Schijtcrisis

Michael Lewis, gevierd financieel auteur bij magazine Vanity Fair, verklaart de eurocrisis aan de hand van de anale fixatie van de Duitsers. Critici uit eigen land noemen het opzienbarende verhaal lui en ondoordacht.

Heeft u zo een uurtje over? Ga er dan even voor zitten: het 9.600 woorden tellende onderzoeksverhaal dat de september-editie van Vanity Fair siert, en waarin auteur Michael Lewis vanuit Duitsland verslag doet over de immense financiële problemen van Europa. “It's the Economy, Dummkopf.”
 
Centrale vraag: hoe kan het dat Duitsland de euro niet redt, terwijl dat land er ruimschoots de macht en financiële mogelijkheden voor heeft? Zijn uitgebreide onderzoek, van Hamburg tot Berlijn, brengt Lewis op onnavolgbare wijze op twee aanwijsbare oorzaken: het nazi-verleden en de obsessie van Duitsers met poep.
 
Ander daglicht
 
Het stuk staat pas een paar dagen online, maar wekt meteen stevige reacties op. Politiek blogger Kevin Drum noemt Lewis een luie journalist, terwijl Felix Salmon van Reuters helemaal gehakt maakt van Lewis' artikel: na dit verhaal moeten we ook zijn eerdere publicaties (bijvoorbeeld zijn onthullende feature van een jaar geleden over de financiële ellende van Griekenland) in een ander daglicht gaan zien. 
 
Wie overigens de reacties onder zowel het artikel van Lewis als zijn critici leest, zal concluderen dat de lezers nogal verdeeld zijn over de bijzondere invalshoek van de auteur.
 
Interessant is ook te zien hoe de Duitsers zelf reageren: Der Spiegel gaat in een commentaar bijna alleen in op de economische inhoud van het verhaal van Lewis – en merkt slechts in een bijzin op dat de Amerikaan wel erg veel aandacht heeft voor de vele synoniemen die het Duits kent voor het woord Scheisse.
 
 
Lewis
 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Stefan Vermeulen

Gevolgd door 405 leden

Bijt zich voor FTM vast in schimmige dealtjes, foute gedragingen en geldstromen die het daglicht niet kunnen verdragen.