Wellink en Van Wijnbergen delen rake klappen uit.

Een vermakelijke ruzie tussen DNB-president Nout Wellink en de immer kritische UvA-hoogleraar Sweder van Wijnbergen heeft zich ontsponnen in Het Parool. De moeite waard om even bij stil te staan.

Aanleiding was een interview dat Van Wijnbergen zaterdag aan de Amsterdamse stadskrant gaf. Daarin stelde hij dat Wellink 'in paniek' geraakt is door de crisis. “Als je hem hoort praten, moet je concluderen dat hij te veel onder de indruk is geraakt van de stormen op de financiële markten. De rust en kalmte, die hem ooit zo eigen waren, straalt hij al lang niet meer uit.” Niet alleen Wellink, maar de hele directie van DNB zou moeten opstappen.

Wellink reageert in een brief, die hij ook aan de krant stuurde, rustig en kalm. “Beste Sweder, ik heb je verhaal in Het Parool gelezen. Bijna elke alinea bevat feitelijke onjuistheden. Je frustraties zijn het geleidelijk gaan winnen van je intellect. Daarom moeten ze wel groot zijn. Met vriendelijke groet, Nout.”

Op zijn beurt repliceert Van Wijnbergen, voormalig secretairs-generaal op het ministerie van Economische Zaken, daarop weer dat Wellink, zoals altijd, niet op de inhoud van zijn kritiek in gaat. “Nooit laat DNB blijken dat kritiek serieus bekeken wordt.”

Heus, ook old boys kunnen knokken als schooljongens tijdens een potje voetbal in de pauze.