Jacht op bankier Antonov geopend

2 Connecties

Relaties

Antonov Snoras

Vladimir Antonov, de voormalige suikeroom van Victor Muller, wordt steeds verder in het nauw gedreven: van een beslaglegging van 490 miljoen euro tot een enkele reis Londen-Vilnius.

Het échec rond de Litouwse Snoras bank krijgt nog een vervelend staartje voor Vladimir Antonov. De Russische zakenman kreeg in Nederland vooral bekendheid  door als suikeroom op te treden van het door Victor Muller overgenomen Saab. En werd tevens persona non grata van General Motors.

De in Londen wonende Antonov werd al langere tijd verdacht van fraude bij zijn Litouwse bank Snoras. Hoewel Engeland een safe haven is voor dissidenten, is de kans groot dat Antonov uitgeleverd gaat worden aan Litouwen.

Antonov (68% aandeelhouder Snoras) en partner in crime Raimondas Baranauskas (25%) werden eind 2011 in Londen gearresteerd op verdenking van het wegsluizen van 300 miljoen euro uit de bank. Snoras werd even daarvoor door de centrale bank van Litouwen onder curatele gesteld vanwege een kritische solvabiliteit en misleidende informatieverstrekking. Het duo kwam op borgtocht vrij.

 

Foto: Voormalig mede-eigenaar Raimondas Baranauskas

 

'Uitlevering akkoord'
De Litouwse autoriteiten voeren inmiddels de druk op door civiele procedures te starten tegen Antonov. De vordering hebben ze bijgesteld naar 492 miljoen euro en de zoektocht naar het vermogen van Antonov is in volle gang. In 2011 claimde hij een bedrijfsvermogen te hebben van 7 miljard dollar. De paar honderd miljoen van de Snoras Bank zouden volgens de Litouwse justitie zijn weggelekt naar vastgoed, auto’s en de voetbalclub Portsmouth FC.


Het kan nog vervelender worden voor Antonov, want zijn bezwaar tegen uitlevering is volgens Baltic News afgewezen. Volgens de Litouwse aanklager Darius Stankevicius staat niets meer de uitlevering van Antonov en Baranauskas in de weg. Een celstraf van 10 jaar hangt dan boven zijn hoofd.


Antonov heeft de aantijgingen overigens altijd ontkend en spreekt van een politiek proces.

Bron: FD, Business Week