
Optimisme is het handelsmerk van Mark Rutte, de man die ieder idee kan verkopen. Zijn zonnige blik op de toekomst hangt direct samen met zijn economische opvattingen en stelt hem lijnrecht tegenover een groep kiezers die de zaken minder positief inziet.
Mark Rutte kan met bijna iedereen zakendoen. Hij zat als staatssecretaris in regeringen met het CDA, de LPF en D66. Als premier regeerde hij met het CDA — met gedoogsteun van de PVV — en met de PvdA. Om zijn regeringen overeind te houden sloot hij akkoorden met GroenLinks, wederom D66, de ChristenUnie en de SGP. Van de grotere partijen bleef alleen de SP buiten de omhelzing van Rutte.
Deze politieke lenigheid is een van de redenen dat Rutte geldt als een pragmaticus en Realpolitiker, die zonder uitgesproken standpunten steeds op zoek gaat naar het mogelijke. ‘Geef hem een idee en hij verkoopt het,’ zei een vriend over hem in de biografie Mark van Sheila Sitalsing. Een opmerking met meerdere dubbele bodems.
Rutte is een pragmaticus, op zoek naar het mogelijke zonder uitgesproken standpunten
De economische invalshoek, het verkopen, bleek ook toen Rutte de VVD in het begin van zijn politieke carrière een ‘sleets merk’ noemde. Het kwam hem op een reprimande van oudgediende Frits Bolkestein te staan.
Optimisme loopt als een rode draad door zijn politieke carrière, zelfs door zijn leven. Tijdens een lezing vertrouwde hij het publiek toe dat hij zijn optimistische inslag van zijn moeder had. En die inslag komt regelmatig expliciet terug. Zo schreef hij in 2008 als fractievoorzitter het ‘Manifest van een optimist’ met een pleidooi voor een ‘positieve, groen rechtse wind.’ Van dat groene deel hebben we de afgelopen jaren niet meer zoveel gehoord, maar met het optimisme werden we om de oren geslagen. In het meest recente verkiezingsprogramma heet Nederland een land van ‘humor, optimisme en gezelligheid’. In het diepst van de crisis moedigde hij Nederlanders om te stoppen met ‘somberen’ en ‘die auto’ of ‘dat huis’ te kopen en dat beetje risico te nemen.
Friedrich Hayek en de vrije markt
Optimisme wordt hier direct verbonden aan economie en consumptie, aan het aanjagen van de economie door uitgaven. In de liberale visie is vooruitgang van de samenleving, maar ook van het individu, te bereiken door individuele keuzes van mensen — vooral over hoe ze hun geld besteden — en door een steeds verdere specialisatie van arbeid. Evolutiebioloog Matt Ridley beschrijft dat mechanisme in zijn boek De rationele optimist (2010) en haalt ter onderbouwing van zijn argument de Oostenrijkse econoom Friedrich Hayek aan. Volgens Hayek ontstaat spontaan een orde van onderaf door uitwisseling van goederen en specialisering van werk. Het bestaan wordt steeds beter door de vrije markt en die vooruitgang zal blijven bestaan zolang deze markt niet ingeperkt wordt.
Of Mark Rutte de ideeën van Ridley omarmt, is onbekend. Maar hij schreef in 2007 in Elsevier wel dat fan hij was van Hayek, die als een van de grondleggers van het neoliberalisme geldt. ‘Als we het menselijk gedrag en de alledaagse behoeftes in acht nemen, dan heerst het welbegrepen eigenbelang als primaat voor alle vooruitgang,’ schreef hij.
Op deze manier is het optimisme van Rutte verbonden met een van de belangrijkste, maar ook met de meest omstreden opvattingen van de afgelopen decennia: het neoliberalisme. Zo omstreden zelfs, dat volgens sommigen, vaak uit VVD-kring, het neoliberalisme niet bestaat. ‘Ik ken niemand die zich neoliberaal noemt,’ zei Bolkestein, en daarmee was voor hem de discussie gesloten.
Tegenover Bolkesteins visie staan analytici en politici die neoliberalisme zien als de allesoverheersende ideologie die het Westen en misschien wel de hele wereld in zijn greep heeft, in elk geval sinds het einde van de Koude Oorlog. Van zo’n omstreden begrip bestaat uiteraard geen algemeen aanvaarde definitie, maar het neoliberalisme streeft in ieder geval naar een grote rol voor de vrije markt en een beperkte rol voor de staat. De overheid moet de mogelijkheden voor de markt scheppen, maar zich verder zo min mogelijk met de economie inlaten. Hayek was ervan overtuigd dat collectieve regelingen, hoe bescheiden ook, vroeg of laat tot een totalitaire staat zouden leiden.
Maatschappelijk initiatief
Rutte horen we zelden over de gevaren van een totalitaire staat. Maar dat de overheid niet te veel pretentie moet hebben, daar is hij van overtuigd. In zijn H.J. Schoo-lezing van 2013 verwees hij naar een oude publicatie van het Sociaal en Cultureel Planbureau, die stelde dat de overheid zich te veel was gaan opstellen als ‘producent en regisseur van het geluk van de individuele burger’. Dat leverde vooral ‘bureaucratisering en verstatelijking van maatschappelijk initiatief’ op. Daarin klinkt de echo door van het negatieve oordeel van Hayek over collectieve regelingen. Dat betekent niet dat Rutte de vrije markt volledig vrij baan wil geven — dat zou in strijd zijn met zijn pragmatisme — maar het maakt wel duidelijk waar zijn inspiratie vandaan komt.
Het optimisme van Rutte past binnen een economisch wereldbeeld waarin individuele burgers beslissingen nemen die gezamenlijk tot gunstige gevolgen en vooruitgang leiden. De uitkomsten hoeven niet voor iedereen gelijk te zijn en de staat hoeft ook niet te proberen om iedereen in dezelfde mate mee te laten genieten van de ontstane welvaart. De schouders eronder en dan kan iedereen er bovenop komen, dat is de instelling.
De schouders eronder en dan kan iedereen er bovenop komen, dat is de instelling
Optimisme versus pessisme
Het optimisme heeft ook een sterke samenhang met partijpolitieke voorkeuren. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat de aanhang van de VVD het meest optimistisch en het gelukkigst is. Daartegenover zijn PVV-stemmers het meest pessimistisch en het ongelukkigst. Het pessimisme van de PVV’ers strekt zich uit van de eigen financiële situatie via de economie tot de samenleving als geheel. Lijsttrekker Rutte past met zijn opgewekte instelling bij zijn kiezers, maar zijn houding staat ver af van de zorgen van PVV-stemmers.
Rutte ziet dat pessimisme als een keuze. ’Als we een keer besluiten om die deken van negativiteit weg te trekken, dan kunnen we de sombere economische prognoses van het Centraal Planbureau verslaan,’ zei hij toen de economische crisis al jaren gaande was. ‘Als mensen bereid én in staat zijn zelf het maximale te doen om te slagen, dan is er straks voor iedereen zicht op een baan, een huis en een fatsoenlijk pensioen,’ zo hield hij zijn publiek in de Schoo-lezing voor. Het is dus vooral aan de mensen zelf om hun toestand te verbeteren, want de mogelijkheden van de overheid om daar iets aan te veranderen zijn beperkt. De politicus treedt op als een soort mental coach die aanmoedigende teksten roept.
Deze optimistische visie van eigen kracht miskent echter dat de gevoelens en overtuigingen van de PVV-aanhang en andere somberaars veel verder kunnen gaan dan een dipje waartegen de opgestoken duim van een premier-lijsttrekker een adequaat middel is. De somberheid gaat niet alleen over migratie en de kans op een loonsverhoging volgend jaar of de stijging van het eigen risico, maar heeft een veel bredere strekking. PVV-kiezers geloven niet dat Nederland ‘een ontzettend fijn land om te leven’ is, zoals het in VVD-verkiezingsprogramma wordt voorgesteld. En ze geloven nog minder dat het zo blijft en dat er een nog betere toekomst gloort. Ze geloven niet in de vooruitgang, in de belofte van een steeds verder opgaande lijn.
Afgedwaalde zoon
De verschillen tussen de VVD en de PVV lijken soms niet zo groot. Geert Wilders stelde als eerste dat ‘Nederland Nederland’ moet blijven. Nu doet dat de VVD dat ook. En dat is maar één voorbeeld. Wel gaat de PVV wezenlijk verder in de voorstellen voor het afbreken van grondrechten, in zijn strijd voor de-islamisering.
Als we besluiten die deken van negativiteit weg te trekken, dan kunnen we sombere economische prognoses verslaan
In economisch en financieel opzicht lijken de verschillen groot. De breuk tussen gedoogpartij PVV en regeringspartij VVD in 2012 kwam toen Wilders verdere bezuinigingen niet voor zijn rekening wilde nemen. Het summiere programma van de PVV belooft lagere huren, afschaffing van het eigen risico in de zorg en het terugdraaien van bezuinigingen in de ouderen- en thuiszorg. Dat zijn verhogingen van de collectieve uitgaven, hoewel de PVV met een magische rekensom uiteindelijk denkt niet meer uit te zullen geven.
Zo stelt de PVV voor om 10 miljard euro te bezuinigen door geen geld meer te besteden aan ‘ontwikkelingssamenwerking, windmolens, kunst, innovatie, omroep enz.,’ zodat op die terreinen blijkbaar de vrije markt vrij spel krijgt. De rol van de staat wordt sterk teruggedrongen. De PVV wil ook lagere inkomstenbelasting en motorrijtuigenbelasting, iets waar de VVD zich in kan vinden. Geen enkel idee van de PVV gaat lijnrecht in tegen de fundamenten van de marktwerking. En daarmee blijft de PVV in veel opzichten de afgedwaalde zoon van de VVD.
De PVV blijft in veel opzichten de afgedwaalde zoon van de VVD
Groot contrast
Maar dat verschil tussen optimisme en pessimisme blijft overeind. De joviale lach van de premier-lijsttrekker tegenover de verbeten grijns van de uitdager. Het gevoel van ‘er is een wereld te winnen’ tegenover ‘we staan op het punt onze wereld te verliezen’. Het idee van vooruitgang, waarvoor je ‘keihard’ moet werken, maar die eigenlijk de natuurlijke gang van zaken is en die dan materiële en immateriële beloningen brengt. Dat staat tegenover het idee van een zeer reële kans op achteruitgang, die al zichtbaar is en nog erger kan worden. Het is een dreiging van verlies die tot een defensieve houding leidt, en tot het afhouden van veranderingen. Overheidsgeld voor innovatie is volgens Wilders verspilling. De impliciete of expliciete beloften dat iedereen die zijn talenten gebruikt zichzelf vooruit helpt worden niet meer geloofd. Nieuwsuur liet het contrast tussen beide partijen en hun aanhang onlangs fraai zien in reportages uit de voedselbank van Oldambt (PVV-stemmers) en een ondernemersreceptie in Eindhoven (VVD).
Rutte en Wilders zijn tegenpolen die beide in een lange traditie staan: Rutte in die van het geloof in vooruitgang, waarbij handel en wereldwijde activiteit elkaar versterken en de individuele wil niet alleen het individu, maar de hele mensheid voortstuwt naar steeds grotere hoogten. Wilders staat in de traditie van het ongeloof in de constante verbetering van de samenleving, van geloof in de bescherming van de kleine, afgeschermde gemeenschap en het behoud van vertrouwde waarden. Dat wereldbeeld is bezig aan een verrassende comeback, met de verkiezingsoverwinning van Donald Trump en het Brexit-referendum als duidelijkste voorbeelden. Het idee dat we er allemaal op vooruitgaan als we meer en meer economisch integreren en specialiseren is in het defensief gedrongen. We leven in een tijdperk van woede die niet verklaard kan worden met een beroep op de economische ratio van individuen, zo schrijft bijvoorbeeld ook Pankaj Mishra in zijn boek Age of Anger.
Het optimisme van Rutte is meer dan alleen een glimlach en een verkooppraatje. Er gaat een wereldbeeld achter schuil dat nu meer dan in de afgelopen decennia onder druk staat. Maar dat is waarschijnlijk een te sombere gedachte volgens Rutte.
53 Bijdragen
Michiel WERKMAN 8
Het gaat uiteindelijk mis bij 'Teflon Mark' omdat niet alles kan worden weggelachen, onder de pet gehouden en onder de mat geveegd.
Hij zal worden afgerekend op zijn (on)betrouwbaarheid.
Apekool 5
Michiel WERKMANMensen hebben een kort geheugen, dat laat veel ruimte voor Marky Mark en zijn Funky Bunch om in de branding te roepen: kijk, het wordt weer vloed dankzij ons harde werk!
Lydia Lembeck 12
ApekoolDe VVD is wederom koploper met corrupte politici.
De PVV stemt niet, of anders dan Wilder belooft en dan vaak tegen de belangen van zijn eigen volgelingen in.
De SP - mijn partij - is slecht zichtbaar (neem ik ze zeker kwalijk), maar ze doen wel wat ze beloven. Ze stellen vragen, dienen moties in (vaak met andere partijen) en waarschuwen tegen bepaalde overwegingen/maatregelen. Achteraf krijgen ze heel vaak gelijk.
GroenLinks wil nu een pact sluiten met rechtse jongerenpartijen......
Aanvullend een aardige anecdote: http://ballinnn.com/de-bbc-doet-even-voor-hoe-je-geert-wilders-hoort-te-interviewen/
Martin van der Wiel 7
Michiel WERKMANJan Smid 8
Onjuist. De VVD wil wel de vrije markt volledig vrij baan geven maar hen geen verantwoordelijkheid opleggen. Had de VVD dat wel gedaan dan was er nooit een bankencrisis geweest.
Lydia Lembeck 12
Jan SmidBerend Pijlman 13
Lydia Lembeck 12
Berend PijlmanRoland Horvath 7
2/ In het neoliberalisme ook dat van Mark Rutte worden sommige dingen niet meegerekend en er wordt overdreven.
- Er wordt geen aandacht besteed aan de machtsverhoudingen en de monopolie vorming die de activiteit in de economie en de maatschappij even goed bepalen als de keuzes van alle deelnemers.
- Bovendien wordt uitsluitend aan het bestaan, de winst, de belangen en de grillen van de GMO/ multinationals aandacht besteed. Al de anderen inbegrepen MKB, zelfstandigen en burgers bestaan niet, in het discours. Vandaar het vergoddelijken van totaal vrije handel zonder enige protectie van het lokale: Dodelijk voor ieder land en iedere onderneming. Vandaar de reactie van wat populisten/ nationalisten genoemd wordt o.a. de PVV. De PVV en bvb ook Le Pen van het FN in FR spreken wel over protectie van het lokale: Mensen en lokale economische activiteit. Dat neemt niet weg dat bij extreem rechts, bvb de PVV of FN, als het aan de macht is, het volk nog altijd de vijand is van de overheid dus in feite van de kleine minderheid extreem rechtsen.
De MP Rutte en de VVD missen het lokale. Ze lopen met hun kop in de wolken, ze willen de nadelen van globalisering en van totale vrije handel niet zien, terwijl alles voor - en nadelen heeft. Ze gaan verliezen tegen de populisten/ nationalisten / lokalen. Het is genoeg geweest met de totale vrije handel waarvan CETA en TTIP rampzalige exponenten zijn. Nu is het lokale aan bod.
Lydia Lembeck 12
Roland HorvathEen totaal gestoorde vrouw die, toen ze zelf in de penarie kwam, maar al te graag gebruik maakte van de sociale voorzieningen die ze anderen niet gunde.
Constance 4
Lydia LembeckEigenlijk een variant van nominalisme met toegevoegd wat epistemologische eigenaardigheden uit eigen keuken, waarin en passant de brave burgervader Kant wordt ontmaskerd als niet minder dan ‘the worst man of all times’.
Het ontbreken van haar leer in academische curricula wordt door haar fanatieke aanhangers meestal gezien als jalousie de métier, aangezien volgens hen A.R.'s filosofie alle voorgaande, huidige en toekomstige wijsgerige stromingen heeft weerlegd, getranscendeerd en overbodig gemaakt.
Intellectuele hoogstandjes kortom, gefaciliteerd door wat bewonderaars waarnamen als ‘a razor sharp mind’.
Met de rsm nog extra aangescherpt door een dagelijkse portie speed en met de keuze van haar garderobe de indruk gevend dat men objectivistisch inzicht verwerft door het regelmatig dragen van een buitenissige hoed, zette AR haar leer uiteen in lijvige bestsellers.
Hierin hebben de goeden (dwz. strikt rationele egoïsten, in standaarduitvoering met wilskrachtige trekken ) het doorgaans aan de stok met de slechten (dwz. altruïsten, afgunstige dégénérées ) die de held voortdurend voor de voeten lopen in zijn zegenrijke hemelbestorming.
Objectivism is trouwens in te zetten bij vraagstukken van allerlei aard. Zo wist A.R. objectivistisch te bewijzen, dat haar longkanker niet door roken kon zijn veroorzaakt (vanuit obj. standpunt was gezondheidsschade door tabak communistische propaganda), dat Lehar betere muziek schreef dan Bach, dat een militant atheïsme de enige juiste positie is in geloofszaken, dat feminisme niet deugt en dat haar favoriete dans de rationeel juiste was (de bossa nova).
Wat zo’n razor sharp mind al niet vermag..
piterkamp 4
ConstanceVS libertarianisme tot het uiterste gedreven.
Niks filosofie, ideologie.
Geleend van Stalin ?
Lydia Lembeck 12
ConstanceMarla Singer 7
Als je zou willen stemmen op die man of die partij dan wil je dus nog een keer een rampen kabinet waarbij elke minister en secretaris blunder op blunder mag begaan.
Overigens als ik een wetsvoorstel mag indienen dan zou het een verandering van de kieswet zijn dat alleen partijen die boven de drempel het aantal leden van die partij van 5% van de bevolking/kiesgerechtigden die mee mogen doen aan de verkiezingen. Dan moeten die partijen er wel voor zorgen dat zij midden in de samenleving staan en zich naar burgers moeten gaan richten ipv lobbyisten van de multinationals.
Lydia Lembeck 12
Marla SingerMichel Fleur 6
Marla SingerMaar moet ook samengaan met verbetering en vooral verbreding van de informatie die de burger krijgt voorgeschoteld.
Grote koppen over Trump's zoveelste blunder en al dat nep-nieuws. Maar dat de ramingen van het CPB en het merendeel van de economische wetenschap ook nep-nieuws zijn of tenminste met een korrel (doe maar een kuub) zout moet worden genomen is onbekend. Daarom kan Assher met "De Waarheid" schermen tegen partijen die ervoor kiezen hun programma's niet door te laten rekenen.
Daar is een rol weggelegd voor de media. Die zijn echter eigendom of afhankelijk van multinationals voor hun inkomsten. Hoe de cirkel te doorbreken?
Paul Sporken 10
Marla SingerIk ben juist volledig klaar met de partijpolitiek en bijbehorende fractiediscipline. Naar mijn overtuiging werkt dit machtspolitiek in de hand ipv een open blik voor de oplossingen waar de meeste mensen zich in kunnen vinden. Zie bijv. het failliet van het dualisme in de kamer.
Van mij mag de tweede kamer uit 150 individuele leden bestaan. Het boekje 'Tegen verkiezingen' van David van Reybroeck is aboluut de moeite waard om eens verder uit te werken. Aangezien alle politici dan hun baan verliezen zal het echter niet veel weerklank in de tweede kamer vinden.
Lydia Lembeck 12
Paul SporkenLetterlijk dus....
Paul Sporken 10
Lydia Lembeckpeterengel 2
Marla SingerLydia Lembeck 12
peterengelToch zijn er tekenen dat het anders moet. Steeds meer sociale huurders, maar ook mensen die zich een koopwoning kunnen veroorloven, kiezen voor een wooncoöperatie, of een woongemeenschap. Er ontstaan eilandjes met mensen die kiezen om voor elkaar te zorgen. De nieuwste trend zijn de Knarrehofjes. http://www.knarrenhof.nl/ In veel gevallen wonen huurders en kopers daar door elkaar heen. Geheel conform de oorspronkelijke ideeën van Wonen 4.0 in 2012. Er is toch wel hoop dus....
peterengel 2
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
peterengelMatthijs 11
Op zich wat voor te zeggen deze visie (of je het er nu mee eens bent of niet), maar de crux zit hem in hoe deze is uitgewerkt in de praktijk.
En dan blijkt het toch vaak wat minder consistent "weinig overheidsbemoeienis" of "geen marktverstoring" te zijn. Denk alleen al aan een paar van de grootste overheidssubsidies die er zijn zoals hypotheekrenteaftrek, lagere energiebelasting voor grote bedrijven, toestaan of stimuleren belastingontduiking, etc.
Addie Schulte 4
MatthijsDiny Pubben 9
Addie SchulteHoeveel mensen kunnen al je financiële gegevens inzien?
Hoe flexibel zijn ze en moeten ze nog worden?
Hoe veilig voelt dat?
Over de praktijk gesproken, liggen daar ook alle medische gegevens en ik ga morgen de vraag stellen of medewerkers van andere EU landen daar ook in kunnen kijken.
Heb het niet over hacken maar over hoe lichtzinnig er in de basis nagedacht is.
Lydia Lembeck 12
Addie SchulteMarten 1 1
MatthijsFerdi Scholten 5
Bij Mark Rutte krijg ik echter vaak een gevoel van "ongefundeerd" optimisme. Waarbij hij eigenlijk niet weet waar en hoe hij zijn optimisme in de praktijk kan omzetten in daden.
Zelden zie ik hem letterlijk zelf zijn optimistische zaken doen, hij heeft er altijd anderen voor nodig, en dat kan hij alleen maar voor elkaar krijgen door onderhandelen, flexibel te zijn of geen ruggengraat te hebben (dat wordt hem soms ook wel verweten) Daarom schrikt hij er ook niet voor terug om in het openbaar leugens te verkondigen, als ze maar passen bij zijn optimistische kijk.
Wilders aan de andere kant stoelt zijn pessimisme mijns inziens op onrealistische aannames over met name culturen en het gedrag van mensen. Dat hij hierbij hulp krijgt van alle media aandacht die wereldwijd wordt verspreid over de daden van een enorm kleine minderheid van mensen die lid zijn van groeperingen, die opgericht zijn door, en op afstand aangestuurd worden door geheime diensten wereldwijd is hier mede debet aan. Het idee dat Nederland zelf mede verantwoordelijk is voor de toevloed van asielzoekers uit oorlogsgebieden komt er bij hem (en Rutte) niet in.
jeroen 7 1
Ferdi ScholtenWilders PVV rekent erop dat een groot deel van deze 30% kiezers ergens naartoe moeten. Helaas heeft Wilders 10 jaar een zondebokstrategie getoeterd waarin immigratie als De Oorzaak Van AL Uw maatschappelijke problemen wordt weggedefineerd. De werkelijke oorzaken van de maatschappelijk problemen voor Henk en Ingrid liggen in de economische effecten van het neoliberale systeem zelf.
Lydia Lembeck 12
Ferdi ScholtenFerdi Scholten 5
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Ferdi ScholtenEen stelletje, ook twee kindjes, waarvan de man alles kan, maar geen papieren heeft en daarom niet aangenomen wordt. Zelfs niet als uitzendkracht. Dat papiertje is belangrijker dan wat hij kan. Een leven van weken werken, maanden niks, weer een paar weken werk en weer maanden niks. Hij mocht van de Sociale Dienst alleen een diploma hefttruckchauffeur doen. Ik denk dat we er daar nu een overschot van hebben. De man vindt in elk geval geen baan als heftruckchauffeur. Andere opleidingen mag hij niet doen. Dat vindt de Soos te duur. Ze staan beiden op instorten en dat is nu ook te zien aan ze. Dit schrijnt, doet zeer en vreet alle energie die ze hebben. En toch overeind moeten blijven voor hun twee kindjes van 2 en 3½. Het lukt nog, maar wel met hulp. Ze krijgen voedselpakketten van buren en kennissen en vrienden. Maar de man wil aan de slag en hij wordt wel ouder en niet jonger en met ouder worden raakt hij weer meer kansen kwijt.
De Bijstandsuitkering is amper gestegen. De huren zijn de laatste 4 jaar met bijna 20% voor hun inkomensklasse gestegen. De Zorgpremies zijn gestegen en ga zo maar
Jan Willem de Hoop 12
Zou de journalistiek de macht echt controleren, dan was Rutte al lang van politieke toneel verdwenen. Idem voor Geert Wilders.
Objectiviteit mag dan niet bestaan voor veel journalisten, controleren of de overheid zich wel aan de wet houdt of kan houden zou best meer journalisstieke aandacht mogen krijgen. Dat is best objectief mogelijk.
Onderstaand een mooi voorbeeld van hervormingen van het kabinet Rutte, de 3 decentralisties, waarbij het niet zo nauw wordt genomen met naleving van de wet door de overheid. Hoezo rechtsstaat ? Kritiek komt van overheidsinstantie en nog niet eens van journalistiek.
‘Gemeenten moeten aan de slag om privacyschending tegen te gaan’
"De wetgever heeft verzuimd om gemeenten te voorzien van een wettelijk kader voor een integrale (domeinoverstijgende) uitvoering van taken."
"Wij zijn trots op onze rechtstaat en het hoofdbeginsel daarvan is dat de overheid zich houdt aan de regels.”, stelt Aleid Wolfsen. De voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens windt er geen doekjes om: gemeenten ontberen het juridisch instrumentarium om diverse taken, die zij van het Rijk hebben gekregen (o.a. in het sociaal en veiligheidsdomein), volgens de regelen der wet uit te voeren."
"Risico op schenden van grondrechten"
http://www.regioburgemeesters.nl/nieuwsbrieven/nieuwsbrieven-2017/2017-02-nieuwsbrief/gemeenten-moeten/
Lydia Lembeck 12
Jan Willem de HoopBovendien proberen meer en meer kranten nieuwe abonnees te trekken door zich als een kopie van de Telegraaf te gaan gedragen, als het om sensatienieuws gaat.
Zo objectief mogelijke journalisten vind je nu bij De Correspondent en hier. Helemaal objectief mag ik ze niet noemen van Eric die een maand terug aangaf dat er geen echt objectieve journalisten bestaan...
Jan Willem de Hoop 12
Lydia LembeckControle van de macht betekent niet toetsen of beleid / uitvoering al of niet overeenkomt met je eigen favoriete keuzes / inzichten. Controleren van de macht is nagaan / onderzoeken of het verhaal dat de macht houdt wel klopt met de werkelijkheid waar mensen mee te maken hebben.
Zo worden er discussies gevoerd of eigen bijdrages Wmo van tussen de 250 en 350 euro per jaar te hoog zijn voor lage inkomens, terwijl de werkelijkheid is dat veel gemeenten deze inkomensgroepen 600 toto 1000 of meer laten betalen als eigen bijdrage. En dat dit wettelijk allemaal niet kan en niet mag? Geen burger weet het omdat de journalistiek er niet over vertelt. Omdat de journalistiek de politiek er niet over aan de tand voelt.
PvdA en VVD beroven gewoon mensen openlijk. ,En dat tezamen met CDA, PVV, D66, SP en al die andere partijen die er niets echt tegen doen, omdat al die partijen bij lokaal beleid in gemeenten vaak mede verantwoordelijk zijn.
De politiek weet al lang dat ze niet of nauwelijks nog gecontroleerd worden.
Het resultaat is dan ook dat we naar toneelstukjes voor de buhne kijken en luisteren.
Lydia Lembeck 12
Jan Willem de HoopPaul Sporken 10
Lydia LembeckHoewel ik dit mechanisme onderschrijf vind ik het jammer dat DC daarop, naar mijn mening, is doorgeslagen naar een opiniemedium waarin elke redacteur ruimte lijkt te hebben zijn of haar persoonlijke stokpaardje te berijden. Journalistiek wordt zo meer een verzameling columns met weinig feiten of alleen die die de persoonlijke mening onderschrijven.
Ik heb er geen moeite mee als een medium activistische journalistiek bedrijft maar vindt het belangrijk dat men daarbij alle invalshoeken belicht. Onderzoeksjournalistiek hoort de basis te zijn waarbij er ook oog is voor de argumenten van de 'tegenstander'.
Lydia Lembeck 12
Paul SporkenBen het wel met je eens, helaas. Helaas, omdat het kennelijk moeilijk is echte onafhankelijke journalisten te vinden.
Diny Pubben 9
Jan Willem de HoopDe grondrechten worden massaal geschonden.
Ze zitten niet in onze (zorg) (politie) (belasting) (etc) systemen.
De burgers weten en voelen dat en de behoefte aan grenzen heeft alles met die ondoordachte data transparantie te maken.
Dus de meest flexibele medewerker moet de meeste toegang krijgen tot de meest privacy gevoelige gegevens, alle deuren op de ICT afdeling gingen voor me dicht in een zeer grote zorgorganisatie, het moment dat ik voor de burgers en het publieke belang naar de rechter dacht te kunnen stappen.
Dit gezien: 'De ontmaskering van de vermoedelijk corrupte agent van de DBB gebeurde bij toeval.
Plus: hoeveel lekken zijn er mogelijk nog? En: hoe is überhaupt lek mogelijk bij deze dienst?'
Bij toeval! Logisch!
Bestuurders en politici zijn doof voor systeemkritiek.
De kleuterklasse en maar lachen!
piterkamp 4
Sinds hij Russische bommen op Aleppo gebruikt om het Ukraine associatie verdrag aan de man te brengen, vraag ik me bovendien af of hij hersens heeft.
Hoe zal hij dan iets van economie begrijpen, als hij van z'n opleiding niets heeft geleerd, en van wat z'n vak zou moeten zijn, ook niets ?
Marten 1 1
Neem bijvoorbeeld het volgende:
"The successful use of competition does not preclude some types
of government interference. For instance, to limit working hours,
to require certain sanitary arrangements, to provide an extensive
system of social services is fully compatible with the preservation
of competition. There are, too, certain fields where the system of
competition is impracticable. For example, the harmful effects of
deforestation or of the smoke of factories cannot be confined to the
owner of the property in question."
En:
"To create conditions in which competition will be as effective as
possible, to prevent fraud and deception, to break up monopolies
– these tasks provide a wide and unquestioned field for state activity."
(Hayek, Road To Serfdom, 1945)
piterkamp 4
Marten 1TTIP met uitschakeling van de politiek, het geld helemaal de baas.
Marten 1 1
piterkampLydia Lembeck 12
Marten 1Constance 4
Marten 1Er wordt wel eens gezegd dat er drie Hayeks waren: de H van het begin, die zichzelf "a mild Fabian socialist" noemde, de H die onder invloed van z'n mentor, de compromisloze aartsreactionair Mises en diens puur ideologisch gedreven 'praxeologische' karikatuur van wetenschapsbeoefening naar de uiterste andere kant van het politieke spectrum omzwaaide en de H die uiteindelijk beperkte anticyclische 'pseudo-keynesiaanse' ingrepen in de economie voorstond:
"Today I believe that deflation has no recognisable function whatever, and that there is no justification for supporting or permitting a process of deflation.
...
I probably ought to add a word of explanation: I have to admit that I took a different attitude forty years ago, at the beginning of the Great Depression."
(A discussion with A.v.H. American Enterprise 1975)
Daarbij waren overigens H's theorieën nooit erg coherent, zo zijn er typeringen als een „atavistische Sehnsucht nach dem Leben des edlen Wilden“ , een „naive und kindlich animistische Weltsicht“ en " Kognitiv sind sie in der Frühgeschichte der Menschheit steckengeblieben" voor hen die niet zouden instemmen met volledige onderwerping aan wat hij noemt "das Befehlsmechanismus des Marktes". ( Hayek, (1996): Die verhängnisvolle Anmaßung 15,48)
Waarbij we dan maar niet verder ingaan op H's steun aan het moordenaars regime van Pinochet.
En ook de verdediging van z'n theorie over de economische cyclus, ( waar hij in zalige onwetendheid van Perron-Frobenius niettemin z'n volledig meesterschap over de logica van de driehoek toont door die theorie middels driehoekjes te modelleren ) is volstrekt inconsistent zoals hijzelf tegenover z'n criticus Sraffa moest toegeven.
Marten 1 1
ConstanceLydia Lembeck 12
Marten 1Marten 1 1
Lydia LembeckHet zou de VVD wel wat vaker voor de voeten geworpen mogen worden dat ze bezig zijn de erfenis van hun voorgangers te verkwanselen. Ik kan best begrip opbrengen voor de geluiden begin jaren tachtig dat de verzorgingsstaat was doorgeschoten. Maar nu lijkt het de andere kant op door te slaan, met ontwrichting en vervreemding tot gevolg.
Politici hebben het wel eens over 'het eerlijke verhaal'. Volgens mij is het eerlijke verhaal dat een samenleving, een economie, niet maakbaar is. Niet linksom en niet rechtsom. Uiteindelijk is de samenleving, de economie, een optelsom van alle keuzes van alle mensen op elk gegeven moment. Dat is niet stuurbaar. Zelfs niet door Facebook.
En dat vind ik het intrigerende aan Hayek. Dat hij ruimte laat voor die fundamentele onzekerheid, inziet dat een wettelijk en sociaal kader dat handelingsperspectief biedt noodzakelijk is; en pleit voor de vrijheid van mensen om - binnen de gegeven kaders - hun eigen keuzes te maken.
jeroen 7 1
Lydia Lembeck 12
jeroen 7jeroen 7 1
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
jeroen 7