AFM legt handel Saab stil

4 Connecties

Onderwerpen

Victor Muller Spyker Zweden

Organisaties

Saab AB

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft maandagmiddag de handel in Swedish Automobile, de fabrikant van het Zweedse automerk Saab, stilgelegd.

Saab-topman Victor Muller vraagt mogelijk vandaag nog het faillissement van het noodlijdende Zweedse automerk aan. Dit meldt de Zweedse zakenkrant Dagens Industri op basis van meerdere anonieme bronnen rond het bedrijf. 

 

Volgens het Financieele Dagblad zou Saab tegen de afspraken in een nieuwe schuld zijn aangegaan. De bewindvoerder van Saab Guy Lofalk meldde dit aan de rechtbank in de Zweedse plaats Vänersborg. 

 

Het aandeel sloot maandagmiddag om 14.22 uur bijna 20 procent in de min op 21 eurocent.

 

Saab vecht al maanden voor zijn voortbestaan. In september kreeg hij toestemming om een ‘vrijwillige reorganisatie' door te voeren. In Zweden houdt dit in dat het bedrijf tijdelijk beschermd is tegen faillissementsaanvragen. 

 

 

Rechterhand vertrekt

Martin Larsson, de rechterhand van topman Victor Muller, stapte gisteren ook op. Dat bevestigde de Zweedse bedrijfsregistratiedienst Bolagsverket, waar Larsson zijn opstappen officieel aanmeldde. 

 

Ingeweiden speculeerden dat Larsson mogelijk toekomstig directeur van het noodlijdende Zweedse automerk zou worden, als opvolger van Victor Muller.

 

Muller, tevens baas van Saabs Nederlandse moederbedrijf Swedish Automobile, vormt nu in zijn eentje het gehele Saabbestuur en kan persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de minstens 161 miljoen aan schulden die het bedrijf heeft.

 

Chinees geld

Rachel Pang, directeur van het Chinese autobedrijf Youngman, meldde tegen Zweedse journalisten echter dat nieuw geld voor Saab onderweg is. Volgens haar zijn Youngman en Saab nabij een oplossing die de toekomst van het autobedrijf veiligstelt en niet kan afketsen bij General Motors.

 

Dat zou betekenen dat het Chinese bedrijf afziet van een aanzienlijk belang in Saab. GM is eigenaar van Saabs technologie en wees al meerdere malen eerdere toekomstplannen van Saab af, omdat mogelijke concurrenten dan kunnen beschikken over GM's technologie.