Victor Muller toch weer in problemen

2 Connecties

Onderwerpen

Victor Muller

Organisaties

Saab AB

Saab-geldschieter Vladimir Antonov ligt onder vuur en er valt een nieuw lijk uit de kast: een belastingschuld van 34 miljoen kronen.

Terwijl het er vorige week nog op leek dat Victor Muller het lek van Saab eindelijk boven had, zit er wederom een kink in de startkabel van Saab. Ten eerste vlot het maar niet met de productie. Na wekenlang stil te hebben gelegen start je die niet zomaar weer op, zeker niet als nog allerlei leveranciers niet betaald zijn. Muller heeft dit probleem opnieuw onderschat. 
 
Maar er is een ander, mogelijk nog serieuzer, probleem. Investeerder Vladimir Antonov ligt onder vuur. De centrale bank van Litouwen beschuldigt zijn bank Snoras ervan zich niet aan de wet te hebben gehouden. Met name zou de bank op onverantwoordelijke wijze geld hebben geleend aan een Russisch bedrijf.
 
Door de beschuldigingen aarzelen de Zweden om Antonov een definitief fiat te geven voor Saab. Antonov ontkent dit natuurlijk. 'Er zit een verborgen agenda achter', laat hij zijn woordvoerder zeggen. 'De Zweedse regering heeft al eens nee gezegd en wil nu zijn gelijk halen. Ze zetten daarmee 10.000 banen op het spel.'
 
 
Belastingschuld
Daarnaast blijkt Saab ook nog eens een aanzienlijke belastingschuld te hebben, en daar zijn ze in Zweden echt allergisch voor. In onze ogen gaat het om een lullig bedrag, maar de Zweedse schatkist denkt daar anders over. Het gaat om 34 miljoen kronen, omgerekend is dat zo'n €3,7 miljoen.
 
Het is niet waarschijnlijk dat dat het struikelblok zal worden. Daarvoor zijn de Zweedse vakbonden te machtig. Overigens zijn die nog steeds zeer over Muller te spreken, zo blijkt uit het Follow the Money-artikel dat donderdag in NIeuwe Revu verschijnt.  Victor 'Houdini' Muller bewijst niet alleen dat hij een briljant financieel goochelaar is, maar ontpopt zich tot een echte leider van Saab. En niet alleen fomeel als ceo, maar ook als ondernemer. 
 
“Er zijn goede initiatieven om het bedrijf weer op het juiste spoor te krijgen”, vindt Anette Hellgren, de voorzitter van vakbond Unionen die eind juni na 25 jaar betrokkenheid uit het bestuur van Saab stapte. “Het belangrijkste is nu om de productie weer op gang te krijgen. Dat zal nog een weg vol met hobbels zijn, met vast hier en daar nieuwe problemen, maar het contract met de Chinezen is precies het goede nieuws dat we nodig hadden.”
 
Over Muller is Hellgren ondanks de problemen van Saab nog altijd zeer te spreken. “Hij ziet overal mogelijkheden en geeft nooit op. Een ware ondernemer, een sterke leider met de kracht die voor deze situatie nodig is.” 
 
 
Donderdag ligt Nieuwe Revu met het complete verhaal over de laatste wonderbaarlijke redding van Saab in de winkel.