
Bestuurders en commissarissen uit de financiële sector laten keer op keer blijken dat ze bitter weinig van de crisis hebben geleerd.
U kent ze vast wel. Grijzende mannen die op één of andere wijze verbonden zijn met de financiële industrie die klagen over de negatieve houding die banken en verzekeraars ten deel valt. ‘Stop het bankenbashen’, roepen ze met enige regelmaat.
ABN Amro topman Gerrit Zalm deed het eens bij Pauw & Witteman. Hij klaagde over het slechte imago van bankiers. Zalm zelf was toen nog niet zo heel lang topman van onze staatsbank. Hij had even warm gelopen als chief economist en cfo bij DSB. De bank die na zijn politieke aanstelling bij ABN Amro met veel gedonder en geraas ten onder ging. Zalm had weinig tot niets gedaan om dat echec te voorkomen en kreeg niettemin zijn huidige positie aangeboden. De wanstaltige praktijken van DSB zijn tot de dag van vandaag onderwerp van opwinding, gesprek en onderzoek.
'Strafexpeditie'
Nog zo iemand. Voormalig Unilever-ceo, voormalig ABN Amro commissaris, oud lid commissie bankencode Antony Burgmans. Hij klaagde eind 2013 in Het Financieele Dagblad over de ‘strafexpeditie’ die de politiek tegen de banken hield. Burgmans is niet de eerste de beste. Hij was als commissaris van ABN Amro directe getuige geweest van het uiteenvallen van die bank. Een zeer pijnlijk proces dat door journalist Jeroen Smit in detail op papier werd gezet. Opgeblazen ego’s hadden de bank te gronde gericht.opgeblazen ego’s hadden de bank te gronde gericht en Burgmans had er niets aan kunnen doenBurgmans had er niets aan kunnen doen. Hij stond er ooit bij en keek er naar. En toen kwam de crisis waarin de later door hem zo bekritiseerde politiek – de overheid - "zijn" bank met tientallen miljarden belastinggeld van de ondergang moest redden.
Inspiratiebronnen
Op 17 januari 2015 werd Henk Breukink in Het Financieele Dagblad geïnterviewd. Breukink is in het dagelijks leven executive coach en vooral commissaris bij ING. Hij is ook voormalig vermogensbeheerder, human resource executive, hij was adviseur bij Boer & Croon, meervoudig commissaris…kortom, een veelzijdig bestuurder. In een kader bij het interview werd een drietal inspiratiebronnen van Breukink genoemd. De eerste was de Amerikaanse psycholoog David McClelland. Een man die baanbrekend onderzoek gedaan naar menselijk gedrag. Volgens Breukink had hij ‘een assessmentmethode ontwikkeld waarmee je werkelijk zicht krijgt op wie mensen zijn.’ De Amerikaanse componist Philip Glass stond ook op het lijstje. Omdat Glass in zijn muzikale oeuvre ‘diepere reflectie stimuleert’. De film A few good men was zijn derde keus. `Deze film met Tom Cruise en Jack Nicholson laat heel indringend zien hoe een paar mensen bereid zijn om voor hun waarden op te komen, ook al worden zij door hun superieur in het Amerikaanse leger onder grote druk gezet om dat niet te doen,’ legde Breukink uit. ‘Ik laat de film vaak zien aan mensen die ik coach en dat levert mooie gesprekken op.' Breukink is klaarblijkelijk iemand die reflecteert en nadenkt en met anderen spreekt over wat goed en slecht is. Dat is prijzenswaardig, maar helaas, van enig reflectief vermogen viel in het interview bitter weinig terug te vinden.'Oppervlakkige analyses'
De ING-commissaris ging in op de grauwe deken van wantrouwen die er over de financiële sector ligt. Net als Zalm, Burgmans en vele anderen vertegenwoordigers en belanghebbenden van/in de financiële industrie vindt Breukink dat onterecht. ‘We moeten niet uit het oog verliezen dat 95 procent van de mensen die in de sector werken bestaat uit professionals die helemaal niets te verwijten valt. Zij moeten zich nu verdedigen tegen alle mogelijke beschuldigingen, vaak gebaseerd op oppervlakkige analyses van wat er precies is misgegaan. In mijn ogen is het grootste deel van de problemen bij banken, verzekeraars, accountants en woningcorporaties toe te schrijven aan het optreden van een kleine groep personen.’ Types als Erik Staal van Vestia, zei hij erbij. Ja, ‘Bij DSB was sprake van oplichting en een rammelend businessmodel, maar dat betekent niet dat alle hypotheekverstrekkers in Nederland moeten worden aangepakt alsof het DSB'ers zijn. Ook bij de woekerpolissen moet het beeld genuanceerd worden. Misschien hebben verzekeraars niet voldoende gewezen op de risico's, maar het beeld dat klanten grootscheeps zijn gemanipuleerd en misleid, klopt gewoon niet.’ Aldus sprak ING-commissaris Henk Breukink. De feitelijke onderbouwing ontbrak. Misschien had hij die wel aan de journalist gegeven, maar had deze ze omwille van de gebrekkige ruimte achterwege gelaten. Ik zou de argumentatie niettemin graag van Breukink vernemen. Of zou hij die liever bewaren voor de rechtszaak die de stichting Woekerpolisproces tegen ING dreigt aan te spannen? De advocaten van de stichting lieten afgelopen woensdag weten te overwegen een claim van 2,5 miljard euro in te dienen. ING en vele van zijn medewerkers opereerden in het verleden veelvuldig als tussenpersoon voor de verzekeringsdochter Nationale Nederlanden die ongeveer 700.000 van die lucratieve woekerpolissen aan de man bracht. De moedwillig verzwegen eerste kosten in al die polissen kwalificeren inmiddels voor een claim die 2,5 tot 3 miljard euro kan bedragen. Binnenkort zal het Europees Hof in Luxemburg in deze kwestie een belangrijke uitspraak doen. De kaarten liggen bepaald niet gunstig voor Nationale Nederlanden.Breukink toont een onwaarschijnlijke minachting voor de feitenHandig, die teksten van de introspectieve Breukink over woekerpolissen? Mwah, niet echt. Om te beginnen toont Breukink daarmee een onwaarschijnlijke minachting voor de vele analyses en onderzoeken, de gerechtelijke uitspraken, de vele onweerlegbare feiten over de grootschalige misleiding en de enorme schade die door verzekeraars en ook banken werd aangericht. De uitspraken van Breukink laten wel goed zien hoe er in hoogste gremia van de financiële sector wordt gedacht.
Erebaantjes
De schuld wordt door Breukink handig bij een provinciale woekeraar als Dirk Scheringa of een type als Erik Staal in de schoenen geschoven. Dat we vooral niet moeten denken dat de rest ook zo onethisch opereerde. Dat is een infame leugen. De misdaad die de levensverzekeraars in Nederland op grote schaal begingen was een inherent onderdeel van hun bedrijfsmodel, beter gezegd; dat is het nog steeds. De oude woekerpolissen die nog niet zijn beëindigd, of in een ander product omgezet, leveren de verzekeraars immers nog steeds torenhoge marges op. Een feit is ook dat er in Nederland nog nooit een bestuurder van een bank of verzekeraar in staat van beschuldiging is gesteld voor de woekerpraktijken waarmee miljoenen Nederlandse burgers tientallen miljarden schade werden toegebracht. Het tegendeel is waar. Iemand als Jos Streppel – de voormalige cfo van Aegon die direct verantwoordelijk was voor de snelle expansie een groot deel van het ruïneuze productenpalet waarmee honderdduizenden Aegonklanten werden misleid – kreeg zelfs erebaantjes toebedeeld die hem een respectabel aanzien verschaften. Hij werd bestuurslid van het Holland Financial Centre, mag in educatieve zin een rol van betekenis spelen als voorzitter van de Raad van Bestuur van de Duisenberg School of Finance en hij was zelfs voorzitter van de Monitoring Commissie Corporate Governance! Veel gênanter kun je het gewoon niet bedenken.Boven de wet
Je zou misschien denken dat het aan de andere kant van de Oceaan beter is gesteld met berechten van de schuldigen. Vergeet het maar, dat is niet zo. Bedrijven betalen er flinke boetes, maar zelfs in Amerika belanden de equivalenten van Streppel niet in het gevang. Brandon L. Garrett professor recht aan de University of Virginia en schrijver van het boek ‘Too Big To Jail: How Prosecutors Compromise with Corporations’ stelt vast dat Amerikaanse banken en ook andere grote bedrijven, stelselmatig recidiveren en schuldigen ook consequent aan gevangenisstraffen ontkomen. Garrett: ‘Corporate crime is treated so leniently, even in cases of the biggest banks, that resolutions can look like giant speeding tickets — with no jail time for individual bankers and no lasting effects.’zelfs in Amerika belanden de equivalenten van Streppel niet in het gevangRecidiverende bankiers en verzekeraars zijn een vaststaand gegeven, zo blijkt ook weer uit het zoveelste schandaal dat zich nu openbaart: SwissLeaks. Maar bedrijven als HSBC, Aegon, Nationale Nederlanden of ING zijn te groot om te sluiten, de processen binnen de bedrijven vaak te complex om iemand als schuldige aan te wijzen; iedereen heeft eraan meegedaan en ervan geprofiteerd. Iedereen betekent hetzelfde als niemand. Wie als de Franse zwendelaar Jean-Claude Mas een winstgevend handeltje drijft in ondeugdelijke borstimplantaten loopt gerede kans tegen de lamp te lopen, bankiers en verzekeraars zal dat niet gebeuren. En niet alleen omdat de ondeugdelijkheid van een financieel product vaak pas veel later zichtbaar wordt. Bankiers en verzekeraars staan met de rest van het corporate bedrijfsleven boven de wet, zo concludeert ook Garrett. Daarom maakt het schaamteloze en manipulatieve geweeklaag van lieden als Zalm, Burgmans en Breukink iets pijnlijk duidelijk. Het laat zien dat er in hoofden van de bestuurders en commissarissen in de financiële sector bitter weinig is veranderd.
45 Bijdragen
Anton
Precies! Kijk maar eens naar:
http://ineteconomics.org/new-economic-thinking/bill-black-financial-regulations-paralysis
Of lees:
http://neweconomicperspectives.org/2014/04/ten-lessons-must-learn-charles-keating.html
De boodschap is simpel: financiële misdaad is vandaag de dag bijzonder lucratief en nagenoeg risicoloos
jsmid
AntonFrank Wijn
Totdat ze de verantwoordelijkheid moeten nemen.
Dan zijn ze of niet thuis of ze zijn wél thuis, maar dan aan het rentenieren.
https://frankwijn.wordpress.com/2013/11/13/bankfraude-of-balletje-balletje/
Frank Wijn
https://frankwijn.wordpress.com/2012/10/12/banken-zien-boetes-als-investeringen/
Frank Wijn
PM
Ik vrees echter dat het niet alleen het bankenland is waar praktijken gebeuren die niet door de beugel kunnen. Denk aan prijsafspraken in de bouw, bier, de omkooppraktijken in de energie sector, de pharma sector en haar lokkertjes.
Echter keer op keer komt alleen de financiële sector aan het licht. Begint wat eenzijdig te worden ook al hebben ze veel fouten gemaakt. Denk dat een betere discussie is hoe dit te verbeteren ipv enkel te bashen.
Jean
PMWat Swiss Leaks liet zien is, dat de Zwitserse vestiging van de HBSC een manier van vermogensbeheer voor de superrijken voert welke gelijk staat aan belastingontduiking. De Britse bank heeft dat zelf naderhand ruiterlijk toegegeven.
Ben met u eens dat t niet alleen bij bashen moet blijven, maar dat er oplossingen moeten komen om dergelijke misstanden te verbeteren. Wellicht heeft u zelf suggesties?
PM
JeanTegenwoordig zie je echter wel dat de houding van deze mensen veranderd is en zwart geld er geen bestemming meer krijgt (Bepaalde landen in Afrika nemen zwart geld nog graag aan). Zwart geld zal er altijd blijven vrees ik en is niet alleen van de rijken. Hoeveel mensen klussen niet zwart bij bijvoorbeeld? Is exact t hetzelfde. Overigens is een behoorlijk deel van de gelden legitiem, want niet alle thuislanden heffen een vermogensbelasting. Dus arabieren en lokals vallen dus al af.
Mensen kiezen ook voor Zwitserland vanwege de stabiliteit vh land en het feit dat er veel van beste mensen uit de sector voorhanden zijn.
Jean
PMpubben
JeanHier alsnog de links. Je weet maar nooit wie ik nog meer de ogen kan openen op deze site.
http://www.onderzoeksredactie.nl/artikel/het-zorgkostendebacle/
http://www.onderzoeksredactie.nl/artikel/ondernemende-professoren-nevenfuncties-van-hoogleraren-leiden-tot-belangenverstrengeling/
Ik probeer patronen te duiden. Systemen die zich overal loszingen van de werkelijkheid. Hoe gaat de toekomst over ons oordelen?
Hier:
http://respublica.fatmediahost9.co.uk/item/the-triple-whammy-that-cripples-our-public-services
Zo kijk ik ook.
Jean
pubbeniFred
Verder moet er een strikte scheiding komen tussen een nutsbank en een zakenbank. De zakenbank kan dan rustig failliet gaan als ze weer eens teveel hebben gegokt. Er MOET een einde komen aan "kop-ik win, munt-jij verliest". Bankiers en aanhang blijven de lowlife op deze aarde.
<blockquote>Let me issue and control a nation’s money and I care not who writes the laws.” Mayer Amschel Rothschild (1744-1812)</blockquote>
Anton
iFredNeem bijvoorbeeld de Savings & Loans (S&L) bankencrisis in de 80/90er jaren in de VS. Het strafrechtelijke onderzoek van de 100 ernstigste gevallen van die crisis omvatte in totaal ongeveer 300 S&L banken en 600 betrokken personen, en leidde in ongeveer 90% van de gevallen tot gevangenisstraffen, ondanks dat de vervolgde personen en bedrijven de beschikking hadden over de beste de duurst betaalde advocaten van die tijd.
In termen van financiële schade voor huishoudens is de kredietcrisis ongeveer 70 keer groter dan de S&L crisis, en in termen van economische schade zelfs 150 keer groter. Maar ze leidde tot nul (!) strafrechtelijke vervolgingen van de verantwoordelijke personen.
http://www.anecpa.nl/kritieken-2/control-fraud-in-america.html
iFred
AntonHij beschikt over het juiste morele kompas dat de meesten in de financiële sector ontberen. Daardoor zal hij overigens niet ver meer komen als zijnde een gevaar voor de status quo.
Joram
Ze vergeten alleen één ding: als er óóit een keer een moment komt dat burgers hun geld weer in een oude sok stoppen, dan zijn de rapen gaar. Banken bestaan bij de gratie van ons geld. Als dat geld niet meer op rekeningen wordt gestort, dan hebben ze ook geen inkomsten. Op zich zou je zeggen dat zoiets toch niet gaat gebeuren, maar als de rentes blijven dalen en op ten duur zelfs negatief worden, dan zie ik 't op relatief korte termijn echt gebeuren. We zullen onze betaalrekeningen moeten aanhouden vanwege de digitale betalingen die we moeten doen. Maar spaarrekeningen, die kunnen gewoon geleegd worden als je er toch geen (positieve) rente op ontvangt. En reken maar dat dát pijn gaat doen bij de dames en heren graaiers.
Ko Pernicus
Ik denk echter dat er gewoon een 3e principe is, die helaas heel zweverig en oubollig klinkt, maar daarom toch niet relevant. De houding, de normen en de waarden die je cultiveert in een samenleving.
Las laatst een mooi beeldspraak over de doorsnee houding in de financiele sector:
Stel er is een oliebedrijf met een pijpleiding die lekt. En er is aan aantal mensen die weet van dat lek. U en ik (= gewone stervelingen zeg maar) zouden dat laten weten aan het bedrijf: joh gaat iets niet helemaal goed, moet je iets aan doen.
Jongens in de financiele sector zouden dat lek geheim houden, er een heel dorp omheen bouwen om maximaal te profiteren. Kijken of het lek nog wat wijder kan, etc...
Het probleem is - verandering van die houding, dat gaat niet lukken met regeltjes. Hoop op jonge mensen misschien? Die het anders gaan doen?
Ludovikaa
Ko Pernicusjsmid
LudovikaaPM
jsmidjsmid
PMLees maar eens de blogpost van Mathijs Bouman
http://www.z24.nl/columnisten/mathijs-bouman-dijsselbloem-moet-obligatiehouders-sns-wel-laten-bloeden
Guest
Het blijkt wel : het "Kapitalisme" is Rotten To The Core...
zoals dat al eerder bleek voor het "Communisme"...
De "flappen" vallen je óók van het hoofd als je dit leest : http://www.beursbox.nl/nieuws-...
Hoog tijd voor 'n brede (her-)nationaliserings campagne ?
En een guillotine op de/het Dam (rak)?
En na de wettelijke scheiding van Kerk&Staat ,
tijd voor een wettelijke scheiding van Staat en Bedrijfs- en Financiele wereld?
Watching the Wheels
GuestDie lieden zijn ons respect compleet kwijt. Zalm heb ik dan altijd nog wel een zwak voor, lijkt me een harde werker en aardig consequent (misschien op die ene keer bij DSB na).
In reactie op je laatste zin. Die wetten komen er niet, het gaat om macht, het beste plekkie (ten koste van de slaven hier en elders in de wereld). Liefst wassen ze hun handelen 'groen' middels een benefietje of een inzameling voor de armen of het slaan van een waterput ergens ver weg, of het aanbieden van een microkrediet, maar het gaat uiteindelijk alleen om macht, dus het hoort bij de staat en zal er niet van gescheiden worden.
Molenaer
Watching the WheelsGeorge van Houts
EricSmit
George van HoutsJa, ik heb dat artikel gelezen en heb daar op Twitter ook gelijk iets over gezegd. Frentrop is een goede bekende: http://www.ftm.nl/exclusive/hoogleraar-paul-frentrop-valt-door-de-mand/
Hij heeft overigens wel een punt, met dat toezicht gaat het ook niet helemaal goed.
Groet!
Eric
jsmid
EricSmitHeb ik al veel eerder betoogd. Als je tegen (systeem)banken openlijk zegt dat ze niet gered worden, worden zowel de banken, de markten en de rekeninghouders een stuk voorzichtiger en dat maakt de kans op een systeemcrisis veel minder groot. Dat er dan af en toe wat markten in elkaar storten is niet zo erg en moet men voor lief nemen. Zo simpel is het.
Toezichthouders zijn nodig in die gevallen waarbij de consument geen mogelijkheid heeft om zich zelf te beschermen en zijn eigendommen in veiligheid te brengen. Het zal ook betekenen dat mensen meer hun geld moeten spreiden en dat banken verplicht worden voor iedereen een rekening te open als daar om gevraagd wordt !
Alwin
George van HoutsIn relatie tot het stuk van Eric: Het is toch prachtig om te zien hoe Fentrop eerst de schuld van de volkswoede neerlegt bij falend toezicht, om meteen daaraan te koppelen dat dit gaat leiden tot een hogere hypotheekrente (?) en een slechtere rechtspositie van veel burgers (??). Men zou er bijna cabaret van kunnen maken.
pubben
Mooi dat in de tags hier, ethiek op 1 staat, ook al is dat een machinale rangschikking op alfabet, blijft de vraag: 'Hoe zorgen we ervoor dat ze zich gaan schamen?'
Ik ga in ieder geval Tariq Ali's boek 'The Extreme Centre', bestellen.
In de Groene: 'Mainstream Europa en rechts zijn echt wanhopig. Ze richten zich niet op de machthebbers, maar op de minderheden.
Kijk hier, vandaag, naar de participatiewet: 'Ondernemen met dubbele winst!'
http://departicipatiewijzer.nl/
Ik word fysiek onpasselijk van dat geld en data gedreven beleidsdenken.
Er is geen land op de wereld waar werkgevers 2 jaar, en als ze eigen risicodrager zijn, nog eens 10 jaar, verantwoordelijk zijn voor 'zieke werknemers'.
Hier worden ESF gelden met medeweten van de PVDA misbruikt.
Duik eens in die onderstroom. NRC deed ooit onderzoek en dan stopt het.
Idem met Arthur Gotlieb. Hij kaart nogal wat aan en dan wordt het stil. Te stil.
Guest
Hilterman
In dat rijtje mooipraters mag natuurlijk Jaap Koelewijn niet ontbreken.
Koelewijn maakt aan de Nijenrode Universiteit deel van het team dat nieuwe lichtingen fine fleur voor het zakenleven klaarstoomt.
Daarnaast treedt Koelewijn graag op als beschermer van de RABO wanneer die instelling een beetje klem komt te zitten in de publiciteit. Wiens brood .............
In het resumé van Breukink komt Dirk Scheringa er wat bekaaid van af.
Natuurlijk deugde zijn verdienmodel niet, dat was bij andere banken overigens net zo het geval.
Scheringa had de pech dat hij niet werd geaccepteerd in het old boys network. Dat hij Gerrit Zalm wist over te halen voor DSB part time aan de slag te gaan veranderde daar weinig aan.
Scheringa's grootste fout was dat hij zich door een ongebreidelde persoonlijke kredietbehoefte kwetsbaar maakte in de ogen van DNB. Keurige op haast Engelse wijze met veel understatement verpakte aanmerkingen over het DSB beleid misten hun uitwerking.
Dan gaat het steentje rollen en is een deconfiture onafwendbaar.
Nederland kent het ongelooflijke aantal van 7 miljoen woekerpolissen.
Met alle respect voor de verkoop kwaliteiten van DSB, die werden echt niet allemaal door DSB verkocht.
In dit wereldje gaat het er niet om wie je bent maar om wie je kent. Het old boys network laat geen vreemden toe om de simpele reden dat die niet te vertrouwen zijn.
Alleen kandidaten die bewezen hebben de code in deze sector te eerbiedigen maken kans op commissariaten.
bos
---------------------------------------------------------
wasting money............de toekomstige koper zit niet te wachten op die bagger?:)
===============================================
De asset management-dochter van ABN Amro, ABN Amro Investment Management, die eerder werd opgericht om eigen ETFs te beheren, is in liquidatie en zal spoedig ophouden te bestaan.
ABN Amro
Dat heeft een woordvoerder van de bank bevestigd.
Een jaar geleden lanceerde ABN Amro Investment Management de eerste ETFs in wat een lange reeks zou moeten worden. Vier maanden later kondigde de bank echter alweer aan met de eigen ETFs te stoppen.
Het resultaat van ABN Amro Markets viel tegen en daarom had er 'een review' plaatsgevonden. De uitkomst hiervan was dat de bank stopte met het aanbieden van eigen aandelenderivaten en gestructureerde producten. De eigen ETFs vielen daar ook onder. Zij zouden worden uitgefaseerd.
============================================================
privatisering abn amro:
Al die banken die 'n rol krijgen om de ABN Amro naar de beurs te brengen hebben zo hun eigen "strafregister "! De maffia doet de introductie van'n nw lid?:)
==============================================================
Er blijft niks meer over.
De Indiase miljardair Pramod Agarwal leende tussen €50 en €100 miljoen van de ABN Amro om te investeren in een Braziliaanse ijzerertsmijn in het noordelijk gelegen Amapa. Maar de investering in de mijn is uitgelopen op een drama.
Door een aardbeving in een nabijgelegen haven kwam de exploitatie van de mijn stil te liggen. En er zijn meer zorgen. Een plaatselijke rechtbank heeft twee weken geleden beslag laten leggen op de tegoeden van het bedrijf van Agarwal. Argarwal wordt verweten de grond rondom de mijn te hebben vervuild meldde BN Americas in nieuwsbrief. De riviertjes rondom de dorpen Pedra branca do Amapari en Serra do Navio zouden zijn verandert in giftige poelen des doods.
bos
bosDe lijkenpikkers,vrienden van de adviseurs, staan klaar om het op te pikken: doel snelle winsten maken
=================================================
Kalff: nog te vroeg voor beursgang ABN AMRO
ZONDAG 1 FEBRUARI 2015, 13:33 uur | 312 keer gelezen
AMSTERDAM (AFN) - Oud-topman Jan Kalff van ABN AMRO vindt het nog te vroeg voor een beursgang van de bank. Dat heeft hij gezegd tegen het ledenblad van beleggersvereniging VEB.
Volgens Kalff kan beter nog even worden gewacht tot de winstgevendheid van ABN AMRO verder is verbeterd. Bovendien zijn bankaandelen op dit moment laag gewaardeerd en niet echt gewild, aldus de oud-topman. Hij vindt dat de bank tegen een optimale prijs naar de beurs moet worden gebracht.
Fledder
Zolang deze wereld uitsluitend draait om financiele prestaties, zal dit nooit, maar dan ook nooit veranderen. We richten ons op de spelers, maar het probleem zit in het spel zelf. We hebben een maatschappij die de goorste oplichters en uitbuiters rijkelijk beloond.
jefcooper
Het neoliberalisme wat Brussel ons oplegt heeft voor de commerciële financiële wereld uitstekende toekomstperspectieven.
En nu de kosten faillissementen van financiële instellingen worden uitgesmeerd over alle euro landen, wat kan ze gebeuren ?
Goldman Sachs mannetje Draghi gaat vast het z'n vriendjes niet lastig maken.
Bas
jefcooperMaar eens met iFred boven
1) Keihard aanpakken financial crime en juist de top persoonlijk hard raken. Hoe kinderachtig het ook is, maar we moeten de pek en veren uit de kast halen. Deze lieden met veel mediavertoon de vernieling in werken ter voorbeeld van de rest van de kudde. 2) Daarnaast scheiding zaken en nutsbank hoe eerder hoe beter. Ik zou er wel aan toe willen voegen dat ELKE bank failliet moet kunnen gaan dus niet alleen de zakenbank.
3) Als laatste en ter ondersteuning van punt 2 een verplichte flinke equity storting (emission) van de huidige banken door aandeelhouders. En ja dit is vloeken in de kerk, maar het zorgt juist voor meer betrokkenheid aandeelhouders en hopelijk een actievere sturing tegen het faillissementsmodel dat ze vandaag de dag hebben.
jefcooper
BasBas
jefcooperLubbers 3
en helemaal Kok 1 & 2
En net zo goed Balkenende 4 en Rutte 2
Liberalisering zorg, spoor, post, energie allemaal door of met ondersteuning van de PvdA en niet omdat de EU hierop drukt hoor (al is de EU ook voor dit fenomeen, zo ook de afzonderlijke landen en instanties als IMF/Centrale banken en universiteiten). Gewoon omdat mede door Thatcher en Reagan dit politiek/economisch The Holy Grail is sinds de jaren 80. Ik snap dat het tegenwoordig hip is om bij elk negatief iets per direct de EU de schuld te geven, echter veel zijn we ook gewoon zelf schuldig aan.
jefcooper
BasToen Joop den Uyl de praatjes van natuurkundige Tinbergen over de 'maakbare samenleving" geloofde stemde ik voor het laatst op de partij van de illusionisten.
Sindsdien was ik een zwevende kiezer, die, als ik stemde, meest SP stemde, vanwege de SP kritiek op VS en Israel.
Je zult wel bij de Nederlanders horen die het frans niet meer hebben geleerd, maar Eric Zemmour, Le suicide Francais, legt uitstekend uit hoe Europa ideeën, vanaf 1980, ons naar deze ellende hebben geleid.
Griekenland wordt gezien als de bakermat van de democratie, misschien komt onze redding van de Grieken.
Steun van Rusland of China wordt daar niet afgewezen.
Speculaas
Maar in een samenleving waarin de verinstitutionaliseerde politiek en de ambtenarij (ook de rechterlijke ambtenarij !) er vooral voor zichzelf zit, valt ook weinig anders te verwachten.
EricSmit
SpeculaasIk weet dat je heel erg goed op de hoogte bent van de woekerpolis-details. Beter dan ik. Maar volgens mij was er ook een baanbrekende uitspraak in de Falcon Leven-zaak die later werd geschikt. http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/07-02-2011/doorbraak-woekerpolisaffaire/
Vele advocaten en hun cliënten kiezen er uiteindelijk voor om te schikken. Ze weten dat verzekeraars een zeer lange adem hebben en ze krijgen ook tamelijk riante regelingen aangeboden. Een ideale verdeel- en heerstactiek die er voor zorgt dat er uiteindelijk nauwelijks zaken tot het einde worden doorgeprocedeerd (alleen Koersplan) en waar velen in de adviessector en de advocatuur weer een aardige boterham aan verdienen.
Groet,
Eric
Speculaas
EricSmitJe hebt gelijk, maar omdat die zaak geschikt werd voordat het echt bruikbare juridisprudentie werd van de Hoge Raad, zal die zaak Falcon Leven (lees: ASR) niet zo heel veel kopzorgen geven. Even daargelaten dat de woekerpolis-affaire het verdienmodel van de sector deed ineen zijgen.
Wat ik mij echt afvraag is: zijn de toch magere uitkomsten van de massaclaim rechtszaken nu het gevolg van slecht procederen door claimanten of het gevolg van manipulatie van het recht door de rechtspraak. Of een combinatie van beide aspecten.
Interessant gegeven voor een rechtshistoricus om hierop nog eens te promoveren.
Hearald
In de USA bestond het misbruik van vertrouwen vooral uit het aanbieden van ongezonde hypothecaire onderpanden die verkocht werden als betrouwbaar, in europa nam het de vorm aan van producten waarin hoge kosten (dus winsten voor de financiële instelling) verborgen zaten of, zoals nu aan het licht komt, door producten te verkopen die helemaal niet deden wat beloofd was dat ze zouden doen; respectievelijk de woekerpolissen en de rente swaps.
Twee zaken springen scherp naar vore
Floris Vogel
bps
Wat moeten we dan doen? 'Dank je wel' zeggen ?
Kutbanken in kredietcoma als comazuipers na de kredietorgie.
Stuur Breukink maar naar mij toe. Zal ik hem de oren wel eens wassen. Daar ontbreekt het hun aan.
Ze doen maar waar ze zin in hebben. Ze kennen geen (krediet) grenzen. Los geslagen bende.
michiel werkman
De opstelling van Henk Breukink op 4 oktober 2018 is bijvoorbeeld één op één te spiegelen aan een eerdere opmerking van Wiebe Draijer van de Rabobank. Draijer liet in 2016 in een interview in Het FD, n.a.v. het halsstarrige optreden van zijn bank in de derivatenkwestie, het volgende optekenen: 'kritiek, ik noem dat interpretaties van de buitenwereld' (zie https://fd.nl/ondernemen/1159330/kritiek-ik-noem-dat-interpretaties-van-de-buitenwereld).
Nooit nam Draijer die woorden terug. Nooit is hij er binnen de Rabobank publiek op aangesproken.
Het geeft een grondhouding weer die iedere vorm van herstel van marktvertrouwen tegenwerkt. Verder geeft deze opstelling van de top een verkeerd signaal af aan goedwillende medewerkers binnen de banken. Dit is méér dan "een beetje dom". Het is oerstom weerwerk van bankbestuurders die de maatschappelijke realiteit volledig uit het oog verloren zijn. Het wachten is op een heel nieuwe generatie bankiers en bankbestuurders mét een maatschappelijke antenne die de plek van deze dinosaurussen zullen innemen.