Scherpere controle op accountants met smetje

3 Connecties
1 Bijdrage

De Belastingdienst en Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaan zich misdragende accountants scherper in de smiezen houden. Dubieuze controlepraktijken zoals bij Vestia moeten zo eerder aan het licht komen.

Accountants met dubieuze boekhoudtrucs zijn voortaan dubbel gewaarschuwd. De Belastingdienst gaat informatie over vermoedelijke frauduleuze accountants delen delen met toezichthouder AFM. Een speciaal convenant hiervoor hebben beide instanties met de Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants (NBA). Dat meldt Het Financieele Dagblad.

 

Zodra de Belastingdienst wordt geconfronteerd met klachten of tips over een individuele accountants die over de schreef gaan, dan wordt voortaan de NBA ingeschakeld. De branchevereniging van accountants bekijkt vervolgens in hoeverre er actie moet worden genomen tegen dit zwarte schaap, door bijvoorbeeld een tuchtrechtelijke zaak aanhangig te maken bij de accountantskamer.

 

In geval van misstappen of vermoedens van misleiding die zijn toe te schrijven aan structurele uitglijders bij een accountantskantoor, wordt de AFM ingeschakeld. Die verricht vervolgens onderzoek. ‘Het gaat om zaken die we niet konden aanpakken, omdat de Belastingdienst ze niet aan ons mocht geven’, meldt een woordvoerder van AFM desgevraagd aan het FD.


Alles waarbij eer van het beroep in geding is

Verder valt op dat het pas gesloten convenant op de welwillende medewerking kan rekenen van de NBA. Niet voor niets meldt NBA-directeur Berry Wammes aan het FD. ‘Het gaat om accountants die over de schreef gaan bij hun eigen aangifte of die betrokken zijn bij verdachte of malafide transacties bij klanten. Bij alles waar de eer van het beroep in het geding is en dus de objectiviteit en de onafhankelijkheid.’

 

Volgens Wammmes zal het convenant ‘niet tot een revolutie leiden in de accountancy’, zo laat hij aan het FD weten. De afspraken komen juist voort uit een behoefte bij de Belastingdienst om zaken elders onder te brengen volgens de NBA-topman. ‘Om te voorkomen dat zaken in de la blijven liggen. De NBA en de AFM hebben ook meer deskundigheid in huis om misstappen te beoordelen.'

 

Extra middel herstellen vertrouwen

Nederland telt ruim 20 duizend accountants. Volgens Wammes en de accountantskamer gaat er wel iets mis met enkele tientallen zaken per jaar. In 2011 werden 164 zaken behandeld bij de tuchtrechter voor accountants. Dat is een stijging van 20 procent in vergelijking met het jaar daarvoor. En daarmee komt het convenant als geroepen volgens een woordvoerder van het AFM, zo tekent het FD op. ‘Het is een extra middel bij het herstellen van het vertrouwen in de accountants.'

 

De verscherpte controle op de financiële controleurs is een logische reactie op alle commotie over de betrokkenheid van accountants bij verschillende fraudeschandalen, zo constateert het FD. Eventuele misstanden brengen accountants in de regel nooit naar buiten omdat zoiets wringt met hun geheimhoudingsplicht.

 

Maar sinds het uitbreken van de kredietcrisis neemt de publieke opinie hiermee geen genoegen in geval van gebrekkig controlerende accountants. En anders ligt hun rol wel onder vuur bij recente fraudeschandalen, zoals de door Braziliaanse zwendel opgeschrikte beursgang van D.E. Master Blenders of het dreigende bankroet van woningbouwcorporatie Vestia.
 

 

(L)