
Mark Rutte maakte een rekenfoutje van 50 miljard, Nederlandse pensioenfondsen scoren bovengemiddeld, Engelsen haten verzekeraars en schuldencampagne in US nadert hoogtepunt. Newswatch.
Blamage voor Rutte
Hoe zat het nou precies? Zou Griekenland nou met 109 miljard worden gesteund of met 159 miljard? Premier Mark Rutte vertelde afgelopen donderdag dat het 109 miljard zou zijn en dat de bijdrage van de private sector - ter hoogte van 50 miljard - daarin was verdiconteerd. Niet dus (niet geheel onverwacht). Jan Kees de Jager corrigeerde maandagavond de opzichtig stuntelende premier Rutte en maakte zo het rekenfoutje van 50 miljard goed. De Jager probeerde ook het gezichtsverlies voor Rutte binnen de perken te houden. "Het totaalplaatje is zeker niet eenvoudig, vanwege het door elkaar lopen van publieke (officiële) en private bedragen en middellange en langere termijn aspecten", klonk het verontschuldigend.
De rekenfout kwam Rutte maandagavond laat op honende reacties te staan. "Rutte is definitief zondagskind af", tweette econoom/journalist Matthijs Bouwman. "Rutte mocht onderhandelen. Een harde eis is dan: weten waar je (mee) instemt. Noodhulp gaat door maar Rutte is beschadigd".
Bron: Het Financieele Dagblad
Nederlandse pensioenfondsen presteren bovengemiddeld
Uit het jongste rapport van de OECD (Global Pension Statistics) blijkt weer eens waar hoe degelijk het Nederlandse pensioensysteem is. Er is geen land ter wereld dat zoveel pensioen heeft gespaard als Nederland (als percentage van het BNP). Heel opvallend is ook dat Frankrijk en Griekenland helemaal onderaan de lijst bungelen.
Pensioen als % van BNP (klik om te vergroten)
Ook met de prestaties van de Nederlandse pensioenfondsen blijkt het in verhouding met pensioenfondsen in de rest van de wereld, best mee te vallen. Nederland staat daarbij op een negende plek, net achter Duitsland, ruim boven het gemiddelde. Klein minpuntje: de beleggingen van Nederlandse pensioenfondsen bestaan in steeds grotere mate uit obligaties (uit zonnige oorden).
Prestaties pensioenfondsen (klik om te vergroten)
Sinds het ineenstorten van de kapitaalmarkten in 2008 - waarbij 3,4 biljoen dollar in marktwaarde verloren ging - hebben pensioenfondsen volgens het rapport van de OECD 3 biljoen weer goedgemaakt.
Bron: OECD
Obama waarschuwt voor "diepe economische crisis"
De spanning neemt toe naarmate 2 augustus dichterbij komt. President Barack Obama gooide er nog maar eens een stevige waarschuwing tegenaan. Maandagavond waarschuwde hij voor een "diepe economische crisis" als de leden van het congres niet compromis kunnen bereiken over het ophogen van het schuldenplafond. In een speech die rechtstreeks op de Amerikaanse televisie werd uitgezonden, hamerde hij op de noodzaak voor bezuinigingen en belastingverhogingen voor de mensen die meer dan 250 duizend dollar per jaar verdienen. Republikeinen zijn tegen belastingverhogingen en willen slechts dat er op het staatsapparaat wordt bezuinigd.
Bron: De Volkskrant
Yanken verbaasd over knulletje dat iets weggeeft (zonder ervoor betaald te krijgen).
Hoe onwaarschijnlijk Amerikanen (Republikeinen) het vinden om iets zo maar weg te geven, blijkt uit het commentaar bij dit leuke filmpje.
Verzekeraars in Verenigd Koninkrijk minst populair
Niet alleen in Nederland lijden verzekeraars aan een slecht imago. Bij de door merkenbureau Uffindell georganiseerde uitverkiezing van de slechtste merken in de financiële industrie, vulden Britse consumenten zonder aarzelen verzekeraars en pensioenuitvoerders in. Legal & General, dat in Nederland aan de basis stond van de 'popularisering' van de woekerpolis, blijkt samen met Axa, Aviva (voormalige moeder van Delta Lloyd) en Admiral onderaan te bungelen.
Bron: IFA Online
Het NOS-nieuws in 60 seconden:
0 Bijdragen