Schaliegas wordt niets in Nederland

2 Connecties

Onderwerpen

Gas Energie
6 Bijdragen

De reeks aardbevingen in Groningen zet de winning van schaliegas op een heel laag pitje. Ook Duitsland kan worden afgevinkt.

Hoe graag gas-en oliemaatschappijen het ook willen, de winning van schaliegas in Nederland lijkt voorlopig van de baan. Halverwege 2013 komt de overheid met een rapport naar de mogelijke risico's en gevolgen van de winning van zogenoemd 'onconventioneel' gas. Tot die tijd zijn er geen nieuwe proefboringen toegestaan en worden er ook geen nieuwe opsporingsvergunningen verstrekt.  

 

De conclusies van dat onderzoek zijn nog niet bekend, maar de golf aan aardbevingen in Groningen kon voor de voorstanders niet op een slechter moment komen. De opmerkelijke toename moet de onderzoekers op scherp hebben gezet. Tegelijk voelen zij de hete adem van de Shell-lobby in hun nek. Vorig jaar nog zei ceo Peter Voser dat 'Europa te emotioneel is'  over de winning van schaliegas. De Zwitser doelde op de milieubezwaren tegen de winning. Volgens hem is dat met de moderne technologie die Shell gebruikt geen issue meer.  Shell heeft enkele concessies voor schaliegas in Oekraïne, Turkije en Duitsland. 

De discussie over het onconventionele gas woedt heftig in Duitsland, dat door zijn Energiewende behoefte heeft aan meer aanvullende energiebronnen. Het liefst energie die wat goedkoper en minder vervuilend is dan kolen. Gas is dat. Daarbij is het voorbeeld van de VS, waar de energieprijzen door de plotselinge overvloed aan gas sterk zijn gedaald, aantrekkelijk voor de energie-intensieve industrieën.

De regering-Merkel doet nu onderzoek naar fracking in Duitsland. Hoewel er ook in Duitsland grote voorraden goedkoop te winnen schaliegas zijn, achten specialisten de kans klein dat er ooit van komt. Duitsland is dicht bevolkt en de 'fracking'-techniek is hoe dan ook een bedreiging voor de voorraden grondwater. Ook zijn er economisch sterke lobbygroepen die tegen zijn. 

Maar van nog groter belang is het politieke draagvlak, of liever: het gebrek daaraan. De aardbevingen in Groningen zijn ook in de internationale media niet onopgemerkt  gebleven. De Duitse burger is grote projecten zat en blijkt steeds beter in staat om ze te vertragen, en soms zelfs tegen te houden. Zelfs de conservatieve milieuminister Peter Altmaier van de regering-Merkel heeft zich tegen de belofte van de zogenaamde schaliegasrevolutie gekeerd. 

Dat laatste is totaal anders in Polen en Oekraïne. Daar zal de komende jaren, net als in de VS, een gasrevolutie ontstaan. Uiteindelijk komt dat gas dan toch nog in West-Europa.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 567 leden