Samsom wil trustsector vernietigen

1 Connectie

Relaties

Tax haven
8 Bijdragen

De PvdA-leider wil brievenbusvennootschappen aanpakken. Maar hoe?

Dat weet hij nog niet. Diederik Samsom vuurt vanavond in het tv-programma College Tour  het startschot af voor een aanval op de Nederlandse trust- en belastingadviessector. 'Ik vind het een slecht idee dat Nederland een belastingparadijs is; dat we te weinig belasting heffen op bedrijven die hier niks doen, maar alleen maar hun geld langssluizen,' zegt hij tegen interviewer Twan Huys.
 
 
Multinationals die Nederland gebruiken om de belastingdruk in hun eigen land te ontlopen, moeten aan banden worden gelegd. Dat zegt PvdA-leider Diederik Samsom morgen in College Tour (NTR). 'Ik vind het een slecht idee dat Nederland een belastingparadijs is; dat we te weinig belasting heffen op bedrijven die hier niks doen, maar alleen maar hun geld langssluizen,' zegt Samsom in het tv-programma dat vrijdagavond 29 maart wordt uitgezonden. Concreet wordt de PvdA-leider echter niet: 
'Ik wil daar iets aan veranderen. Stap voor stap gaan we deze misstand aanpakken.'
 

Samsoms uitlating staat niet op zich. De kritiek op het faciliteren van belastingontwijking neemt toe, onder meer vanuit de OESO. De discussie over de rol van Nederland in het internationale fiscale systeem zal de komende tijd verhevigen nu blijkt dat de Nederlandse belastingbetaler dubbel wordt aangeslagen: eerst door de eigen fiscus, vervolgens via een omweg door het verlenen van krediet aan landen die kampen met grote tekorten. Die onder meer zijn ontstaan door gebrekkige belastingheffing en belastingontwijking via Nederlandse trustmaatschappijen.