
Samen met journalisten uit heel Europa controleren we de macht in Brussel. Lees meer
Steeds meer ingrijpende besluiten worden op Europees niveau genomen. Maar zolang burgers niet weten wat er gaande is in Brussel, kunnen politici er verborgen agenda’s op nahouden en hebben lobbyisten vrij spel. Om hier verandering in te brengen lanceert Follow the Money ‘Bureau Brussel’. Een team EU-specialisten controleert, in samenwerking met collega’s uit heel Europa, structureel de macht.
Europa’s machthebbers wissen op grote schaal hun sms'jes en e-mails
Amerika blijkt groot-financier van de lobby van Europa’s maatschappelijke organisaties
Corrupte EU-ambtenaren na tien jaar nog steeds niet gestraft
Van Huawei tot Shell: lobby bedrijfsleven rekruteert ongehinderd oud-medewerkers Europarlement
EU-landen smijten met miljarden om stroomverslindende industrie te behouden
Europa’s plan voor een groene toekomst is ingefluisterd door het old boys network
Europese Commissie wil parlementen buitenspel zetten om export te beschermen
Europa wil economisch onafhankelijker zijn – tegen welke prijs?
Europarlementariër Lara Wolters over haar anti-wegkijkwet: ‘De lobby op dit onderwerp is extreem’
Leningen aan Oekraïne: keiharde noodzaak, maar op termijn een molensteen
Kabinetten-Rutte verzwegen politieke lobby in Brussel
De Tweede Kamer is onder de kabinetten-Rutte herhaaldelijk niet, niet tijdig of onvolledig geïnformeerd over de politieke lobby die in Brussel werd gevoerd ten bate van de industrie. Hierdoor is de controlerende functie van de Tweede Kamer stelselmatig ondermijnd. Dat blijkt uit jarenlang onderzoek van Follow the Money en is de conclusie van het nieuwe boek ‘Sluiproute Brussel’ van FTM’s EU-correspondent Lise Witteman.
Het was een flink boodschappenlijstje, dat minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) bij zich had van de luchtvaartindustrie. Tegen het einde van de winter van 2020 had de covidepidemie ook Europa steeds verder in haar greep gekregen. Voor woensdag 18 maart was daarom met spoed een online Europese bijeenkomst ingelast, met de transportministers van alle lidstaten en met de voor mobiliteit verantwoordelijke Eurocommissaris: Adina Vălean.
Voorafgaand schreef Van Nieuwenhuizen in een brief aan de Tweede Kamer wat zij tijdens de bijeenkomst voor het voetlicht zou gaan brengen. Enkele dagen ervoor had ze nog een overleg gehad met onder andere de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM over de penibele situatie waarin de luchtvaartsector verzeild was geraakt, doordat overheden hun burgers geboden thuis te blijven. Ook andere luchtvaartmaatschappijen en reisbureaus, zoals TUI, luidden de noodklok. Het regende annuleringen, verzoeken om compensatie en terugbetalingsvorderingen. De vliegindustrie vreesde een financiële strop.
Van Nieuwenhuizen was kort en helder in haar Kamerbrief over het terugbetalen van vliegtickets: geen uitzonderingsgrond
In de brief die de minister een dag voor die Europese bijeenkomst naar de Kamer stuurde, schreef Van Nieuwenhuizen dat ze om die reden bij Eurocommissaris Vălean erop zou aandringen om de epidemie als ‘buitengewone omstandigheid’ aan te merken. Van de luchtvaartmaatschappijen zou dan niet meer verlangd kunnen worden om passagiers te compenseren voor bijvoorbeeld de kosten van accommodatie omdat hun vlucht was afgelast. Ook zou ze de Europese Commissie vragen om met steunmaatregelen voor de sector te komen. Dit zou de branche lucht moeten geven.
Wat betreft het terugbetalen van tickets was Van Nieuwenhuizen daarentegen kort en helder in haar Kamerbrief: vanwege Europees consumentenrecht bleef een luchtvaartmaatschappij in geval van vluchtannulering verplicht om een alternatieve vlucht aan te bieden aan passagiers, of hen het ticketgeld terug te betalen. Daar bestond binnen de Europese regelgeving geen uitzonderingsgrond voor.
Dossier
Bureau Brussel
Follow the Money controleert de macht in de Europese Hoofdstad. Wil je een seintje bij nieuwe verhalen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.
Incompleet verhaal
Pas later zou blijken dat deze informatievoorziening aan de Tweede Kamer niet het volledige verhaal betrof. In werkelijkheid zou de minister tijdens die cruciale EU-bijeenkomst ook aan die terugbetalingsplicht proberen te tornen, zo blijkt uit verkregen Rijksoverheid-documenten na een verzoek om openbaarmaking (Wob) van Follow the Money.
Uit de stukken komt naar voren dat Van Nieuwenhuizen gedurende de Europese videoconferentie de Eurocommissaris verzocht om tijdelijk het desbetreffende consumentenrecht buitenspel te zetten, zodat luchtvaartmaatschappijen hun passagiers met een voucher zouden kunnen afschepen. Een maatregel waarbij KLM veel baat zou hebben, en daarmee ook de Nederlandse staat als een van de voornaamste aandeelhouders van Air France KLM.
De Tweede Kamer kreeg pas twee weken later te horen wat de werkelijke stellingname van de minister was inzake het terugbetalingsrecht
Hoewel deze poging van de minister om de Europese regels op te schorten niet in die vooraf uitgestuurde Kamerbrief werd vermeld, was juist deze potentiële ingreep misschien nog wel het meest vergaand, zeker vanuit het oogpunt van de consument.
Uiteindelijk kreeg de Tweede Kamer pas twee weken later te horen wat de werkelijke stellingname van de minister was wat betreft het terugbetalingsrecht. Nadat Van Nieuwenhuizen tijdens de Europese vergadering nul op het rekest had gekregen van de Eurocommissaris, besloot de VVD-minister op eigen houtje in Nederland een gedoogbeleid uit te rollen ten aanzien van vliegvouchers, in strijd met het Europees recht. Aan deze beslissing ging geen debat vooraf, het werd de volksvertegenwoordigers simpelweg medegedeeld.
Intussen bleef Van Nieuwenhuizen proberen om ook de rest van Europa achter haar standpunt te krijgen, opnieuw zonder voorafgaand de Tweede Kamer hierover te polsen. Haar ambtenaren op de ambassade in Brussel zette ze reeds direct na de videoconferentie aan het werk om andere lidstaten van haar gelijk te overtuigen, in een ultieme, doch vergeefse poging de Eurocommissaris ertoe te bewegen het Europees consumentenrecht op te schorten.
De minister bleef proberen de rest van Europa achter haar standpunt te krijgen, zonder voorafgaand de Tweede Kamer hierover te polsen
Het zou vervolgens weken duren voordat de Kamer in die chaotische coronatijd doorkreeg wat er precies gaande was en zich uitsprak tegen deze gang van zaken, zodat de minister haar gedoogbeleid moest intrekken en de inspectie weer ging handhaven op het terugbetalingsrecht. Al die tijd zaten talloze passagiers in onzekerheid ten aanzien van hun rechten, maandenlang moesten ze wachten op hun geld. Sterker nog, zelfs een jaar na dato waren duizenden reizigers nog niet terugbetaald.
Het was het directe gevolg van gefrustreerde democratische besluitvorming.
Negeren informatieplicht parlement
Dit voorval is geen ongelukkige uitzondering op de regel. Gedurende jarenlang onderzoek van Follow the Money-journalisten naar Europese besluitvormingsprocessen is gebleken dat als het om Europese zaken gaat, de Nederlandse regering wel heel vaak een loopje neemt met de grondwettelijke informatieplicht ten aanzien van het eigen parlement. Juist wanneer het gevoelige dossiers betreft, zoals handelsovereenkomsten of de markttoelating van risicovolle producten, deinzen ministers ervoor terug de Kamer openhartig te woord te staan.
Intussen weten de betrokken bedrijfssectoren doorgaans wel precies wat er gaande is en worden hun lobbyisten nauwkeurig op de hoogte gehouden door de ambtenaren van de regering. De controlerende functie van het parlement wordt hierdoor stelselmatig uitgehold.
Als het gevoelige Europese dossiers betreft, deinzen ministers ervoor terug de Kamer openhartig te woord te staan
De casussen die FTM heeft onderzocht, voeren terug tot het eerste kabinet-Rutte (2010-2012). Destijds belandde Europa in een zware economische crisis, nadat de Amerikaanse aandelenmarkten waren ingestort omdat de massaal verkochte beleggingsproducten waarin hypotheken waren herverpakt, op lucht bleken gebaseerd. Minder bekend is dat de Nederlandse bankensector eveneens goed had verdiend aan deze zogenaamde securitisaties, maar dan gebaseerd op de hypotheken van Nederlandse huishoudens.
In mijn deze week verschijnende boek ‘Sluiproute Brussel’ constateer ik dat toen de internationale toezichthouders met een nieuw maatregelenpakket kwamen om deze markt te beteugelen (onder deskundigen bekend als Basel III), het eerste kabinet Rutte alles in het werk heeft gesteld om ervoor te zorgen dat het keurslijf niet al te strak zou worden aangetrokken en dat de Europese Commissie de Basel III-regels niet te streng zou interpreteren.
In het voorjaar van 2012, toen de coalitie van VVD en CDA met gedoogpartner PVV zojuist was uiteengevallen, hebben vervolgens twee hoge ambtenaren van het ministerie van Financiën hierover met de andere Europese lidstaten een akkoord gesloten namens hun demissionair minister Jan-Kees de Jager (CDA), buiten medeweten van de Tweede Kamer. Die werd pas enkele weken later op de hoogte gesteld.
Duwtje in de rug
Zo ging het wel vaker. Follow the Money schreef bijvoorbeeld ook over het duwtje in de rug dat minister Henk Kamp van Economische Zaken in 2016 onopgemerkt gaf aan het omstreden taxiplatform Uber. Hij werd daarin bijgestaan door partijgenoot en voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes, die direct daarop een betaalde adviesfunctie bij het bedrijf zou verwerven.
We reconstrueerden het jarenlange achterkamertjesbeleid dat de ambtenaren van minister Carola Schouten van Landbouw voerden om het pesticideproducenten en -gebruikers niet te moeilijk te maken, ten koste van de bijenpopulatie. We brachten aan het licht hoe het ministerie van Defensie en kennisorganisatie TNO belangen verstrengelden betreffende nieuwe Europese subsidiepotten voor de wapenindustrie.
We lieten zien dat toenmalig minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen niet het volledige verhaal vertelde over de mogelijke gevolgen van het trans-Atlantische handelsverdrag TTIP voor dierenwelzijnsstandaarden. We ontdekten de ‘waterstofgezant’ die minister Eric Wiebes van Economische Zaken naar Berlijn en Brussel had gestuurd om internationaal klimaatbeleid te bepleiten toen daar op dat moment binnen de polder nog helemaal geen overeenstemming over was.
Premier Mark Rutte was onderdeel van de lobby om het Europese voorzorgsbeginsel te ondermijnen
En we toonden aan dat premier Mark Rutte onderdeel was van de lobby om het Europese voorzorgsbeginsel te ondermijnen, zodat de tabaks- en chemiebedrijven niet te streng zouden worden gereguleerd, lang voordat de Tweede Kamer ook maar iets daarover te horen had gekregen.
De betrokken bedrijfssectoren wisten intussen wel van meet af aan wat er achter de schermen speelde, zo blijkt uit dezelfde casussen. Dit kwam mede doordat ze daar door de Nederlandse ambtenaren nauwkeurig over op de hoogte werden gehouden. Bovendien beschikken met name de grotere industrieën over voldoende lobbykracht om dit soort Europese beleidsprocessen nauwkeurig te volgen en de beleidsmakers op de juiste momenten aan hun jasje te trekken, terwijl het de Tweede Kamer ontbreekt aan voldoende kennis en capaciteit om op onderzoek uit te gaan en voor ieder dossier de waarheid boven tafel te krijgen.
Tegen de tijd dat de parlementariërs de volle omvang meekrijgen van wat er speelt, is er vaak al zoveel in werking gezet dat het in de praktijk erg lastig blijkt die rijdende EU-trein nog een halt toe te roepen.
Transparant Europa
In het verleden zijn er wel pogingen gedaan om EU-regeringen te dwingen meer openheid van zaken te geven over hun Europese agenda. Vanuit de Tweede Kamer hebben de Tweede Kamerleden Renske Leijten (SP) en Pieter Omtzigt (CDA) er samen met de nationale parlementen van andere lidstaten bij de Europese instanties op aangedrongen om transparanter te worden. Ook het Nederlandse kabinet, ondanks de eigen tekortkomingen nog een van de transparantere Europese regeringen, pleit hier consequent in Brussel voor.
Tegelijkertijd constateert hoogleraar staatsrecht Wim Voermans dat er bij de Nederlandse overheid sprake is van een oude reflex. In reactie op onze bevindingen zegt hij tegenover Follow the Money: ‘Jaren geleden ontdekte ik met collega’s al dat er bij het ministerie van Buitenlandse Zaken een traditie bestaat om te doen alsof ‘het buitenland’ iets is waar alleen zij over gaan en waar verder niemand zich tegenaan moet bemoeien, zelfs als het de Europese Unie betreft. Dat is vanuit de gedachte: de Kamer snapt daar toch niets van. Er zit een zekere arrogantie achter.’
‘Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken bestaat een traditie om te doen alsof ‘het buitenland’ iets is waar alleen zij over gaan en waar verder niemand zich tegenaan moet bemoeien’
Voermans memoreert in dat kader dat er tien jaar geleden amok werd gemaakt door Buitenlandse Zaken toen de Kamer afdwong dat er instructies kunnen worden meegegeven aan bewindslieden wanneer zij aan onderhandelingen over Europese kwesties deelnemen; het zogenaamd ‘parlementair behandelvoorbehoud’. Terwijl dat toen al in veel andere EU-lidstaten normaal was. ‘De ambtenaren deden alsof de Kamer hen daarmee ontzettend voor de voeten zou lopen. In de praktijk is dat reuze meegevallen.’
Onvoldoende grip Tweede Kamer
De bevindingen van de Follow the Money-journalisten laten volgens de hoogleraar zien dat de Kamer desondanks nog altijd niet voldoende grip heeft op de EU-agenda’s van ministers. Zo heeft het behandelvoorbehoud alleen betrekking op Europese regelgeving die reeds in de steigers staat, terwijl de lidstaten vaak jaren daarvoor al met elkaar de onderliggende koers hebben uitgestippeld.
‘Parlementariërs mogen tekenen bij het kruisje’
‘Doordat de Kamer daar slecht bij wordt betrokken, worden de parlementariërs uiteindelijk vaak met min of meer voldongen feiten geconfronteerd. Ze mogen tekenen bij het kruisje.’ Voermans waarschuwt dat de regering door deze praktijk uiteindelijk zichzelf in de vingers zal snijden. ‘Je moet het parlement willen betrekken bij politieke keuzes, anders verlies je op een gegeven moment het vertrouwen.’
Tegelijkertijd heeft de Tweede Kamer sowieso al grote moeite die Europese besluitvorming goed te volgen, vertelt SP-Kamerlid Renske Leijten desgevraagd. De hoeveelheid en de complexiteit van de onderwerpen ondermijnt de grip die de volksvertegenwoordigers kunnen hebben op de discussie dusdanig, dat het parlement vaak niet op het juiste moment de ministers ter verantwoording kan roepen. ‘In hoeverre wij richting kunnen geven is marginaal,’ constateert ze. ‘Het is ongelooflijk moeilijk om te controleren wat het kabinet wel en niet doet.’
Dat probleem ziet ook Marieke Koekkoek, Tweede Kamerlid voor de pan-Europese partij Volt. In haar ogen zoekt het kabinet de grenzen op van wat wel en niet kan qua informatieplicht, wanneer het de Europese besluitvorming betreft. ‘Je ziet parallellen met de problemen in de bestuurscultuur die ook tot de Toeslagenaffaire heeft geleid. Er wordt van alles besproken zonder dat je die informatie goed terugvindt in de Kamerbrieven.’
Ze wil zich daarom de komende jaren ervoor hardmaken om als parlement meer grip te krijgen op die informatievoorziening, door ook via Brusselse contacten te achterhalen wat er werkelijk gaande is. ‘Als burger of parlement moet je controle kunnen uitoefenen. Dat raakt voor mij aan de kern van democratische besluitvorming.’
‘Deze wonderlijke gang van zaken in Brussel kan blijven voortbestaan, omdat de Kamer, als puntje bij paaltje komt, de regeringen niet terugfluit’
Tot slot nog even terug naar de vliegvouchers. Nadat Follow the Money het ministerie van Infrastructuur had geconfronteerd met de gebrekkige informatievoorziening aan de Tweede Kamer, erkende het ministerie dat ‘doordat de ontwikkelingen vorig jaar maart elkaar heel snel opvolgden’ het de minister ‘helaas’ voorafgaand aan de Europese bijeenkomst niet was gelukt om de Kamer te informeren over ‘de volledige Nederlandse inzet’.
Het is nu aan de Kamer om zich af te vragen of ze genoegen neemt met deze uitleg of dat ze afdwingt dat bewindspersonen in het vervolg eerlijker zijn over hun Europese agenda, zoals bijvoorbeeld Leijten bepleit.
‘Dat deze wonderlijke gang van zaken in Brussel kan blijven voortbestaan, komt ook omdat de Kamer, als puntje bij paaltje komt, de regeringen niet terugfluit,’ zegt ze. ‘Het parlement zou daarom vaker op haar strepen kunnen staan. Als weer eens blijkt dat de regering in Brussel niet onze moties heeft opgevolgd, moeten we misschien wat vaker zeggen: sorry, maar hier zetten we niet onze handtekening onder.’
86 Bijdragen
Alide Hijmans
Alex Hoen 4
Alide Hijmanspeer mankpoot 1
Alex HoenFrank Meijer 5
Alex HoenFrank Meijer 5
Alide Hijmanspeer mankpoot 1
Frank MeijerFrank Meijer 5
peer mankpootFrank Meijer 5
Alide HijmansVincent Huijbers 9
Het wordt duidelijk zichtbaar aan wie onze regering werkelijk dienstbaar is. Waarbij ook Europa vooral niet bedoelt is als gemeenschap (En waarom dat door onze regering regelmatig duidelijk gemaakt wordt om die illusie vooral niet te koesteren (géén cent naar.. )).
‐‐--------------------------------‐----------
De burger -of beter de consument, waartoe wij zijn gereduceerd- heeft zijn rol onder aan de streep.
Maar kijk naar de stand van het land: de meeste kiezers hebben belangen waardoor hij deze regering niet terug heeft gefloten. Maar ook een geplaceerde plaats is voldoende in deze stoelendans om er vooral naar te blijven kijken.
Alex Hoen 4
Vincent HuijbersAdil Nibou
Alex HoenIk mag hopen dat hij door gaat en er een nieuwe wind door het midden komt.
Alex Hoen 4
Adil NibouMarco Fredriks 4
Alex HoenAlex Hoen 4
Marco FredriksJonette Groeneveld 3
Marco FredriksJonette Groeneveld 3
Marco FredriksArthur Venis 3
Vincent HuijbersEn actueel: Van Nieuwenhuizen en de energielobby, nee, daar bestaat absoluut geen verstrengeling van belangen. Hoe dom denkt Den Haag dat wij zijn?
NB: Corporocratie: Een staatsbestel waarin politieke en economische macht onzichtbaar maar zeer sterk sterk verweven zijn.
Nico Janssen 7
Arthur VenisIs inderdaad de vorm waarin de Nederlandse democratie gegoten is, van oudsher overigens.
Arthur Venis 3
Nico JanssenCorporatisme als maatschappijsysteem is een model waar wetgevende macht aan burgervergaderingen wordt toegekend die economische, industriële, agrarische en professionele groepen vertegenwoordigen.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Corporatisme
Alex Hoen 4
Frank Meijer 5
Alex HoenReinier van der Drift 2
Adil Nibou
Reinier van der DriftJonette Groeneveld 3
Reinier van der DriftArthur Venis 3
Jonette Groeneveldrichard Janssen 2
https://www.parlementairemonitor.nl/9353000/1/j9vvij5epmj1ey0/vkvmpg7yvlsv
Het lijkt erop dat het samenwerken met bedrijfssectoren makkelijk gaat dan samenwerken met het eigen parlement. Hoe kan dat?
Dat lijkt niet alleen te liggen aan dat bedrijfssectoren goed en beter dan de kamer georganiseerd zijn. Het heeft ook met het belang van de kamer te maken. Dat belang ligt eerder bij behoud (hoogwaardige) banen en hoofdkantoren dan het informeren van de 2e kamer lijkt wel.
Wanneer gaat de overheid eens serieus tegenmacht organiseren voor de grote lobbyclubs?
Gerard van Dijk 6
richard Janssenrichard Janssen 2
Gerard van Dijken het zou helpen als Den haag zelf minder bezig is met veenbrandjes, beeldvorming en de actualiteit en meer met inhoudelijk beleid en visie.
op bovenstaande doelde ik toen ik het had over tegenmacht organiseren.
Niek Jansen 9
richard JanssenVolgens Lobbywatch is het lobbyen in Nederland nog minder gereguleerd als in Brussel en de EU.
Dat verander je niet met behulp van politici die zelf lobbyisten zijn zoals Rutte c.s.
Rutte moet eerst ophoepelen en dan kunnen we hopelijk verder zien hoe de lobby meer te beteugelen en te controleren.
richard Janssen 2
Niek Jansenmaar daardoor denk ik ook dat het niet zo veel met 1 persoon te maken maar met een cultuur en systeem daar in Den Haag.
Er is de afgelopen jaren heel veel ruimte gegeven aan de markt en bedrijven. Dit door ronde tafels, marktconsultaties, polder overleggen , hoofdkantoren beleid en wat dies meer zij.
Helaas kan je dit niet oplossen met een " quick fix". (Rutte c.s. wegsturen) maar het begint m.i. met het besef dat overheid er voor iedereen moet zijn en een tegenmacht moet vormen voor de machtige lobby groepen (wie dat ook zijn).
Vincent Huijbers 9
richard JanssenDe essentie van zorg, wonen, gezondheid, duurzaamheid, veiligheid, rechtstaat wordt teruggebracht tot enkel een financieel probleem.
Kijk naar de grote problemen van dit land en je bent als burger op al deze vlakken een klant of consument. Het idee van de vrije keuze en participatiemaatschappij is enkel om de 'markt' geen strobreedte in de weg te leggen en het de burger vooral zelf te laten uitzoeken. De overheid faciliteert.
Maar ook de burger wil daarbij geen cent te veel betalen en is al snel verontwaardigd als zijn belastingcentjes 'weggegeven' worden. De gelukkigen die nu te veel hebben betaald voor een woning zullen de hervormingen die nodig zijn -en hen vooral raken- niet vrijwillig steunen.
Het probleem is inderdaad groter dan Rutte. Al lijkt hij het beste in staat deze maatschappij te bedienen: zie de verkiezingsuitslag.
richard Janssen 2
Vincent HuijbersEr lijkt wel een herbezinning op de rol van de overheid te komen. Ondanks dat ik dat een goede ontwikkeling vind, houd ik wel mij hart vast. De overheid is nog niet zo sterk in het functioneren als tegenmacht. Kunnen ze het zonder de kennis uit de markt (lobby) bij het maken van wetten en regelgeving?
Adil Nibou
richard JanssenAls je denkt dat de Tweede Kamer en de overheid terwijl de VVD de grootste blijft enige verandering teweeg gaat brengen en hun integriteit niet meer met corruptie zullen laten vullen kan je lang wachten. Klagen kan iedereen, maar zolang niemand wat doet vindt iedereen het maar prima lijkt mij.
Arthur Venis 3
Adil NibouEens, dus is de one million dollar question: wat kunnen en moeten we dan doen? Ik weet het oprecht niet. Ben inmiddels zover dat ik het opgeef. Ik ga wel weg... want dat is toch wat ons toegevoegd werd door de PM: als het je hier niet bevalt, dan rot je maar op.
richard Janssen 2
Adil NibouHet artikel van Witteman , hier op FTM, geeft aan dat de ministeries de kamer buiten spel zetten. Dat lijkt mij allereerst een verkeerde cultuur in den haag en op de ministeries. Dat daar opgelost moet worden.
Nico Janssen 7
richard JanssenJohan Meijdam 1
richard JanssenHarm Florie 1
richard Janssen“11 september 2018 om een kabinetsappreciatie van de voorstellen die het raadssecretariaat op 13 juli 2018 heeft gecirculeerd over transparantie van EU wetgevingsprocedures (hierna: de beleidsnota).
Schnee von Gestern... :-(
richard Janssen 2
Harm FlorieHet leek mij toch wel relevant om te laten zien dat het thema transparantie echt wel op de agenda stond tijdens de periode die Witteman in haar boek beschrijft. Dus buitenlandse zaken was zich dus bewust van dat probleem. Of dat tot verbetering heeft geleid na 2019 weet ik niet. Weet jij dat Harm?
Alfons J. Kruijer 2
Rob moojen
Adil Nibou
Rob moojenRob moojen
Adil NibouPAM Le Nez 4
Smerige politiek bedrijven heeft al sowieso niets meer met regeren te maken.
En wederom een ontluisterend politiek dossier en mogelijk zullen er nog vele lijken meer in de ruim 10 jaar oude kast van de heer Rutte zitten.
En als er geen nieuwe verkiezingen komen, dan gaat die oude kast met nog veel meer lijken gevuld worden. Er moeten echt vele huidige politici van het podium verdwijnen. En Nexit. De euro is zowat failliet. Misschien EUxit, da's nog beter. Redenen genoeg.
Arthur Venis 3
PAM Le NezPAM Le Nez 4
Arthur VenisArthur Venis 3
PAM Le NezEn met Milton Friedman denk ik dan aan de niets ontziende methoden die werden gehanteerd om het volk en het land alles af te nemen om zo de corporate markt te kunnen dienen. Cynisch? Ja. Met gelijke munt terugbetalen, zoiets.
Ik weet het: ik radicaliseer.
PAM Le Nez 4
Arthur VenisAdriaan Boot
Adil Nibou
Adriaan BootArthur Venis 3
Adil NibouJack Zuidema
Arthur Venis 3
Jack ZuidemaSaskia Ehrhardt 4
Jack ZuidemaLang leve FTM!
Liesbeth Brandenburg
Overigens werkt de link voor aanmelding voor de livestream ook op pc en smartphone niet. Hoe nu verder?
Lise Witteman 1
Liesbeth BrandenburgFrank Meijer 5
Liesbeth BrandenburgJokierotterdam 1
‘Dat deze wonderlijke gang van zaken in Brussel kan blijven voortbestaan, komt ook omdat de Kamer, als puntje bij paaltje komt, de regeringen niet terugfluit,’ zegt ze.
Wie wordt met ‘ze’ bedoeld? Renske Leijten of Marieke Koekoek?
Lise Witteman 1
JokierotterdamJokierotterdam 1
‘Dat deze wonderlijke gang van zaken in Brussel kan blijven voortbestaan, komt ook omdat de Kamer, als puntje bij paaltje komt, de regeringen niet terugfluit,’ zegt ze.
Wie wordt met ‘ze’ bedoeld? Renske Leijten of Marieke Koekoek?
Lise Witteman 1
JokierotterdamWillem Van Geel
Hoe lang is tijdelijk en begrijp ik goed dat de korting niet geldt voor de e-book versie?
Ik ben momenteel van huis en heb liever niet dat het pakketje buiten blijft liggen, maar de postbode/koerier denkt daar wel eens anders over :)
frans jansen 1
top journalistieke kwaliteit, maar oh zo jammer
Bob Lagaaij 5
Dat wordt - voor de tribune - om de zoveel jaar ,,gerepareerd'' door een
,,snoeiharde'' (ik kan het woord niet meer horen) parlementaire enquete met ,,onontkoombare'' conclusies, een onderzoekscommissie van ,,usual suspects'' of onder inflatie lijdende excuses van bewindspersonen.
Dit alles ronkend begeleid door talkshows en media in het algemeen.
Daarna sloffen we verder naar de volgende #ophef. Ik zie niet hoe we snel
van die carrousel kunnen springen.
Arthur Venis 3
Bob LagaaijMaar u heeft gelijk. Het is bedroevend.
squarejaw 5
Jonette Groeneveld 3
squarejawLeo Coenders 2
squarejaw 5
Leo CoendersArthur Venis 3
Leo CoendersIk zou eigenlijk niet meer moeten lezen. Maar je kop in het zand steken is ook geen optie.
Vraag me wel af waar dit toe zal leiden.
Reinier van Aalst
Arthur VenisIk heb mijzelf de rol aangenomen om mijn omgeving te informeren van alle misstanden, die zij niet meekrijgen.
Saskia Ehrhardt 4
Reinier van AalstJeroen van der Smissen 3
Een minister schrijft aan de TK dat burgers/ consumenten moeten worden gecompenseerd, maar bewerkstelligt in EU verband tegelijkertijd zeer actief het tegenovergestelde. Zonder overdrijving ben je dan toch gewoon een oplichter?
Door internationale factoren is de rechtsstaat met democratisch gekozen volksvertegenwoordigers achterhaald. De overheden zijn feitelijk ambtenaren van de grootste ondernemingen en hun eigenaren. Oa ambassades dienen niet indirect de burgers, maar de rijksten der aarde. De burger/ kiezer is niet meer de baas, maar de klos: die moet alles en iedereen betalen. Als burger heb je steeds minder invloed op je eigen leefomgeving en je eigen geld.
Sinds vooral de toeslagenaffaire is het (na Van Mierlo opnieuw) ontbreekt voor veel mensen een échte tegenbeweging.
Arthur Venis 3
Jeroen van der SmissenAnton Weenink 2
Elisabeth de Rosa
Bob Lagaaij 5
Elisabeth de RosaLise Witteman 1
Elisabeth de RosaElisabeth de Rosa
Lise WittemanLise Witteman 1
Elisabeth de RosaNiek Jansen 9
Lise WittemanEn ook al zou dit waar geweest zijn kan men zich de vraag stellen of het omverwerpen van het regiem van Saddam Hoessein niet voldoende zou geweest zijn ipv een een heel land met zijn bewoners naar de Filistijnen te bombarderen, maar dat is nu een maal de wijze waarop Uncle Sam zijn buitenlandse politiek bedrijft in grote delen van de wereld.
En mag ik u er aan herinneren dat niet Bush en Blair levenslang hebben gekregen voor misdaden in Irak en Afghanistan, waarvoor zij verantwoordelijk zijn, maar dat wel Julian Assange nog steeds onschuldig zit opgesloten in de beruchte Belmarsh gevangenis in Londen in afwachting vanuitlevering aan de VS die wraak op hem willen nemen vanwege de onthulling van misdaden begaan in het MO.
Mensen zijn kort van memorie, vandaar even deze uitweiding.
Bob Lagaaij 5
geprivatiseerde ,,bestuursorganen''. ,,Ik zal het vragen, er op aandringen'', zei de minister. ,,Maar ik heb er formeel niets - meer - over te zeggen''.
Roland Langkemper 1
Bob LagaaijAndré Ockers 1
Peter Ravestein 4
Pe. B. 2
Ook programma's als 1 vandaag, Nieuwsuur en zo
Hoe vaak komt een onderzoek niet in de openbaarheid buiten FTM om...
One way or tho other, aan het licht komt het zeker wel en hoe meer hoe beter, zodat ook al die VVD stemmers die nog steeds denken dat die partij er voor hen zit daar eens mee ophouden.
Zakken ze ze weer naar het niveau waar ze horen....klein en onbeduidend.
Volgens mij is dit als sinds Paars aan de orde en liep gewoon door met Bakellende, en daarna geruisloos over in Rutte
Jammer dat die een heleboel medelanders om zijn vingers wind.