S&P ziet Athene als 'even bankroet'

4 Connecties

Onderwerpen

Griekenland Vestia Schuldecrisis

Organisaties

General motors
0 Bijdragen

Griekenland is tijdelijk bankroet, Turkse overname Saab gestrand op 'nee' van General Motors en de Nigeriaanse politicus James Ibori stal bijna een kwart miljard uit de schatkist. Newswatch.

S&P ziet Athene als 'even bankroet'
Standard & Poor's (S&P) heeft de rating van Griekenland verlaagt van CC - zeg maar 'sterk te mijden' - naar 'selective default' (SD). Dat wil zeggen dat het land in gebreke blijft bij het aflossen van bepaalde schulden ofwel 'tijdelijk bankroet'. Ook al mag het van Europa niet zo heten.

Dat is het oordeel van Standard & Poor's na het 'tweede reddingsplan' van 130 miljard euro dat Europa vorige week bereikte. Dat plan voorziet dat privé-schuldeisers - zeg maar de Europese grootbanken en verzekeraars - Athene 'vrijwillig' meer dan 100 miljard euro kwijtschelden. Dat doen ze door hun oud schuldpapier te ruilen door nieuw. Daarbij slikken ze niet alleen onmiddellijk zowat de helft verlies, omdat het nieuwe papier ook een veel langere looptijd én een lagere coupon heeft dan het oude komt het feitelijke verlies neer op meer dan 70 procent.
Bron: De Tijd

Vestia krijgt miljardenlening Waterschapsbank
De woningcoöperatie Vestia heeft een lening van 1,7 miljard euro gekregen van de Nederlandse Waterschapsbank. Met het geld kan Vestia andere leningen, gedekt met derivaten, herfinancieren.?Vestia kwam in de financiële problemen doordat de corporatie voor miljarden euro's aan derivaten bezit. Deze financiële producten verzekeren tegen een toekomstige rentestijging op leningen. De rente is de afgelopen tijd echter gedaald en daarom moet Vestia geld bijstorten als onderpand.Door het omzetten van de leningen beschikt Vestia over 500 miljoen euro aan extra liquiditeit.
Bron: NU.nl

Politicus Nigeria steelt bijna kwart miljard
Een Nigeriaanse politicus heeft bekend dat hij bijna 187 miljoen euro uit de schatkist heeft geroofd. De politicus, James Ibori, deed dat voor een rechter in Londen. Hij hoort zijn straf in april. De 49-jarige Ibori werd schatrijk in de tijd dat hij gouverneur was van de olierijke deelstaat Delta. Hij had op papier een jaarsalaris van ongeveer 30.000 euro, maar verrijkte zich door corruptie, fraude en rechtstreekse diefstal uit de schatkist van de deelstaat.

Hij had een privévliegtuig en een aantal luxueuze villa's in onder meer Zuid-Afrika en Groot-Brittannië, waar zijn kinderen op kostschool zaten. Na zijn aftreden in 2007 werd Ibori al eens in Nigeria vervolgd, maar dat leidde niet tot een veroordeling. Het Openbaar Ministerie in Groot-Brittannië liet hem in 2010 in Dubai arresteren.Ibori's vrouw, een zus en een minnares zijn al veroordeeld tot celstraffen van vijf jaar omdat ze Ibori hebben geholpen bij zijn malafide praktijken.
Bron: NOS.nl'Turkse overname Saab gestrand'
De mogelijke overname van het failliete Zweedse automerk Saab, eigendom van het Nederlandse Swedish Automobile, door de Turkse investeerder Brightwell Holdings is gestrand op een 'nee' van het Amerikaanse General Motors.
 
Dat meldde de Zweedse zakenkrant Dagens Industri op gezag van woordvoerder Zamier Ahmed van Brightwell.De investeerder zou van plan zijn geweest Saab zo veel mogelijk in originele staat terug te brengen en met enkele duizenden werknemers over twee jaar 200.000 voertuigen te produceren. Hoeveel Brightwell op tafel wilde leggen voor Saab, is niet bekendgemaakt. General Motors is eigenaar van de technologie van de huidige Saab-auto's.
Zonder GM's toestemming kunnen overnamekandidaten de Saab-knowhow (licenties) niet gebruiken om snel door te starten met de autoproductie.?
Bron: Dagens Industri

Buitenlandse goksites in Nederland op zwart
Websites en telefoondiensten van grote internationale gokbedrijven moeten worden geblokkeerd voor Nederlanders.Dat blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad. De uitspraak is een volgende stap in een langlopende zaak tussen de Lotto en het Britse gokbedrijf Ladbrokes. 
 
De Lotto heeft in Nederland het monopolie bij het organiseren en aanbieden van kansspelen in Nederland. Het bedrijf heeft als enige op grond van de Wet op de kansspelen een vergunning voor het organiseren van loterijen en lotto's. Volgens de Lotto is het aanbieden van kansspelen door Ladbrokes oneerlijke concurrentie. De Lotto moet zich aan een groot aantal strenge voorschriften houden, terwijl Ladbrokes dat als Brits bedrijf niet hoeft te doen.
Bron: ANP
 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 567 leden