S&P: downgrade dreigt voor Nederland

2 Connecties

In de Newswatch van dinsdag: Standard & Poor's waarschuwt voor een downgrade van alle landen in de eurozone. Minister De Jager neemt de waarschuwing serieus. En verder: Shell overweegt terugkeer naar Libië.

Ook rating Duitsland omlaag?
 
De druk loopt op in de eurozone. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's gaf maandagavond een waarschuwing uit dat de AAA-rating voor Nederland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Finland en Luxemburg in gevaar is. Mogelijk gaat die rating binnen drie maanden omlaag naar AA+, voor Frankrijk zelfs nog een stap lager. S&P wijst op de politieke moeilijkheden van de toplanden binnen de eurozone om de schuldencrisis aan te pakken. Een downgrade zou de rente op staatsleningen ook voor Duitsland en Nederland kunnen verhogen. Een succesvolle utikomst van de eurotop van komende vrijdag zou een downgrade nog kunnen voorkomen.
 
Reactie De Jager op dreigende downgrade: 
 
  
Beurzen in Azië omlaag na waarschuwing S&P
 
Meteen na de waarschuwing dat ook de als veilig beschouwde landen een lagere kredietbeoordeling moeten vrezen – vooral de dreiging van een Duitse downgrade kwam als een verrassing – schoten de beurzen in Azië in de min. Daarmee kwam plotsklaps een einde aan een paar dagen van optimisme op de beurzen. De Nikkei eindigde uiteindeljik 1,4 procent lager. Naar verwachting openen ook de Europese beurzen dinsdag licht in de min.
Bron: Reuters
 
Shell keert mogelijk terug naar Libië
 
Eerder dit jaar vertrok Shell nog uit Libië, toen daar de NAVO begon met aanvallen op het regime van Khadaffi. Maar nu de dictator verdreven is en een nieuw regime tijdelijk de macht in handen heeft, acht de oliegigant de tijd al bijna weer rijp om terug te keren. Volgens CEO Peter Voser zijn gesprekken daarover gaande met de Libische Overgangsraad. 
Bron: ANP
 
Britse verzekeraars willen minder bonussen
 
Zo kan het ook: de Association of British Insurers (ABI) heeft een brief gestuurd naar alle Britse banken met de vraag of ze hun bonussen voortaan kunnen matigen. De organisatie zegt zich zorgen te maken over het niveau van de betalingen aan topbestuurders in vergelijking met het loon dat simpele werknemers ontvangen. En dus moeten de bonussen naar beneden, als het aan ABI ligt.
Bron: Telegraph
Het NOS Nieuws in 60 seconden: