Saab-sprookje is toch over

3 Connecties

Relaties

Victor Muller Spyker

Organisaties

Saab AB
0 Bijdragen

De roemruchte Zweedse autobouwer is maandag failliet verklaard, boeienkoning Victor Muller hangt definitief in de touwen en verliest zelf 13 miljoen.

De verwoede reddingspogingen van Victor Muller om Saab voor de zoveelste keer voor de poorten van de hel weg te slepen zijn definitief mislukt. Het bedrijf vraagt het faillissement aan, zo liet het bedrijf maandagochtend weten. Later op de dag kende de rechter het bankroet definitief toe. Of er een doorstart komt is nog niet bekend.

 

Victor Muller geeft de schuld van het faillissement onder meer aan voormalig eigenaar General Motors. De Amerikanen zouden een financiële injectie uit China geblokkeerd hebben, omdat ze niet willen dat de technologie in handen komt van de Chinezen. Tegen Zweedse media zei Muller 'woedend' te zijn. Zijn woede was echter vooral gericht tegen de bewindvoerder van het bedrijf Guy Lofalk die Muller cynisch 'briljant' noemde. Maar dat was volgens de man die zelf nog nooit een stuiver aan het bouwen en verkopen van auto's heeft verdiend "extreem cynisch" zijn bedoeld.

Volgens Muller zou Lofalk de beoogde Chinese partners – Youngman en Pang Da – ten onrechte hebben verteld dat ze Saab volledig kunnen overnemen. Dat week af van het plan dat Muller zelf in gedachten had, waarin de Chinezen minderheidsbelangen zouden krijgen, en waarvan hij denkt dat GM er wel mee had ingestemd. ‘De Chinezen zijn verkeerd voorgelicht’, zei Muller.

Muller verklaarde zelf 13 miljoen euro aan het avontuur met Saab et hebben verloren. Hij zei er desondanks geen spit van te hebben: "Nee, dat zou kinderacchtig zijn. Dit hoort bij ondernemen".