
Internationaal onderzoek naar de exploitatie van de Noordzee. Energiebedrijven, reders, zandwinners, vissers: wie zijn de winnaars en verliezers in de slag om de Noordzee? Lees meer
De Noordzee is een van de drukste zeeën ter wereld en wordt steeds drukker. Er staan verouderde en verlaten boorplatforms die al jaren geleden zouden worden opgeruimd. Langs de kust worden enorme windmolenparken aangelegd en op de bodem liggen cruciale internetkabels. Delen van de Noordzee worden intussen als natuurgebied aangemerkt, met alle restricties van dien. De visserij ziet haar visgebieden slinken en moet tegelijk haar methoden innoveren. Wie zijn de winnaars en verliezers van de slag om de Noordzee? Dit is het eerste internationale onderzoek naar de Noordzee als geheel. Onder regie van Follow the Money werken we samen met media uit onder meer Noorwegen, Denemarken, België en het Verenigd Koninkrijk.
Afgedankte boorplatforms van cruciaal belang in strijd om controle over de Noordzee
Rutte hielp Shell met sluiproute aan waterstofsubsidie van 150 miljoen
Ontmanteling Noordzeeplatforms is financiële ‘black box’
Massaontslag bij offshorebedrijf Heerema terwijl er zat werk ligt te wachten
Hollands Glorie kan welvaren bij opruimen Noordzee-schroot
Overheid draalt met aanpak opruimen afgedankte boorplatforms Noordzee
Waarom olie- en gasbedrijven zo graag milieu-onderzoek rond Noordzeeplatforms sponsoren
Wie ruimt de schroothoop van de olie- en gasbedrijven in de Noordzee op?
© Bart Maat / ANP
Rutte hielp Shell met sluiproute aan waterstofsubsidie van 150 miljoen
Shell wil op de Tweede Maasvlakte de grootste groene waterstoffabriek van Europa bouwen, liefst met steun van de overheid. Toen het bedrijf vorig jaar een subsidie van 150 miljoen euro dreigde mis te lopen, schoot premier Rutte te hulp. Met ‘geitenpaadjes’ en een ‘flexibele’ interpretatie van de spelregels wisten ambtenaren van het ministerie van EZK de publieke middelen toch bij de oliegigant te krijgen, blijkt uit interne communicatie.
‘Zoals ze in Rotterdam zeggen: geen woorden, maar daden,’ verkondigt Mark Rutte trots. Het is 6 juli 2022, en de premier is eregast op een feestje van Shell. In het Haagse Louwman Museum kondigt hij de bouw van de grootste groene waterstoffabriek van Europa aan: de Holland Hydrogen I.
Shell wil die installatie bouwen op de Tweede Maasvlakte, en graag een beetje snel. Deze daadkracht komt de olie- en gasreus bijna duur te staan. Hoe dit bijna misging en premier Rutte via het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) de helpende hand toestak, blijkt uit interne communicatie, verkregen door middel van een Woo-verzoek, in handen van Follow the Money.
De geplande fabriek moet groene waterstof produceren met behulp van stroom, opgewekt door het offshorewindpark Hollandse Kust Noord, dat voor de helft in handen is van Shell. In het Louwman Museum kondigt het bedrijf aan dat de investeringsbeslissing is genomen. De totale kosten zijn geraamd op 684 miljoen euro.
Hiervoor wil Shell graag subsidie ontvangen. Nederland heeft de ambitie koploper te worden in de productie van groene waterstof, en heeft eerder al aangekondigd projecten te willen steunen. In dit geval is daarvoor goedkeuring nodig vanuit Brussel. De EU heeft een regeling opgetuigd, IPCEI [zie kader], die nationale overheden de mogelijkheid biedt om staatssteun te geven aan bepaalde projecten.
Maar op het moment dat Shell premier Rutte de bouw laat aankondigen, is de toestemming uit Brussel er nog niet. De overheid heeft ook nog geen geld vrijgemaakt voor de subsidie. Shell heeft zelfs nog helemaal geen subsidieaanvraag ingediend.
Daarmee dreigt het project niet in aanmerking te komen voor de Europese regeling.
Om de waterstofplannen van het kabinet te realiseren, leunt de Nederlandse overheid op het Europese traject IPCEI (Important Projects of Common European Interest). Op deze manier kunnen Nederlandse projecten een uitzondering krijgen op de geldende staatssteunregels en zo meer subsidie ontvangen. De uitzondering wordt bepaald door Brussel, de subsidie verstrekt door de aanvragende landen.
De Nederlandse overheid heeft in totaal 1,6 miljard euro beschikbaar gesteld om via deze route waterstofprojecten te subsidieren. Dit bedrag wordt verspreid over vier verschillende rondes: technologie, productie, import en mobiliteit. Voor elke ronde beslist de Europese Commissie welke projecten in aanmerking komen.
Voor de tweede ronde, waarvoor Nederlandse projecten zich in de zomer van 2022 konden aanmelden, is 783 miljoen euro vrijgemaakt. Shell is één van de bedrijven die met het project Holland Hydrogen I aanspraak wil maken op deze zak met geld. Al in 2020 maakte het bedrijf kenbaar IPCEI-financiering nodig te hebben om het project te kunnen realiseren. Hiervoor moet het aantonen dat Holland Hydrogen I op de Tweede Maasvlakte een grensoverschrijdend project is, dat zonder subsidie van de overheid niet levensvatbaar zou zijn vanwege de grote financiële en technologische risico’s.
De waarschuwing
Shell is gewaarschuwd, blijkt uit de e-mailwisseling tussen het bedrijf en ambtenaren van het ministerie van EZK. Het bedrijf vraagt al een maand voor de feestelijke aankondiging, begin juni, aan het ministerie of de subsidie in gevaar zou kunnen komen als het besluit om te investeren nu al wordt genomen.
Dezelfde vraag houdt ook de minister-president bezig. Rutte informeert bij het ministerie of Nederland ‘op koers [ligt] om mee te doen aan de komende IPCEI-rondes?’ Dit in ‘verband met vragen van een bepaald bedrijf, dat in juli voor investeringsbeslissingen staat’, licht hij toe. Shell heeft de zorgen rondom het Rotterdamse waterstofproject kennelijk op het hoogste niveau gedeeld.
De ambtenaren zijn duidelijk: als Shell de investering aankondigt, kan het bedrijf niet meer rekenen op financiële steun vanuit de overheid. De aanvraag voor staatssteun kan nog wel worden ingediend, maar ‘Brussel [gaat] dat waarschijnlijk afschieten.’ De aankondiging zou immers laten zien dat Shell het project ook zonder de financiële steun in het kader van IPCEI van de grond kan krijgen.
Er moet ‘bewijs zijn dat een project zonder subsidie niet had plaatsgevonden. Zodra er een investeringsbeslissing is genomen kan dat niet bewezen worden’, schrijven ambtenaren aan elkaar. Deze voorwaarde is ‘onwrikbaar en kraakhelder’.
Shell trekt zich niets aan van de waarschuwing. Het bedrijf wil de ‘first mover’ zijn op het gebied van waterstof en een voorsprong pakken op de concurrentie. Daarom zijn in juni 2021 en januari 2022 al contracten met ingenieurs afgesloten.
Shell vraagt zich af of de subsidie in gevaar komt, en deelt deze zorg met Mark Rutte
Marjan van Loon, destijds president-directeur van Shell Nederland, zei daarover in Het Financieele Dagblad: ‘Het is onduidelijk hoe lang het subsidieproces duurt. We moeten wel de klimaatdoelen halen en we hadden dit project klaar en zaten te wachten op Nederlandse en Europese subsidies. Toen hebben we gezegd: we durven het aan, omdat we geloven in de toekomst van waterstof voor de industrie en zwaar transport.’
En daarom gaat ook het feestje in het Louwman Museum door. ‘Dit is een grote dag voor Shell, voor de Nederlandse overheid en voor Nederland,’ zei premier Rutte die dag. ‘Het is tijd om onze mouwen op te stropen en aan de slag te gaan.’

De ‘geitenpaadjes’
De presentatie blijft niet onopgemerkt op het ministerie. Nu Shell ‘FID [de investeringsbeslissing, red.] heeft aangekondigd, wordt het lastig om nog deel te nemen aan IPCEI’, mailen ambtenaren een dag later aan elkaar. Het is zelfs zo dat ook de Nederlandse regels het verbieden om subsidie toe te kennen als een bedrijf al aan de werkzaamheden is begonnen.
Bovendien heeft Shell in een persbericht expliciet gesteld dat de waterstof bestemd is voor de eigen raffinaderij. Maar om in aanmerking te komen voor de subsidie mogen ‘de voordelen van het project niet beperkt blijven tot de betrokken ondernemingen’.
Op 2 augustus belanden de zorgen op het bureau van de ambtelijke top van het ministerie. EZK is bang voor een ‘politieke blamage’ als Nederland niet mee zou doen aan de Europese grensoverschrijdende waterstofprojecten. Daarom gaan ambtenaren samen met Shell op zoek naar ‘geitenpaadjes’, zoals ambtenaren het zelf noemen in e-mailwisselingen in de weken daarvoor.
‘Bij een flexibele lezing [van de regels, red.] ontstaat er mogelijk ruimte’
Het kabinet en de premier laten tenslotte al jaren geen kans onbenut om het grote belang van waterstof voor Nederland en Europa te onderstrepen. ‘Als Nederland niet meedoet valt het ‘web van waterstofprojecten in Europa uit elkaar’, vrezen de ambtenaren. Rutte heeft niet voor niets expliciet naar dit project geïnformeerd bij de ambtenaren. Ze gaan daarom naarstig op zoek naar een manier om Shell te helpen: ‘Bij een flexibele lezing ontstaat er mogelijk ruimte.’
Voor die flexibele lezing zien de ambtenaren en Shell twee ‘geitenpaadjes’. Ten eerste zou men kunnen proberen de Europese Commissie ervan te overtuigen dat de subsidieaanvraag al is ingediend. Al in de zomer van 2020 heeft het bedrijf immers zijn interesse in de subsidie uitgesproken? Het ministerie vindt deze optie niet plausibel genoeg. Ambtenaren hebben destijds namelijk ‘duidelijk [...] gecommuniceerd dat dit geen recht op middelen’ betekende. Belangstelling kan dus niet worden geïnterpreteerd als een aanvraag.
Optie twee dan: beweren dat er helemaal nog geen investeringsbesluit is genomen, ondanks het feestje op 6 juli en Van Loons boude uitspraak niet te wachten op goedkeuring. De interpretatie dat Shell geen financiële steun nodig zou hebben, is volgens het bedrijf namelijk ‘niet juist’.
Haast is geboden om politiek gezichtsverlies te voorkomen
Terwijl Shell en de ambtenaren nog overleggen over geitenpaadjes, verliest men in Brussel het geduld: Op 7 september dringt de Europese Commissie erop aan het Holland Hydrogen I-project ‘met urgentie terug te trekken’. Het voldoet niet aan de voorwaarden en mag daarom geen staatssteun ontvangen.
Een nieuw dossier bij Follow the Money
Shell speelde niet alleen in heden en verleden een belangrijke rol in de Nederlandse en wereldwijde energiemarkt, maar is ook bezig een positie in de toekomst te bemachtigen. Niet alleen op land, maar ook op zee. Hoe het zijn strategische positie op de Noordzee wil behouden, laten we morgen, op 20 mei, zien in de eerste aflevering van The North Sea Investigations.
The North Sea Investigations is een meerjarig internationaal onderzoek naar de strijd om de schaarse ruimte op de Noordzee, onder leiding van Follow the Money in samenwerking met de Noorse omroep NRK, de Belgische krant De Tijd en het internationale non-profitonderzoeksplatform DeSmog.
Wat gaan we onderzoeken?
Wat een grote lege watervlakte lijkt, is in werkelijkheid een van de drukste stukjes zee ter wereld. Hier botsen allerlei belangen – tussen bedrijven en overheden, tussen natuur en exploitatie, maar ook tussen verschillende landen.
Hoe meer plannen er worden gemaakt, hoe schaarser de ruimte en hoe groter de (conflicterende) nationale, economische en maatschappelijke belangen. Er hangt een enorm prijskaartje aan de strijd om deze ruimte. Welke belangen laten nationale overheden en de EU zwaarder wegen? En wat zijn de mogelijke gevolgen van gemaakte keuzes? Als beslissingen eenmaal zijn genomen (CO2 in de grond gespoten, of duizenden windmolens geplaatst) zijn miljarden uitgegeven en is de ruimte vergeven. Wie zijn de winnaars in deze slag om de Noordzee en wie delven het onderspit?
Waarom is dat belangrijk?
Nooit eerder is er onderzoek gedaan naar de Noordzee als geheel. De kennis over het gebied is versnipperd en houdt vaak op bij de landsgrenzen. Reden genoeg voor een diepgaand, internationaal onderzoek naar de vele botsende plannen, afspraken en initiatieven.
De bluf van Shell
In Den Haag gaan alle alarmbellen af. Twee maanden nadat Shell en premier Rutte de grootste waterstoffabriek van Europa aankondigden, dreigt het project een voortijdige dood te sterven. Haast is geboden om politiek gezichtsverlies te voorkomen. Ambtenaren dringen bij Shell aan om ‘urgently’ te helpen met een oplossing.
Shell zet de boel op scherp door te waarschuwen dat zonder de ‘voorziene staatssteun het goed mogelijk is dat het project gecanceld wordt’. Alle bestellingen voor de bouw kunnen ze annuleren, of inzetten bij andere projecten. De al gemaakte kosten trekt Shell af van het bedrag waarover het bedrijf subsidie wilde ontvangen.
Kortom, geitenpaadje nummer twee treedt in werking: Shell doet er alles aan om te beargumenteren dat er op 6 juli nooit een definitieve investeringsbeslissing is genomen. Het ministerie gaat akkoord met deze uitleg, en stuurt de argumenten door naar Brussel.
Een week later blijkt de tactiek succesvol. De Europese Commissie zet het Holland Hydrogen I-project toch op de lijst van projecten die staatssteun mogen ontvangen. Shell, dat in 2022 een recordwinst boekte van 38,5 miljard euro, krijgt 150 miljoen euro van de Nederlandse overheid voor de bouw van de waterstoffabriek.
Europese Commissie: ‘Mag best’
De Commissie laat in reactie op vragen van Follow the Money weten dat bij het IPCEI-proces de lidstaten achter het stuur zitten. De bouw van de waterstoffabriek mag best wat eerder beginnen, volgens Brusselse bronnen, zolang Nederland maar kan aantonen dat het project zonder subsidie van de baan zou zijn. Daarmee lijkt de Europese Commissie haar eigen regels, waarin staat dat ‘de steunaanvraag moet plaatsvinden vóór de aanvang van de werkzaamheden’, flexibel te interpreteren.
Shell: ‘IPCEI is complex en nieuw’
Shell heeft begin 2020 de plannen voor het Holland Hydrogen I-project in het kader van IPCEI bij de Europese en Nederlandse instanties ingediend. Vooraf werd ingeschat dat dit traject ongeveer 6 maanden zou duren, maar dit werd 2,5 jaar. Het gaat natuurlijk om grote investeringen en het IPCEI-proces is complex en relatief nieuw. Wij zochten contact om zeker te weten dat EZK de aanvraag volgens de normale procedure [...] zou afronden na het nemen van finaal investeringsbesluit.
Vervolgens hebben wij het investeringsbesluit genomen, omdat we duidelijkheid wilden geven aan de partners met wie we samenwerken.
Ministerie EZK: ‘Alle bedrijven gelijk behandeld’
Het IPCEI proces was een nieuw Europees proces en is complex gebleken voor veel deelnemende bedrijven. EZK heeft alle projecten zo goed als mogelijk ondersteund, waarbij alle deelnemende bedrijven gelijk behandeld zijn.
Het ministerie was op de hoogte dat er sprake moet zijn van een “stimulerend effect” van de IPCEI-subsidie. Nadat Shell op 6 juli 2022 haar project heeft aangekondigd heeft EZK zorgvuldig beoordeeld of sprake was van een stimulerend effect. Om dit goed te kunnen beoordelen was meer informatie nodig dan op 6 juli bekend was.
[EZK...] is nagegaan of er door Shell al onvoorwaardelijke/ onomkeerbare en juridisch bindende toezeggingen of bestellingen waren gedaan. Bovendien is EZK nagegaan of de subsidie volgens het management van Shell nodig was om het project uit te voeren.
Op 9 september 2022 heeft Shell toegelicht dat alle bestellingen die al zijn gedaan voorwaardelijk zijn en weer kunnen worden opgezegd als zij geen IPCEI-subsidie zouden ontvangen. Shell heeft aangegeven dat de subsidie voor het bestuur van Shell belangrijk is om in te stemmen met de verdere uitvoering van dit project. Na deze navraag bleek dat het project pas op 13 september 2022 met subsidiabele werkzaamheden zou starten. EZK heeft dit doorgegeven aan de Europese Commissie. Op basis van onder andere deze nieuwe informatie heeft de Europese Commissie het project van Shell goedgekeurd onder het IPCEI-kader. Het was voor EZK niet van belang dat specifiek Shell IPCEI subsidie zou ontvangen. Van belang was dat de beste IPCEI projecten subsidie ontvangen.
74 Bijdragen
Vincent Huijbers 9
Ook dit zal tot in de diepste vezels gevoeld zijn.
Fijn dat de lijntjes dan kort zijn.
Nu voorwaarts!
En net zo voortvarend gedupeerde burgers helpen. De pinpas ligt op het torentje.
John Janssen 4
Vincent HuijbersWeet soms niet hoe je het moet omschrijven. Gister weer een mooi voorbeeld van een Adema, die na een nacht doorhalen haast maakt om als eerste bij die kudde microfoons te zijn, om daar in feite 0,0 resultaat weer te moeten geven. En dat allemaal omdat blijkbaar 1 koe op één tennisveld een struikelblok is!?
Het gaat niet om de 'poppetjes', het gaat om zeer broodnodige voortgang.
Krijg soms de indruk dat menig politieke 'player' zijn/haar eigen 'vredesakkoord moment' in de gegeven kabinetsperiode wil hebben. Een polderoverwinning, dat toch weer in afzienbare tijd sneuvelt vanwege een rammelend in de haast, want het kan morgen wel einde oefening zijn, geforceerd akkoord.
Vincent Huijbers 9
John JanssenVooral omdar er nogal wat dossiers liggen waarbij het probleemoplossend vermogen van de overheid ineens minder ontwikkeld lijkt te zijn. Problemen die door de keuzes van diezelfde overheid zijn veroorzaakt.
Ik ben er van overtuigd dat waterstof belangrijk is voor de energietransitie en voor Nederland. Maar de manier waarop Shell door de overheid wordt gefêteerd klopt niet.
Kees van Bochove
Vincent HuijbersFred van de Biezen
Vincent Huijbers 9
Fred van de BiezenDe praktijk betwijfel ik. Het lijkt mij dat ze in 'Europa' meelezen en heel goed weten hoe de hazen lopen.
John Janssen 4
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
John JanssenKees de Kooter
John Janssen 4
Kees de KooterRon Van Veen 4
John JanssenLang leve belastingparadijs Nederland! De boel belazeren en daar ook nog subsidie bij krijgen.
M.J. Duizendstra
John JanssenIn januari 2022 verloor Shell het predicaat Koninklijk, doordat het bedrijf ophield een (deels) Nederlands bedrijf te zijn.
John Janssen 4
M.J. DuizendstraShell Den Haag.
En de NAM en Gasterra.
Komt nu dus ShellH2 bij.
Dus als ik het goed begrijp gooien we naast Shell ook een Unilever en een DSM(want net Zwitsers geworden) de grens over.
Voordeel is wel dat veel vierkante meters vrijkomen om XK volkstuintjes te verwezenlijken om ons voer zelf te verbouwen!
bouke bunnik 2
Kees de KooterHarry van der Velde 2
Kees de KooterMarjo Hebbes 2
Kees de KooterMet de huidige winsten die Shell draait, is dit bedrag toch geen probleem?
John Janssen 4
Goed voor de transitie zo'n groen project. Goed voor de haven van Rotterdam. 2 kampioenen in 1 stad.
"Oh wacht het is een Shell, dat heule vieze bedrijf dat decennia lang de Groningers als beesten heeft behandeld, en links en recht de boel verkankerd qua milieu in Nederland".
Maar nu even niet, nu voortgang, nu transitie inzetten, nu diegene 'spekken' die het voortouw nemen. Wachten en kijken of het vanzelf schoner wordt kan altijd nog!
Kom, kom, kom maar azijnplassers.
bouke bunnik 2
John JanssenJohn Janssen 4
bouke bunnikDie 150 miljoen kan je ook nog zien als bijdrage aan een 'green pilot' project, of 'promoting for a green Holland' in het buitenland. Dat alles onder het mom van "kijk eens wat wij uit de grond stampen voor een schonere wereld, in no time, build on time".
Ron Van Veen 4
John JanssenDit lijkt tegen de Europese regelgeving voor bouwen en aanbestedingen in te gaan.
John Janssen 4
Ron Van VeenRon Van Veen 4
John JanssenWe hoeven bedrijven die miljarden euro’s aan de samenleving onttrekken en uitkeren aan een select groepje (dat hoofdzakelijk bezig is met meer geld generen, in plaats van maatschappelijk sociaal verantwoord handelen) geen steun te geven.
Schiphol kan ook zonder KLM, mijn auto kan ook zonder Shell benzine. We hoeven dus niet kunstmatig iets in stand te houden door er alsmaar geld in te pompen. Werken kun je ook bij de concurrentie!
John Janssen 4
Ron Van VeenVincent Huijbers 9
John JanssenDe wetenschap is er volgens mij van overtuigd dat groene waterstof onmisbaar is voor de energietransitie. Dat is ook voor de toekomst van Nederland belangrijk. Als Shell er van overtuigd is dat zij hierin het verschil kunnen maken en ons land daarvoor geschikt is, mogen ze dat laten zien.
En zo te lezen waren ze dat ook zonder staatssteun al van plan.
Waarom moeten politici daarbij dan nog een handje helpen? En wat zegt dit over de prioriteiten van onze politici als er taloze probleem dossiers liggen waarbij het ineens allemaal nogal moeilijk is? Voor wie werkt de overheid?
John Janssen 4
Vincent HuijbersAls we alles gaan spiegelen aan de voorgaande debacles kan Nederland wel op slot.
Vincent Huijbers 9
John JanssenMaar ik geeft toe: dat is een kwestie van poltieke smaak. We zijn naar mijn mening gewend geraakt aan een overheid die te snel hulp biedt aan multinationals of banken.
Publieke middelen aanwenden om te delen in risico's kan nuttig zijn maar ik heb mijn twijfels over of dat hier aan de orde is. Ook kun je je afvragen hoever je moet gaan met bedrijven te fêteren om ze aan je te binden. Andere kwaliteiten zoals ligging, infrastructuur en politieke stabiliteit lijken mij duurzamer.
John Janssen 4
Vincent HuijbersMaar ook met de, waarschijnlijk, nieuwe richting die we opgaan zie ik die andere opstelling naar het bedrijfsleven er niet komen.
Vincent Huijbers 9
John JanssenDe andere kant van de medaille is de stapel dossiers waarbij de overheid tekort schoot. Maar ook hoe de winsten privaat en de risico's publiek zijn gemaakt.
Jan Ooms 10
Vincent HuijbersZoals, voedselbanken, kledingbanken, gezondheidszorg in al z'n soorten compleet uitgehold, enkele duizenden extra miljonairs, dramatisch slecht onderwijs, alle staatsbedrijven vermarkt, extreme woningnood, hyperinflatie...
Ja het heeft ons ontzettend veel gebracht! 😢😔😓
Vincent Huijbers 9
Jan OomsEn als ik op de website van het CBS grasduin dan lijk ik ook daar keer op keer te worden bevestigd in hoe goed het gaat in ons land.
Als je dan zo'n lijst kunt maken en er taloze rapporten liggen over mistanden is er wat aan de hand. Maar voor heel veel mensen niet. Kennelijk zit daar het probleem.
Probeer een geëmancipeerde en welvarende medelander in dit tijdvak er maar van te overtuigen dat er een andere koers moet worden gevaren. En dan doel ik niet op de vele messiassen die onze politiek om de zoveel jaar beheersen.
Jan Ooms 10
Vincent HuijbersVoorbeelden waren hoe de inflatie foutief wordt berekend, dat er helemaal geen rekenkundige 'gemiddelde Nederlander' bestaat en zo nog wat zaken. Maar alle positieve uitkomsten in deze categorieën waren allemaal het gevolg van regeringsbeleid en de negatieve uitkomsten vonden hun oorzaak áltijd elders.
De 'financiële onderkant' van Nederland stemt (uitgeknepen, murw geslagen, zwaar teleurgesteld) allang niet meer, omdat ze weet dat ze linksom of rechtsom hoe dan ook genaaid wordt. Degenen die hier geen last of zelfs voordeel van ondervinden blijven gewoon VVD, CDA, D66, etc. stemmen. En ja dan lijkt het of 'de kiezer' het eens is met hoe ze geregeerd wordt.
De aanhang van de gevestigde partijen wordt wel steeds kleiner, maar omdat het tegengeluid verdeeld is over meerdere kleine partijen, die onderling erg verschillen in oorsprong en aanpak, kan er geen vuist gemaakt worden en veranderd er hoegenaamd niets, helaas. Iets wat je ook in de ons omringende landen ziet.
Het neoliberaal gedachtengoed leidt ons naar de afgrond. Velen weten en zien het, maar het eigen belang prevaleert altijd boven het algemeen belang. Ik vrees voor een trend die uiteindelijk zal leiden tot een ontevredenheid die uitmondt in anarchie en/of (burger)oorlog.
Ooit is de maat vol!
John Janssen 4
Jan OomsAls de kliek in datzelfde Den Haag publiek gaat verbieden bij voetbalwedstrijden zie ik dat nog wel gebeuren. Maar de weldenkende burger zie ik toch niet zomaar direct optrekken naar een Binnenhof om alle grieven en gerotzooi met belastingen nu eindelijk eens te ventileren op de plucheplakkers.
Hoewel, "dat nimmer weer" is er meerdere malen gepredikt over de gekte in WO2. En zie nu!?
Jan Ooms 10
John JanssenPrecies, de kiem is al gelegd...
En hoeveel 'weldenkende' burgers blijven erover wanneer er een steeds kleinere groep overblijft die het zich kan veroorloven 'weldenkend' te zijn...?
Walter Boer 3
W. Baars 3
Ron Van Veen 4
Shell, ongeveer het meest vervuilende bedrijf ter wereld, kan ongestoord verder gaan met fossiele brandstoffen waar ze miljarden mee binnenharken. Daarnaast ook nog subsidie van de concurrentie wegsnoepen die ze (als superrijke multinational) niet nodig hebben maakt, dat de duurzame ontwikkeling juist geremd wordt, in plaats van dat het een stimulans is.
Waarom wordt deze multinational geen sloopmeters opgelegd? Subsidies ter verduurzaming kunnen vooral goed besteed worden aan bedrijven die daarvoor vervuilende industrie uitfaseren!
Op de huidige manier wordt vooral de aandeelhouders van Shell een extraatje gegeven voor het afremmen van de verduurzaming!
P. Hoogervorst 1
Willem Timmer 4
Uit de jeugdzorg hoor ik de meest schrijnende verhalen kortom er is genoeg waar hij zijn tijd aan kan besteden, beter dan borrelen in een museum.
Daniell Labrie
Hans van Swoll 5
Daar lees ik echter niets over.
Of ik ben hartstikke naïef, of het woord subsidie moet opnieuw gedefinieerd worden.
Nathan Minderhoud
Hans van SwollGerard Koestering 1
Nathan Minderhoud
Ze willen bewijzen dat hun oude business model naadloos over kan op het verwerken van waterstof in plaats van gas. Heel basaal het uitvoeren van een nieuwe SWOT strategie zodat ze in de toekomst een even sterk bedrijf blijven als nu.
Dit is dus dubbel in hun eigenbelang. Prachtig voorbeeld van neoliberalisme: de burger mag betalen voor de economische innovaties van een kerngezond bedrijf dat het ook zonder deze subsidies zou kunnen.
John Janssen 4
Nathan MinderhoudWillem de Boer 1
John Janssen 4
Willem de BoerRoland Horvath 7
Als Shell dat geld, 150 miljoen, niet krijgt dan gaat dat project naar elders, een ander land. Is hier sprake van afpersing. Of is dat een normale en zeer courante manier van doen tussen Shell en de NL overheid 'geleid' door de MP MR.
Water stroomt van hoog naar laag. En in de neoliberale Nederlanden stromen de miljoenen en de miljarden van laag naar hoog.
Jan Ooms 10
Roland HorvathWeleens gehoord van Don Quichot?
Roland Horvath 7
Jan OomsWindmolens, letterlijke en figuurlijke.
Lenny Woldringh
Roland HorvathRoland Horvath 7
Lenny WoldringhDon Quichot, DQ, versus zij, die de CO2 demon niet willen erkennen.
Een tegenstelling:
DQ, de windmolens waren goed en de strijd van DQ was nutteloos.
Nu, de windmolens zijn niet goed, niet duurzaam maar wel duur, en het aantal strijders tegen de religie van de CO2 demon neemt exponentieel toe. Vooral bij beroepen die op bèta wetenschappen steunen.
Het zal geen 5 jaar meer duren, voordat die lieden te pas en ten onpas, de CO2 demon en de extreem dure gevolgen daarvan zullen aanzien voor bedrog en ze zullen kwalificeren als een verdien model.
Marco Fredriks 4
Jan Sinke 10
Ik heb de podcast geluisterd hiervan, goed stuk!
Sam Molenaar 1
Nederland is een overbevolkt land en daar past geen zware energie-intensieve industrie bij. Laat dat echter net zijn wat Shell voor ogen staat.
Zonder overheidssubsidies had dit project waarschijnlijk niet doorgegaan en had de groene stroom van de windmolens voor een marktconforme prijs gewoon aan consumenten geleverd kunnen worden.
Sam Molenaar 1
Met deze eigenschappen is het maken van waterstof dus een goed idee op plekken waar al deze toepassingen zoveel mogelijk samen komen.
Zo zou in Nederland waterstof op wijkniveau gemaakt kunnen worden, om warmtepompen in de winter aan te drijven met brandstof cellen. De restwarmte die ontstaat in de zomer of bij veel wind kan dan gebruikt worden voor bijvoorbeeld warmtapwaterbereiding of gebouwverwarming. Voordeel t.o.v. batterijen is lager grondstof gebruik en langere levensduur.
Voor grote industriële opwekking van waterstof moet je op plekken zijn waar 1) de kansen tot opwekking ruim voorradig zijn en 2) andere vraag afwezig is zodat de prijs per opgewekte kWh laag is. Dit is met name op plekken waar weinig mensen willen wonen. Neem bijvoorbeeld Noorwegen: veel wind, veel hydro, donker, koud, weinig mensen. Ideaal dus voor staal productie met waterstof. En ook voor kunstmest trouwens mochten we dat echt zo nodig nog willen maken (want funest voor ecosystemen).
De restwarmte kan in dat soort gebieden zeer goed gebruikt worden, zelfs met een minimaal aantal inwoners, omdat de winter temperaturen een stuk lager liggen en de warmtevraag per capita dus hoger ligt.
Sam Molenaar 1
Roland Horvath 7
Sam MolenaarHet grootkapitaal in al zijn vormen, van banken tot staalbedrijven en kernreactoren, hebben de overheid als verzekeraar. Dat betekent dus het hele volk staat garant voor alle soorten grappen en veel te hoog gegrepen investeringen van de grootindustrie en van de banken. Zo'n staatsstructuur heet neoliberalisme.
Het geld gaat -verplicht, gedwongen- van laag naar hoog via de overheid.
De NL/ BE/ EU overheden hebben geen benul, niet de minste kennis van techniek en van wat er op grote schaal zou moeten gebeuren. Dat is een voordeel want 'wie niets weet, weet alles'.
Bewijzen van die stelling zijn Mark, Alexander en Ursula.
Evert du Marchie van Voorthuysen
Sam MolenaarIk citeer Roland Kupers uit Financieel Dagblad 6 februari 2023: .
"De komende decennia onttrek je die groene stroom aan de vervanging van bestaande kolen- en gascapaciteit. Stel dat je een windpark op de Noordzee bouwt om waterstof mee te maken. Dan verspeel je veel stroom in de inefficiënte conversie naar waterstof. Als je diezelfde stroom had gebruikt voor het vervangen van een kolencentrale op de Maasvlakte of bijvoorbeeld in Polen, zou er veel meer klimaatvoordeel zijn, en voor minder geld." einde citaat.
Zie ook mijn stuk "Waarom "groene" waterstof op korte termijn (voor 2030) geen goed idee is" http://www.gezen.nl/wp-content/uploads/2021/11/Waarom-%C2%80%C2%9Cgroene%C2%80%C2%9D-waterstof-op-korte-termijn-voor-2030-geen-goed-idee-is..pdf.
Juist de grote energiebedrijven zijn enthousiast voor "groene" waterstof vanwege de miljarden aan subsidies die in het verschiet liggen. Als je het woord Waterstof laat vallen, beginnen alle politici, Timmermans en Rutte voorop, te kwijlen. Met verstand op nul (of misschien nog erger) verbruiken ze belastinggeld met als gevolg dat de Nederlandse CO2-uitstoot minder snel daalt dan wanneer ze de subsidie niet hadden gegeven. Met deze subsidies schaden ze het algemeen belang op 2 fronten: schade aan de staatskas, en meer CO2 in de atmosfeer.
Roland Horvath 7
Evert du Marchie van VoorthuysenR. Eman 8
Evert du Marchie van VoorthuysenEvert du Marchie van Voorthuysen
R. EmanDe juiste aanpak is: in Nederland blauwe waterstof produceren. En groene waterstof produceren in landen waar de stroomvoorziening nu al grotendeels CO2-vrij is, zoals in Zuid-Spanje of Brazilië. Nederland wil in Namibië groene waterstof gaan produceren. Het D66 congres heeft op 13 mei een motie aangenomen dat de kolencentrale aldaar is dan eerst vervangen moet worden door zonnecentrales.
Roland Horvath 7
Evert du Marchie van VoorthuysenDe zuiveren in de leer zijn de vijanden van mensheid en van de menselijkheid. Dat geldt ook voor de leer van de CO2 demon. Tot die vijanden van de menselijkheid behoort nog steeds D66. Sedert jaar en dag.
Een vraag aan D66: Staat de D van D66 wel voor Democraten 66 of wordt daar na zoveel tijd iets anders mee bedoeld. Er zijn tal van mogelijkheden.
Sam Molenaar 1
Evert du Marchie van VoorthuysenHoe zie je die opslag van CO2 dan voor je bij al die blauwe waterstof?
Evert du Marchie van Voorthuysen
Sam MolenaarSam Molenaar 1
Evert du Marchie van VoorthuysenJohn Janssen 4
Sam MolenaarWij van de vrijgekomen CO2 af, aardkloot weer wat meer stabiel. Win-win.
Evert du Marchie van Voorthuysen
Sam MolenaarEn wat is jouw alternatief (afgezien van de draconische maatregel om binnen 5 jaar alle fabrieken in Rijnmond te sluiten)? Alle CO2 gaat dan rechtstreeks de lucht in en draagt bij aan de opwarming.
Blauwe waterstof is een goede, maar wel tijdelijke, oplossing om de waterstofeconomie op gang te helpen, en Tata Steel te vergroenen. In de wat verdere toekomst zal de meeste waterstof worden geproduceerd in Zuid-Spanje, Brazilië, Namibië, en andere zonnige landen die hun eigen energietransitie al hebben voltooid.
Landen als Marokko en Australië , die de meeste stroom op een zeer vervuilende manier met kolencentrales opwekken, zullen eerst hun eigen energietransitie moeten voltooien voordat ze aan export van groene stroom of groene waterstof kunnen beginnen. Wij moeten hun "groene" stroom niet willen importeren. Als fatsoenlijk land importeer je ook geen vlees uit landen waar honger wordt geleden.
Sam Molenaar 1
Evert du Marchie van VoorthuysenJohn Janssen 4
Sam MolenaarSam Molenaar 1
Evert du Marchie van VoorthuysenJohn Janssen 4
Evert du Marchie van VoorthuysenEvert du Marchie van Voorthuysen
John JanssenJohn Janssen 4
Evert du Marchie van VoorthuysenBernard Van Dijk 1
https://www.linkedin.com/pulse/hydrogen-big-oils-last-grand-scam-alex-grant/
Wil je een onafhankelijke wetenschappelijke kijk op waterstof klik je hier.
https://h2sciencecoalition.com/principles/