
Nederland kampt met een groeiende woningnood. Wie profiteert? En hoe lossen we dit op? Lees meer
Nederland kampt met een groeiende woningnood. Honderdduizenden trekken naar de steden en de verantwoordelijke gemeenten lukt het niet om genoeg te bouwen om dit op te vangen. Dat die binnenlandse migratie eraan zat te komen was al heel lang bekend. Waarom zijn stadbesturen niet veel beter voorbereid op deze trend? Heeft de regering steken laten vallen? Wie profiteren van de trend? Wat zijn de oplossingen?
Tegen de ambitie van het kabinet in daalt het percentage sociale woningen
Die nieuwe woningen die het kabinet wil bouwen? Alleen Hugo de Jonge gelooft daar nog in
Kun je nog ergens een betaalbare woning kopen, en waar dan?
Rijksbouwmeester Francesco Veenstra: ‘In het wilde weg woonwijken bouwen is niet de oplossing’
Tientallen grote bouwlocaties door klimaatverandering ongeschikt voor woningbouw
De Rotterdamse Pompenburgflat moet wijken voor wolkenkrabbers
In memoriam: de verhuurderheffing – afscheid van een neoliberale wensdroom
Oude huurwoning krijgt vaak de sloopkogel, maar renovatie is de nieuwe trend
Corporaties bezitten 101 miljard euro en huurders worden steeds armer
Hoogleraar renovatie: ‘Jaarlijks duizenden goede woningen slopen in ruil voor nieuwbouw is idioot’
Foto uit het 'Pleidooi', beleidsstuk van 14 woningcorporaties © © Pleidooi
‘Scheefhuurder’ splijt corporatiesector
Door de spanning op de woningmarkt laait het debat over ‘scheefhuren’ op. Moeten woningcorporaties middelen krijgen om zittende huurders naar een andere woning te laten verhuizen? Een groep van vooral grote corporaties pleit daarvoor via een manifest. Een andere groep is daar juist faliekant tegen. Een richtingenstrijd doemt op.
-
Een groep van 23 corporaties vroeg via een manifest om contracten van huurders te mogen openbreken, om zo de huurprijs en de omvang van de woning beter op huishoudens af te kunnen stemmen.
-
Het ministerie heeft beloofd te bekijken of deze voorstellen binnen de aanstaande Woonagenda passen.
-
Huurdersorganisaties protesteerden in een pamflet fel tegen de voorstellen van de 23, die volgens hen hun rechten aantasten.
-
Een groep van 14 andere corporaties publiceerde een pleidooi om het klassieke Nederlandse corporatiemodel in stand te houden. Ze vrezen dat de corporaties vervallen tot een een vangnetvoorziening.
Een fijne corporatiewoning op een mooie plek is een zegen. Je komt er uitsluitend in wanneer je een bescheiden inkomen hebt. De huur is daarom schappelijk. Als je later in je leven meer verdient, wordt de huur als percentage van je inkomen steeds lager. Onderhoudskosten zijn voor de woningcorporatie. Misschien wel het allermooiste: niemand kan je eruit zetten, zolang je tenminste je huur netjes betaalt en geen wietplantage of commerciële SM-ruimte op zolder begint. Je eindigt op die manier makkelijk als scheefhuurder.
De scheefhuurder was volgens Stef Blok (VVD), minister van Wonen in kabinet-Rutte ll, de grote boosdoener: de veroorzaker van de wachtlijsten voor sociale woningen. Hij redeneerde dat er voldoende corporatiewoningen zijn, maar dat er te veel mensen in wonen die er niet in thuishoren.
De corporaties stonden lang op het standpunt dat corporaties er ook voor de middenklasse horen te zijn. Al was het maar omdat de vrije huursector in Nederland te duur is voor deze groep, en kopen in de stedelijke gebieden amper een optie is voor mensen die de sociale sector net zijn ontgroeid. Al met al werd de vanuit Den Haag opgelegde strijd tegen de scheefhuurder door de corporaties met tegenzin gevoerd.
Het Manifest
Het roer lijkt echter om. Een groep van 23 corporaties, waaronder grote partijen als Ymere, Vestia, De Alliantie, Portaal, Staedion, Woonbron, Eigen Haard en Rochdale, overhandigde op 7 juni aan Kajsa Ollongren – die als minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk is voor de woningmarkt – het Manifest Passend Wonen. Daarin worden voorstellen gedaan die vast op instemming kunnen rekenen van Stef Blok, in het nieuwe kabinet minister van Buitenlandse Zaken.
Deze corporaties willen van 'passend toewijzen' naar een nieuw concept: ‘passend wonen’
Wat willen de 23 corporaties? Hun grote ergernis is dat de huisvesting van sociale huurders is gebaseerd op een vroege foto, terwijl het leven een voortgaande film is. Een huurder komt binnen met een bepaald inkomen en met een bepaalde gezinsomvang. Maar na verloop van tijd is iemand vaak zowel de omvang van de woning als het huurniveau ontgroeid. Zo’n huurder zit dan in de verkeerde sociale woning, of hoort er eigenlijk helemaal niet meer thuis, maar blijft toch zitten. Er vindt daardoor te weinig doorstroming plaats, met als gevolg dat grote groepen die écht tot de doelgroep behoren, geen sociale woning meer kunnen vinden en buiten de sector veel duurder uit zijn.
In het huidige systeem van sociale huurwoningen draait alles om het begrip ‘passend toewijzen’. De 23 willen graag toe naar een nieuw concept: ‘passend wonen’. Ze willen dat corporaties op basis van inkomen en omvang van het huishouden jaarlijks kunnen beoordelen of de huurder nog passend woont. Als dat niet langer het geval is, kan de corporatie een voorstel doen om de huurder met voorrang naar een beter passende woning door te schuiven. De oude woning komt zo beschikbaar voor een gezin waarvoor de omvang en het huurniveau wel passend zijn.
Te krap
In het Manifest worden vier voorbeelden van niet-passend wonen opgesomd:
- Gezinnen zijn uitgebreid en wonen nu te krap;
- Huishoudens zijn in de loop der jaren gekrompen en wonen te ruim;
- Huishoudens wonen in een woning die eigenlijk te duur voor hen is;
- Huishoudens zijn in de loop der jaren in inkomen gestegen en wonen nu te goedkoop.
Als voorbeeld beschrijven ze de situatie in Utrecht. Daar wonen 3000 huishoudens van een of twee personen in woningen van meer dan 70 vierkante meter, met minimaal vier kamers. Dat is te ruim, voor sociale huur. Daar staan 1500 huishoudens tegenover met kinderen, die in een woning zitten van minder dan 60 vierkante meter. Dat is te krap.
In Amsterdam zijn die cijfers ruim driemaal zo hoog: daar wonen 10.000 een- of tweepersoonshuishoudens in een sociale huurwoning met vier kamers en minimaal 70 vierkante meter. En 5000 gezinnen wonen met drie of meer mensen in een driekamerwoning kleiner dan 60 vierkante meter.
Amsterdam kent daarnaast een groot aantal scheefhuurders: 30 procent van de gereguleerde huurders (sociaal en particulier) valt daaronder. In 2017 zijn er volgens het jaarverslag van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties 7515 nieuwe sociale verhuringen geweest. In Amsterdam staan huishoudens gemiddeld 8,7 jaar ingeschreven voordat ze een sociale woning vinden.
Markthuur
De 23 corporaties vragen de minister ze in staat te stellen de huurprijs meer op het inkomen af te stemmen. Nu krijgen sociale huurders in feite een korting op de huur die voor eenzelfde woning op de vrije markt redelijk zou zijn. De 23 pleiten ervoor om de korting die een sociale huurder krijgt, te koppelen aan het inkomen van een huishouden. Momenteel geldt een inkomensafhankelijke huurverhoging, waarbij huishoudens met een bruto inkomen boven de 41.056 euro per jaar een hogere jaarlijkse huurverhoging krijgen dan huishoudens die eronder zitten. Maar dat blijkt weinig effect te hebben op de doorstroming. De nu voorgestelde inkomensafhankelijke huren zijn aanzienlijk ingrijpender.
Daarnaast willen de 23 corporaties de mogelijkheid hebben om huurders te stimuleren tot verhuizen wanneer de omvang van de woning en het aantal leden van het huishouden niet langer bij elkaar passen.
Een huishouden met een jaarinkomen boven de sociale huurgrens zou dan de markthuur moeten betalen
In het Manifest omschrijven ze het zo: ‘Om meer mensen een passende woning te bieden is geen grote stelselwijziging nodig. Zo zouden we de inkomensafhankelijke huurverhoging kunnen ombouwen om daarmee gerichter jaarlijks huurverhoging of huurverlaging te geven, zodat we recht doen aan de daadwerkelijke portemonnee en situatie van de huurder en we huren betaalbaar kunnen houden.’
Dat kan betekenen dat een tweepersoonshuishouden met een jaarinkomen boven de sociale huurgrens in de toekomst de markthuur moet betalen voor hun sociale woning. Hun huur wordt dan vastgesteld op basis van het aantal punten volgens het woningwaarderingsstelsel (WWS). In gewilde gebieden komt zo’n huurder dan ver boven de 710 euro uit, momenteel de uiterste huurprijs voor een sociale woning.
Het werkt ook de andere kant op. De corporaties willen met deze werkwijze jaarlijks kunnen bekijken of inkomens zich in negatieve zin ontwikkelen. Per jaar kunnen ze dan de huur van de huishoudens op het inkomen afstemmen. Een zzp’er met een slecht jaar zal zo het volgende jaar minder huur hoeven te betalen.
Het andere idee waarop het plan steunt, is het afstemmen van de omvang van het huis op de omvang van het gezin. Omdat je mensen niet kunt dwingen te verhuizen, wil de corporatie bij mensen die te groot wonen maar toch graag in hun bestaande woning willen blijven, stapsgewijs de huur naar de reële huurwaarde opschroeven. Wat in die situatie ‘te groot’ is, is nog onduidelijk. Woont een alleenstaande te groot als hij buiten een slaapkamer nog een werk- of hobbykamer heeft? Wordt zo iemand ook via stevige huurverhogingen ‘geprikkeld’ om naar een kleinere corporatiewoning te verhuizen?
Haken en ogen
Op het eerste gezicht lijkt het een eerlijk systeem, waarmee de beschikbare woningen beter worden verdeeld over de verschillende categorieën huurders. Bovendien zou scheefhuren erdoor verdwijnen. Wanneer een huurder de markthuur voor zijn corporatiewoning betaalt, huurt hij immers niet meer scheef. Maar er zitten serieuze haken en ogen aan het plan.
De eerste vraag is hoe je achter die inkomensgegevens van de huurder komt. Op 6 april 2016 heeft de Raad van State bepaald dat de Belastingdienst niet het recht heeft om corporaties de inkomensgegevens van hun huurders te verstrekken. Hoe willen corporaties dan bepalen of iemands huur omhoog of omlaag moet?
Een woordvoerder van woningcorporatie Portaal – vooral actief in Utrecht, Leiden, Amersfoort, Arnhem en Nijmegen – spreekt namens de groep van 23 en bevestigt dat de informatie over het inkomen inderdaad een knelpunt vormt. Het plan van de corporaties heeft alleen kans van slagen wanneer de Belastingdienst de inkomensgegevens van sociale huurders jaarlijks beschikbaar mag stellen voor een huurcheck. Maar wil de politiek dat wel?
De vraag dringt zich ook op of een aanpassing van het huurniveau bij een verlaging van het inkomen niet een vorm van inkomenspolitiek is. De corporatie compenseert immers een deel van de inkomensverlaging van de huurder. Wettelijk ligt vast dat corporaties geen actieve inkomenspolitiek mogen bedrijven; dat recht is voorbehouden aan de centrale overheid.
Een derde punt is dat de corporaties iets moeten doen aan hun model van huurharmonisatie. Momenteel willen lang zittende huurders vaak niet verhuizen naar een passende woning, omdat de huurprijs bij nieuwe bewoning bijna altijd wordt opgekrikt. Zodoende moeten mensen die best kleiner willen wonen, veel meer huur betalen voor die nieuwe, kleinere woning.
Allemaal lastige, en niet eenvoudig op te lossen kwesties. De corporaties benadrukken daarom dat hun Manifest meer moet worden gezien als een denkrichting, niet als een kant en klaar plan. Een woordvoerder van Binnenlandse Zaken, het ministerie dat tegenwoordig over de woningmarkt gaat, laat weten dat wordt bekeken of de inhoud van het Manifest kan worden meegenomen in de nieuwe Woonagenda waaraan op het ministerie wordt gewerkt.
Manifest versus Pamflet
Inmiddels is er verzet gerezen tegen de ideeën van de 23 woningcorporaties. In reactie op het Manifest kwamen de Amsterdamse huurdersverenigingen op 6 augustus met hun Pamflet inbreuk Huurrecht. Zij zien het Manifest als een fundamentele wijziging van het huurrecht, een omslag die de rechtszekerheid van de huurders aantast: ‘De corporaties verzoeken de minister om een wettelijke basis te leggen voor een door hen voorgestelde inbreuk op bestaande huurcontracten van huurders. Doel is de huurders die volgens de normen van corporaties te goedkoop wonen naar hun inkomen of te groot naar hun gezinssamenstelling, financieel de pin op de neus te zetten, zodat zij gedwongen worden het huurcontract van hun woning op te zeggen. De corporaties noemen ‘te goedkoop’ of ‘te groot’ wonen ‘scheefwonen’.’
‘De huurdersverenigingen zijn totaal niet betrokken geweest bij het Manifest’
Peter Weppner, voorzitter van de Stichting Huurders Ymere Amsterdam, heeft niet alleen commentaar op de inhoud van het Manifest, maar ook op de werkwijze van de 23. ‘De huurdersverenigingen zijn totaal niet betrokken geweest bij het Manifest. Volgens de Wet Overleg Huurdersorganisaties had dat wel gemoeten. Ze hebben dat achterwege gelaten en zijn direct naar de minister gestapt.’
De woordvoerder van de 23 corporaties vindt niet dat de wet op overleg met de huurdersorganisaties is overtreden. Ze stelt dat de corporaties het Manifest niet met de huurdersorganisaties hoefden te bespreken. Pas wanneer er nieuw beleid komt, bijvoorbeeld gebaseerd op het Manifest, mogen de huurdersverenigingen volgens de corporaties hun kijk op de zaak geven.
Ondertussen ligt er nu een voor de huurders zeer ingrijpend voorstel bij de minister, dat zonder inbreng van de huurders tot stand is gekomen. Die slag is dus voor de corporaties.
Van leer trekken
Ook Aedes is niet bij het Manifest betrokken, terwijl het als belangenbehartiger van de corporatiesector verantwoordelijk is voor de onderhandelingen met het ministerie. Dat onderstreept dat het Manifest niet door de hele sector wordt gedragen.
Er is elders in de sector zelfs uitgesproken oppositie tegen het Manifest. Na het Manifest en het Pamflet kwam het Pleidooi, op 7 augustus gepubliceerd door 14 corporaties. Zij trekken van leer tegen de plannen die in het Manifest naar buiten zijn gebracht. De initiatiefnemer is Stefan van Schaik, directeur-bestuurder van de Wooncompagnie uit Hoorn. Deze 14 verzetten zich tegen het concept van de corporatiesector als noodvoorziening voor de onderkant van de samenleving. ‘Dat is ver verwijderd van de sociale huursector die Nederland zo uniek maakt: een volwaardig segment van de woningmarkt waar mensen zélf kunnen kiezen hoe ze willen wonen, ook als ze een bescheiden inkomen hebben.’
Kortom: iedereen met een inkomen onder de sociale huurgrens mag inschrijven op een sociale huurwoning, en corporaties mogen mensen niet onder druk laten verhuizen. Een aanpak waarbij iedereen in een precies passend huis wordt geplaatst, hoort volgens het Pleidooi veeleer bij een corporatiesector die fungeert als vangnet, een publieke voorziening waarvan je tijdelijk gebruik maakt.
Stigmatiserend
De 14 corporaties wijzen erop dat wanneer je kiest voor de vangnetmethodiek, je een sector krijgt die we nu vooral van het buitenland kennen: klein en ongevarieerd. Zulke corporatiewoning werken stigmatiserend, schrijven de corporaties van het Pleidooi. ‘Dat we dat stigma in ons land weten te voorkomen is veel waard. Dat moeten we koesteren. Althans, dat zou je zeggen. Maar helaas is dat beeld in een hoog tempo aan het kantelen. Steeds vaker horen we dat corporaties alleen “de onderkant van de woningmarkt” moeten bedienen.’
De huurprijs van huizen van vangnetcorporaties zijn volgens het Pleidooi meestal niet alleen om sociale redenen laag, maar ook omdat ze de kwaliteit van de woning weerspiegelen.
’In deze vsie moet de corporatie voortdurend verantwoorden waarom de huren niet nóg hoger liggen’
Het Pleidooi opteert voor de corporatie als sociale onderneming: een non-profitwoonbedrijf dat een breed assortiment modale woningen beheert en dat op een gematigd rendement inzet, met als doel een kostendekkende exploitatie. Zo’n corporatie gaat uit van een verband tussen de huurprijs en de kwaliteit van de woning. De keuze in welk type woning en in welke prijsklasse een huishouden wil wonen, ligt in dit model bij de huurder zelf.
De sector beweegt zich volgens het Pleidooi al jaren in een volstrekt andere richting. De vangnetcorporatie subsidieert volgens de 14 vooral de laagste inkomens. Dat gebeurt door de hogere inkomens meer te laten betalen of kwalitatief betere woningen hoger te prijzen. De huur is gekoppeld aan het inkomen en de corporatie bepaalt eenzijdig welke woning geschikt is voor een specifiek huishouden.
De samenstellers van het Pleidooi zijn faliekant tegen deze opvatting van de corporatiesector. Volgens hen is die gebaseerd op een verouderd model: ‘De vangnet-variant borduurt voort op verouderde principes: “de markt” is het oriëntatiepunt, minder dan de maximale huur vragen is geld laten liggen, dat is impliciete subsidiering, dat is inefficiënt en dus ongewenst, want economische efficiency is de maat der dingen. In deze jaren ’90-redenering is de corporatie voortdurend bezig te verantwoorden waarom de huren niet nóg hoger liggen.’
Afroming en marginalisering
Stefan van Schaik ontkent desgevraagd dat het Pleidooi een directe reactie is op het Manifest. ‘Wij zien het echt als een alternatief betoog en niet als een aanval op het Manifest Passend Wonen. Wij missen in het huidige debat een ander geluid. De huidige situatie, waarin afroming en marginalisering centraal staan, lijkt teveel te worden geaccepteerd en daarbinnen lijkt vooral gezocht te worden naar verdere optimalisatie. Wij vinden dat we ons daartegen moeten blijven verzetten en inzetten op een breed toegankelijke sociale huursector. Ons geluid lijkt ook door de Woonbond en meerdere huurdersorganisaties te worden omarmd.‘
Maar hoe los je het scheefhuren dan op? Van Schaik: ‘Het is de vraag of je bij een kostendekkende organisatie als een woningcorporatie wel moet spreken van scheefhuren. Iemand met een goed salaris die bij de Aldi boodschappen doet, is toch ook geen scheefeter? Vergeet niet dat de corporaties de staat geen cent kosten. Het systeem levert de overheid geld op.’
Volgens Van Schaik zijn scheefhuurders voor het overgrote deel mensen die helemaal geen andere opties hebben. Huren in de vrije sector is te duur voor ze en ook kopen is geen haalbare kaart. ‘Er is sprake van schaarste en er moet vooral flink bijgebouwd worden. Zoals we in ons pleidooi aangegeven, bestrijd je schaarste niet met verdelingsmaatregelen.’
Van Schaiks gedrevenheid toont het idealisme van de volkshuisvester. Of dat zal worden opgepikt door de politiek, valt te betwijfelen. Geen van de coalitiegenoten in de afgelopen drie kabinetten-Rutte heeft zich sterk gemaakt voor het in standhouden van een corporatiesector die ook voor de middenklasse toegankelijk is.
182 Bijdragen
Jan Smid 8
Ik zou geen bezwaar hebben om iets meer te betalen maar dan wel met meewegen van kwaliteit en bouwjaar
Het klopt dat mensen ouder worden en dus meer vermogen en salaris hebben dan toen ze de corporatiewoning op jongere leeftijd betrokken. Maar kijk dan ook eens naar hun kansen op de arbeidsmarkt. Des te ouder je wordt des te lager worden je kansen om weer aan het werk te kunnen mocht je werkloos. En: zit je in een vrije sector woning en je bent dan werkloos dan moet je wel terug kunnen naar de corporatiewoning wat nu niet het geval is mede omdat de woningmarkt muurvast zit.
En laten we eerlijk zijn, het scheefwonen is niet de oorzaak maar het gevolg van krankzinnig beleid op de woningmarkt door rijksoverheid, lagere overheden, en het feit dat de groeiende groep eenpersoonshuishoudens, alleenverdieners en starters steeds lastiger een huis kunnen kopen dan tweeverdieners. En mensen willen kopen koste wat kost, omdat ze terecht vrezen voor snelle huurstijgingen. En dan heb je nog al die beleggers uit binnen- en buitenland. Dus steeds meer mensen die willen vissen in een vijver die steeds kleiner wordt waardoor de prijzen en de huren stijgen. Dat lijkt mij economisch gezien een ongezond model dat vroeg of laat wel moeten leiden naar een crisis.
Ik sluit mij aan bij Peter van Schaik. Ga de komende 10 jaar eerst maar eens fors bouwen, minimaal 100.00 woningen per jaar. En daarna zien we wel weer verder.
Peter Urbanus 5
Jan SmidEen bredere kijk op wonen in Nederland is nodig. Is het realistisch om steeds meer mensen naar de toch al overvolle delen van het land te halen, terwijl de risico's op overstromingen en onleefbaarheid groter worden en vervoersproblematiek onbeheersbaar wordt?
De overheid wil woningen duurzaam maken. Oude arbeiderswoninkjes die voor tienduizenden euro's moeten worden opgeknapt zijn er genoeg. Maar maak die maar eens energiezuinig/neutraal.
En dan nog vragen eigenaren te veel. Die eigenaren zijn niet zelden woningcorporaties. 130.000 euro voor een huisje uit de jaren vijftig dat beter zou worden afgebroken, in een dorp zonder voorzieningen.
[Verwijderd]
Peter UrbanusKarolijne Bauland 8
[Verwijderd]Ook een mooie: 'de samenstelling van de wijk'. Dat is Tilburg anno nu.
En de overheid? Die heeft geen houding. Alleen een heffing.
Los daarvan zijn de laagste inkomens feitelijk gewoon te laag om te kunnen huren. Dat wordt een beetje verdoezeld door de toeslagen, maar 'recht huren' doe je makkelijker naarmate je meer zekerheden hebt. En de belangrijkste daarvan is toch die van een waardige financiële basis.
[Verwijderd]
Karolijne BaulandNatuurlijk zijn inkomens te laag. M.n. uitkeringen zijn, vergeleken met de hoge inkomens nauwelijks gestegen. Een Gini onderzoek van enkele jaren geleden (SP liet dat doen) bleek dat in feite de laagste inkomens er fors op achteruit gegaan zijn sinds de laatste 20 jaar van de vorige eeuw en de eerste 10 van deze eeuw. Terwijl de rijke(ste) mensen er behoorlijk op vooruit gingen.
Peter Urbanus 5
[Verwijderd][Verwijderd]
Peter UrbanusKarolijne Bauland 8
[Verwijderd][Verwijderd]
Karolijne BaulandKarolijne Bauland 8
[Verwijderd]In de Wajong komen daar nog bij: valse beloften, vage criteria, vage berekeningen en onkunde. Mijn duindikke dossier heeft de 'Murphystatus' (term gebruikt door UWV zelf) ; er staan zoveel fouten in dat correctie onbegonnen werk is.
Maar UWV heeft geen klachtenbureau. Dus dat blijft ook zo. En bij lettelijk élke beleidswijziging loop ik het risico dat één of meer van die fouten weer tot nieuwe fouten leiden. Aow duurt nog 13 lange jaren...
bert 180
[Verwijderd][Verwijderd]
bert 180Daarom zeg ik altijd: zorg dat je tenminste een half uur te vroeg bent. Liefst zelfs langer.
Om gelijk uit te gaan van handje vasthouden zal ik maar niets van zeggen. Goed advies geven en steunen is één aspect. Als mensen niet willen luisteren dan haalden wij onze handen ervan af. Dan moeten ze het zelf doen. Het is een slangenkuil en ik vond dat te vermoeiend voor mijzelf. Nu werkt ik tussen de 20 en 30 uur per week voor 'mijn' huurders. Hectisch genoeg.
Een ding staat vast: SoZaWe behandelt mensen vaak op een vreselijke manier. Het omdraaien van de schuldvraag is zo demotiverend dat ik er in opstand tegen kom. Als huurders hebben we daar ook mee te maken. Heel erg.
Peter Urbanus 5
[Verwijderd]Marla Singer 7
Peter Urbanus[Verwijderd]
Marla SingerHans 127 5
Peter UrbanusPeter Urbanus 5
Hans 127[Verwijderd]
Peter UrbanusPeter Urbanus 5
[Verwijderd]Op Tholen zijn hier en daar betaalbare huurwoningen beschikbaar, maar dat betekent soms dat er mensen uit de randstad daar naartoe trekken en dat pakt ook niet altijd goed uit.
[Verwijderd]
Peter UrbanusEn met het OV naar Walgeren duurt me ook te lang. Vlissingen is best leuk, Middelburg is schitterend en Domburg vol toeristen. Zeeland was mooi, is mooi en te ver weg.
Hans 127 5
Peter UrbanusBegrijp nog steeds niet waarom al die grote clubs naar de Randstad (blijven) trekken, maar die spiraal (werkzoekenden drommen naar de Randstad, werkgevers ook om die werkzoekenden te vinden) blijkt maar moeilijk te doorbreken.
Katy Sherriff
Jan Smidwim de kort 8
aanpak fraude, onderscheid bestuurders en burgers, etc, zou er veel meer draagvlak zijn voor het aanpakken van scheefwonen.
Ludovica Van Oirschot 15
wim de kortJur 6
Jip Claassens 1
Jur 6[Verwijderd]
Jip ClaassensEn het scheef wonen belasten. Vroeger moest een boer een bedrag opnemen bij de aangifte omdat hij aardappelen van eigen productie had.
[Verwijderd]
[Verwijderd]Martin van den Heuvel 1 11
Jur 6WAT, als je met die vermaledijde flexwet het ene jaar een dubbel inkomen hebt en moet verhuizen naar een grotere, duurdere woning (met de nodige verhuiskosten) en het volgend jaar een enkel inkomen met als gevolg weer terug verhuizen naar je oude kleine, goedkope woning (met de nodige verhuiskosten).
[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1Hieronder staan de links naar het Manifest, het Pamflet en het Pleidooi.
[Verwijderd]
[Verwijderd]Peter Urbanus 5
[Verwijderd][Verwijderd]
Jur 6Peter Urbanus 5
Jur 6Jan Smid 8
https://www.bnr.nl/nieuws/economie/10351713/woz-waarde-veel-minder-zwaar-meewegen-bij-maximale-huurprijs
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurverhoging/vraag-en-antwoord/huurliberalisatiegrens
SaraV
Jip Claassens 1
Het is toch logisch, huidige huurders zullen nooit dit systeem willen opgeven, zij zijn de grote winnaars van dit kromme systeem. De corporaties kunnen nog zo hard hun best doen om met nieuwe plannen te komen, maar de huurders zullen nooit akkoord gaan. Om toch iets te kunnen veranderen moeten ze wel gelijk naar de minister stappen en zal dit probleem politiek moeten worden opgelost.
[Verwijderd]
Jip Claassens1. 25% van de punten wordt berekend via de WOZ waarde.
2. De Verhuurderheffing wordt deels doorberekend.
3. De ATAD. Lees maar: https://vng.nl/onderwerpenindex/ruimte-en-wonen/woonbeleid/nieuws/gemeenten-maken-zich-zorgen-over-atad-richtlijn
De corporaties zijn sinds de Parlementaire Enquête veel minder vrij in hun doen en laten dan daarvoor. De Autoriteit Woningcorporaties houdt ze behoorlijk kort.
Het zijn de huurders die de dupe zijn. Ze profiteren helemaal niet. Integendeel. ze gaan steeds harder achteruit qua financiën. Deels, doordat hun inkomen nauwelijks verhoogd wordt en deels, omdat de huren fors stijgen en vanaf 2019 zakt de Huurtoeslag ook nog eens.
M.a.w. niet logisch om te denken dat de huurders profijt hebben, want dat hebben ze helemaal niet.
Jip Claassens 1
[Verwijderd]Feit blijft dat huidige huurders vaak in goedkope woningen op toplocaties zitten (mijn argument gaat op voor Amsterdam, ik weet te weinig van andere steden). Ik woon in de Pijp in een woning van 1400 euro per maand (vrije sector). De panden zijn kortgeleden overgenomen van een corporatie inclusief huurders. De volledige gerenoveerde woningen worden nu half bewoond door huurders die nog de sociale huurprijs betalen en half door mensen die de vrije sector huur betalen. Dus voor de exact dezelfde woning betaal ik bijna 3x meer dan mijn buurvrouw.
Terwijl er genoeg mensen zijn zoals ik met een midden inkomen, die graag zo'n woning willen huren op zo'n locatie. Maar er nauwelijks tussen komen doordat het aanbod zo laag is. Ja, dit is allemaal uiteindelijk een gevolg van een woningtekort en een slecht functionerende vrije sector huur markt.
[Verwijderd]
Jip ClaassensJan Smid 8
Jip ClaassensR. Eman 8
Jip ClaassensJe doet het voorkomen alsof het normaal is om bijna 300% te willen betalen voor hetzelfde. En blijkbaar verwacht je dat mensen uit hun huis vertrekken om plaats te maken voor mensen die meer willen en kunnen betalen?
squarejaw 5
Jip ClaassensJan Ooms 10
Jip ClaassensJan Smid 8
Jip Claassens[Verwijderd]
Jan SmidNa 2015 zijn de bouwvakkers ontslagen, omdat er geen werk was - te duur, geen bouwlocatie, geen vergunning... noem maar op. Twee jaar later was dat uitgegroeid tot iets dat niet zo even opgelost kan worden. Het was minder erg geweest als de Overheid had besloten te gaan bouwen.
De ellende is dat nu vooral de sociale huur alles over zich uitgestort krijgt en dat klopt niet. De crisis, het langer aanhouden van de crisis door Rutte persoonlijk, waarop het inderdaad langer duurde hier, het niet willen bijbouwen... al die oorzaken zorgden en zorgen ervoor dat de wachtlijsten voor de sociale huurwoningen opgelopen zijn met enkele jaren (zeker in grote steden), dat er geen middenhuur woningen zijn voor lage middenhuurders, dat er geen starterswoningen zijn onder de 140.000 euro en dat zelfs de urgenten op wachtlijsten staan voor een woning.
Minstens de helft kan je toewijzen aan de crisis, maar van de overige helft schat ik nog een driekwart daarvan in door rechtstreeks toedoen van de Overheid. Misschien zelfs wel bewust.
Jip Claassens 1
Jan SmidIk betaal een hoge huurprijs omdat ik graag dichtbij allerlei stedelijke voorzieningen wil wonen. Wanneer ik minder bereid ben daarvoor te betalen, zal ik moeten uitwijken naar bijvoorbeeld Amstelveen.
Jan Smid 8
Jip Claassens[Verwijderd]
Jip ClaassensU kijkt naar Amsterdam.
Gossie... wist u dat er meer is dan Amsterdam? En dat Rotterdam de hoofdstad moet worden van ons land, omdat ze er harder werken?
Bewoont u een woning die ooit een huurwoning was? Daarna opgekocht is door een investeerder, zoals Van Haga of Prins Bernhard jr en verhuurd wordt voor het driedubbele van de oorspronkelijke huur? Maar daar gaat u toch zelf wonen? En nu moeten de huurders die er nog wonen van u weg, omdat het een A locatie is? Ga toch weg... dit is een giller... echt.
Nog even: eisen dat mensen in een sociale huurwoning die opeens op een A locatie staat, dan maar moeten verhuizen, want huurders hebben geen recht om mooi en goed te wonen, is pure discriminatie. Denk er eens heel goed over na? Mensen anders behandelen, omdat huren en minder geld hebben dan jijzelf? Gatver, want een akelige manier van denken houd jij er op na.
R. Eman 8
Jip ClaassensUiteindelijk is voor mij de kernvraag waarom wordt het wonen steeds duurder? Als, zoals uit je eigen voorbeeld blijkt, dat men bereid is om 3x zoveel te betalen voor hetzelfde (of minder) trek ik de conclusie dat we met zijn allen achteruit boeren en niet vooruit. Ik wil je graag verwijzen naar een aardig artikel dat hier ooit op FTM is gepubliceerd.
https://www.ftm.nl/artikelen/cognitieve-resonantie?share=1
NB. de vraag waarom het wonen steeds duurder moet worden heb ik daarmee nog niet beantwoord ;)
Bas P 1
Ontstaat er zo niet juist een prikkel voor corporaties om vooral scheefhuurders in de woningen onder te brengen? En omgekeerd om gezinnen waar ze de huur voor zouden moeten verlagen, te weren?
Los van het feit dat het discutabel is om mensen te "straffen" voor scheefwonen als ze geen redelijke alternatieven hebben. Ik ben het met Van Schaik eens dat de problematiek op de woningmarkt elders ligt en het scheefwonen daar slechts een gevolg van is.
[Verwijderd]
Bas PEn het Manifest gaat niet alleen over mensen die 'teveel' zouden verdienen om in een sociale huurwoning te 'mogen' wonen. Het gaat erom dat mensen elk jaar eruit gegooid kunnen worden. Of elke 5 jaar maximaal. Dat doen ze in GB: https://www.theguardian.com/society/social-housing
Ik vind het heel erg dat de term 'scheefwonen' gebruikt wordt hier. Dit is een scheldwoord en het is te makkelijk om het zomaar te gebruiken. Het is al langer in gebruik dan ik vermoedde, maar Blok heeft het 'groot' gemaakt. Bovendien is het idioot huurders anders te behandelen dan kopers. Mensen die nu een ton verdienen en in de afbetaalde Premie A woning blijven zitten zijn net zo goed scheefwoners dan. Hier is sprake van ernstige discriminatie van enige miljoenen mensen in dit land die huren van een woningcorporatie.
Daarnaast is het verwerpelijk om wijken met uitsluiten minima te creëren. Om Getto's te maken vol armen en laag betaalden. Denk daar eens over na?
Afgezien van het feit dat mede door toedoen van de VVD er nu een enorm tekort aan woningen is. Aan betaalbare sociale huurwoningen. Aan betaalbare middenhuurwoningen tussen de 710 en 850 euro en aan betaalbare starterskoopwoningen. Dat ligt niet aan de huurders. Dat is puur en alleen de overheid, de overheid, de overheid en voor de verandering: de OVERHEID.
wim de kort 8
[Verwijderd]Peter schrijft over woningbouwcorporaties die voor het overgrote deel verhuren aan mensen met een smalle beurs, prima, want daar zijn ze voor.Maar er zijn er stiekem toch veel (en wij kennen er met € 70000,-- p/jr) die zo-een woning hebben terwijl mensen met een smalle beurs eindeloos in de wacht staan. Maar daar valt ook iets van te zeggen.
Jan Smid 8
wim de kortDaarnaast wil ik getallen zien van het aantal scheefwoners die 70.000 verdienen.
wim de kort 8
Jan SmidOp zich kan ik dit wel begrijpen van hun. Maar mijn gedachten gaan uit naar die alleenstaande vrouw met 2 kinderen die niet zo veel te makken heeft.
[Verwijderd]
wim de kortHet gaat niet om die enkelingen, hoewel ze inderdaad een vorm van misbruik maken, maar het gaat vooral om het geheel. Huurders worden anders behandeld dan kopers. Focus daar eens op en laat je niet omver lullen dat er mensen zijn die.... Ja, die houd je altijd. Kijk naar Jan.
wim de kort 8
[Verwijderd]Genoemde mensen maken geen misbruik, bovendien gaat het landelijk om veel van deze situaties. De overheid is hier debet aan.
[Verwijderd]
wim de kortIk zei ook: een vorm van misbruik. Zeker is de overheid debet hieraan. Doordachte strategie. Maak van de huurders mensen die je niet in je buurt wilt hebben en bingo... kopers trappen er in. Zo mogen huurders niet op A locaties wonen, terwijl ze daar al tientallen jaren wonen, maar dat het sinds kort (enkele jaren) een A locatie geworden is en nou moeten ze snel weg. Ik blijf erbij dat sociale huurders overal over gediscrimineerd worden.
Kreeg echt het idee dat je vol meeging in die denktrant. Dan lig je er bij mij wel uit. Kopers huren ook. Tenzij hun woning is afbetaald. Toch voelen ze zich vaak verheven boven huurders en dat komt zeker bij de Overheid vandaan. Diep triest om te proberen mensen tegen elkaar op te zetten.
wim de kort 8
[Verwijderd]Het zijn niet alleen huurders die de pineut kunnen zijn. Wat denk je van jonge mensen die vaak gedwongen moeten kopen in deze overspannen markt die nog een heel leven voor de boeg hebben.
Stikgelukkig in het begin met hun huisje en komende kindjes.
Totaal niet te zeggen hoe het is na 10 jaar, en dan zijn ze nog jong.
Weet je nog van die tentenkampen in amerika in 2008. brrrrrrrrr.
[Verwijderd]
wim de kortDie tentenkampen komen nog. Alles uit de VS komt uiteindelijk hierheen. Via GB. https://www.theguardian.com/society/social-housing
wim de kort 8
[Verwijderd]en door pech die laatste 1 % niet kunt betalen ben je de klos. uiteindelijk ga je er uit en komt er een zgn openbare verkoping die jou de das om doet.
Het huurdersverhaal heb ik gelezen.
[Verwijderd]
wim de kortWat wij proberen hier met ouderen in een te grote huurwoning die de woning te groot gaan vinden, ze te helpen de overstap te maken naar een kleinere, drempelloze woning te verhuizen. Er zijn veel ouderen die dat willen. We komen appartementen tekort momenteel. Ze verhuizen nl dan met medeneming van hun huur. Bij sommigen kan dat zelfs neerkomen op bv 450 euro huur ipv de 597 of 640. De te grote woning (eengezinswoning) gaat dan naar een gezin met kinderen. Ook hier loopt het bijna vast op beschikbare bouwgrond, vergunningen en de bouw zelf. Toch wil onze corporatie hiermee doorgaan. Dit is een andere manier dan in het Manifest voorgesteld wordt. Hij is aardiger, sympathieker en de mensen hebben er echt iets aan. Geen flex contracten in ieder geval hier.
Het zou zin hebben om deze ouderen die jij nu noemt, te informeren om die laatste paar procenten zsm toch te betalen en niet te wachten. En anders de woning zelf verkopen. Niet te lang blijven modderen.
wim de kort 8
[Verwijderd]Als deze ouderen die laatste paar procenten betalen komt het volgende weer om de hoek kijken. Waarschijnlijk heb jij geen weet van vorig jaar waar zo veel over te doen was. De aflosboete. Heel hun leven betaald en dan worden ze weer gepakt. Schunnig. Ze discrimineren niet, ze pakken alles en iedereen waar ze maar kunnen.
[Verwijderd]
wim de kortIk weet niets.
wim de kort 8
[Verwijderd]Dat zeg ik niet, in tegendeel, je bent volgens mij een keigoed mens
met het hart op de goede plaats. Waarschijnlijk had je hier niet meer aan gedacht.
[Verwijderd]
wim de kortIk begrijp dat jij vooral deze ouderen steunt en dat siert je. Ik kijk als bestuurslid van een HV meer naar het volledige plaatje. Want het zijn niet alleen 'jouw' senioren en 'mijn' sociale huurders. Je moet verder kijken, Wim. Dan kom je het grote plaatje tegen. Ik neem het op voor alle sociale huurders en voor de lage middenhuur voor de mensen die dat nodig hebben. Eveneens steun ik de starters op de koopmarkt. Allemaal mensen met lage tot lage middeninkomens.
Zie je dan niet dat deze mensen als groep gezien worden in Den Haag? Dat deze heren en wat dames (KUCH) deze mensen onderwaarderen? Sterker, discrimineren door hun maatregelen?
Inge 5
wim de kortR. Eman 8
Inge[Verwijderd]
R. EmanInge 5
R. EmanBerend Pijlman 13
wim de kortDat moet natuurlijk ook aan andere gezinnen geboden worden maar dat is bewust gefrustreerd door de VVD door onder andere de verhuurdersheffing. De sociale woningmarkt moet niet ten onder gaan aan het eigen succes.
[Verwijderd]
Berend PijlmanJan Smid 8
wim de kortwim de kort 8
Jan SmidJan Smid 8
wim de kortwim de kort 8
Jan SmidJan Smid 8
wim de kortwim de kort 8
Jan Smid[Verwijderd]
wim de kortAlle mensen die sociaal huren zitten vast en kunnen niet weg. Kopers met een klein inkomen komen in de problemen.
Voor jou is 50PLUS in de bres gesprongen: https://twitter.com/50pluspartij
Zoek het TROUW artikel: TROUW: “Het vermogen van 65-plussers is helemaal niet zo groot, blijkt uit een vandaag gepubliceerde studie van het Planbureau voor de Leefomgeving. Blijft het Rijk maatregelen opstapelen, dan raakt een deel van deze senioren binnen afzienbare tijd in financiële problemen.”
Zie je... het is een algemeen probleem. Aankomen met enkele gevallen, hoe verdrietig ook, werkt niet. Jan zit vast en kan niet weg. Ik zit vast en kan niet weg. Ondertussen kan Jan de huur wel betalen en wordt dat voor mij steeds lastiger. De belasting 'eet' meer op van mijn pensioentjes en AOW, de huren stijgen en ik zit in de winter in de kou. Ben niet de enige.
Mooi dat je voor die mensen opkomt. Dat moet ook. Maar ik kan je niet helpen. Dat kan alleen de Overheid. VVD/CDA/D66 en CU. En die geven geen sjoege.
Hoe organiseer je mensen zodat er 2 miljoen mensen door Den Haag lopen richting Binnenhof en dat afgrendelen. Niemand erin, niemand eruit, tenzij een medisch noodgeval. Blokkade vasthouden tot de wet is aangepast en deze regering opstapt.
Nee hè? Gaat 'm niet worden. Gemakszucht, murw gebeukt en luiheid. Vechten op alle fronten is ook het internet. Maar indien nodig moet je paraat zijn en komen opdraven. Desnoods in een rolstoel... maar ik ga wel dan.
[Verwijderd]
Jan SmidJan Smid 8
[Verwijderd][Verwijderd]
Jan Smidwim de kort 8
[Verwijderd]Lees mijn reactie hierboven, eerst lezen en niet zo vlug oordelen.
Of de huur, of boodschappen, noem maar op, mensen letten nu eenmaal op voordeeltjes en dat kun je ze niet zo kwalijk nemen.
Ik vind trouwens dat de overheid het hier laat afweten, nog veel meer dan de corporaties.
[Verwijderd]
wim de kortDaar valt zeker iets op te zeggen. Wim, ga dat manifest eerst eens lezen?
Op volgorde dus eerst het Manifest, dan het Pamflet en vervolgens het Pleidooi.
https://www.aedes.nl/artikelen/woningmarkt/hervorming-woningmarkt/initiatief-23-woningcorporaties-van-passend-toewijzen-naar-passend-wonen.html
https://hvll.nl/wp-content/uploads/2018/08/Pamflet-inbreuk-huurrecht.pdf
https://www.nul20.nl/sites/default/files/file_attachments/pleidooi-een-huurwoning-geen-voorziening-maar-een-thuis.pdf
Zodra iemand zegt dat flexibele huurcontracten een goede zaak zijn, stel ik de volgende vraag: zullen we dat ook gaan doen met koopwoningen? U bewoont een te goedkope koopwoning die geschikt is voor starters. U moet door naar een duurdere koopwoning.
Huurders apart behandelen is discriminatie. En nee... corporaties worden sinds 1994 niet meer gesubsidieerd.
Ik schiet echt even uit mijn slof hier.
Arjan 7
wim de kortScheefwoners zijn er ook in de koopmarkt.
wim de kort 8
ArjanR. Eman 8
wim de kortIk hoorde ene meneer Rutte ooit zeggen: "koop toch die auto".
[Verwijderd]
wim de kortWim... alsjeblieft......
wim de kort 8
[Verwijderd]Kopers hetzelfde als huurders ben ik helemaal voor. Iets anders dat ook jou zal raken. Gistermorgen om 6 uur bij ochtendspits van BNR dat bouwers en ontwikkelaars in gesprek zijn met den haag om de inspraakprocedures in te korten. De heren beweren dat dit 20000 woningen meer oplevert. Van de inspraak blijft alleen de raad van state over. Tevens kwam ter sprake het opnieuw invoeren van de crises en herstelwet, vanwege problemen in de bouw. Het gevolg hiervan is dat volgend jaar het groene pleintje bij jou of een ieder ander voor de deur vervangen is door 2 woontorens van 60 mtr. hoog.
[Verwijderd]
wim de kortDat zal je bevallen. Helaas veegde de VVD dit onmiddellijk van tafel in 2012. Dan was er nu gelijkheid geweest tussen huurders en kopers. Dan waren we niet anders dan 'woonconsumenten'.
Maar het mocht niet zo zijn.
Wat betreft dat bouwen... elke bouwer MOET voldoen aan Het Bouwbesluit. Inspraaktijden verkorten... tja, ik vind van niet. Aan de andere kant is mijn ervaring dat er heel erg weinig mensen dat daadwerkelijk gaan doen. Toch hoort het er gewoon bij en moeten mensen de mogelijkheid hebben om te zeggen dat ze her ermee eens, of oneens zijn en indien oneens ook opgeven waarom. Denk bv aan plekken waar je wellicht niet moet bouwen. Die zijn bijna allemaal bekend. Ik hoop dat dit nog niet besloten is?
wim de kort 8
[Verwijderd][Verwijderd]
[Verwijderd]
[Verwijderd][Verwijderd]
[Verwijderd][Verwijderd]
[Verwijderd]Elk jaar verkassen van woning. ALS er tenminste andere woningen zijn, anders heb je pech. Dan kom je bij familie terecht, of vrienden, of je staat op straat. En als dat gebeurt heb je niets meer.
Heb jij een koophuis?
Nog even die WOZ waarde die een kwart van het aantal punten is, is opgelegd door de regering (met Blok nog). Mijn WOZ waarde is van 2017 naar 2018 opeens 4.000 euro hoger geworden. Je huur stijgt daardoor. En anders verstoppen ze het strakjes nog in de andere Gem.belastingen.
M. Denis-Kretzer
[Verwijderd]Peter Urbanus 5
Huren (particuliere sector) worden kunstmatig hoog gehouden. Zelfs hier op het platteland ben je in de particuliere sector tegen de duizend euro kwijt. Steeds meer mensen wonen alleen.
Gebouwd wordt er wel: voor de happy few. Als je tonnen te besteden hebt liggen ze allemaal voor je op hun rug (om andere houdingen maar even buiten beschouwing te laten).
Steeds meer mensen werken als zzp-er, op nulurenbasis of anderszins tijdelijk. Het ene jaar verdien je misschien 12.000 euro, het jaar daarop misschien het dubbele. Maar dan doe je er verstandig aan om een buffer op te bouwen. Dat wordt gepropageerd door de overheid, maar het gaat niet als je een te groot deel van je inkomen aan wonen kwijt bent. Je zou wel gek zijn om duurder te gaan wonen, tenzij je er echt stevig op vooruit gaat qua woning.
[Verwijderd]
Peter UrbanusDe bovengrens van sociale huur is verlaagd. Daardoor komen lage middeninkomens in grote problemen. Middenhuur begint vaak bij 850 euro en gaat door - afhankelijk van waar de woning staat - door dik in de 2000 euro per maand. Wat HV's willen en ook steeds meer corporaties is middenhuur tussen de 710 en 850 euro per maand. Maar die is er niet. Investeerders werden opgeroepen ze te bouwen. Daar hadden ze niet zo veel trek in. Levert niet voldoende op. Inmiddels begint het nu wel te komen. Heel langzaam.
Voor deze mensen wordt door corporaties en HV's gevraagd de inkomensgrens wat te verhogen. Zodat ze recht blijven houden op een sociale huurwoning. Daar zit ook een bedoeling bij. Meer variatie in inkomens maakt een buurt levendiger. Alleen allemaal laag inkomen naast een wijk met alleen hoog inkomen moet je niet aan beginnen. De middeninkomens variëren behoorlijk in jaar inkomen en ja, dat loopt inderdaad door tot rond de 65.000 euro en misschien zelfs al wat hoger. Getto's maken voor lage inkomens is nog altijd een getto, want we weten dat zoiets niet werkt. Er zijn wel meer getto's voor hele rijke mensen. Met een hek erom heen en een portier bij de ingang. Opgesloten moeten wonen kan dus een keuze zijn, maar die keuze hebben sociale huurders niet. Wegstoppen is discriminatie. PUNT UIT. Ja sorry hoor... maar denk nou eens echt na?
Peter Urbanus 5
[Verwijderd]Op ons dorp staan kantoren leeg die nooit zijn gebruikt en die waarschijnlijk eeuwig leeg blijven staan, terwijl ook in Zeeland veel nood is aan woonruimte. Vooral ook onder senioren die kleiner willen wonen en alleenstaanden na een scheiding.
[Verwijderd]
Peter UrbanusIn Flevoland worden nu al minder woningen gebouwd voor sociale huur, vanwege de ATAD.
https://www.aedes.nl/artikelen/financi-n/fiscaliteiten--n-/vpb/in-flevoland-veel-minder-woningen-door-atad.html?utm_source=Nieuwsbrief&utm_campaign=b3f4fad8ba-EMAIL_CAMPAIGN_2018_08_23_09_40_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_78012aa19d-b3f4fad8ba-38338669
Wat senioren en gescheiden mensen betreft: dat wordt vaak per gemeente opgelost. Wij hebben twee huizen waarin 3-4 gescheiden mensen kunnen wonen met een gezamenlijke huiskamer, keuken, toilet en badkamer. Een jaar en dan hoopt iedereen dat ze een andere woning gevonden hebben. Het werkt best redelijk. Twee huizen. Een voor mannen en een voor vrouwen.
Senioren met een eengezinswoning (huur) kunnen hier doorstromen op horizontale huur naar een appartement. Probleem is dat de vraag groter is dan het aanbod en dat nieuwbouw lastig wordt. O.a. door de ATAD.
Pieter Voogt 2
Jip Claassens 1
Pieter VoogtJa, de huidige hoge prijzen, door onder andere schaarste, weerspiegelen misschien geen 'redelijke' huur, maar locatie helemaal weglaten geeft zeker ook geen 'redelijke' huurprijs
[Verwijderd]
Jip ClaassensJip Claassens 1
[Verwijderd][Verwijderd]
Pieter VoogtEn toen?
Marla Singer 7
Trouwens vreemd dat de VVD hier over klaagt terwijl zij zo voor de vrije markt is. Maar als die door slecht bestuur niet goed werkt dan moeten anderen er voor opdraaien? Typisch geval van (neo)liberalisme. Als wij iets willen dan moeten wij alle vrijheid krijgen maar als anderen iets willen wat ons niet zo uitkomt dan mag dat ineens niet.
Over het woord scheefhuren zelf. Dat is nou typisch zo'n woord dat door een spindokter uitgevonden is om de lezers te manipuleren dat er een verband zou moeten zijn tussen loon en huur. Mogen de mensen dat niet zelf bepalen? Als jij niet veel hecht aan wooncomfort door in een 80 jaar oud huis te gaan wonen en dat geld liever in andere aspecten van je levenstijl wilt besteden wie zijn die anderen dan om dat te verbieden?
Onder de grote streep is het vrij duidelijk dat het bouwbeleid niet klopt en dat daar iets aan gedaan moet worden.
Bas P 1
Marla SingerDe keuze om meer of minder uren te werken moet iedereen voor zichzelf maken, en niet door anderen verwacht of opgedrongen worden. Laten we vooral niet die keuze voor hen gaan maken. Afgezien daarvan is het in het algemeen niet zo dat elk uur dat een persoon A besluit minder te werken, daadwerkelijk opgevuld kan worden door een (deels) werkloze persoon B. Dit hangt heel sterk af van het type werk, en andere beroepsspecifieke factoren.
"Over het woord scheefhuren zelf. Dat is nou typisch zo'n woord dat door een spindokter uitgevonden is om de lezers te manipuleren dat er een verband zou moeten zijn tussen loon en huur."
Niet mee eens. Met het woord 'scheefwonen' of 'scheefhuren' is op zich niks mis. Natuurlijk is het niet goed als mensen ermee uitgescholden of gestigmatiseerd worden. Maar vanuit het oogpunt van organisaties die als taak hebben om iedereen aan een betaalbare woningen te helpen (zorgen voor doorstroming, etc.), is het een legitiem begrip om te hanteren.
[Verwijderd]
Bas PRaar.
Bas P 1
[Verwijderd][Verwijderd]
Bas PBerend Pijlman 13
De overheid bepaalt waar gebouwd mag worden, de overheid bepaalt wie hoeveel mag lenen, overheid bepaalt hoe er gebouwd moet worden, overheid bepaalt de grondprijs, etc.
Door politiek ingegeven overheidsfalen is het aanbod aan woningen kunstmatig laag. Door subsidie op koop zijn de prijzen van vastgoed (zowel koop als huur) kunstmatig hoog. Door toe te laten dat woningen gekocht kunnen worden anders dan voor de eigen bewoning hebben woningen een functie gekregen als beleggingsproduct. Hoe kan iemand dan nog vaststellen welke huur normaal zou zijn?
De WRR moest zich al in bochten wringen om te concluderen dat er in Nederland nog een middenklasse is door te stellen dat veel huishoudens rond het modaal inkomen zitten. Door echter iedereen die net boven modaal zit dat verschil te laten betalen aan extra huur zorgt dat zeker de helft van de huurders precair worden.
Er vanuit gaande dat gezinnen die nu sociaal huren het niet ruim hebben en het dus de bedoeling is dat extra inkomen volledig gaat naar extra huurafdracht kan het niet anders dan dat er straks meer gezinnen zijn die het niet ruim hebben. Deze politiek lijkt niet te stoppen totdat 90% van de Nederlanders in besteedbaar inkomen op bijstandsniveau zit. De WRR zal dan trots vermelden dat 90% van de Nederlanders rond modaal verdiend en zelfs 10% meer dan dat.
Laat de VVD maar zeggen dat het normaal is om met je modale inkomen €1000 of meer per maand moet betalen. Dat het streven van de VVD is dat iedereen dit soort huren moet betalen.
Daniel Lagewaard 4
Maar ik wil ook nog wel even kwijt dat scheefhuurders (en ook kleine beleggers overigens) niet de oplossing van het probleem zijn. Er zijn teveel mensen voor het aantal huizen, dus je moet bijbouwen. Als de overheid daar eens te hulp schiet door in Amsterdam bijvoorbeeld niet van die idiote erfpacht en 40-40-20 regels ect. te stellen, heb je binnenkort voor iedereen genoeg woonruimte.
[Verwijderd]
Daniel LagewaardDe oplossing ligt inderdaad niet in het wegjagen van die lage middeninkomens, omdat er geen woningen zijn voor ze. Er zijn ook geen woningen voor sociale huur en evenmin zijn er woningen voor starters op de koopmarkt die een woning zoeken onder de 150.000 euro. Liefst onder de 140.000 euro.
Ik begrijp echt niet waarom mensen gelijk die scheldnaam gaan gebruiken, omdat Blok ze zo noemt en inmiddels dus het halve land, maar die mensen dragen geen schuld. Het is een verzinsel van de VVD geweest. En die had nu eenmaal Wonen in portefeuille.
Lopen jullie altijd zo makkelijk mee met iemand die iets lelijks roept?
PS: Die 'scheefte' is niet alleen goedkoop. Dat dus mensen te goedkoop zouden wonen (Gotspe, want doorgaans is dat niet zo). Er zijn ook mensen en dat aantal groeit nog steeds en hard, die de scheefte hebben de andere kant op. Die te DUUR moeten wonen. Die mensen worden vergeten, maar het zijn er inmiddels meer dan de goedkope...
[Verwijderd]
[Verwijderd]Marla Singer 7
[Verwijderd][Verwijderd]
Marla SingerDaniel Lagewaard 4
[Verwijderd]Arjan 7
Daniel Lagewaard[Verwijderd]
ArjanEn verder heeft NIEMAND iets te verbieden, omdat mensen in hun ogen opeens meer verdienen en er dan uit moeten. Zodra een koper financieel vooruit gaat, hoeft hij niet te verhuizen. Stop met dat verschil maken tussen kopers en huurders. Er IS geen verschil. We moeten allemaal WONEN.
Je krijgt een 0 van me.
Ponzi
Uiteindelijk ben ik dus maar een veel te dure studentenkamer gaan huren en natuurlijk zonder huursubsidie want ja geen eigen voordeur..
Kom ik vervolgens te werken met collega's die 60k tot 80k per jaar verdienen en wel een sociale huurwoning hebben. Hun geloof staat een hypotheek niet toe. Dus ze wonen voor een prikkie, mooi eensgezinswoning, voor minder als mijn kleine kamertje.
Ik kan ze het niet kwalijk nemen dat ze niet verhuizen want wie gaat nou vrijwillig 800 euro of meer extra betalen per maand als dit niet hoeft?
Het is goed dat de doorstroming wordt bevorderd, ook die verhoging van de huurprijs voor scheefwoners is nog steeds peanuts in vergelijking met wat ze elders zouden moeten betalen..
Jan Smid 8
Ponzi[Verwijderd]
PonziEn wat Jan zegt: er IS geen doorstroming. De hele boel zit muurvast verstopt. Met dank aan de overheid. Zoek de schuldige waar die zit: bij de Overheid. Dus niet bij de huurders. Die zijn de dupe.
[Verwijderd]
PonziAls jij meer gaat verdienen verwacht ik dat je prompt duurder gaat wonen. Verplicht!
Ponzi
[Verwijderd][Verwijderd]
PonziLeg me uit wat het verschil tussen kopers en huurders? Behoudens dat de één een enorme schuld aangaat en de ander moet huren? Zijn huurders dieren waar je zo over mag beslissen? Geen mensen meer? Leg het alsjeblieft uit, waarom jij vindt dat je huurders anders mag behandelen. Omdat ze huren?
Omdat ze minder geld verdienen?
Omdat ze misschien minder slim zijn?
Omdat een aantal van deze mensen een ander land als herkomst hebben?
Of zijn er andere redenen? Ik zou ze graag willen weten, want dat zou discriminatie eventueel nog gerechtvaardigd zijn. Nu ben ik van mening dat dat niet rechtvaardig is.
Ponzi
[Verwijderd]Zoals ook in mijn eerdere reactie heb ik collega's gehad die 80,000 euro per jaar verdienen en in een sociale huurwoning zitten. Als jij een voorvechter bent van een betaalbare huurwoningen denk ik dat jij daar een voorstander van zou zijn dat die mensen verhuizen. Op die manier krijgen anderen die minder verdienen meer aanbod krijgen?
Dus concreet:
- met die rare verhalen van je over dieren, minder slim zijn, discriminatie etc heb ik niks. Het slaat nergens op en voegt niks toe.
[Verwijderd]
PonziMaartenH 10
Wat als je woningcorporaties zou toestaan om vrij forse (10% per jaar?) huurverhogingen door te voeren, waarbij mensen met een laag inkomen daarvan vrijgesteld worden. Dan ligt de bewijslast van het lage inkomen bij de huurder.
Ook zou je mensen die er plotseling op achteruit gaan qua inkomen de mogelijkheid kunnen geven om de huur daar op aan te passen.
Jan Smid 8
MaartenH