![Premier Mark Rutte en Menno Snel, staatssecretaris van Financien, kijken naar Thierry Baudet tijdens het debat om de divienbelasting te behouden [16-10-2018]](/uploads/media_filter/5caf6c7e0e865/article_1400_nocrop/ANP-63546026.jpg?v=1)
Premier Mark Rutte en Menno Snel, staatssecretaris van Financien, kijken naar Thierry Baudet tijdens het debat om de divienbelasting te behouden [16-10-2018] © ANP / Remko de Waal
Ruttes erfenis
Volgens Ewald Engelen dankt het Forum voor Democratie zijn grote winst vooral aan proteststemmers: het anti-establishmentkarakter van de partij heeft Baudet zijn verkiezingsoverwinning bezorgd. Een groeiende groep kiezers is het politieke bedrijf gaan haten. En hoe meer de gevestigden afgeven op de buitenstaanders, hoe mooier die burgers dat vinden.
Het behoort inmiddels tot de Nederlandse verkiezingsfolklore: getergde Groningers die het geklungel van het kabinet met herstelbetalingen voor aardgasschade zo zat zijn dat ze op een partij stemmen die weliswaar spuwt op de politieke elite, maar tegelijkertijd wil doorgaan met het oppompen van aardgas. Ik heb het uiteraard over de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart jongstleden en over de fenomenale overwinning van het Forum voor Democratie.
Tonnen inkt zijn er verspild aan de duiding van deze Groninger verkiezingsparadox. Vaak wordt getamboereerd op het anti-multiculturalisme van de partij. Het commentariaat meent vrijwel unaniem dat de verschuiving van de PVV naar het Forum voor Democratie vooral te maken heeft met een wispelturig electoraat, dat ofwel uitgekeken was op Geert Wilders en iets nieuws wilde, ofwel Wilders’ politieke stijl te ordinair vond en op zoek was naar iets beschaafders.
En inderdaad klinkt ‘homeopathische verdunning’ een stuk corporaler en deftiger dan ‘minder, minder, minder’, al wordt hetzelfde bedoeld en tappen beide partijen uit hetzelfde zondebokvaatje. En inderdaad steken de Latijnse citaten en de verwijzingen naar Duitse romantici die de speeches van Baudet bevolken, scherp af tegen de manke tegeltjeswijsheden waarmee Wilders schermt.
Voeg een scheut klimaatscepsis toe – een onderwerp waar Wilders zichtbaar meer moeite mee heeft dan de voorman van het Forum voor Democratie – en beweer doodleuk dat klimaatverandering onzin is en alle (flink overdreven) uitgaven voor emissiereducerende maatregelen dus overbodig zijn, en je komt aan 20 tot 25 zetels in de peilingen. Daarmee ben je vanzelf een van de grootste partijen in het gefragmenteerde politieke landschap van vandaag.
Toch is dit wat mij betreft niet het hele verhaal. Die analyse gaat er namelijk van uit dat datgene waar de media over berichten – vluchtelingen, islamitisch terrorisme, de keerzijden van de multiculturele samenleving, en pas sinds kort op enige substantiële schaal: klimaatverandering – ook de voornaamste dimensies zijn waarlangs kiezers hebben gekozen.
Waar wij over schrijven is belangrijk, omdat wij er over schrijven!
Dit soort analyses zijn typerend voor het wereldbeeld van een in zichzelf gekeerde, sterk verburgerlijkte mediakaste die de eigen gelagkamer voor de wereld houdt. Onder het motto: waar wij over schrijven is belangrijk, omdat wij er over schrijven! Geluiden uit de samenleving dringen zelden in deze kamer door, en als dat gebeurt, zoals in 2002 na de moord op Fortuyn en zoals dit jaar met Baudet, dan worden deze wederom egocentrisch geduid. Namelijk als geluiden die ‘wij’ gemist hebben en die ‘wij’ ‘ons’ dus moeten toe-eigenen door ‘onszelf’ nu tot spreekbuis te maken van een gedroomde volksbuurt waarlangs ‘wij’ in het vervolg iedere politieke uitspraak kunnen leggen om deze te beoordelen op haar door ‘ons’ gedefinieerde authenticiteit. En in de mediawerkelijkheid van het Nederlandse journalistendom is dat eerst en vooral het standpunt dat migratie en multiculturalisme de grootste problemen zijn waar de volksman en volksvrouw vandaag de dag mee worstelen. En zo amuseren wij onszelf nu al dertig jaar dood met het identitaire gezelschapsspel van Zwarte Piet, islamitisch terrorisme, genderneutrale wc’s en de historische schuld voor kolonialisme, apartheid en slavernij.
Waar tot nog toe veel minder aandacht voor is geweest, is het pure protestkarakter van je stem uitbrengen op het Forum voor Democratie. Naar mijn mening waren het niet zozeer de standpunten van het FvD over vluchtelingen en klimaatbeleid, maar het anti-establishmentkarakter van de partij die Baudet zijn verkiezingsoverwinning heeft bezorgd. Elke keer dat een collega-politicus van een van de gevestigde partijen – en daar versta ik niet alleen de traditionele grote drie onder (VVD, PvdA en CDA), maar ook D66, SGP, ChristenUnie en GroenLinks – Baudet de maat neemt omdat hij zich niet aan de mores van het politieke bedrijf houdt, stijgt zijn partij in de peilingen.
Liever kiezen zij voor onverantwoordelijke politiek, dan te stemmen op een van die inwisselbare sprekende pakken van de middenpartijen
Wat eerder Fortuyn met de LPF, Wilders met de PVV, Jan Marijnissen met de SP en in zekere zin ook Thieme met de Partij voor de Dieren hebben gedaan – namelijk: afgeven op de technocratische, consensuszoekende, anti-theatrale want op vermeende verstandigheid en deskundigheid gebaseerde politiek van de middenpartijen, en dat op een non-conformistische, karikaturale, droogkomische wijze – doet ook Baudet nu, en met succes.
Zie zijn theatrale legervestje bij een debat over het defensiebudget, de Latijnse aanheffen, weigeren zijn partijprogramma te laten doorrekenen, afwezig zijn bij plenaire debatten die het Haagse establishment belangrijk vindt, een campagnestop met de voeten treden, te laat komen bij een herdenking – het zijn evenzovele vloeken in een kerk waarvan de liturgie wordt geschreven door de middenpartijen en hun acolieten onder journalisten, columnisten en het commentariaat.
Voor een groeiende groep kiezers zijn het echter evenzovele opgestoken middelvingers jegens een politiek bedrijf dat ze meer en meer zijn gaat haten. En hoe meer de gevestigden afgeven op de buitenstaanders, hoe mooier die burgers dat vinden. Liever kiezen zij voor onverantwoordelijke politiek (uiteraard gedefinieerd vanuit het centrum) – ook al zijn ze het zelden eens met de standpunten die de protestpartijen erop nahouden en weten ze dondersgoed dat de oplossingen die de protestpartijen voorstaan, zelden een antwoord bieden op hun problemen – liever dat, dan stemmen op een van die inwisselbare sprekende pakken van de middenpartijen. De metafoor waarmee D66-leider Jetten op internet wordt getooid is in dit verband veelzeggend: robot. De gladde, nietszeggende one-liners van de gemiddelde politicus en zijn door marketeers bedachte kleding, gebaren en mimiek zijn in de ogen van veel kiezers typerend voor een politiek die niet authentiek is, slechts uit is op effectbejag en die bijna niet verder verwijderd kan zijn van de behartiging van hun belangen.
De winst van het protest en – van de weeromstuit -- de diepe crisis van normale politiek zijn wat mij betreft de belangrijkste verhalen van de laatste verkiezingen. Ga maar na: in 2015 kreeg de combinatie PVV, SP en Partij voor de Dieren nog 20 zetels. In 2019 won de combinatie PVV, SP, Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie 25 zetels. Het is een verkiezingsuitslag die impliceert dat pakweg een op de drie kiezers een proteststem heeft laten horen. Met uitzondering wellicht van de kiezers van de ideologisch veel meer uitgesproken Partij voor de Dieren en SP, hebben zij in mijn ogen dan ook niet zozeer voor iets gekozen, als wel tegen iets.
Er is niets netjes aan een politieke normaliteit die zich niets aantrekt van de normen en waarden die in de samenleving voor gewoon worden gehouden
Zij hebben gekozen tegen een politieke kaste die iets belooft en het tegendeel doet; die het over koopkrachtverbetering heeft, maar ondertussen de vaste lasten opschroeft; die minder Europa zegt en meer Europa doet; die zegt op te komen voor de gewone man maar ondertussen vooral het grootkapitaal bedient; die zich volksvertegenwoordiger noemt maar het parlement vooral gebruikt voor het vergaren van zoveel mogelijk sociaal kapitaal om dat na de politieke carrière te kunnen verzilveren; die de belastingbetaler laat opdraaien voor een crisis die is veroorzaakt door incompetente, arrogante en overbetaalde bankiers; die de rechtsstaat belangrijk zegt te vinden maar ondertussen frauderende bijstandsgerechtigden veel harder aanpakt dan frauderende bankiers; die van iedereen offers vraagt om de nakende klimaatcrisis af te wenden maar ondertussen rijken een Tesla-subsidie geeft; die grootbedrijven een emissieheffing oplegt die ze meteen weer teruggestort krijgen en alleen huishoudens opzadelt met een fors hogere energieheffing.
Zo bezien is er niets wonderlijks aan de Groningse paradox. Een groeiende groep kiezers is het vertrouwen in de politieke kaste, de media, en instituties dermate kwijtgeraakt dat in hun ogen alleen het botte geschut van een proteststem nog helpt. En het helpt dan niet om deze proteststem, met een wonderlijk mengsel van hypocriete afkeer en bijna pornografische fascinatie, pejoratief weg te zetten als grofbesnaard ‘populisme’ en normatief te contrasteren met de nette eerbied voor de rechtsstaat en het keurige respect voor de parlementaire democratie die is voorbehouden aan de democratisch pluralisten van de middenpartijen, zoals in de media en academia gebeurt.
Er is namelijk niets netjes aan een politieke normaliteit die zich niets aantrekt van de normen en waarden die in de samenleving voor gewoon worden gehouden: je woord houden, niet stelen, afspraak is afspraak en belofte maakt schuld. En er is niets keurigs aan poortwachters van een democratisch bestel die zich niet houden aan de kernwaarde van politieke gelijkheid, maar veelverdieners en grootbedrijven exclusieve toegang geven tot het wetgevingsproces en de kosten van deze voorkeursbehandeling doodleuk afschuiven op burgers.
En dat mogen de minister-president en zijn partij zich aanrekenen: het Forum voor Democratie is het monster dat Rutte heeft gebaard. Ik kan mij zo voorstellen dat hij stilletjes op een andere nalatenschap had gehoopt.
372 Bijdragen
Ivo de Kogel 3
De versplintering in de Nederlandse politiek maakt het steeds ondoorzichtiger wat er met de stem van de kiezer gedaan wordt, er moeten immers met steeds meer, en met steeds wisselende partijen compromissen worden gesloten. Is een stem op de PvdA nou een stem op de VVD of op GroenLinks? De kiezer weet het niet meer.
Meer directe democratie (referenda) is een oplossing hiervoor. En laat nou FVD de enige partij zijn die dit als speerpunt heeft. (Wat dat bezien is FVD meer het D’66 van vroeger)
Jan Smid 8
Ivo de KogelIk zeg altijd: het ontstaan nieuwe partijen die met de gevestigde orde willen afrekenen zijn een gevolg van ernstige miskleunen door de gevestigde orde. Zoals het geen eisen stellen aan nieuwkomers en mensen die uit een geheel andere cultuur komen dat niet verenigbaar is met de westerse. Maar Wilders wil en kan niet leveren, het achterlijke boerkawetje is daarvan de getuigenis. En ook het gezeur over die scheurende maaltijdkoeriers dat ook helemaal nergens over gaat. De kritiek van de RvS is terecht. Nu nog een kritisch woord naar de profileringsmachine die Tweede Kamer heet.
https://www.ad.nl/politiek/raad-van-state-wetten-kunnen-beter~a1ec29cc/
https://www.rijnmond.nl/nieuws/180463/VVD-Rotterdam-wil-bezorgaso-s-aanpakken
[Verwijderd]
Ivo de KogelErik 2
[Verwijderd]Lydia Lembeck 12
ErikWant de SP gaat daar al helemaal niet in mee en voor zover ik zie gaat dat ook op de Partij voor de Dieren.
Ludovica Van Oirschot 15
Ivo de KogelJoost Visser 5
Ludovica Van OirschotOf moet ik zo duiden dat iedereen in de hele wereld iets vergelijkbaars heeft als FvD net als zij fascisten zijn. Dat zijn er dus een hele boel.
Lydia Lembeck 12
Joost Visser- https://paleofuture.gizmodo.com/australias-secret-history-as-a-white-utopia-1739916322
- https://www.humanrights.gov.au/resources/what-you-say-matters/who-experiences-racism
- https://australianstogether.org.au/discover/australian-history/stolen-generations
Dus vergis je niet in Australië.
Daarbij is hun methode om vluchtelingen en migranten ver weg op een eiland te dumpen onder vreselijke omstandigheden onacceptabel.
In elk geval heeft Australië een regime dat wel lijkt op fascisme. Zwitserland is ook niet zo'n braaf zieltje: https://sites.utexas.edu/culturescontexts/2017/02/05/switzerland-pioneer-of-right-wing-populism/
Joost Visser 5
Lydia LembeckWe hebben het hier over het politieke systeem van Zwitserland. Het systeem, directe democratie, is populistisch: het volk beslist. En daar hebt u een beetje moeite mee, proef ik?
Lydia Lembeck 12
Joost Visserbram de Jeu 4
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
bram de JeuNiet alleen Australië, maar ook Spanje is een een democratie officieel. Vergeet het. Het openlijke fascisme liet zich zien en horen, toen de overheid het graf van de massamoordenaar Franco wilden verwijderen. Het is springlevend. Evenals in veel Europese landen en in de VS.
Rene Knigge 1
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Rene KniggeIvo de Kogel 3
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Ivo de KogelRene Knigge 1
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Rene Kniggebram de Jeu 4
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
bram de Jeubram de Jeu 4
Ludovica Van OirschotIk ben wel klaar met dit geneuzel.
Laten we focussen op echt belangrijke zaken: -de Euro en de verwoestende werking daar van op zuidelijke economien, - onhoudbare schulden -Dat de EU zijn eigen regels niet na komt (banken redden, QE, soft law wordt hard law, transferunie)
-onnodig spanningen verhogende uitbreidingsdrang van EU richting het oosten onder leiding van de NAVO = USA
- vrije handel wat uitmond in oneerlijke concurrentie (kippenvlees Ukraine. Niet voor niets dat Thierry als mede initiatiefnemer van het referendum in 2016 hier op tegen was. Alleen daar voor alleen al verdient hij credits).
Vroeger gingen de stukken bij FTM nog over feiten en waren de comments van hoge kwaliteit. Nu is het een JOOP.NL 2 geworden.
Ludovica Van Oirschot 15
bram de JeuIk werk niet in het openbaar bestuur, maar al meer dan 30 jaar in het bedrijfsleven.
Verder ben ik het grotendeels met u eens op de punten die u noemt. Daarom stem ik SP. Niet op een neoliberale cabaretier die de problemen alleen maar erger gaat maken.
bram de Jeu 4
Ludovica Van OirschotOok kwa bescherming van de arbeidsmarkt en bonden pensioen met rekenrente ben ik SP.
Maar ik zie die EU en euro niet goed komen met veel praten.
Het gaat zoals Janis Varoufakis heeft ondervonden en nu de Brexiteers een speelbal zijn. You can check out but you can never leave (liedje van the Eagles, Hotel California).
t.a.v. de EU en EURO: Dus hard er in en hopelijk ergens in het midden uitkomen.
Groetjes Bram
Gigi 1 1
piet hanenburg
Gigi 1Lydia Lembeck 12
piet hanenburgBob Lagaaij 5
Frans 53
Een burgerlijke logica die de politiek / de staat nooit zal respecteren. Politici bieden geen oplossing, ze vormen het probleem.
Prettige bijkomstigheid van de in dit artikel beschreven afkeer van de gevestigde orde is het succes van FTM.
Roland Horvath 7
Dat beleid respecteert in werkelijk alles de ongelijkheid tussen een zeer kleine minderheid, die alle rechten heeft, en de 99%, die alle rechten: inbegrepen welvaart, democratie, vrijheid van meningsuiting, en fair play van de kant van de overheid, zouden moeten inleveren.
De terecht misnoegde burger kiest dan maar een clown als Fortuyn, Wilders of Baudet, waarvan iedereen weet dat ze precies hetzelfde zal doen als de corrupte en onbekwame zittende, middenpartijen, maar die beweert tegen het establishment op te treden. Mussolini, Hitler, Trump en de 3 genoemde Nederlandse grapjassen zijn daar voorbeelden van. Angst en paniek zijn slechte raadgevers maar wanhoop eveneens.
In BE, dezelfde zooi met extreem rechtse partijen zoals VB en N-VA, die de politiek bepalen.
De politici en de MSM, de Main Stream Media, zijn voortdurend bezig de burger in diskrediet te brengen: Zo is de burger onstabiel, een windhaan, hij kent niet eens zijn eigen belang, hij is dom, naïef en onderontwikkeld, kortom hij begrijpt niets en hij kan ook niets begrijpen. En partijen, die wel oor hebben naar wat de burger zegt zijn populisten. Nu is populisme per definitie democratisch namelijk verwoorden wat het volk wil. Om dat te ontkrachten wordt daar dan aan toegevoegd dat wat de 'populistische' partijen zeggen, niet haalbaar is.
Bijvoorbeeld dat de superrijken meer belastingen kunnen en moeten betalen,
dat de bedrijfslasten niet lager moeten worden maar hoger,
dat een egalitaire maatschappij niet alleen mogelijk is maar ook veel sterker en stabieler dan een zeer ongelijke maatschappij.
In alles totale ongelijkheid is de politiek van Rutte3/ VVD/ CDA/ D66 /CU/ EU.
Dat leidt tot een ramp, tot een langdurige economische depressie en interne en externe agressie, tot oorlog. Op wereld schaal.
Martin Haarmans 5
Roland HorvathAnton Van de Haar 8
Martin HaarmansHank 6 1
Anton Van de HaarLydia Lembeck 12
Hank 6Hank 6 1
Lydia LembeckDe Triple Alliance was een soort mini-EU die Duitsland tot een 2e rangs land had gemaakt, net als Nederland nu door EU-en andere externe invloed tot 2e rangs land aan het worden is.
Hitler zag dit destijds goed in en heeft ervoor gezorgd dat Duitsland zich na de oorlog kon herstellen tot een soeverijn en rijk land, hij moest het alleen wel met de dood bekopen.
De Britten kiezen voor Brexit en Nederland zal als export-land uiteindelijk voor een Nexit moeten kiezen of in ieder geval invoering van een eigen munt, als ze soeverijniteit wil behouden.
Grappig is dat de link juist het invoeren van de Deutsche Mark als oorzaak van Duits economische herstel ziet, terwijl de euro dus net het omgekeerde doet.
Lara Oude Alink 3
Hank 6Beweren dat twee wereldoorlogen 'nodig' waren voor economische groei. Zeggen dat Hitler iets 'goed' in heeft gezien. Je weet wel hoeveel er vernietigd, verwoest, en uitgemoord is tijdens die twee wereldoorlogen? NIETS, maar dan ook niets is zoveel walgelijke vernietiging waard, en zeker iets moreel leegs als economische groei niet. Economische groei voor wie? In welke richting? Tegen welke prijs?
Lydia Lembeck 12
Lara Oude AlinkMaar verder eens met de opmerking dat het merkwaardig is dat deze man een visie van meer dan maximaal 10 jaar had. Hij manoeuvreerde zichzelf in een positie die niet meer houdbaar was, omdat elke dictator vroeg of laat knettergek wordt. Zijn ideeën vanaf 1942-1943 zijn volgens mij niet meer serieus te nemen.
Hank 6 1
Lara Oude AlinkLydia Lembeck 12
Hank 6Joost Visser 5
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Joost Visserhttps://duitslandinstituut.nl/naslagwerk/91/wirtschaftswunder-en-wiedergutmachung
Joost Visser 5
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Joost VisserJoost Visser 5
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Joost VisserFloris Drupsteen
Anton Van de HaarOmdat er gesteld wordt dat de radicale islam een gevaar vormt? Bent u een andere mening toegedaan?
Vindt u het goed dat dubieuze islamitische Staten hier vele moskeeën en scholen financieren onder de voorwaarde dat bepaalde denkbeelden worden verspreid.
Dit is mijns inziens niet het zoeken van een zondebok (Zoals in die tijd werd gedaan voor de economische crisis). Ik zie dit meer als je gezond verstand gebruiken en er naar handelen.
De huidige partijen hebben niets gedaan. Hoewel het al sinds 2010 bekend is.
Als u angst heeft voor de manier waarop FVD dit wil aanpakken. Wat is dan uw oplossing?
Roland Horvath 7
Martin Haarmans2- Mussolini was geen massamoordenaar.
3- Ze hebben alle gemeen dat ze stoken tegen minderheden.
En stoken leidt op de lange termijn altijd naar moord en vernietiging.
Een ander zogenaamd vrij onschuldig voorbeeld: Tijdens de 450 jaar van de kolonisatie voelden alle kolonisatoren zich superieur tegenover de gekoloniseerden. Het heeft geleid tot meer dan 100 miljoen doden die door de kolonisatoren vermoord zijn. en tot slavernij.
Stoken lijkt onschuldig maar het is een indoctrinatie, wat leidt tot een geloof, een dwanggedachte, met mogelijk verschrikkelijke gevolgen.
Lydia Lembeck 12
Roland HorvathOmdat ze alleenheerser zijn, willen ze meer en meer. Dat kon je zien aan Erdogan en aan meer dictators van vandaag de dag.
Roland heeft gelijk: elk mens begint als kind. Kinderen zijn geen massamoordenaars.
Martin Haarmans 5
Roland HorvathNiek Jansen 9
Martin HaarmansWillem Verhoeven 5
Martin HaarmansLudovica Van Oirschot 15
Willem VerhoevenZonder enige toelichting is uw reactie nogal nietszeggend.
Floris Drupsteen
Ludovica Van OirschotWaarom vindt u dat de vergelijking met deze personen uit een vreselijk deel van de geschiedenis mag worden gemaakt?
Omdat er gesteld wordt dat de radicale islam een gevaar vormt? Bent u een andere mening toegedaan?
Vindt u het goed dat dubieuze islamitische Staten hier vele moskeeën en scholen financieren onder de voorwaarde dat bepaalde denkbeelden worden verspreid.
Dit is mijns inziens niet het zoeken van een zondebok (Zoals in die tijd werd gedaan voor de economische crisis). Ik zie dit meer als je gezond verstand gebruiken en er naar handelen.
De huidige partijen hebben niets gedaan. Hoewel het al sinds 2010 bekend is.
Als u angst heeft voor de manier waarop FVD dit wil aanpakken. Wat is dan uw oplossing?
Ludovica Van Oirschot 15
Floris DrupsteenDe SP kaartte al in 1983 (!!) de grote kans op problemen met immigratie aan, vooral islamitische immigranten vanwege de grote culturele verschillen.
Migratie op grote schaal dient vrijwel altijd de belangen van het kapitaal, terwijl gewone mensen met de nadelen geconfronteerd worden (misverstanden in de wijk, criminaliteit, lagere lonen, verdringing op de arbeids- en woningmarkt).
Het is echter verkeerd om de individuele migrant hiervoor verantwoordelijk te stellen. Migratie is vrijwel altijd een begrijpelijk gevolg van armoede, oorlog, uitbuiting of andere vormen van niet-menswaardig bestaan. Die oorzaken moeten worden bestreden.
De migrant is niet de vijand. De vijand is het grootkapitaal dat uitbuiting veroorzaakt. De totalitaire staat, die onderdrukt. De benepen samenleving, die uitsluit.
Ik vrees FvD omdat zij het kapitalisme niet bestrijdt maar omarmt. De benepenheid wordt niet bestreden, maar versterkt.
Wim Verver 5
Ludovica Van OirschotDat is een terechte vrees. Maar als we over kapitaal spreken wordt er geen onderscheid gemaakt tussen groot en klein kapitaal. Het groot kapitaal zoals multinationals en succesvolle beleggers hebben verschillende bronnen van kapitaal. De multinationals zijn voortgekomen uit klein kapitaal vergaard met reële economische activiteiten terwijl de succesvolle belegger zonder reële economische activiteit op de kapitaalmarkt zijn slag weet te slaan. Het verleidelijke probleem van multinationals is dat hun vermogensaanwas op gegeven moment zo groot is dat hun inkomsten bronnen niet langer met harde arbeid maar op de kapitaalmarkt eenvoudiger en winstgevender aangewend kunnen worden. Het is voor de buitenstaander verwarrend hoe de multinational feitelijk bijdraagt aan de reële economie. Daarom zal FvD klein kapitaal en multinational omarmen in gedachten dat zij de reële economie vertegenwoordigen wat zorgt voor ons bestaan. Daarentegen is de financiële sector welke geen reële economische waarde toevoegt en heden ten dage voortwoekert met als gevolg het uitzuigen van de reële economie, beslist niet omarmd mag worden maar juist fel bestreden. De oorzaak van de kredietcrisis ligt enkel aan de financiële sector en het zou zeer verhelderend zijn als FvD daar duidelijkheid verschaft.
Ludovica Van Oirschot 15
Wim VerverWim Verver 5
Ludovica Van OirschotJoost Visser 5
Ludovica Van OirschotLydia Lembeck 12
Joost VisserJoost Visser 5
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Joost Visserbram de Jeu 4
Lydia Lembeckhttps://youtu.be/D4FAciBq2uc
Joost Visser 5
Ludovica Van OirschotKapitalisme is fout, Marxisme is fout. Communisme is fout.
Wat kan dan wel?
Ludovica Van Oirschot 15
Joost VisserJoost Visser 5
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Joost VisserJoost Visser 5
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Joost VisserLydia Lembeck 12
Joost VisserOok nu weer kiezen 'Powers that Be' voor wijken vol met 'lage inkomens'. Wederom de verkeerde methoden.
De SP waarschuwde in de jaren 70 al dat men zulke dingen anders moest doen. Ze gaf informatie hoe het eventueel wel zou kunnen. Daar werd niet naar geluisterd. Sterker, het werd naast zich neergelegd bij de gemeenten, provincies en de landelijke overheid.
De SP juicht immigratie niet toe. De partij staat wèl voor gelijke behandeling, geen discriminatie op welke wijze dan ook en een menswaardige behandeling. Van wie dan ook.
Hoog tijd om de geschiedenis nogmaals in te duiken. Taxeren op grond van enkele maanden informatie in de MSM is onvoldoende.
Joost Visser 5
Lydia Lembeckhttps://nieuwscheckers.nl/nieuwscheckers/was-de-sp-in-het-verleden-migratie-kritisch/
Ludovica Van Oirschot 15
Joost VisserOf wilt u maar even laten zien dat u kunt googelen?
Joost Visser 5
Ludovica Van OirschotLydia Lembeck 12
Joost VisserFact check? CDA en VVD waren de partijen die deze mensen hierheen haalden, tegen alle waarschuwingen in. De SP was destijds een partij in opkomst en zat niet in de Kamer. Dat kwam pas in 1994. De waarschuwingen van de SP zijn in de wind geslagen. De gevolgen waren dat Turkse gastarbeiders in Rotterdam Zuid weggejaagd zijn uit een woning. De mensen daar vonden dat zij voorrang hadden op een woning. Feitelijk dezelfde situatie als nu.
Maar kom me nooit meer aan met de opmerking dat CDA en VVD een multiculturele samenleving wilden.
Overigens: http://www.flipvandyke.nl/2010/05/de-schuldigen-van-de-massa-immigratie-eindelijk-aan-de-schandpaal/
Joost Visser 5
Ludovica Van OirschotWelnu in de loop der tijd wordt die leugen de waarheid,
Lydia Lembeck 12
Joost VisserJoost Visser 5
Lydia LembeckLudovica Van Oirschot 15
Joost VisserLydia Lembeck 12
Ludovica Van OirschotNiek Jansen 9
Martin HaarmansZijn de meeste politici, ook van weleer, geen massamoordenaars als we koloniale onderdukking, antisemitische pogroms en vooral niet te vergeten de naoorlogse imperialistische oorlogen en onderdrukking van het westen olv de VS en het VK in Latijns-Amerika, het MO en ZO-Azië? De meest recente massamoord was in Gaza door het Israëlisch apartheidsregiem en de massamoord in Yemen met behulp van westerse mogendheden is in volle gang, maar kritiek van Nederlandse politici is er niet.. En terwijl Theresa May in beslag genomen wordt door Brexit levert zij de scherpschuttersgeweren waarmee ongewapende Palestijnse demonstranten aan de Gaza grens worden 'afgeschoten' naast al het wapentuig dat zij met Trump levert aan de Saoedische coalitie voor de al 4 jaar durende oorlog in het straatarme Yemen waar een hongersdood dreigt van miljoenen mensen; is dat ook geen massamoord?
Waarom altijd figuren als Mussolini en Hitler noemen als het gaat over massamoorden; de massamoordenaars zijn onder ons en het Westen wordt 'geleid' door momenteel de gevaarlijkste 'potentieële' massamoordenaar, nl. de fascist Donald Trump.
De wereldvrede wordt zoals gewoonlijk bedreigd door westerse politici en ook nu weer dreigt hun WOIII.
En figuren als Rutte en Buma zijn de eerste vertenwoordigers van de z.g. fatsoenlijke democratische partijen, die met fascisten 'zaken' willen doen. Bekijk nog maar eens de foto van de erg vriendschappelijke handdruk van Rutte met de fascist 'pur sang' Bolsonaro van Brazilië.
Martin Haarmans 5
Niek JansenNiek Jansen 9
Martin HaarmansMartin Haarmans 5
Niek JansenNiek Jansen 9
Martin HaarmansMartin Haarmans 5
Niek JansenNiek Jansen 9
Martin HaarmansMartin Haarmans 5
Niek JansenLydia Lembeck 12
Niek JansenJoost Visser 5
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Joost VisserJoost Visser 5
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Joost VisserJoost Visser 5
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Joost VisserRene Knigge 1
Martin Haarmansjochem pouwels 1
De crisis is nu nog voelbaar voor bijna iedereen.
Hank 6 1
jochem pouwelsjochem pouwels 1
Hank 6Je zou denken dat ze op zijn minst aan hun lot over gelaten zouden worden, zoals dat in kapitalistisch systeem zou moeten gaan.
Dit geeft de indruk dat voor deze mensen andere regels gelden dan voor de rest (en dat de huidge politieke leiders het daar mee eens zijn).
Jan Smid 8
Hank 6squarejaw 5
Jan SmidJan Smid 8
squarejawLydia Lembeck 12
squarejawsquarejaw 5
Lydia Lembeckallard de Jaager 6
Ludovica Van Oirschot 15
allard de Jaagerhttps://www.dagelijksestandaard.nl/2019/04/als-je-overtuigd-bent-dat-baudet-of-klaver-je-gaan-redden-uit-je-lamlendige-leven-dan-heb-je-het-mis/
[Verwijderd]
Hank 6 1
Tradities als Zwarte Piet worden door "filantropen" gebruikt om verdeeldheid in Nederland te zaaien (1). Dit is slechts 1 voorbeeld, maar vraag is welke en hoeveel andere stichtingen dit soort invloeden in Nederland hebben.
FvD speelt terecht in op de combinatie van verlies van de zgn. Nederlandse identiteit;
- Nederlandse directheid vs restictieve politieke correctheid,
- Economische gelijkwaardigheid vs groeiende economische verdeeldheid,
- Nederlandse soeverijniteit vs Europese submissie.
Uiteindelijk gaat het er net als bij Brexit om dat Nederland zijn status als belastingparadijs kan behouden (2).
Zonder deze status zijn bedrijven als ASML, Tesla, Mini (BMW) snel vertrokken, en kan het Nederlandse koningshuis, dat inmiddels kunstschatten moet verkopen, haar fiscale voordelen vergeten (3).
Omdat het laatste zwaarder weegt dan het eerste, ligt Nexit voor de hand.
Overigens EE, waarom geef je jezelf na Schaduwelite niet op als lijsttrekker voor FvD? Dat boek past daar beter bij dan bij de PvdD.
1. https://www.nrc.nl/nieuws/2019/02/15/de-strijd-van-george-soros-tegen-illiberale-neigingen-in-nederland-a3654287
2. https://www.taxjustice.net/2019/01/23/brexit-and-the-future-of-tax-havens/
3. https://www.dagelijksestandaard.nl/2019/01/zonder-schaamte-koninklijke-familie-verkoopt-nederlandse-kunstschatten-aan-hoogste-bieder/
Ludovica Van Oirschot 15
Hank 6Hank 6 1
Ludovica Van Oirschot1 . https://www.investing.com/indices/us-spx-500-chart
Lydia Lembeck 12
Hank 6[Verwijderd]
Frans 53
[Verwijderd][Verwijderd]
Frans 53Markdraaier 7
Frans 53[Verwijderd]
[Verwijderd]Ongeveer 750 miljard uitlenen tegen ongeveer 2 tot 6% rente per jaar, terwijl je dat geld voor rond 97% niet hebt noch had, maar simpelweg aanmaakt in het kader van ‘wederzijdse schuldaanvaarding’.
Allemaal hele chique termen voor roofridderen (jatten) van ongeveer 20 miljard ‘rentemarge’.
10e penning ?
Lydia Lembeck 12
[Verwijderd]Als het dat zou zijn/worden, dan kan je er gif op innemen dat het bruter zat worden dan wat Alva wilde.
[Verwijderd]
Lydia Lembeck"Het was niet alleen de hoogte van de belasting die de woede onder de Nederlanders weer deed oplaaien, maar vooral ook het idee dat de opbrengsten werden gebruikt om hun eigen onderdrukking mee te financieren."
Het tweede zinsdeel, hoe zit dat vandaag de dag?
Als je de amorfe massa in een bancair systeem beklemd houdt dat een (zeer) kleine clique bevoordeelt (hoeveel van die 'rentemarge' komt daadwerkelijk terecht in de grote pot met collectieve middelen, zodat de rest (uiteindelijk) enkel in particuliere zakken terecht komt), en de rest voor die clique laat werken zonder dat door te hebben, is dat 'onderdrukking'?
Een kleine clique die de amorfe massa 'belast' door ze 'rente' te laten betalen over 'geld' dat niet echt bestaat, en enkel als 'binaire reeks' in een digitale omgeving 'zweeft'.
Maar ik laat mij gaarne overtuigen van het maatschappelijk nut van 'fractional reserve banking/lending', indien blijkt dat het niet anders kan, en - zeg - 99% van de opbrengst van die 'rentemarge' uiteindelijk collectief beschikbaar komt aan ons allen.
De Tragedie van de Meent in al haar facetten van ontstaan en (voort)bestaan, zijn daar evolutieve predisposities voor aan te wijzen ?
https://nl.wikipedia.org/wiki/Tragedie_van_de_meent
Lydia Lembeck 12
[Verwijderd]Deze partij heeft sinds oktober 2010 meer kapot gemaakt dan alle regeringen in de 80 jaar daarvoor. Die 80 is uit de losse pols gekozen. Vooral de laatste acht jaar moet de welvaartsstaat daaronder lijden en dat worden dus de mensen die al aan het kortste eindje trekken. Die zijn verarmd. Dat is bekend. Dan moet je dit geklaag echt even aanhoren... de Dikke Deuren willen nog meer. Ze voelen zich achtergesteld. Echt waar.
https://www.npostart.nl/nieuwsuur/13-04-2019/VPWON_1297073
vanaf het begin.
Jan Smid 8
[Verwijderd]Viktor Lindeboom
Lydia Lembeck 12
Viktor LindeboomLara Oude Alink 3
Viktor Lindeboombps 12
Vanaf deze alinea volgt een trieste vaststelling. A roepen en B doen.
Ik verwacht dat Nederland en de West Europese welvaart en democratie over 2 generaties wel zo’n beetje kapot zullen zijn bij een ongewijzigde ontwikkeling.
Is het niet door teveel schulden, moreel en economisch verval, en door uitwonen en milieuverval, dan is het wel door gevolgen van klimaatverandering.
Is het niet door koers van de gevestigde politiek, dan is het wel door koers van nieuwe politiek.
Ludovica Van Oirschot 15
bpspaul Hoogendijk 8
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
paul HoogendijkGoogle er maar eens op, zeer interessante ideeën.
paul Hoogendijk 8
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
paul HoogendijkHet is dus zo dat ik de uitspraken en keuzes van Baudet waarneem tegen de achtergrond van de filosofie waar hij zich op beroept. Ik hoor dus niet alleen wat hij letterlijk zegt, maar ook de context waaruit het voortkomt en waarin het past.
Ik ken het werk van Kahneman niet maar dit lijkt me juist het tegendeel van wat jij veronderstelt.
paul Hoogendijk 8
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
paul Hoogendijkpaul Hoogendijk 8
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
paul Hoogendijk"NSB-aanhangers voelden zich vaak op de een of andere manier bedreigd - door de grote concerns, de socialisten, de communisten, de joden, de uitzichtloze crisis, het moderne leven in de stad, de platvloerse massa, het oprukkende Amerikaanse amusement."
https://www.verzetsmuseum.org/museum/nl/tweede-wereldoorlog/begrippenlijst/achtergrond-nsb
Zie ook de schets van de NSB achterban op Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal-Socialistische_Beweging#De_NSB-aanhang
Verder onderzoek de komende tijd moet natuurlijk uitwijzen in welke mate de parallel die ik zie het geval is (en blijft).
Joost Visser 5
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Joost VisserVoor Hiddema speelde vooral een therapeutisch motief om zich bij FvD aan te sluiten, zo begrijp ik uit diverse interviews met hem.
Joost Visser 5
Ludovica Van OirschotDe voorhoede schrijft een partijprogramma en de kiezers stemmen daarop omdat zij andere motieven hebben?
Ludovica Van Oirschot 15
Joost VisserDe voorhoede leidt en de kiezer volgt. Dat zijn twee verschillende posities. Daar horen andere motieven bij.
Joost Visser 5
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Joost VisserWaar het me om gaat is dat de achterban van de ene partij gemiddeld genomen andere karakteristieken heeft dan van een andere partij.
Maar dat betekent niet dat iedereen die op die partij stemt, of bij die partij hoort, noodzakelijkerwijs exact op dat profiel past.
Vooral de voorhoede van een partij kan afwijken van dat gemiddelde beeld van de mensen die op die partij stemmen.
Bijvoorbeeld: de doorsnee VVD'er is vaak ondernemer. Daarentegen is het gemiddelde Kamerlid van de VVD dat niet.
Joost Visser 5
Ludovica Van Oirschothttps://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/kiezersprofielen-vvd-is-een-mannenpartij-en-sp-kiezer-is-relatief-vaak-werkloos~b9cf8ebe/
m.b.t. uw laatste opmerking. Ondernemers of mensen met een meer dan goede baan verruilen dat niet voor een kamerlidmaatschap. Een SP' r, relatief vaak werkloos, staat te trappelen van ongduld om kamerlid te worden.
Ludovica Van Oirschot 15
Joost VisserDat is waar deze discussie mee begon.
Ik begin niet dus over iets anders.
Hank 6 1
Ludovica Van Oirschot1. https://www.voedselbankennederland.nl/voedselbanken-groeien-op-alle-fronten/
2. https://www.quotenet.nl/zakelijk/a219215/beleggingskoning-ken-griffin-koopt-duurste-amerikaanse-huis-ooit-voor-238-miljoen-219215/
Ludovica Van Oirschot 15
Hank 6Joost Visser 5
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Joost Visser