Trio geeft Sabon een tweede leven

2 Connecties

Relaties

Sabon Ultee
3 Bijdragen

Drie investeerders hebben zich over de zeepwinkelketen van Bob Ultee ontfermd. "We hebben alles op alles gezet om te redden wat er te redden viel."

De failliete zeepwinkelketen Sabon krijgt een tweede leven. Dankzij de inzet van drie investeerders is het bedrijf van de definitieve ondergang gered. Vorige week vrijdag werd bekend dat de vennootschap White Star Retail de doorstart gaat maken. Quote achterhaalde het trio dat achter deze vennootschap zit en er brood in ziet om het werk van de gevallen ondernemer Bob Ultee voort te zetten: Erik Achten (Rikon Holding), Edward de jager (VenturesOne) en Hans-Poul Veldhuyzen van Zanten (Zep Holding). Veldhuyzen van Zanten is als investeerder/ondernemer onder andere grootaandeelhouder van de Free Media Group (FMG) in Amsterdam waar onder meer de beleggerswebsite IEX onder valt. FMG levert ook diensten aan Follow the Money.
Veldhuyzen van Zanten, die voor het eerst in zijn leven in de retail stapt, geeft antwoord op enkele vragen.

Sabon, dat was toch een zeepwinkelketen die ten dode was opgeschreven?Vanwaar je investering?

 

"Wij vinden het een mooi merk met potentie, mooie winkels en super gemotiveerd personeel dat net een hele moeilijke tijd achter de rug heeft. Wij investeren omdat we er van overtuigd zijn dat hier een mooi bedrijf van te maken is."

Ultee heeft tevergeefs via IEX geprobeerd zijn aandelen Brand Funding te plaatsen. Kwam je toen voor het eerst met Sabon in aanraking?

 

"Ja, ik ben in contact gekomen met Brand Funding / Sabon via IEX. We werden er op het laatste moment bijgehaald om de marketing voor de plaatsing van zijn aandelen te doen."

Het mislukken van de plaatsing was volgens Ultee mede de oorzaak dat Sabon onderuit ging.

 

"Ik kan daar niet goed over oordelen. Ik heb begrepen dat de poging tot herplaatsing via de bank (SNS, ES) is mislukt."

Is het niet een beetje raar dat jij als grootaandeelhouders van IEX nu mede-eigenaar van Sabon wordt?


"Dat vind ik niet: ik ben juist in oplossingen gaan denken toen ik hoorde van de financiële problemen, mede in het belang van Sabon en de medewerkers. De rol van IEX als mediaplatform was voorbij, en er ontstond een nieuwe rol voor mijzelf. Dat is niet raar, zo lopen die dingen. Na een pauze van 3 weken werden wij er vervolgens 2 weken geleden bijgehaald. We hebben alles op alles gezet om te redden wat er te redden viel. In elk geval lijkt het er nu op dat een deel van het bedrijf via een doorstart een toekomst heeft: goed voor de werkgelegenheid, leveranciers en verhuurders. En hopelijk ook voor degene die risico nemen, de investeerders."

Had Ultee er een rommeltje van gemaakt?


"Dat kun je beter aan de curator vragen. Ik heb daar geen mening over. Ik vind Bob een sympathieke vent, die nog aan het begin van zijn carrière staat. Feit is dat Sabon failliet is gegaan en nu een doorstart moet maken."

Wat voor investering hebben jullie moeten doen om Sabon door te kunnen starten?


"Het bedrag van de investering is nog niet bepaald, we zijn eerst met een due diligence bezig."

Zijn Israëlische eigenaren van het merk blij dat jullie de doorstart maken?


"Sabon Israël is de bedenker van het merk en is tevens de producent / leverancier. Ze hebben winkels in grote steden als Rome, Parijs, LA, Tokyo enzovoort. Ik mag hopen dat de Israëli's blij zijn, Nederland heeft namelijk het grootste aantal winkels!"

Welke doelstellingen hebben jullie?


"Wij gaan samen met alle stakeholders er een mooi, gezond en succesvol bedrijf van maken. Wij investeren voor de lange termijn."