Rijkste gokbaas China geript door eigen familie

4 Connecties

Stanley Ho (89), de grootste gokbaas van Macau, is nog niet dood en nu al vechten zijn 17 kinderen en vier ex-vrouwen om zijn vermogen. Volgens Ho heeft zijn familie hem onlangs beroofd van $3,1 miljard.

Stanley Ho (89) is de machtigste en rijkste man van Macau, het voormalig Portugese gebiedsdeel in China. Rijk geworden met de exploitatie van casino' s en zo'n beetje alles wat de bijbel als onrein beschouwt, beschuldigt Ho nu zijn eigen familie van 17 kinderen en vier (ex-) vrouwen ervan hem van miljarden-imperium te hebben beroofd. Forbes raamt zijn vermogen op $3,1 miljard en daarmee staat hij op nummer 701 in de lijst van rijkste wereldburgers. 

 
Het is een hilarisch verhaal dat Bloomberg heeft opgetekend. Iedere scenarioschrijver zou er jaloers op zijn. 
 
Wat is er gebeurd? Na een hersenoperatie in 2009 ging het met de gezondheid van Ho niet goed. Een val verslechterde zijn gesteldheid verder. Vooruitlopend op zijn afscheid van het wereldse, wilde Ho zijn eigendommen verdelen onder zijn talrijke kroost en ex-en. 
 
Goed bij zinnen
Maar nu zegt Ho er tot zijn afschuw achter te zijn gekomen dat enkele familieleden de controle heeft verkregen over zijn belang in het bedrijf Sociedade de Turismo e Diversoes de Macau, dat een belang van 56 procent heeft in het beursgenoteerde gokbedrijf SJM. 
 
Hoe dat heeft kunnen gebeuren is onduidelijk. Hoewel zwak, zou Ho nog goed bij zinnen zijn. Aandeelhouders, analisten en society-watchers spreken van een soap. "We hebben het gevoel dat we in een tv-serie terecht zijn gekomen", zegt een analist van een bank. Intussen nemen zijn klanten en masse winst. Sinds de ipo in 2006 is het aandeel vier keer over de kop gegaan. 
 
Stanley Ho laat via zijn advocaat weten dat het hem 'dwars zit dat hij nog niet eens dood is en dat zijn familie nog in zijn levensavond nu al strijd levert over de erfenis'. Hij heeft de familie gesommeerd zijn eigendom terug te geven. 
 
De gok-inkomsten van Macau bedroegen vorig jaar $28 miljard, vier keer zoveel als die van Las Vegas. Ho bezit de helft van alle goklicenties in Macau. Het is de grootste gokstad ter wereld. 
 
 
 
Redactie
Redactie
Gevolgd door 653 leden