
© Pexels.com, CC vrij gebruik
Brazilië verscheept tonnen salmonella-kip naar Nederland
Duizenden tonnen met salmonella besmette kip zijn de afgelopen twee jaar uit Brazilië verscheept, waarvan een deel naar Europa ging. Bijna de helft van de ladingen die door Europese douaniers zijn geweigerd, was bestemd voor Nederland. Nederland blijkt een grote doorvoerhaven in Europa voor de Braziliaanse kip te zijn.
Uit onderzoek van The Bureau of Investigative Journalism (TBIJ) en The Guardian blijkt dat bevroren kip afkomstig uit Brazilië vaak een hoge dosis salmonella bevat. Brazilië exporteert jaarlijks voor circa 1 miljard dollar aan kippenvlees naar de Europese Unie. Het land heeft echter grote problemen met salmonella-besmettingen in hun kip. In Nederland is de hoeveelheid kip die salmonella bevat maar enkele procenten, in Brazilië is dat 20 procent.
Uit de dataset van TBIJ blijkt dat er sinds april 2012 in Europa in 370 ladingen kip en ander gevogelte salmonella is gedetecteerd. Deze besmette ladingen waren bestemd voor 12 Europese landen, waaronder Nederland. Uit de dataset blijkt dat de ladingen in 179 gevallen bedoeld waren voor Nederland. De salmonella-besmetting in de ladingen is in 178 gevallen door douaniers als ‘serieus’ bestempeld en het land niet binnengelaten. In veel gevallen werd de lading teruggestuurd naar Brazilië.
Uit het onderzoek van TBIJ blijkt bovendien dat de teruggestuurde kip in veel gevallen alsnog aan Braziliaanse consumenten wordt verkocht. Veel kip die naar Europa wordt verscheept, is afkomstig van de grootste vleesbedrijven van Brazilië: JBS en BRF, of een van hun dochterondernemingen. JBS is zelfs het grootste vleesverwerkingsbedrijf ter wereld. Een dochteronderneming van dit bedrijf, JBS Foods International BV, heeft haar hoofdkantoor in Amstelveen gevestigd.
Nederland is voornamelijk een doorvoerhaven voor de Braziliaanse kip. Marcelo Siegmann, commercieel directeur van JBS Foods International, zegt tegenover Follow the Money: ‘De kip komt hier binnen, maar wordt in Nederland bijna niet gebruikt. Het wordt van hieruit doorgevoerd naar andere Europese landen.’ Volgens het Voedingscentrum wordt de bevroren kip vooral gebruikt in de horeca en de vleesverwerkende industrie: die maakt er kipnuggets, saté of schnitzels van.
Eerdere problemen
Brazilië heeft al eerder problemen gehad met de kip die het naar Europa exporteert. Vorig jaar besloot de Europese Commissie al om kip en ander vlees van twintig Braziliaanse bedrijven te weigeren nadat er salmonella in was aangetroffen. Tussen april en juni 2018 werden 10 zendingen van bevroren kip tegengehouden, vanwege serieus gevaar op salmonella.
Brazilië heeft niet alleen problemen gehad met de kip-export. In 2017 speelde het ‘Weak flesh’-schandaal, waarbij Braziliaanse voedselinspecteurs naar verluidt steekpenningen aannamen om ondermaats vlees alsnog goed te keuren. TBIJ meldt dat in de periode dat de 370 ladingen van besmette kip werden gevonden, er zo’n 1.359 ton besmet vlees was geëxporteerd naar het Verenigd Koninkrijk. Waarschijnlijk is de hoeveelheid besmet vlees nog hoger, omdat niet alle verzendingen grondig worden gecontroleerd: ladingen krijgen vaak een fysieke keuring, en slechts een op de vijf moet volgens voorschrift worden onderworpen aan een microbiologische test.
58 Bijdragen
Martin van den Heuvel 1 11
Marla Singer 7
Martin van den Heuvel 1Dus als je niet de biologische kip van een Nederlandse boer hebt dan ben je eigenlijk aan het gokken met je eigen gezondheid. (Om het maar even scherp te stellen.)
Niek Jansen 9
Marla Singerhttps://downtoearthmagazine.nl/overspoeld-door-oekraiense-plofkip/, een artikel van Hans Wetzels, auteur van diverse artikelen op FTM, ook over o.a. vrijhandelsverdragen.
Martin van den Heuvel 1 11
Niek JansenEen slimme Oekraïner heeft de afgedankte legbatterijen van nederlandse boeren gekocht. Met subsidie uit Brussel. Hij is inmiddels multi miljonair.
Niek Jansen 9
Martin van den Heuvel 1Het zou ook interessant zijn te weten of de Nederlandse Belastingdienst die kippenboer ook nog ter wille is, geheel in Rutte stijl..
squarejaw 5
Niek JansenNiek Jansen 9
squarejawGerrit Zeilemaker 6
Niek JansenMartin van den Heuvel 1 11
Niek JansenLydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Of ik ga eens naar de boer. Maar die is vaak uitverkocht. Kipster eieren zijn ook snel weg. Voor de eitjes sta ik om half 9 voor de deur en de eerste gang is richting eieren. Als ik die heb ga ik mijn boodschappen conform het lijstje opzoeken.
Lydia Lembeck 12
Marla SingerEen andere manier is KIPSTER. (Eieren te koop bij Lidl). https://www.lidl.nl/nl/Kipster-5247.htm
En: https://www.foodlog.nl/artikel/kipster-laat-zien-hoe-de-legkippen-van-lidl-plaatsmaken-voor-nieuwe/
http://www.kipster.nl/
Mz59 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckEn van wat ik er van weet, niet heel makkelijk klaar te maken.
Dus de stellen die beide full time werken, moeten dan van hun gemaksvoedsel af.
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1https://www.vegetariers.nl/bewust/veelgestelde-vragen/factsheet-kosten
Je hoeft die vegaburgers niet te kopen. Zijn eenvoudig zelf te maken met o.a. kikkererwten en bonen. Op deze site meer info. https://desandwichformule.nl/koken/5-x-de-lekkerste-vegetarische-recepten/
Bovendien kan je tijdelijk overstappen op MSC vis. Maar wel een tip: ALS je per se vlees wilt eten, kies dan vooral voor stukken vlees die je zelf bereid voor je avondeten. Niets dat vooral behandeld is. En vergeet broodbeleg. Want dat is vaak een aan elkaar geplakte waterige substantie met suiker.
Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckQua vis eten we alleen kabeljouw van de Aldi. Kijken wat er op staat.
Ik zelf eet alleen kip en rundvlees vanwege bloedvaten.
Wat de rest van het gezin doet, tja, daar heb ik geen enkele invloed op.
Je snapt hem al, die boeit dat niet.
Als ik de pijp uit ben, wordt hier waarschijnlijk ook geen afval meer gerecycled. Hopelijk heeft de gemeente het dan overal afgedwongen (welnee, joh, dan moeten de raad en de wethouder het ook.)
Broodbeleg is voor mij dus het magerste rundvlees en zoet.
Maar ook diverse soorten fabrieksworst komen op tafel. Niet voor mij dus.
Het punt is, je moet het willen. Vanwege een ideaal dat je hebt.
Ik zie al mijn idealen jaar na jaar in de plomp verdwijnen, dus erg veel zin om ergens moeite voor te doen, heb ik niet meer. De asociale egoïsten zijn met te veel. Vechten tegen de bierkaai en zo.
Ene Hans met een cijfer erachter beweert zojuist dat het Rijnlandmodel een utopie is. En daar moet je dan de oorlog mee winnen.
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Rikkie 7
Martin van den Heuvel 1Ik zie al mijn idealen jaar na jaar in de plomp verdwijnen, dus erg veel zin om ergens moeite voor te doen, heb ik niet meer. De asociale egoïsten zijn met te veel. Vechten tegen de bierkaai."
Ik kan u alleen maar aanraden inderdaad te stoppen met uw verloren strijd en nog een beetje te genieten van uw leven.
petros 4
Rikkie 7
petrosO Pen 13
RikkieImport voor verwerking en daarna als verwerkt product exporteren is, naar mijn idee, wel zuivere import.
Frank Meijer 2
O PenRikkie 7
O PenEen lachwekkende min.
Niek Jansen 9
Het probleem is niet alleen de invoer van Braziliaanse salmonellakip of Amerikaanse chloorkip, welke immers logische gevolgen zijn van de mogelijkheden die vrijhandelsverdragen bieden aan multinationals. Het probleem moet in een wijder verband bekeken worden.
Al weer zo'n vrijhandelsverdrag is momenteel in de maak tussen de EU en de landen van het Z.Amerikaanse handelsblok Mercosur , nl. Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay.
In bovenstaande link is te lezen dat 340 burger organisaties in Europa en Z.Amerika er bij de EU op hebben aangedrongen haar invloed aan te wenden om Brazilië onder druk te zetten milieu akkoorden te respecteren evenals de rechten van inheemse minderheden en andere minderheden zoals de LBGT-gemeenschap, daklozen en landloze boeren en de aanval op een van de meest ecologisch belangrijke gebieden in de wereld de Amazone regio te stoppen. Ook mag gewezen worden op het toenemend geweld van politie en (para)militairen oiv het repressieve en fascistoïde bewind van president Bolsonaro, die ook het bezit en gebruik van wapens door burgers toejuicht..
De focus in het te onderhandelen handelsakkoord mag gelegd worden op Brazilië, omdat de EU op een na de grootste handelspartner is van dat land en de gezamenlijke EU-lidstaten de belangrijkste bron zijn van buitenlandse investeringen. Dus de EU doet er toe!
Maar een openbare discussie in de media en de politiek in Nederland over dat af te sluiten verdrag ontbreekt totaal. En dat is ook niet te verwonderen aangezien 'wij' immers het afsluiten van vrijhandelsverdragen voorstaan en bovendien zelf meedoen aan die afbraak van het Amazone woud dmv het zo door minister Kaag toegejuichte Soja-project in de Amazone-regio waar de Groene Amsterdammer en Trouw een uitgebreid artikel over hebben geschreven op basis van onderzoek van Investico:
https://www.platform-investico.nl/artikel/nederland-werkt-mee-a
Gerrit Zeilemaker 6
Niek JansenNiek Jansen 9
Gerrit Zeilemakerhttps://www.mo.be/wereldblog/eu-mercosur-een-vergiftigde-deal
Niek Jansen 9
Gerrit ZeilemakerAnnemiek van Moorst 10
Niek JansenAnnemiek van Moorst 10
Frank Meijer 2
Annemiek van MoorstNiek Jansen 9
Frank, het JBS Foods International BV in Amstelveen, dat je in je artikel het hoofdkantoor noemt, is naar ik vermoed slechts een brievenbusfirma, waarmee winstbelastingen van het concern elders ontweken worden.
Volgens de bovenstaande link zou er alleen een ‘ financieel adviseur’ werkzaam zijn, die leningen, hypotheken en financieringen regelt.
Gegevens van tel.nrs of e-mail ontbreken ook en je mag aannemen als je het adres bezoekt je alleen maar een brievenbus zult aantreffen met de naam van het concern en/of een klein kantoortje met een verwelkte kamerplant op een bureautje, die in het beste geval een keer per week water krijgt van een werkster als enige bezoekster. Wedden?!
Peter Zwitser 9
Toen ik meer dan onderhand veertig jaar geleden controleerde in de biologisch-voedselsector, speelde dit ook al. Als vlees uit Zuid-Amerika overal werd geweigerd, dan was het in Nederland nog welkom.
Hoewel ik de EU inmiddels totaal niet meer zie zitten, is dit wel verbeterd door de standaarden op het gebied van voeding e.d. van de EU (kun je nagaan hoe weerzinwekkend slecht de Nederlandse regels toen waren...)
Gelukkig wordt dit binnenkort echt helemaal goed geregeld met het nieuwste vrijhandelsverdrag met o.a. Brazilië. Al zou de vliegende builenpest worden geïmporteerd, dan nog moet de vrijhandel voor alles gaan. (Bovendien zou de vliegende builenpest goed zijn voor de economie.)
(Terzijde: die controle was nog voor het Eko-keurmerk en stelde weinig meer voor dan elkaar diep in de ogen kijken. Voor serieuze controle was toen nog helemaal geen geld.)
Toevoeging, voor ik mensen op de tenen trap: de biologisch-dynamische landbouw e.d. had toen al wel een degelijk keurmerk.
Lydia Lembeck 12
Peter ZwitserDenken aan het MAI Verdrag en nu de verbeterde versie (kuch) de TTIP met erbij aangeleverd het ISDS systeem kan ik niets anders dan vrijhandelsverdragen afwijzen.
Niek Jansen 9
Lydia LembeckEr worden voortdurend ook bilaterale vrijhandelsverdragen gesloten welke de macht van de grote ondernemingen steeds groter maakt in de wereld ten koste van de burgers.
Peter Zwitser 9
Niek JansenDe herschreven versie:
Als vrijhandel zou veroorzaken dat hier een epidemie van vliegende builenpest zou uitbreken, dan nog zouden veel politici voor vrijhandel kiezen.
(Jullie dachten toch niet écht dat ik vliegende builenpest propageer? En dat ik dat goed vind voor de economie? O gruwel, ik ga nu even huilen.)
Niek Jansen 9
Peter ZwitserLydia Lembeck 12
Niek JansenNiet huilen... Kan ik niet zo best tegen. Dan ga ik met doosjes tissues gooien...
Peter Zwitser 9
Lydia LembeckSerieus: als twee mensen het anders lezen dan door mij bedoeld, dan zijn er ongetwijfeld meer. En dan is het dus gewoon onduidelijk opgeschreven.
Mz59 7
Niek JansenLudovica Van Oirschot 15
Mz59Of protectionisme ten koste gaat van burgers is maar afhankelijk van het perspectief dat je innneemt. Protectionisme (het woord zegt het al) is bedoeld om iets te beschermen. Die bescherming stopt als het protectionisme stopt. Of dat een goede of slechte zaak is, is afhankelijk van wat je het belangrijkst vindt. Het kan bv gaan om een belangenafweging tussen "de boeren" en "de consument". Maar dat weet jij ook wel, dus ik begrijp je vraag niet goed.
Mz59 7
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Mz59Mz59 7
Ludovica Van OirschotIk zie het probleem niet zo gauw. Landen die investeringen aan willen trekken moeten wel rechtszekerheid voor de investeerder garanderen. Investeerders moeten ook gelijk behandeld worden. Je gaat niet een paar honderd miljoen in een land investeren als je de kans loopt na twee weken onteigend te worden.
Ludovica Van Oirschot 15
Mz59https://www.ftm.nl/zoeken?query=isds
Rikkie 7
Mz59De voordelen van vrijhandel werden al in 1817 onderbouwd door
David Ricardo. Zijn opvattingen staan heden ten dage nog fier overeind.
Het comparatieve voordeel is een fundamenteel argument ten gunste van vrijhandel tussen landen.
Protectionisme pakt daarentegen over het algemeen niet goed uit voor de consument.
Een voorbeeld van protectionisme zijn onderdelen van het Europese landbouwbeleid. Via importheffingen worden Europese boeren beschermd tegen te lage wereldmarktprijzen. Via de (melk)quotering wordt voorkomen dat er een overproductie ontstaat op de Europese markt en er overschotten moeten worden gedumpt op de wereldmarkt met lagere consumentenprijzen tot gevolg.
Mz59 7
RikkieLudovica Van Oirschot 15
Mz59Mz59 7
Ludovica Van OirschotJa, Lucebert zei dat. Daarmee bedoelde hij, denk ik, dat er belangrijke zaken zijn die niets met geld te maken hebben, en dat is ook zo. Daar gaat protectionisme volgens mij niet over.
Ludovica Van Oirschot 15
Mz59Blijkbaar is het citaat nog steeds een min waard. Ongelooflijk dat iemand dit citaat een min geeft. De min bewijst het citaat, naar mijn idee.
Rikkie 7
Ludovica Van OirschotNiet zakelijke belangen? Welke belangen doelt u op?
U geeft wel een heel eigen invulling aan het begrip. De gangbare omschrijving staat hieronder.
Protectionisme is een stelsel van
maatregelen van de overheid waarbij getracht wordt bescherming te bieden aan binnenlandse landbouw,
producenten en
industrieën.
Het heeft alles met geld te maken en niets met de
waarden van
Lucebert. Het valt u kennelijk zwaar een redenatiefout te erkennen. U geeft liever een min. Ongelooflijk.
Rikkie 7
Ludovica Van OirschotNiet zakelijke belangen? Welke belangen doelt u op?
U geeft wel een heel eigen invulling aan het begrip. De gangbare omschrijving staat hieronder.
Protectionisme is een stelsel van
maatregelen van de overheid waarbij getracht wordt bescherming te bieden aan binnenlandse landbouw,
producenten en
industrieën.
Het heeft alles met geld te maken en heeft geen relatie met de immateriële waarden van Lucebert.
Mz59 7
Ludovica Van OirschotVan dat gemin krijg ik een punthoofd. Kunnen we niet afspreken daarmee te stoppen? Wie het ergens niet mee eens is kan dat gewoon zeggen. Nu gaat dit forum over geld en economie, en daar zijn altijd verschillende opvattingen over. Socialisme, liberalisme, etc.
Ludovica Van Oirschot 15
Mz59Het hoort bij deze tijd om economie, samenleving en leven vrijwel gelijk te stellen. Ik ben het daar niet mee eens.
Soms moet je de economie (op korte termijn) schaden om mensen of de natuur te beschermen. Het is inderdaad een kwestie van politieke opvatting of en zo ja in welke mate, je dat nodig acht.
Met jou verschil ik vaak van mening, maar dat staat een interessante discussie over het algemeen niet in de weg. Maar er zijn hier enkele mensen die niet goed om kunnen gaan met meningsverschillen. Helaas.
Mz59 7
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Mz59Als we niks doen aan de klimaatcrisis stort niet alleen de economie in, maar de hele samenleving.
Minnen geven voor inhoudelijke posts blijft een hobby hier.
Mz59 7
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Mz59HB Schoen
Thema ' Wat kopen dieren voor vrijhandelsverdragen'
Op welke verdragen is de Partij voor de Dieren het meest kritisch: handel met Oekraïne, TTIP (VS), CETA (Canada) en natuurlijk de vier Mercosur-landen waaronder Brazilië. Goed dat hier veel aandacht voor is. De NL Markt raakt overspoeld met slechte producten (denk aan allerlei pesticiden die in NL verboden zijn, die in deze vleesproducten terecht komen. Bizar. We mogen dit niet accepteren. vrije handelsverdragen, aan me hoela!