Samsom mist zijn Delilah

PvdA-leider Diederik Samsom kwam sterk naar voren in het ESM-debat volgens columnist Jan Bennink. Maar hij heeft één manco: Samsom mist een viswijf à la Delilah. Daarnaast moet hij alle PvdA-apparatsjiks eruit schoppen.

De ontgoocheling bij publicist Jan Bennink is groot over de nieuwe PvdA-leider Diederik Samsom. De voormalige campagneleider van Greenpeace kende een kortstondige soepele start met een sterk optreden tijdens het felle Kamerdebat over het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM), zo oordeelt Bennink.

 

Maar inmiddels is de bevlogen boodschap van de in de politiek gerolde kernfysicus zo verflauwd volgens Bennink dat zelfs zijn 76-jarige moeder én PvdA-stemmer in hart en nieren is afgehaakt. Als mamma Bennink haar sociaal-democratische voorman ontwaart op de televisie, zapt ze snel weg omdat ze naar eigen zeggen anders geheid in slaap dommelt.

 

Genoeg reden voor Jan Bennink om Diederik Samsom een brandbrief te sturen.Beste Diederik,

Ik ga graag met je in debat op twitter en 'respect your authoritee'.  Zoals tijdens de ramp in Fukushima, toen je straalde met je kennis, zonder makkelijke puntjes te scoren. Uit jouw mond kwam geen: 'zie je nou wel dat kernenergie massamoord is!' Dat liet je over aan de mindere goden.

En ook onze discussie over het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM) was uniek. Geen politicus durfde de arena in met nare Europahaters. Jij wel. Sterk.

En toch Samsom ben ik teleurgesteld. Niet in jou persoonlijk. Want jij bent wie je bent. Een integere, nette, überintelligente jongen die keihard wil werken aan oplossingen om Nederland weer helemaal toppie te maken. Daar is niks mis mee. Het is alleen zo saai en obligaat.

Je zuigt niet hard genoeg

Het probleem is, Diederik, dat jij eigenlijk met z'n tweeën zou moeten zijn. Jij klopt, je veegt, maar je zuigt niet hard genoeg. Je mist een viswijf m/v. Een Delilah.

Jouw verhaal is zo ontdaan van ballen, dat zelfs m'n moeder, 76, oer-PvdA stemmer, wegzappt omdat ze steeds in slaap valt voor de tv, met haar gezicht in haar tomatensoep.

Ik mis The beast. The fighter. The pornstar. De bezielde creatieve gek die mensen de weg wijst. Een losbol met mooie, gewaagde ideeën. Een ziener die Nederlanders houvast biedt en hoop, al is het valse. Een dromer die wordt betrapt op de homoparkeerplaats met een fles Jack Daniels in zijn kont. Iemand waar je om kan lachen en om kan huilen.

 

Zo iemand die een campagneidee als  'Sterker en Socialer' homerisch weglacht. En de stagiaire die het prul durfde voor te stellen afranselt met een bos rode rozen, gewoon omdat 'Sterker en Socialer' een uitgewoond thema is. Doodveilig, doodsaai, en doodversleten dood.

Verzamel een paar Delilahs om je heen
Samsom, ik weet, je kunt je niet in tweeën delen. Jij bent wie je bent. Maar verzamel dan in ieder geval een paar Delilahs om je heen. Schop de apparatsjiks je kamer uit. Je ruikt de angst voor Hedy D'Ancona dwars door de camera.

 

Geef ja-knikkers en 'hohoho!'- roepers een schop en zoek mensen met ideeën, ook als ze niet de jouwe zijn. Mensen die je scherp houden en aan het denken zetten. Types als Marcel Duyvestein of Bert Brussen. Of hou het veilig en kies Remy Bonjasky, die is toch ook Pvda?

 

Samsom kies een Delilah. Dat kun jij rustig doen. Jouw kracht zit toch niet in je haar.

 

 

Samsom en Delilah, geportretteerd door Rubens

 

************************************************************************************************************

Jan Bennink is publicist, fanatiek twitteraar onder de alias @Superjan en reclameman.