Schandalen deren Britse bankenlobby niet

2 Connecties

Onderwerpen

Groot-Brittannië

Werkvelden

Banken

Ondanks alle fraudeschandalen draait de bancaire lobbymachine op volle toeren in Groot-Brittannië. Vorig jaar spendeerden de banken bijna 116 miljoen euro aan lobby's, gericht op beïnvloeding van de politiek.

Dat blijkt uit recent onderzoek van het Britse Bureau of Investigative Journalism.

 

Terwijl de bancaire sector zich schrap zet voor bijltjesdag-achtige toestanden na het alsmaar groter wordende Libor-fraudeschandaal en de roep zelfs klinkt voor draconische strafmaatregelen tegen sjoemelende en hebzuchtige bankiers, draait de bankenlobby vanuit de Londense City onverminderd op volle toeren.

 

En, met succes, zo constateert het Bureau of Investigative Journalism na de nodige lobby's richting politieke beleidsmakers. Zo zijn verschillende wetsvoorstellen ten nadele van de Britse financiële instellingen naar de prullenbak verwezen.


Whitehall en Westminster
Uit het vier maanden durende onderzoek van het  Bureau of Investigative Journalism komt onder meer naar voren op welke fronten financiële lobbyisten Whitehall en Westminster voor zich hebben gewonnen. Een greep:

 

• De Britse vennootschapsbelasting en de belasting op bankvestigingen in het buitenland werd drastisch verlaagd na lobbywerk van de City of London Corporation, de British Bankers 'Association (BBA) en de Vereniging van Britse verzekeraars. Door deze fiscale hervorming kan de financiële branche miljarden uitsparen.

 

• Een landelijke en niet op winst gerichte pensioenregeling is om zeep gebracht. Deze regeling zou in oktober worden gelanceerd en was opgezet ter ondersteuning van miljoenen slecht betaalde en tijdelijk aangestelde werknemers.

 

• De eliminatie van overheidsplannen voor de opzet van een nieuwe beurswaakhond om beursgenoteerde vennootschappen strenger te controleren.

 

'Te dominant'
Reden genoeg voor de Britse minister van Handel Vince Cable om desgevraagd te verklaren dat de bankenwereld teveel macht heeft in zijn ogen:

 

'De bancaire sector heeft onevenredig veel invloed. Als je kijkt naar de bijdrage van de banken aan de economie, dan is de financiële dienstensector - ruim gedefinieerd - net zo groot als de maakindustrie en een beetje groter dan creatieve industrietakken. Om de economie beter in balans te houden, is het belangrijk dat deze sectoren verhoudingsgewijs goed groeien. Maar ik maak me zorgen over de financiële sector van Groot-Brittannië _ en dan vooral over  de banken - in tegenstelling tot de meer succesvolle en de minder wankele financiële sectoren, zoals verzekeringen. De Britse bancaire sector is te dominant en te gemakkelijk wordt ervan uitgegaan dat deze branche dat de nationale belangen dient. De belangen van bankiers zijn meestal niet dezelfde als die van de reële economie.'

 

 

Liberaal-democraat & Minister van Handel Vince Cable: 'banken te invloedrijk.'

 

Een stap verder in de kritiek op de lobbypraktijken van de Londense City gaat Labour-politicus Ed Miliband. De voorman van de grootste oppositiepartij van Groot-Brittannië betitelt de bancaire branche als ‘schadelijk voor de economie en sociaal destructief.’


Miljoenen euro's naar banketten en recepties

Het onderzoek van het Bureau of Investigative Journalism omvat het nodige graaf en speurwerk Daarnaast hebben de onderzoekjournalisten gebruik gemaakt van de wet op de openbaarheid van bestuursdocumenten. Verder zijn de researchers erin geslaagd om verschillende geheime documenten boven water te halen.

 

Op basis van deze informatie wordt duidelijk hoezeer de banken in deze crisistijden het geld laten rollen voor het betere massagewerk van politici en topambtenaren. Zo spenderen banken miljoenen euro’s aan het organiseren van banketten en recepties voor politici en staatsleiders.

 

Redactie
Redactie
Gevolgd door 654 leden