S&P negatief over Nederlandse woningmarkt

Kredietbeoordelaar Standard & Poors verwacht nog twee jaar prijsdalingen op de Nederlandse woningmarkt.

In een bericht aan beleggers waarschuwt kredietbeoordelaar Standard & Poors (S&P) dat de Nederlandse woningmarkt steeds risicovoller wordt. Significant, omdat Nederlandse banken ruim een derde van hun hypotheken hebben gesecuritiseerd (verpakt en verkocht) en het oordeel van kredietbeoordelaars erg belangrijk is voor de prijs van dit soort hypotheekpakketjes.
 De Nederlandse woningmarkt staat nu al ruim 19 procent lager dan op de piek. S&P verwacht dat de woningprijzen dit jaar met nog eens 3 procent gaan dalen en komend jaar met 1 procent. Op de lange termijn zullen de prijzen echter weer gaan stijgen door ‘woningschaarste’. Collega- kredietbeoordelaars Fitch en Moody’s gaven al een soortgelijke analyse. Fitch verwachtte bijvoorbeeld dat de bodem bereikt wordt als er 25 procent van de piek in 2008 is afgegaan.
 Lichtpunt is dat de Nederlandse hypotheekmarkt voor investeerders nog altijd de best presterende binnen Europa blijft. Ondanks de slechte woningmarktomstandigheden blijven Nederlanders netjes hun hypotheek betalen. Dit komt volgens de analisten van S&P doordat Nederland een gul sociaal zekerheidsstelsel heeft, waardoor, zelfs na werkloosheid, mensen nog hun hypotheek kunnen betalen. Betalingsachterstanden treden pas op nadat de WW is afgelopen.