Samsung moet $1 miljard betalen aan Apple

3 Connecties

Relaties

Samsung Patentenoorlog

Organisaties

Apple
1 Bijdrage

Apple wint big time van Samsung in de slepende patentenzaak.

De Amerikaanse jury heeft geconcludeerd dat Samsung belangrijke functies van de immens populaire iPhone en iPad heeft gekopieerd. Door de patentinbreuk moet het Koreaanse bedrijf van de rechter 1,05 miljard dollar schadevergoeding betalen aan Apple. Anderzijds vond dat jury niet dat Apple het draadloze netwerk van Samsung of andere dingen illegaal had nageaapt.

De overwinning is een lekker zetje in de rug van Apple, dat afgelopen week het record verbrak als het meest waardevolle bedrijf allertijden. Het aandeel steeg nabeurs naar een nieuw hoogtepunt van 675 dollar per waardepapiertje.

Het juridische oordeel kwam eerder dan verwacht en kan uiteindelijk tot een algeheel verbod leiden van belangrijke Samsung-producten zoals de tablet en de Galaxy-smartphone. Als dat gebeurt, wordt Apple nog dominanter in de gadgetmarkt dan het nu al is. Ook andere bedrijven die smartphones met het Android-besturingssysteem verkopen, kunnen mogelijk op juridische claims van de iPhone-producent rekenen.

De rechterlijke titanenstrijd van de technologie sector begon vorig jaar toen Apple zijn gedoodverfde concurrent Samsung aanklaagde in meerdere landen omdat de Aziatische fabrikant Apple’s spullen zou namaken. Het bedrijf uit Cupertino claimde meer dan 2,5 miljard dollar van Samsung waarop laatstgenoemde een tegenaanklacht deed.

Nu de uitspraak een feit is en Samsung een miljard dollar moet aftikken, heeft Apple laten weten dat het binnen zeven dagen de vervolgaanklacht gaat indienen bij de rechter. Namelijk een verbod op de verkoop van belangrijke Samsung-producten. Op 20 september vindt daarover het eerste verhoor plaats in de rechtbank.

Brian Love, een rechtenprofessor aan een Californische universiteit, beschrijft het als een verpletterende overwinning voor Apple: "This is the best-case scenario Apple could have hoped for." Uiteraard reageerde de winnaar content: “We applaud the court for finding Samsung's behavior willful and for sending a loud and clear message that stealing isn't right." Ook Samsung legde een verklaring af na de uitspraak: "Today’s verdict should not be viewed as a win for Apple, but as a loss for the American consumer. It will lead to fewer choices, less innovation, and potentially higher prices.”

R