Opvolgers The Pirate Bay zijn al opgestaan

  Succesje voor auteursrechtenorganisatie Brein: internetproviders Ziggo en XS4all mogen hun klanten niet langer toegang tot The Pirate Bay bieden. Maar intussen zijn er al tientallen alternatieven voor de Zweedse torrent-site.

  Internetproviders Ziggo en XS4ALL moeten de toegang tot de website The Pirate Bay blokkeren. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag bepaald in een procedure die was aangespannen door stichting Brein. Vorig jaar ving auteursrechtenorganisatie Brein in een kort geding over dezelfde kwestie nog bot bij de rechter. Dat melden onder meer de Volkskrant en Webwereld
   
  De van oorsprong Zweedse website The Piratebay, die links naar onder meer films, muziek en softwarebestanden aanbiedt,  ligt al enkele jaren onder vuur omdat zij op deze manier het auteursrecht zou schenden. Vorig jaar tekenden de oprichters hoger beroep aan tegen de gevangenisstraf en de miljoenenboete waartoe ze eerder door een Zweedse rechter waren veroordeeld. Een van de oprichters bleek toen spoorloos verdwenen. Als enige werd zijn straf in het hoger beroep niet verlaagd. Later liet hij weten dat hij wegens ziekte was opgenomen in een ziekenhuis in Cambodja. Tevergeefs. 
   
  Levensgevaarlijk piraten... drie van de vier Pirate Bay-oprichters 
   
   
  Hoewel de site werd verboden en de oprichters werden veroordeeld tot een gevangenisstraf en het betalen van een schadevergoeding van $6,57 miljoen, is hij nog steeds actief. Twee van de oprichters zijn afgelopen jaar een 'legale' download-site begonnen. Het logo van de Zweedse piratenclub dook afgelopen jaar op bij de kraakactie van hacker LulzSec, maar of er banden bestaan tussen internationale hackers en The Pirate Bay is niet duidelijk. 
   
  Pyrrus-overwinning
  De blokkade op The Pirate Bay is niet de enige overwinning van Stichting Brein. Ook enkele Usenet-fora waarin bestanden waarop copyright rust werden uitgewisseld hebben hun activiteiten moeten staken. Voor de providers is de uitspraak 'een bittere teleurstelling', citeert Nu.nl XS4all. Hen gaat het om het principe van een vrij toegang tot internet. Daar komt bij dat het technisch lastig is aan te pakken. 
   
  Het is dus iets lastiger geworden om bestanden waarop auteursrecht rust uit te wisselen. De drempel ligt daadwerkelijk ietsje hoger. De vele publiciteit erover maakt de doorsnee gezagseerbiedige burger ook voorzichtiger. Daarbij neem het digitale aanbod waarop wel auteursrecht wordt afgedragen sterk toe. Zie bijvoorbeeld Spotify, iTunes en de kabelexploitanten.
   
  Desondanks heeft het juridische gevecht van de Stichting Brein veel weg van een achterhoedegevecht. The Pirate Bay heeft weliswaar de naam, maar de populariteit is onder sharers het afgelopen jaar al behoorlijk afgenomen. De plek van de Zweden is langzamerhand overgenomen door Usenet-groepen en sites als Kickasstorrents en Isohunt. De adverteerders zijn bij die sites vaak dezelfde: overwegend sexuele dienstverleners, dating en online casino's. En ja, je ziet ook veel banners van .... internet-providers die hun razendsnelle downloadsnelheden onder de aandacht willen brengen. 
   
  De praktijk is tot nu toe dat als een website of dienst wordt aangepakt, of op een of andere manier het leven onmogelijk wordt gemaakt, er een dag later weer een andere opduikt. Dat gebeurde na Napster, dat gebeurde nadat Mininova werd verboden. Is het niet in Zweden, de VS, Nederland, dan is er wel in Rusland, Hongarije of de Filipijnen een cyberpunk die een torrentsite opricht. 
   
  Het aantal torrent-sites en zoekmachines is de laatste jaren ondanks de pogingen van auteursrechtorganisaties alleen maar toegenomen. Informatieplatform.nl heeft een overzicht van alle torrrentsites gemaakt. Daaruit blijkt dat het uitwisselen van bestanden nog onverminderd mogelijk is. Met daarop veel bagger en zogenaamde screeners (in de bioscoop gefilmde kopieën), maar ook het complete geremasterde werk van The Beatles of de nieuwste Modern Warfare.  
   
  De toegang tot The Pirate Bay blokkeren brengt daar geen enkele verandering in. Daarvoor is meer nodig. En dan is de vraag: willen we dat?
   
   
   
  • Lees hier de column Tijd voor een nieuw internet van publicist Arjan Dasselaar, die kanttekeningen plaatst bij de toenemende overheidsbemoeienis met internet. 
  • Download hier het complete internet

   

  Aanvulling (17:02): Lees ook de uitgebreide analyse van het vonnis en de gevolgen ervan van Arnoud Wokke en Joost Schellevis op Tweakers.net. Ook zij komen tot de conclusie dat het Downloadvrije Tijdperk nog lang niet is aangebroken. 

  Over de auteur

  Arne van der Wal

  Gevolgd door 207 leden

  Mede-oprichter van Follow the Money. Houdt zich onder meer bezig met technologie-ontwikkeling en de voedingsindustrie.

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid