later “passed the Crimea from Russia to the Ukraine as a fraternal gesture.” Now, however,
(vervolg)
Lia 4
Vincent HuijbersNow, however, Kiev’s talk about independence was causing resistance in just those heavily pro-Russian regions, which Gorbachev intimated would rebel against any attempt at independence.”
Heeft Gorbatsjov het goed gezien? Uit Baker’s reactie blijkt dat Amerika dat totaal niet zag (of wilde zien?):
Baker pressed the point again, wondering if there would be open conflict between Russia and Ukraine once they separated. Yakovlev, skeptical, responded that there were 12 million Russians in Ukraine, with “many in mixed marriages,” so “what sort of war could that be?” Baker answered simply: “a normal war.”
Heel onwerkelijk om dat nu zo te lezen...
Eenzelfde wederzijds onbegrip klinkt door in de Riga Papers – er lijkt inderdaad veel moeite te zijn gedaan om Rusland te betrekken, maar uitsluitend op westerse voorwaarden. Vanuit westerse hoogmoed begrijpelijk, maar ook een beetje naïef (overmoedig?) – om te denken dat je op deze basis bruggen kunt bouwen of geschonden vertrouwen kunt herstellen.
Dat Carl Bildt vindt dat het Westen “cannot be blamed for that” en de Russische weerstand afdoet als “demand for red-carpet treatment” vind ik jammer… biedt weinig hoop voor geslaagde onderhandelingen.
Hoopvoller is dat Poetin in 2004 aangaf
“that Russia could look favourably on Ukraine becoming a member of the EU”.
Dat suggereert dat hij niet zozeer bang is voor oprukkende democratieën, maar dat het specifiek gaat om de oprukkende NAVO (of misschien VS in zijn ogen) en dat Oekraïne wel een pro-Europese koers zal kunnen onderhandelen.
Maar daarvoor zullen er nog heel wat partijen over hun eigen schaduw moeten springen. Voor de onderhandelaars en omstanders is dat misschien "makkelijker" als er eerst nog een hele tijd bloed vloeit, toch hoop ik voor de Oekraïense bevolking dat er snel leiderschap getoond wordt.
Vincent Huijbers 9
LiaZie als voorbeeld ook hoe op dit moment in Duitsland de haven van Hamburg aan China verpatst wordt. Ze lijken niet in staat om de consequenties daar van te zien doordat het denken in vaste patronen lijkt te vast te lopen. Opmerkelijk.
Poetins houding jegens de EU zou ik niet te hoopvol zien: de EU lijkt helemaal geen rol van betekenis voor hem te zijn. Hij maakte de opmerking dit jaar ook.
https://www.europa-nu.nl/id/vltvpqnxfqzt/nieuws/rusland_heeft_geen_bezwaar_tegen?ctx=vltvdiwpeefv&tab=0
Fascinerend is dat de EU naar de lidstaten ook veiligheidsgaranties heeft die lijken op die van de NAVO. Maar hij heeft ons in de tang met energie wat ons in zijn ogen ondergeschikt maakt. Macht is de taal die hij spreekt.
Laten we inderdaad hopen dat er leiderschap getoond wordt. Het is inderdaad nog moelijk te zien nu wanneer het voor de strijdende partijen genoeg is.
Lia 4
Vincent HuijbersDat vraag ik me ook af. Aan beide kanten valt dat op. Men lijkt te denken in doel-heiligt-middelen. Waarbij het doel voor de gewone burger niet altijd duidelijk is. Hoe makkelijk Chinese en Amerikaanse bedrijven momenteel toegang krijgen tot belangrijke infrastructuur (je noemt terecht de haven, maar geldt ook voor bijv. de woningmarkt en internet) lijkt idd onvoorstelbaar naïef,. Anderzijds hebben wij geen idee wat er op de achtergrond speelt, zijn er eerder keuzes gemaakt die nu dit tot de minst-slechte keus maken?
Dank ook voor deze link. Dit klinkt vooral pragmatisch w.m.b. Ik denk dat Poetin wel met enig recht kan denken dat wij ons makkelijk in de tang laten nemen (als je ziet hoe heftig we het al vinden om de verwarming vijf graden lager te zetten of wat minder vliegreisjes te maken, dat maakt ons kwetsbaarder voor machtsvertoon). Of extra wapens daarvoor kunnen compenseren? misschien, maar het lijkt me toch een gok. Ook hier hoop ik op meer leiderschap (of visie of hoe je het wil noemen)
Jelle Schottelndreier 3
LiaDaar geloof ik helemaal niets van.
Ik hoor het niet. Ik hoor het tegendeel. En ik luister goed om me heen. Dus "a common refrain" is het zeker niet.
Het is nogal goedkoop om te roepen dat diplomatie de enige weg is, zonder concrete, realistische voorstellen te doen.
Hoe doe je diplomatie met een land dat liegt en verdragen breekt? Rusland heeft ondertekend dat het Oekraïnes souvereiniteit zou respecteren toen het haar kernwapens overdroeg. Poetin heeft in februari 2022 bezworen dat het alleen een oefening was aan de grens van Wit-Rusland.
Luister naar de buren van Poetin die onder de Sovjet-dictatuur hebben geleden. "Russen liegen altijd". Molotov-Ribbentrop, wel eens van gehoord? Luister naar Litouwers, Letten, Esten, Polen, Slowaken. Waarom wilden die zó graag bij de NAVO?
Hoe moet je onderhandelen met een land dat burgers bombardeert en zegt dat je land geen bestaansrecht heeft?
Lia 4
Jelle SchottelndreierIk hoor dit "common refrain" ook niet bij gewone mensen op straat of op FTM. Maar het klinkt wel door in alle politieke besluitvorming sinds het begin van de oorlog (of zelfs de maanden daarvoor al, zie het interview) en ook in het opiniestuk van Franka Hummels (NRC) hierboven.
Het westen had alle gelegenheid om te onderhandelen vóórdat Rusland Oekraïne binnenviel, en zelfs nog in de eerste maanden daarna. Een neutrale status voor Oekraïne had vrijwel zeker de angel uit het conflict gehaald. Waarom was Europa daar al die tijd niet toe bereid? Nu is het inderdaad veel moeilijker geworden.
Maar wat is inmiddels het alternatief? Net zo lang wapens blijven sturen en Oekraïners als kanonnenvlees opofferen of in hun schuilkelders laten zitten, totdat Rusland van de kaart is geveegd en/of Poetin is opgevolgd door een Gorbatsjov-alike? Lijkt je dat concreter/realistischer/beter voor de gewone Oekraïeners?
Jelle Schottelndreier 3
LiaNu Poetin qua bezetting zo de boot in is gegaan, en zo verschrikkelijk leed aanricht in Oekraïne, kun je van Oekraïne geen compromissen meer vragen.
Hoe kom je er bij dat Rusland van de kaart wordt geveegd? Niemand valt Rusland aan. Alleen hun grensoverschrijdende, misdadige leger.
Lia 4
Jelle SchottelndreierHet lijkt me nuttig om te leren van de geschiedenis. In dit artikel kun je lezen hoe de Amerikaans-Europese bemoeienis kortgeleden uitwerkte voor Joegoslavië: https://www.groene.nl/artikel/vanaf-de-juiste-kant-van-de-geschiedenis
"Verstandige mensen, zowel lokaal als internationaal, deden nog een laatste poging om de catastrofe tegen te houden. Zo werd er in Lissabon een diplomatiek vredesplan en een kaart gemaakt, waarin het land werd verdeeld onder de drie bevolkingsgroepen. Het was de enige manier om een bloedig conflict in Bosnië te vermijden. Het plan werd ondertekend door leiders van de moslims, Serviërs en Kroaten en we dachten even dat er geen oorlog zou komen. Maar de politieke top in Amerika dacht er anders over. Tien dagen na ondertekening van het Lissabon-plan vloog Warren Zimmerman, de laatste Amerikaanse ambassadeur in Joegoslavië, naar Sarajevo. (...)
Na bijna vier jaar oorlog, na meer dan honderdduizend doden, twee miljoen ontheemden, meer dan tweehonderd miljard euro aan materiële schade, een bruto nationaal product dat met negentig procent gekelderd was, een van de grootste braindrains in de wereld, trauma’s en gebroken families werd er in Dayton in Amerika een vredesakkoord voor Bosnië gesloten. Met een plan en een kaart die bijna identiek waren aan die van Lissabon, van net voor de oorlog."
Je zegt "nu kun je van Oekraïne geen compromissen meer vragen" (dat "kon" trouwens in februari ook al niet, wat het Westen betrof...)
Maar het alternatief is dat we de Oekraïense top níét vragen om compromissen te sluiten - en daarmee de Oekraïense bevolking vragen om nóg meer levens en huizen te offeren.
Dat lijkt jou dus beter?
anton-Jan van Roekel
Hero BrinkmanDe inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
j.a. karman 5
Roland HorvathArne van der Wal 10
j.a. karmanJoseph Raaijmakers
j.a. karmanVincent Huijbers 9
Joseph RaaijmakersWe moeten ook censuur niet verwarren met afstand nemen van een verachtelijke of onjuiste boodschap. Van censuur is denk ik nauwelijks sprake buiten dat iemand zichzelf marginaliseert door die boodschap.
Gerhard de Jonge 3
Joseph Raaijmakersj.a. karman 5
Joseph RaaijmakersWat ik bedoel kan ik enkel via een voorbeeld geven. Wie is geloofwaardiger?
1/ van Ranst met de mensen en onderzoeken van zijn Universiteit en aanverwanten (ku leuven)
2/ de dansleraar W.Engel en zijn vriendin.
Joseph Raaijmakers
j.a. karmanj.a. karman 5
Joseph RaaijmakersJoseph Raaijmakers
j.a. karmanGerhard de Jonge 3
j.a. karmanj.a. karman 5
Gerhard de JongeMark Osterloh 2
Roland HorvathDat de US invloed probeert uit te oefenen is zeker waar maar daar gaat dit artikel niet over. Het laat juist zien hoe mensen door Rusland worden gemanipuleerd en er tweedracht wordt gezaaid. Men wil terug naar orthodoxe en conservatieve waarden die allang achterhaald zijn.
John Janssen 4
Daar vertegenwoordigt Baudet zijn kiezers, die zijn gedachtegoed en dat van de partij steunen. En dat doet hij allemaal volgens de geldende regels.
De vraag die blijft hangen is, doet Baudet iets fout? Hij mag Jan en alleman zijn held (en) of inspirators noemen. Hij mag, in wat voor vorm ook, zijn mening en standpunten verkondigen, mits dat 'betamelijk' blijft qua omgangsvormen.
Gaan wij, de anders denkende, hem en zijn partij daarin beknotten, dan gaan we ons toch wel op een 'hellend vlak' begeven. Worden we een beetje zoals één van zijn helden. Niet goed denk ik.
De Nederlandse kiezer mag altijd nog laten blijken of hij/zij/het het program en het gedachtegoed van Baudet en zijn partij nog vertegenwoordigd wil zien in de politiek. En aangezien een behoorlijk deel van de kiezers in Nederland de heersende politiek wantrouwt, zullen 'andere' partijen daar dankbaar gebruik van maken!
Vincent Huijbers 9
John JanssenÓf deze populatie stemmers zijn allemaal intellectuelen die deze beeldspraak kunnen duiden óf het blijkt er niet zo toe te doen. Dat laatste is zorgelijk.
John Janssen 4
Vincent HuijbersDie 'Uil van Minerva' vond ik dan wel weer grappig. Zo van "ik heb het door, voordat jullie het doorkrijgen". Een bepaalde arrogantie die bovenmatig intellect toch altijd met zich mee lijkt te brengen!
Wat ik zorgelijk vindt, is dat de huidige politiek zo 'kinderlijk' geprikkeld reageert op alle prikacties van Baudet en kompanen. Men onderschat de kijker, c.q. kiezer daarmee.
Vincent Huijbers 9
John JanssenLia 4
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
LiaLia 4
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
LiaJohn Janssen 4
LiaTuurlijk 'gebruiken' de anderen zijn gedrag als afleiding van hun eigen falen, wat gelijk goed weergeeft wat een 'heikneuterige' gedachten daarachter zit.
Lia 4
John JanssenVincent Huijbers 9
John JanssenAnne Hout 2
John JanssenIk ben geen Baudet-fan en ook geen FVD-aanhanger, maar als democratisch gekozen partijen en hun leiders worden weggezet als potentiële verraders en fascisten, omdat hun denkbeelden de gevestigde orde niet aanstaan, waar blijven we dan nog met onze bewering dat we in een democratie leven?
Wie verzekert mij dat ik of mijn buurman niet de volgende zijn die worden weggezet als ‘gevaarlijk’, omdat onze meningen afwijken van wat op dat moment ‘aanvaard’ en ‘goed’ wordt gevonden?
We hoeven als kiezers niet beschermd te worden tegen ‘misinformatie’ en ‘disinformatie’, maar zijn prima in staat om zelf te beslissen wat onzin is en wat niet.
Zolang we de feiten maar krijgen en daar hebben wij goede onderzoeksjournalisten voor nodig, die objectief berichten. En die had ik gehoopt te vinden bij FTM.
John Janssen 4
Anne HoutWe hoeven het niet altijd eens te zijn met de auteurs, die altijd open staan voor kritiek en een andere invalshoek op hetgeen zij neerpennen.
Mooi toch!? Dus blijven steunen Anne.
Lia 4
John JanssenAl heb ik er soms echt wel moeite mee als de polarisatie door de redactie wordt aangewakkerd, zoals helaas ook weer in dit artikel, waar het onderscheid tussen feiten en ideologie weer erg vaag is.
Jan-Hein Strop 5
LiaLia 4
Jan-Hein Strop"De enige verlosser volgens hem [Baudet]: president Vladimir Poetin."
Zegt Baudet dat letterlijk of is dat FTM-interpretatie? Een link zou verhelderend zijn.
"‘Ik ben een intellectueel,’ benadrukt Laughland herhaaldelijk in het gesprek met het onderzoeksteam. Uit zijn publicaties rijst eerder het beeld van een ideoloog die selectief citeert om zijn standpunten te bevestigen."
Kan een ideoloog dus geen intellectueel zijn volgens FTM? Een definitie zou verhelderend zijn.
En algemeen:
Ik vind het vaag dat gebrek aan feitelijk bewijs over Laughland's mogelijke "agentschap" hier wordt gepresenteerd als indirect bewijs voor Russische "strategie", dat is een manier van redeneren die we van complotdenkers doorgaans niet accepteren toch? En dat wat wel hard wordt aangetoond (er bestaan nog steeds Russische spionnen, er bestaat een netwerk van conservatieve denkers, Rusland probeert de publieke opinie te beïnvloeden etc.) zo algemeen is dat je dan wereldwijd nog veel meer politici, intellectuelen en opiniemakers kan demoniseren, ook die gelieerd zijn aan landen waar we nu nog wel zaken mee mogen doen. Voor mij lijkt het daarom - zeker in contrast met eerdere artikelen - dat jullie je in hier eerder hebben laten leiden door ideologie dan door feiten.
Vincent Huijbers 9
Anne HoutDat waag ik te betwijfelen.
Het voorbeeld van Cambridge Analytica maakt duidelijk dat het op zijn minst heel complex is hoe de publieke opinie gevormd en gestuurd kan worden. Ook Noam Chomsky heeft hier veel over geschreven.
De complexiteit zit hem denk ik niet in het kunnen beoordelen van één enkel bericht maar het onverwachte resultaat van de som van de veelheid aan informatie die tot ons komt en niet bereikt.
Hero Brinkman
Anne HoutAnne Hout 2
Hero BrinkmanToen ik David Icke deze nonsens hoorde vertellen op YouTube viel ik bijna van de bank van het lachen en ik snap ook eigenlijk niet dat mensen dit serieus nemen.
Ik ben echt benieuwd wat jij als een echte bedreiging beschouwd.
Hero Brinkman
Anne HoutAnne Hout 2
Hero BrinkmanNogmaals: ik stem niet op FVD en Baudet is in mijn ogen een opgeblazen narcist.
Maar Nederland doet ook zaken met landen waar mensenrechten aan alle kanten worden geschonden - China bijvoorbeeld - en Rutte heeft ontmoetingen met en omhelst Abbas (PLO) die de Holocaust ontkent.
Hero Brinkman
Anne HoutAnne Hout 2
Hero BrinkmanDe pers en media? Sociale media? Jij?
Gelukkig mogen we over 1,5 jaar weer een nieuw parlement kiezen en hebben de kiezers dan eindelijk begrepen van wie ze absoluut niets hoeven te verwachten.
Vincent Huijbers 9
Hero BrinkmanGerard van Dijk 6
Anne HoutOverigens ik ben ook niet happig op het stuk. Met sommige meningen ben ik het ook eens. Zoals dat onze Europese unie niet democratisch is.
Immers het Europees parlement heeft niet het recht tot het nemen van het initiatief voor nieuwe of wijzigingen van bestaande wetgevingen door te voeren, Daarnaast hebben we de Europese raad waar regeringsleiders gevraagd worden om over bepaalde zaken te stemmen zonder verplicht te zijn om in eigen land democratische verantwoording voor af te nemen.
Enkele maanden geleden zag ik een spotprent die mij niet loslaat. Vertegenwoordigers van VS en Europa staan beide op een krukje waar beide om de oorlog Oekraïne-Rusland in verwikkeld zijn geraakt en mogelijk voor beide dodelijk is. Die dodelijkheid word gesymboliseerd doordat beide een galgentouw om de nek heeft. Terwijl Europa naar boven kijkt met een schaar in de hand om het touw van de VS door te knippen. Kijkt de VS naar beneden en met een voet het krukje waar Europa bij staat om te duwen.
Al met al vind ik het stuk veel gespeculeer over wat Rusland allemaal doet terwijl onze God Amerika buiten iedere twijfel verheven wordt. Dat vind ik kwalijk.
Wanneer we dan toch gaan speculeren laten we het dan over Nordstream hebben. Het is net als een detective: “wie kan dit technologisch uitvoeren en met welk motief?” Overigens heb ik deze analyse ook gemist bij 9/11. Die uiteindelijk indirect wel beantwoord werd door VPRO Tegenlicht. Daarin werd de wereld ingedeeld in emoties:
Verre oosten heerst de hoop
Het westen regeert de angst
En het midden oosten de vernedering
Journalistieke oproep: wees niet nalatig.
John Janssen 4
Gerard van DijkZie zo maar een soort van Haliburton achtig vehicle na de oorlog prefab huizen plaatsen in het land van Zelenski en Co. Grootschalig gefabriceerd in de US voor ca. $15K (men heeft daar grote ervaring met huizen van plywood) en verscheept en neergezet voor $75K, mede gesubsidieerd door de EU.
Hunter Biden is heel toevallig CEO van dit bedrijf!
Flauwekul natuurlijk, toch?
PS; welke analyse miste je bij 9/11?
Anne Hout 2
Gerard van DijkVoor de rest kan ik mij helemaal vinden in jouw stuk. Ook ik zou graag willen dat het rapport van Zweden over Nordstream bekend werd gemaakt, maar blijkbaar is dat te explosief. En dan ga je toch weer verdenkingen koesteren, die misschien helemaal niet kloppen, omdat de feiten niet allemaal bekend zijn. Daarom ben ik erg vóór openheid van ALLE feiten.
Arne van der Wal 10
Anne HoutAnne Hout 2
Arne van der WalHeeft de VS niet hetzelfde gedaan in de Oekraīne?
Tussen 1991 en 2013 heeft de VS $ 5.000.000.000,00 uitgegeven aan het democratiseren van de Oekraīne
De VS heeft voorafgaand aan de bezetting van de Krim door Rusland in 2014 via het IMF de Oekraïense regering onder druk gezet om haar economie aan te passen, zodat buitenlandse - en vooral amerikaanse - multi-nationals de mogelijkheid kregen om te investeren in de Oekraīne.
Na aanvankelijk hierin mee te zijn gegaan besloot Yanukovych alle onderhandelingen met de EU stop te zetten en hij zocht weer toenadering tot Rusland. Een paar maanden later werd hij afgezet en de nieuwe regering zette direct de oorspronkelijke onderhandelingen met de EU voort, waarbij IMF weer voor een groot deel de voorwaarden bepaalde waaraan de economie in de Oekraīne zou moeten voldoen.
Vlak voor de val van Yanukovych bespraken Assistant Secretary of State voor Europa Victoria Nuland en de amerikaanse ambassadeur voor Oekraïne Pyatt telefonisch welke leden van de oppositie zij op welke posities in de nieuwe regering van de Oekraïne wilden zetten.
Dat de VS(via de USAID en NED (National Endowment for Democracy) achter de val van Yanukovych zou kunnen zitten is niet zo vreemd gedacht: in Yemen en Bolivia is een soortgelijk scenario gevolgd. IMF wilde deze landen ‘helpen’ onder bepaalde voorwaarden, de regeringen van die landen gingen niet akkoord met die voorwaarden en er volgden een burgeroorlog in Yemen en een coup in Bolivia.
Dat Rusland infiltreert en manipuleert verbaast mij niks: dat doen zij al sinds het eind van de Tweede Wereldoorlog. Maar dat wij in het Westen denken dat de VS en de EU niet precies hetzelfde doen is natuurlijk naïef. Lees dit eens:
https://fair.org/home/what-you-should-really-know-about-ukraine/
Arne van der Wal 10
Anne HoutAnne Hout 2
Arne van der WalWaarom is de ene partij (Rusland) fout en waarom wordt het foute gedrag van de andere partij, zogn. ‘goede’ VS volledig buiten beschouwing gelaten?
Lia 4
Anne HoutJelle Schottelndreier 3
Anne HoutIk ben uiterst kritisch op de buitenlandpolitiek van de VS, maar daar gaat dit stuk niet over.
Ruslands desinformatie is offensief gericht om ons te verzwakken.
Fake news ondermijnt onze beschaving. Van wie het ook komt.
Nu, hier, ligt de focus op een parlementariër van ons, die belachelijk veel stemmen getrokken heeft, en de grootste oorlogsmisdadiger van onze tijd tot held uitroept.
Anne Hout 2
Jelle SchottelndreierDie stukken zou ik dan graag lezen, want ik wil graag ALLE feiten lezen over wat er er op dit moment gebeurt in West-Europa en waardoor dat is veroorzaakt en niet alleen de ‘goedgekeurde’ verhalen.
Jelle Schottelndreier 3
Anne HoutLia 4
Jelle SchottelndreierDat geldt dus ook voor het "radicaal onafhankelijke" FTM, dat al sinds het begin van de oorlog alle kritische beschouwingen over de Amerikaanse invloed op het Oekraïne-conflict ontwijkt. Of niet?
Je kunt Anne's bijdrage ontkrachten door slechts één FTM-link te posten van "een kritisch stuk geschreven over de Amerikaanse invloed in de Oekraïne, in deze oorlog, in Europa".
Maar als er inderdaad niet eens één zo'n artikel te vinden is, kun je dan de ratio uitleggen achter je opmerking "tenenkrommende sektarische antirationele stemmingmakerij"?
Jelle Schottelndreier 3
LiaDe stemming wordt gewekt dat waar 2 vechten, 2 schuld hebben, dat de waarheid in het midden ligt, er is een beter woord voor. Dat verschijnsel dat een wappie en een deskundige in talkshows worden behandeld alsof ze ieder evenveel te zeggen hebben.
Vincent Huijbers 9
Anne HoutHet tegen elkaar wegstrepen van wederzijdse beïnvloeding maakt niet dat het nergens over gaat. Er staan weldegelijk systemen tegenover elkaar die hele andere ideeën hebben over hoe de staat zich tot hun burgers verhoudt.
j.a. karman 5
John JanssenJohn Janssen 4
j.a. karmanJoseph Raaijmakers
j.a. karmanj.a. karman 5
Joseph Raaijmakers2/ in wat als discusdse bedoeld de eigen waanzin als enige waarheid proberen neer te zetten. Gehoorzamen anderen niet dan zijn die niet democratisch.
3/ afwezigheid als gangbare positie
4/ mede poltici die ook zo hard werken bij 3 banen. Ofwel geld krijgen met niets doen
Eigenlijk ongelofelijk hoeveel blindd volgers van Baudet & co er nog steeds zijn.
Dennis l'Ami 3
John JanssenLia 4
Dennis l'AmiPaul Sporken 10
Dennis l'AmiVerketteren of doodzwijgen van betreffende partijen en kiezers biedt geen oplossing maar laat wantrouwen en woede juist verder groeien. Goed om verborgen banden en belangen bloot te leggen zoals in dit artikel maar betrouwbaarheid, neutraliteit en transparantie hierin zijn erg belangrijk vanwege dat enorme wantrouwen.
Bart Klein Ikink 6
John Janssen 4
Bart Klein IkinkBart Klein Ikink 6
John JanssenJohn Janssen 4
Bart Klein IkinkAnne Hout 2
John JanssenHier vind je een film van Oliver Stone: https://youtu.be/jg8j2w7RSIY
En dit artikel gaat over de rol van de VS in de Oekraïne.
https://fair.org/home/what-you-should-really-know-about-ukraine/
jhon
Bart Klein IkinkEric Smit van FTM is mentor bij Journalismfund. Dat fonds wordt mede gefinanciërd door Open
Society Foundations van George Soros en de Postcodeloterij.
The European Journalism Centre’s grants programmes (Soros/Google/Gates Foundation etc.)
https://ejc.net/grants (onderaan de website sponsoren en partners)
Voor de opstart kreeg FTM € 180.000 subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek
(SVDJ).
Voor een project om lezers mee te trekken ('gamification') ontving het € 37.000 van het
Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en het SIDN Fonds in 2016 en in 2017 € 50.000 van
Google Digital News Initiative (DNI Fund)
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Digital_News_Initiative
https://www.journalismfund.eu/about-us/investigative-journalism
https://www.journalismfund.eu/about-us-documents/funding
https://www.journalismfund.eu/ment
John Janssen 4
jhonJoseph Raaijmakers
John JanssenJohn Janssen 4
Joseph RaaijmakersAls je (Jhon dus) verschillende artikelen kan 'ontleden' en die kan bestempelen als misleiding, zou je eventueel een punt kunnen hebben.
Ik wacht af.
Dieles Stolk 3
jhonEveline Bernard 6
jhonAnne Hout 2
Bart Klein IkinkDennis l'Ami 3
Bart Klein IkinkLia 4
Dennis l'Ami"Rusland heeft hier een hele gereedschapskist voor ontwikkeld. Daar zitten tools in als directe politieke en economische invloed (bijvoorbeeld gascontracten en sancties), maar ook spionage en militair ingrijpen (zoals nu in Oekraïne). Ook desinformatie en de zogeheten soft power maken hier sinds jaar en dag onderdeel van uit."
Het artikel was zoveel sterker geweest als er vaker op gewezen was dat ook andere grootmachten dergelijke strategieën gebruiken. Goed dat het wel even wordt aangestipt in de zin
"Niet alleen de KGB, ook de Amerikaanse CIA maakt gebruik van ‘enablers’."
Dennis l'Ami 3
LiaJelle Schottelndreier 3
Bart Klein Ikink