
Heen en weer met het vliegtuig naar Zuid-Frankrijk is net zo duur als een retourtje Terschelling. Hoe kan dat? Lees meer
Uit ons onderzoek blijkt dat de luchtvaart ondersteund wordt met talloze subsidiestromen vanuit gemeenten, provincies, ministeries en de Europese Unie. 'Mainport' Schiphol krijgt talloze fiscale en economische voordeeltjes, waar vooral buitenlandse passagiers van profiteren. De economische meerwaarde hiervan lijkt beperkt.
Ondertussen explodeert de vraag naar vliegreizen, omdat vliegtickets door al die voordeeltjes aan de luchtvaartindustrie spotgoedkoop zijn. Dit heeft gevolgen voor het klimaat: terwijl andere sectoren minder CO2 gaan uitstoten, stijgt de CO2-uitstoot in de luchtvaart. En natuurlijk stijgt ook de uitstoot van fijnstof en zitten omwonenden in de herrie.
Minister Kaag kan de KLM wel degelijk aan afspraken houden: geen onmacht, maar onwil
Krimpbesluit van tafel: klimaatontwrichting door Nederlandse luchtvaart duurt voort
Megaclaim gloort in slepend arbeidsgeschil bij de KLM
Cold case: hoe een topman van de KLM de staat een poot uitdraaide
Explosieve toename van CO2-uitstoot door luxevluchten, Greenpeace wil verbod
Veel meer privévluchten dan voor corona, vooral naar Europese vakantiebestemmingen
Drukte op Schiphol levert onveilige situaties op
Wanneer vertelt Schiphol dat Nederland deze zomer niet op vakantie kan?
Geen plan, toch een besluit: Maastricht Aachen Airport blijft open
Kabinet zet dure traditie voort: de KLM redden zonder achterliggend plan
© Matthias Leuhof
Schiphol matst overstappers en jij betaalt de rekening
Als Schiphol een prostituee was, dan was KLM haar pooier. Bijna alle geldstromen op Schiphol, van de peperdure kopjes koffie tot een super-de-luxe bagagesysteem, komen ten goede aan het businessmodel van KLM. De economische meerwaarde daarvan lijkt beperkt.
Een gedachtespelletje: stel je eens voor dat de Nederlandse overheid iets wil doen aan de filedruk op de snelwegen tussen Rotterdam en Duitsland. De A15 krijgt er over de gehele lengte twee rijstroken bij, in beide richtingen. Met deze rijstroken is iets bijzonders aan de hand: alleen Duitse auto’s en vrachtauto’s mogen deze extra rijstroken, met Nederlands belastinggeld aangelegd, gebruiken. Terwijl Nederlandse automobilisten in de file staan, zoeven de Duitsers op de linkerbaan met 130 kilometer per uur voorbij. Als hierover kritische vragen gesteld worden, stelt de minister dat de rijstroken heel goed zijn voor de Nederlandse economie, omdat Duitsland een belangrijke handelspartner is. Sterker nog, namens het Rijk heeft de minister toevallig nét een aandelenpakket gekocht in een busmaatschappij die voornamelijk Duitsers vervoert. Ook voor deze busmaatschappij zijn de exclusief Duitse rijbanen voordelig, aldus de minister: ‘Veel Nederlandse buschauffeurs hebben hierdoor werk.’
Ondenkbaar? Toch is dit precies hoe het Nederlandse luchtvaartbeleid is ingericht. Dit blijkt uit de manier waarop de geldstromen van de Royal Schiphol Groep zijn georganiseerd.
39 miljoen euro verlies op de luchtvaartactiviteiten
Om dat te begrijpen, is het noodzakelijk om uit te leggen dat de geldstromen op Schiphol uiteenvallen in een gereguleerd deel en een niet-gereguleerd deel. Van de gereguleerde geldstromen zijn de havengelden veruit het belangrijkst. De manier waarop die geldstromen gereguleerd zijn, maakt dat de tarieven op Schiphol tot de allerlaagste van Europa behoren, zo schreef Follow the Money eerder.
Hierdoor verdient Schiphol erg weinig aan zijn luchtvaartactiviteiten. Sterker nog: Schiphol draait er verlies op. Het bedrijfsmodel van Schiphol is opgeknipt in vier delen: Aviation, Consumer Products & Services (CPS), Schiphol Real Estate (SRE) en Alliances & Participations. Aviation is daarbij ‘de spil van Schiphol, met dienstverlening aan reizigers, luchtvaartmaatschappijen, afhandelaren en logistieke dienstverleners’. Deze grote woorden vertalen zich niet in harde euro’s, want op dit onderdeel maakte Schiphol vorig jaar 39 miljoen euro verlies.
Volgens Schiphol is dit negatieve resultaat een rechtstreeks gevolg van de manier waarop de luchthaventarieven zijn gereguleerd: ‘Door de snelle toename van het aantal passagiers in de voorgaande jaren was er meer omzet dan vooraf gebudgetteerd. Deze is conform de Wet luchtvaart verrekend binnen de omzet van latere jaren, waaronder 2018. Deze verrekening was voor 2018 54,5 miljoen euro. Zonder dat bedrag zou het resultaat positief zijn geweest.’
Dankzij de spotgoedkope luchthaventarieven is Schiphol dus de goedkoopste luchthaven van Europa geworden. Hierdoor maakten meer passagiers gebruik van de luchthaven, waardoor de tarieven verplicht verder daalden. De komende jaren zegt Schiphol enkele tariefverhogingen te willen doorvoeren, maar het is nog de vraag of de havengelden daardoor meer in lijn komen met andere Europese vliegvelden.
Peperdure broodjes
Vanzelfsprekend moeten deze magere resultaten uit het bedrijfsonderdeel Aviation opgevangen worden door opbrengsten uit de andere bedrijfsonderdelen, die voor het overgrote deel niet zijn gereguleerd. Consumer Products & Services boekte in 2018 bijvoorbeeld een resultaat van 209 miljoen euro op een omzet van 338 miljoen. Dat is een winstpercentage van ruim 60 procent.
De concessies die Schiphol op haar terrein uitgeeft aan horeca en winkels leveren een flink aandeel aan dit mooie winstpercentage. In ruil voor het recht om op de luchthaven een winkelruimte te openen, vraagt Schiphol een deel van de omzet. Dat is de reden dat koffie, bier en broodjes op Schiphol zo duur zijn. Van elke euro die reizigers op de luchthaven aan horeca en retail uitgeven, krijgt Schiphol een deel. In 2018 leidde dat tot een omzet van 186 miljoen euro.
Mensen die hun auto op Schiphol parkeren, leveren ook een belangrijke bijdrage aan het resultaat van dit bedrijfsonderdeel. Dat telt op tot een geldstroom ter waarde van 101 miljoen euro. Dat parkeren op Schiphol zo duur is, resulteert dus ook in een mooie winst voor Schiphol.
Topkantoren van de bovenste plank
Ondertussen boert ook Schiphol Real Estate goed. Dit is het bedrijfsonderdeel dat de vastgoedportefeuille van Schiphol beheert. Volgens de luchthaven bestaat deze portefeuille uit kantoren, bedrijfspanden en andere gebouwen ‘op toplocaties in het bovenste segment van de Nederlandse kantorenmarkt’. De kantoren zijn dan ook niet goedkoop. Volgens een onderzoek van vastgoedonderneming Cushman & Wakefield kost een kantoorruimte in Schiphol-Centrum tussen de 280 en 385 euro per vierkante meter per jaar. Volgens kantoorbemiddelaar Flexas ligt de gemiddelde huurprijs in Nederland op 132 euro per vierkante meter. De huurprijs op Schiphol-Centrum is dus twee- tot driemaal hoger dan gemiddeld.
Met Schiphol-Centrum wordt een heel specifiek gebied bedoeld, dat omsloten wordt door vier landingsbanen. Copyright: Haarlemmermeer
Hierdoor levert de vastgoedportefeuille een mooie geldstroom op. Volgens de jaarrekening van Schiphol boekte SRE vorig jaar op een totale omzet van 182 miljoen euro een winst van 172 miljoen. Deze winst bestaat echter alleen op papier, want wordt deels veroorzaakt door waardestijgingen van de grond en vastgoed die Schiphol bezit. Maar zelfs als we deze ‘ongerealiseerde’ winst niet meenemen, blijft een exploitatieresultaat over van 70 miljoen euro.
Kortom: analyseer de winststromen van Schiphol en je ziet geen luchthaven, maar een vastgoedbedrijf naast een enorme vreetschuur, met daaromheen een gigantische parkeerplaats.
De Schiphol Groep bestaat uit belangen in een aantal luchthavens. Naast vliegveld Schiphol bezit en beheert het bedrijf Rotterdam Airport en Luchthaven Lelystad en heeft het een meerderheidsbelang van 51 procent in Eindhoven Airport. Daarnaast is Schiphol eigenaar van Terminal 4 van John F. Kennedy International Airport in New York en bezit het een minderheidsbelang in de Australische luchthavens Hobart (35 procent) en Brisbane (19 procent). Ook bezit Schiphol een belang van 1 procent in de luchthaven van Wenen. Ten slotte bezit Schiphol 8 procent van de aandelen van de Groupe Aéroports de Paris, waartoe ook het Parijse vliegveld Charles de Gaulle behoort.
Naast deze belangen in luchthavens heeft Schiphol belangen in een aantal vastgoedondernemingen. Zo is Schiphol volledig eigenaar van vastgoedonderneming van Avioport SpA in Milaan en bezit het een kwart van de aandelen van de Schiphol Area Development Company.
Schiphol is in handen van het Rijk (70 procent), de gemeenten Amsterdam (20 procent) en Rotterdam (2 procent) en de Groupe Aéroports de Paris (8 procent). Schiphol is dus voor 92 procent in handen van Nederlandse overheden. De groep had in 2018 een omzet van 1,5 miljard euro en behaalde een winst van 278 miljoen euro. Daarvan werd 117 miljoen euro uitgekeerd als dividend aan de aandeelhouders. Bij de Schiphol Groep werken 2300 mensen. De CEO is Dick Benschop.
Een ‘vrijwillige bijdrage’ van 223 miljoen euro
Omdat Schiphol op zijn luchthaventarieven geld inlevert, is sinds een aantal jaar een bijdrage nodig vanuit de overige bedrijfsonderdelen, om luchtvaart op Schiphol überhaupt mogelijk te maken.
Tot afgelopen jaar had deze bijdrage een ‘vrijwillig’ karakter. In de Wet luchtvaart was enkel vastgelegd dat de havengelden gebonden waren aan een bepaald maximum. Het stond Schiphol verder vrij om op dat maximum te gaan zitten of daaronder. De luchtvaartmaatschappijen moesten hierbij weliswaar geconsulteerd worden, maar officieel hadden ze vrij weinig in te brengen.
Toch hield Schiphol ook toen al rekening met de luchtvaartmaatschappijen en waren de havengelden lang niet altijd kostendekkend. In 2016 stelde toenmalig staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma dat tussen 2007 en 2015 sprake is geweest van een ‘bijdrage van in totaal 223 miljoen euro’ vanuit de commerciële activiteiten van Schiphol aan de luchtvaartactiviteiten.
Bij de vaststelling van de havengelden voor 2011 kwam het tot een knallende ruzie tussen Schiphol en KLM
Niettemin kwam het bij vaststelling van de havengelden voor 2011 tot een knallende ruzie tussen Schiphol en KLM. Schiphol behoorde ook toen al tot de goedkoopste luchthavens van Europa en vond daarom dat het de havengelden wel wat kon verhogen. En dus stelde het een gemiddelde tariefstijging van ongeveer 4 procent voor. KLM reageerde woedend. President-directeur Peter Hartman stelde zelfs dat ‘Schiphol met dit plan de mainportfunctie van de luchthaven in gevaar brengt’. In de media en de politiek werd de druk dusdanig opgevoerd, dat Schiphol besloot van de tariefwijziging af te zien: de havengelden gingen slechts 0,6 procent omhoog.
Publieke ruzies als deze wilden de verantwoordelijke ministers in het vervolg voorkomen. Daarom is de afgelopen jaren gewerkt aan een nieuwe Wet luchtvaart inzake de exploitatie van de luchthaven Schiphol, die in 2017 in werking is getreden. De belangrijkste wijziging hierin is dat een bijdrage vanuit de commerciële activiteiten van Schiphol aan de luchtvaartactiviteiten voortaan verplicht is. Een deel van de winst op de parkeergelden wordt voortaan dus verplicht aangewend om de havengelden laag te houden.
Illustratie Rinus Bot
Vrijwillig wordt verplicht
Deze wettelijk verplichte bijdrage wordt vanaf dit jaar voor het eerst verwerkt in de luchthaventarieven. In theorie mag deze bijdrage ook nul zijn, maar volgens Schiphol hebben de aandeelhouders (het Rijk en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam) voor de periode 2019-2021 besloten ‘een verplichte bijdrage uit de commerciële activiteiten te doen ten gunste van de luchtvaartactiviteiten. Deze is door Schiphol meegenomen in de havengelden’.
Toch blijft de grootte van deze bijdrage onduidelijk. Volgens de nieuwe wet moeten de aandeelhouders van Schiphol een bepaald ‘doelrendement’ bepalen, uitgedrukt in een percentage van het eigen vermogen. Voor 2019-2021 is een doelrendement afgesproken van 5,6 procent, terwijl het eigen vermogen in 2018 5,1 miljard euro was. Alles wat Schiphol méér verdient dan het doelrendement, mag het gebruiken om de luchthaventarieven te verlagen. Schiphol kan nu nog niet zeggen of zij het volledige overrendement hiervoor zal gebruiken of slechts een gedeelte.
Een beredeneerde inschatting is wél te maken. De afgelopen jaren zat Schiphol namelijk steevast boven het doelrendement van 5,6 procent. Vorig jaar zat Schiphol op 7,0 procent en in 2015 zelfs op 10,4 procent. Met deze cijfers in het achterhoofd is de conclusie gerechtvaardigd dat de nieuwe regels een verplichte geldstroom opleveren van tientallen miljoenen euro’s per jaar naar de luchtvaartactiviteiten van Schiphol.
De lachende derde: de transferpassagier
Als alle reizigers gelijk zouden bijdragen aan deze geldstroom, dan kun je hierover wellicht nog je schouders ophalen. Als een reiziger weinig voor zijn vlucht betaalt, maar veel voor een parkeerplaats, wat maakt dat uiteindelijk uit? Deze vlieger gaat echter niet op, omdat een speciaal soort passagier bij uitstek van deze geldstromen profiteert: de transferpassagier.
Een transferpassagier is iemand die niet op Schiphol of in Nederland moet zijn, maar de nationale luchthaven alleen maar gebruikt om over te stappen. Tijdens zijn overstap maakt hij nauwelijks gebruik van de commerciële activiteiten van Schiphol: hij heeft er zijn auto niet geparkeerd, hij houdt er geen kantoor en een drankje en een warme maaltijd heeft hij naar alle waarschijnlijkheid aan boord van zijn vliegtuig al gehad. Het enige wat een transferpassagier wil, is zo snel mogelijk van het ene naar het andere vliegtuig, met hooguit een plasje en een vluchtig kopje koffie tussendoor. Vanzelfsprekend zijn dit vrijwel allemaal buitenlandse reizigers: Finnen onderweg naar China of Duitsers die naar Amerika willen.
Van het geld dat Nederlanders betalen voor parkeren en koffie met een broodje faciliteert Schiphol de transferluchtvaart
Het zijn vanzelfsprekend juist veelal Nederlanders, of mensen die in Nederland willen werken of op vakantie willen, die Schiphol als begin- of eindbestemming hebben. Zij moeten wél hun auto in een van de peperdure parkeerplaatsen kwijt, om vervolgens (op advies van Schiphol) minimaal twee uur van tevoren op het vliegveld aanwezig te zijn. Die uren worden natuurlijk gevuld met rondhangen in het winkelcentrum en dure broodjes eten.
Van de waarde die hiermee wordt gecreëerd, wordt telkens een beetje afgeroomd en gestoken in het faciliteren van de transferluchtvaart. Buitenlandse transferpassagiers dragen juist heel weinig bij aan de geldstroom vanuit de commerciële activiteiten van Schiphol, maar profiteren daar dankzij de lagere havengelden wel van.
KLM vervoert nauwelijks Nederlanders
Op Schiphol bestaat inmiddels ruim 36 procent van de passagiers uit transferpassagiers. Er is één luchtvaartmaatschappij die wat betreft het faciliteren van transfervluchten met kop en schouders boven de rest uitsteekt: KLM. Waar een luchtvaartmaatschappij als EasyJet zegt ‘nauwelijks’ overstappers te vervoeren, zit KLM naar eigen zeggen op 63 procent. KLM neemt bijna de helft van alle vliegbewegingen op Schiphol voor zijn rekening - waarbij twee op de drie KLM-passagiers op Schiphol dus slechts een overstap maakt. Gemiddeld!
KLM is een zogeheten hub and spoke carrier. De strategie van de koninklijke luchtvaartmaatschappij is zoveel mogelijk passagiers in relatief kleine vliegtuigen naar Amsterdam te halen, om ze van daaruit op een groter vliegtuig richting hun eindbestemming te transporteren. Zo ontstaat een netwerk met veel directe bestemmingen - in 2018 voegde KLM hier bijvoorbeeld Nantes en Växjö aan toe.
KLM klaagt dat haar economische bijdrage te veel als vanzelfsprekend wordt gezien
Volgens KLM is deze hoeveelheid bestemmingen enorm belangrijk voor de Nederlandse economie. ‘Het is geenszins vanzelfsprekend dat iedere Nederlander in het vliegtuig kan stappen en vanaf Schiphol rechtstreeks is verbonden met ruim driehonderd bestemmingen,’ schrijft KLM in een visiedocument, waarin de luchtvaartmaatschappij zich beklaagt dat haar economische bijdrage ‘te veel als vanzelfsprekend wordt gezien’.
Je kunt je afvragen waar deze verongelijktheid van KLM vandaan komt. Telkens wordt de luchtvaartmaatschappij namelijk ontzien en worden de transferpassagiers van KLM bevoordeeld ten opzichte van Nederlandse reizigers.
Neem de vliegtax. In het huidige coalitieakkoord tussen VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie is afgesproken dat deze vanaf 2021 weer ingevoerd wordt. Elke passagier betaalt een kleine belasting van 7,50 euro. Transferpassagiers zijn van deze maatregel uitgezonderd. KLM vervoert bijna 21 miljoen transferpassagiers per jaar, wat betekent dat de luchtvaartmaatschappij jaarlijks ruim 157 miljoen euro in haar zak kan houden.
Hypermoderne bagage-backbone
Of neem het hypermoderne bagage-afhandelingssysteem 70 MB, waar Schiphol honderden miljoenen in investeerde. KLM heeft hier het beste van het beste nodig. De koffers van haar passagiers moeten immers zo snel mogelijk in het ruim van een volgend vliegtuig terechtkomen, dat zich ook aan de andere kant van het vliegveld kan bevinden. Dit kan wel 2,5 kilometer verderop zijn. Als hier vertraging ontstaat, of als de juiste koffers niet meekomen, dan heeft KLM een probleem.
Hiervoor is in de kelders van Schiphol een state-of-the-artsysteem aangelegd, waar koffers over een wirwar van transportbanden onder de luchthaven door zoeven. Door de kelders loopt één grote ‘snelweg’, die Schiphol ook wel de backbone noemt. Met een snelheid van 30 kilometer per uur rollen koffers over deze band van en naar de verschillende vliegtuigen.
Mensen met Schiphol als eindbestemming hebben genoeg aan een simpele bagageband, die hun koffer van vliegtuig naar bagagehal brengt
Voor transferpassagiers is dit superhandig, want zij krijgen zo op tijd de juiste koffer mee, zelfs als hun aansluiting zich aan de andere kant van Schiphol bevindt. Maar voor mensen met Schiphol als eindbestemming is een dergelijk hypermodern systeem helemaal niet nodig. Voor hen volstaat een simpele bagageband, die hun koffer vanuit het vliegtuig naar de bagagehal brengt. Zo’n simpel systeem was vele malen goedkoper geweest.
Toch heeft Schiphol gekozen voor het hypermoderne systeem, waarin het tussen 2000 en 2013 maar liefst 800 miljoen euro investeerde. Deze kosten worden doorberekend aan alle passagiers op Schiphol. Zelfs als je helemaal geen koffer meeneemt, bijvoorbeeld omdat je als Nederlandse zakenreiziger of citytripper alleen handbagage meeneemt, betaalt jouw luchtvaartmaatschappij via de passenger service charges voor het hypermoderne bagagesysteem waarvan alleen buitenlandse transferpassagiers profiteren.
Daar komt nog eens bij dat transferpassagiers een enorme korting krijgen op die passenger service charges. Uit de Airport charges and conditions 2019 van Schiphol blijkt dat het tarief voor een transferpassagier maar liefst 58 procent lager ligt dan het tarief voor een passagier die zijn reis op Schiphol begint of eindigt.
Schiphol investeert dus in een bagagesysteem waar Nederlandse passagiers weinig aan hebben, laat passagiers die er niet van profiteren er niettemin voor betalen en geeft passagiers die het wél gebruiken een enorme korting. De transferpassagiers van KLM betalen in de verste verte niet hun eerlijke deel.
750 miljoen voor een belang in Air France-KLM
Ook de Nederlandse overheid betaalt grif om transferpassagiers aan Schiphol te binden. Eind februari verraste de overheid vriend en vijand door plotseling voor 750 miljoen euro aandelen in Air France-KLM te kopen. De Nederlandse overheid verwierf zo een belang van 14 procent in het bedrijf. Dit besluit werd vooral ingegeven door de angst dat Air France een aantal lucratieve intercontinentale bestemmingen van Schiphol naar Parijs zou overhevelen. Om de transferpassagier aan Schiphol te binden, investeert de overheid honderden miljoenen - een investering die sindsdien overigens 18 procent minder waard is geworden.
Dossier
Dossier: Luchtvaartindustrie
Heen en weer met het vliegtuig naar Zuid-Frankrijk is net zo duur als een retourtje Terschelling. Hoe kan dat? Follow the Money doet langlopend onderzoek naar alle subsidies en geldstromen richting de luchtvaart.
Wil je op de hoogte blijven van dit dossier? Schrijf je in, dan sturen we je een seintje als er een nieuw artikel online staat.
Dossier
Dossier: Luchtvaartindustrie
Heen en weer met het vliegtuig naar Zuid-Frankrijk is net zo duur als een retourtje Terschelling. Hoe kan dat? Follow the Money doet langlopend onderzoek naar alle subsidies en geldstromen richting de luchtvaart.
Ondertussen veroorzaken transferpassagiers veel klimaatschade. Een transferpassagier moet immers tweemaal opstijgen en landen. Bij dit opstijgen en landen gebruikt een vliegtuig veruit de meeste kerosine, produceert het meer lawaai en stoot het meer fijnstof, stikstof en broeikasgassen uit. Bovendien vliegt een transferpassagier niet de kortst mogelijke afstand tussen twee luchthavens, maar maakt hij een omweg. Ook hierdoor schiet het brandstofverbruik omhoog.
Economische meerwaarde is beperkt
Volgens Schiphol is dit transfermodel niettemin erg goed voor de Nederlandse economie, zegt een woordvoerder: ‘Transferpassagiers dragen bij aan het rijke netwerk van bestemmingen en daarmee aan de verbondenheid van Nederland met de wereld. Hun bijdrage is dat door hen bepaalde routes rendabel zijn, waardoor die routes er zijn en blijven bestaan en Nederland verbonden is met een grote hoeveelheid economische centra.’
Toch worden er ook steeds meer vraagtekens gezet bij dit luchtvaartbeleid. De transferpassagiers leveren immers amper inkomsten op, terwijl ze wel schaarse ruimte op Schiphol en in het Nederlandse luchtruim innemen. Het kleine beetje extra arbeidsvraag ten gevolge van het transfermodel wordt bovendien voornamelijk door het buitenland ingevuld, omdat Nederland kampt met een krappe arbeidsmarkt. Jaren geleden plaatste de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur in het rapport De mainports voorbij daarom al vraagtekens bij de Nederlandse luchtvaartstrategie. Ook econoom Walter Manshanden heeft serieuze kritiek op het Nederlandse mainportdenken, blijkt uit dit eerdere interview op Follow the Money.
Zo lopen er dus tientallen geldstromen vanuit Nederlandse passagiers en belastingbetalers naar de transferpassagiers van met name KLM. Van ieder kopje koffie, ieder broodje, ieder verhuurd kantoor en iedere euro in de parkeerautomaat stroomt een gedeelte naar diens transferpassagiers. Jij betaalt straks een vliegtax van 7,50 euro, terwijl de overstappende Duitser naast je in het vliegtuig voor precies dezelfde vlucht van die belasting is vrijgesteld. De overheid investeert honderden miljoenen om KLM-vliegtuigen (waarvan het deels eigenaar is) naar Schiphol te brengen (waarvan het helemaal eigenaar is), terwijl twee op de drie passagiers in die KLM-vliegtuigen helemaal niet op Schiphol hoeft te zijn. Ondertussen lijkt de economische meerwaarde van dit beleid beperkt en is de extra klimaat- en milieuschade enorm.
En dat allemaal voor een directe verbinding met Växjö.
76 Bijdragen
Peet van der Velde
Zijn dit niet drie onderdelen? of moet ik Alliances en Participations als aparte bedrijfstakken zien?
Ties Joosten 5
Peet van der Velde2) Consumer Products & Services (CPS),
3) Schiphol Real Estate (SRE)
4) Alliances & Participations
Peet van der Velde
Ties JoostenTies Joosten 5
Peet van der Velde[Verwijderd]
[Verwijderd]
[Verwijderd]
[Verwijderd]Simon le Bon 3
[Verwijderd],,KLM wordt hier nodeloos hard geraakt in wat juist de kern is van haar verdienmodel, de doorvliegende reiziger. Die reizigers zoeken nu andere overstappunten zoals Frankfurt, Dubai en wellicht is het ook een groeikans voor Istanbul. Hiermee draait het kabinet KLM de nek om en komt ook het herstel van de Nederlandse economie op grotere achterstand te staan.”
bron: AD: https://www.ad.nl/binnenland/kabinet-draait-klm-met-maatregelen-de-nek-om~a381b783/
Wedden dat KLM na de pandemie nog fier overeind staat?
Ondertussen wordt er weer gedreigd 500-1000 banen te schrappen ondanks de miljarden aan overheidssteun die niet terugbetaald gaan worden.
bron: Parool: https://www.parool.nl/nederland/klm-schrapt-nog-eens-500-tot-1000-banen~b44a5a26/
Kan dit bedrijf nu niet gewoon aan zijn lot overgelaten worden en dus geen onredelijke belastingvoordelen, speciale behandeling en subsidies meer ontvangen? Dan zullen we meteen zien of dat economische belang nu werkelijk zo groot is als dat KLM suggereert.....
Hendrik Faber 4
Waarom is (vooral de VVD) zo blind voor deze feiten? Het is alsof die partij niet eens meer instaat is om zich te distantiëren van haar ingegeven mening. Dit artikel laat op een eenvoudige manier zien dat het economisch model van Schiphol voor Nederland en de Nederlander meer kwaad doet dan het goed doet.
Jan Ooms 10
Hendrik FaberDa's makkelijk uit te leggen.
De Nederlandse overheid verdient er óf via KLM óf via Schiphol flink aan. Met dat geld kunnen de rechtse (VVD) kabinetten dus allerlei neo-liberale feestjes vieren.
En volgens goed neo-liberaal gebruik draait Jan Modaal voor de kosten op.
VVD'ers zijn niet blind, ze zien 't maar wat graag 'door de vingers'!
Hendrik Faber 4
Jan OomsWant aan de overstappende reizigers verdient de staat dus niet. Die krijgt wel dividend van Schiphol, maar doordat overstappende reizigers bijna geen havengeld betalen en niet geld laten rollen op Schiphol ontvangt de staat niets van deze mensen. En KLM keert geen dividend uit. Wel heeft het in 2018 203 miljoen inkomstenbelastingen betaald (bij 1.073 miljoen operationele winst).
https://www.ftm.nl/artikelen/trein-vliegtuig-eerlijkste-prijs?share=6x%2BpP2C6HmMPIEvS%2FDpcTrrErj%2F2iRn4NSq%2BB0orHS%2FdHyYmhx5DoI%2BKwHg%3D
https://www.ftm.nl/artikelen/een-goedkoop-vliegticket-komt-niet-uit-de-lucht-vallen?share=IRvqpaq8Dr%2Fh8rTI894E4cz1QcYo4Wop8QJi0ZEs2KH5xoEDmOBhyf61mME%3D
https://www.klm.com/travel/nl_nl/images/KLM_Annual_Report_2018_tcm541-1045331.pdf
Ties Joosten 5
Hendrik Fabermarcel 7
Ties JoostenJan Smid 8
Ties JoostenThomas Verhagen
Ties Joosten 5
Thomas VerhagenOlav Ulrich
Co Stuifbergen 5
Olav UlrichRik van Dongen 4
1) "Analyseer de winststromen van Schiphol en je ziet geen luchthaven, maar een vastgoedbedrijf naast een enorme vreetschuur, met daaromheen een gigantische parkeerplaats."
MAAR:
Dit beeld verdoezelt wel het essentiële feit dat 'vastgoed', 'vreetschuur' en 'parkeerplaats' alleen zo rendabel kunzijn dankzij die 'luchthaven'. Niet zo'n behulpzame analyse dus.
2) "Elke passagier betaalt een kleine belasting van 7,50 euro. Transferpassagiers zijn van deze maatregel uitgezonderd. KLM vervoert bijna 21 miljoen transferpassagiers per jaar, wat betekent dat de luchtvaartmaatschappij jaarlijks ruim 157 miljoen euro in haar zak kan houden."
MAAR:
Dat kan toch alleen als KLM die belasting wel (ten onrechte) bij de transferpagagiers in rekening zou brengen. Gebeurt dat ook?
3) "De transferpassagiers leveren immers amper inkomsten op, ..." .
MAAR dat rijmt niet met wat erboven staat:
"Hun bijdrage is dat door hen bepaalde routes rendabel zijn, waardoor die routes er zijn en blijven bestaan en Nederland verbonden is met een grote hoeveelheid economische centra."
Harrie 41
Rik van Dongen2) Die 21 miljoen wordt betaalt door de overige passagiers, niet door de transferpassagiers.
3) Dat bovenstaande citaat komt uit de mond van een Schiphol woordvoerder.
De redeneringen blijken dus vrij aardig te kloppen als je bereid bent goed te lezen.
Yvonne Koster 6
Ties Joosten 5
Yvonne KosterNico Janssen 7
Marla Singer 7
Dat de Nederlandse passagier moet opdraaien voor de doorgaande passagier is een terechte vraag. Maar wordt in dit stuk (bewust) eenzijdig behandeld. De voornaamste reden is dat Ties weer eens een windmolen heeft gevonden en een drogreden zoekt om het aantal vliegers te kunnen verminderen. Het aantal Nederlandse en Europese vliegers neemt juist toe. De enige manier om dit tegen te gaan is om meer 'groene' belastingen te gaan vragen. Zolang Schiphol een prestige zaak blijft van de Nederlandse politici zal daar weinig aan veranderen.
De sneer naar het 70MB systeem van Schiphol is een uitstekend voorbeeld van de slechte onderbouwing de schrijver. Toevallig weet ik dankzij naasten een flink stuk meer over het bagageafhandeling systeem van Schiphol.
De naam 70MB is gekozen omdat het systeem beoogde 70 miljoen passagiers aan te kunnen. Die 'peperdure' investering is een doodgewone noodzakelijke investering om de capaciteit van het vliegveld te vergroten a.d.v. de groeicijfers en minder totale kosten te hebben dan een 'gewone lopende band'. Wat dat betreft is het logistieke onderdeel van bagageafhandeling van zo'n groot vliegveld behoorlijk ingewikkeld en ga je het echt niet redden met een paar lopende banden.
Het 70MB systeem is jaren geleden gemaakt door het Nederlandse bedrijf Vanderlande industries wat qua logistiek wereldwijd innovatief zeer vooruitstrevend is. Hun techniek is op meer internationale vliegvelden geïnstalleerd zoals Heathrow, Oslo, Hong Kong e.a. 70MB is ondertussen al weer verouderd trouwens en zal naar alle waarschijnlijkheid ook wel her en der verbeterd zijn.
Nico Janssen 7
Marla SingerHarrie 41
Marla SingerMz59 7
Harrie 41https://www.geenstijl.nl/5151514/nrc-burger-moet-minder-vliegen-hiero-reisgids/
Hans van Swoll 5
Marla SingerIk ben het op geen enkel punt met u eens, integendeel, vind het artikel een eyeopener en juist uitstekend gedocumenteerd.
Ach, is het gezegde niet "je kunt niet iedereen te vriend houden"?
Vanwaar die negatieve uithaal, tenzij uw inkomen gerelateerd is aan Schiphol?
Marla Singer 7
Hans van SwollAls de Nederlandse overheid al die mensen in Groningen in een kapotte woning laat verrekken zal zij dit ook doen met als die mensen die last hebben van Schiphol. Naïviteit is geen excuus.
KLM draait ook min of meer half op subsidie en kan zonder (nationale en Europese) voortrekkerij ook niet rond komen. Je kan redeneren dat deze neo-liberale projecten schadelijk zijn voor Nederland maar dat het aantoonbaar de Nederlandse economie ten goede komt. M.a.w. het is niet zo'n uitgemaakte zwart wit zaak waar goed en kwaad makkelijk uit elkaar te houden zijn. En juist daarom wordt er misbruik van gemaakt om de boel te hypen of te bagatelliseren door voor- en tegenstanders. Het is dus zaak om die discussie zo scherp mogelijk te voeren zodat feiten de boventoon voeren i.p.v. irrationele argumenten.
Waarom ik zo uithaal. Omdat in elk artikel het klimaat drammen van Ties de rode draad vormt. Deze keer iets subtieler gebracht maar nog steeds onderscheidbaar. Een politiek activist is doorgaans een slechte journalist.
In economische zin is het nationale inkomen aan Schiphol gerelateerd dus we hebben er allemaal belang bij dat die scheve constructies van Schiphol om de boel draaiende te houden op een adequate manier worden opgelost. Maar zolang je voor een tientje naar Boedapest kan vliegen dankzij EU sponsoring is die hele bedrijfstak dusdanig in de war dat je van goede huize moet komen om die scheefgroei weer recht te trekken. Daar zit een hele rits van belangen achter die wij naar alle waarschijnlijkheid binnen ons leven niet kunnen neutraliseren. Nog geen reden om er niet aan te beginnen natuurlijk. Maar wel met een open vizier.
Herbert Kuipers 4
Marla SingerHans van Swoll 5
Marla SingerEen debating trucje, immers vragen naar de bekende weg. Niettemin, een eyeopener voor mij:
a/omdat ik al die genoemde getallen niet kende.
b/ omdat ik voorheen nooit die onderlinge verbanden/ verhoudingen heb gelegd.
Voor mij was Schiphol ook altijd een motor van de economie, een banen-motor. Wat ik dan ook mis in het artikel is waar al die ontegenzeggelijke banengroei en bedrijvigheid in en rondom Schiphol vandaan komt? Hopelijk in een volgend artikel?
Hoewel ik het met de rest van uw emotionele betoog grondig eens ben heb ik niet het idee dat het iets met het onderwerp van het te becommentariëren FTM-verhaal te maken heeft. In dit verband citeer ik @Douwe Kuipers "De rode draad van het verhaal is dat KLM altijd een streepje voor krijgt, ongeacht of hun strategie tastbaar voordeel oplevert voor Schiphol, reizigers uit Nederland of de economie".
Wat betreft Ties Joosten, die ken ik niet persoonlijk noch vanuit een andere context.
Overigens, excuses voor de late reactie, ik leef in een tijdzone met -5 uur tijdverschil met Nederland.
marcel 7
Marla SingerEen mijns inziens belangrijke vraag is natuurlijk wel op welke wijze gaat Schiphol deze investering terugverdienen. Het betoog van Ties lijkt me op dat punt volledig hout snijden. Of ziet u dat ook anders?
Ties Joosten 5
Marla SingerDat bagageafhandelingssysteem is een goed voorbeeld. Ik zeg nergens dat het een slecht systeem is - sterker nog: ik ben er wel van onder de indruk. Well done Vanderlande. Maar het blijft een keuze die gemaakt is om transfers te faciliteren, waarbij de kosten over alle passagiers worden uitgesmeerd.
Ik heb met verschillende betrokkenen gesproken, waaronder luchtvaartmaatschappijen die veel minder transferpassagiers vervoeren. Zij balen van dit systeem, want ze hebben er niks aan maar het kost ze wel geld.
Schiphol zou zich eens moeten afvragen voor wie het eigenlijk een luchthaven wil/moet zijn.
squarejaw 5
Gerrit Zeilemaker 6
En wat heb ik daar als bewoner onder een aanvliegroute die in de zomer graag rustig in de tuin wil zitten met die KLM te maken. Ik heb ook longen. Laat ze ergens anders overstappen. Of thuisblijven. Of met de trein. Dat doe ik ook.
Jan Ooms 10
Gerrit ZeilemakerJa eigenlijk wel, maar daar was de bevoordeling dan ook niet voor bedoeld.
Want het is natuurlijk wel lekker om een goed betaalde baan en/of commissariaatje te hebben na je politieke 'carrière’...
Hans van Swoll 5
Gerrit ZeilemakerWat dat betreft heb ik het altijd heel raar gevonden dat we met zijn allen het goedvinden dat mensen zomaar een bedrijf kunnen beginnen waarmee ze geld willen verdienen en al doende daarmee heel veel overlast bezorgen aan omwonenden. Dat geldt niet alleen voor luchtvaartmaatschappijen, maar ook voor bijvoorbeeld kermisexploitanten en olieraffinaderijen. Pas de laatste jaren is er iets van hinderwetvergunning. Maar ja, voer een vergunningenstelsel in en je haalt gelijk omkoperij en vriendjespolitiek in huis.
Overigens, zonder hinderwet kunnen moskeeën en kerken er ook wat van.
David Tonneman 1
Guido60 4
Het negeren van het PBL-advies en de oorverdovende stilte die daarop is gevolgd geeft het kwaliteitsniveau van onze volksvertegenwoordigers aan.
Fraai artikel met juiste conclusies.
Matthijs2 5
Terwijl enkele dagen geleden nog Kamervragen worden gesteld omdat het CDA bang is dat buitenlandse studenten naar de studentpsycholoog gaan, pompt de belastingbetaler honderden miljoenen euro's in een nutteloos systeem van overstappassagiers.
Joost Kroeb 1
Matthijs2 5
Joost KroebEn ja, in een artikel worden altijd keuzes gemaakt over wat erin zit en wat niet. Ook al niks over de bijdrage van al dit vliegverkeer aan CO2, stikstof en fijnstof. Maargoed, dat weten we onderhand wel.
Ignaz Wanders 3
Gert Laman 2
Ignaz WandersCo Stuifbergen 5
Het zou natuurlijk kunnen dat passagiers efficiënter vervoerd worden door ze naar een grote luchthaven te brengen.
Maar het is wel belachelijk dat de overheid geld uitgeeft om een marktpartij (KLM) te steunen.
Hans 596 3
Hans 596 3
Robert Schipperhein 3
Die verklaart overigens direct waarom de broodjes en vierkante meters zo ‘hoog’ geprijsd zijn. Zit niks geen vuil spel bij. Schiphol investeert dus veel in die bereikbaarheid die de broodjes meer waard maakt. Lijkt me hun goed recht en raar als ze t niet doen. Ik maak me helemaal geen zorgen over dat Schiphol de transferpassagier niet ook zo slim mogelijk beprijsd om maximaal geld te onttrekken. Kennelijk geldt bij transfer dat onder aan de streep de Q meer doet dan de P.
Op zich zijn veel frequent flyers maar passanten, en zijn jullie natuurlijk allemaal veel betere en leukere mensen die ons liever kwijt zijn - maar we betalen toch een hoop (loon)belasting zolang we (nog) in NL wonen. En het aantal mensen dat weer werk heeft achter de frequent flyers wordt ook gemakkelijk onderschat.
De Baltische staten zijn druk bezig met het bundelen van infra en stunten met belastingtarieven omdat ze ons wel leuk vinden. Alleen matig klimaat en veel muggen geloof ik. Miami natuurlijk perfect als ik verwacht veel aan die kant van het water te moeten zijn.
Matthijs2 5
Robert SchipperheinSicco Kamminga 4
Robert SchipperheinTies Joosten 5
Robert SchipperheinHet wordt mij niet helemaal duidelijk waar dit op is gebaseerd. Ik heb daar wel navraag naar gedaan, zowel in Rotterdam als bij Schiphol, maar kreeg nog geen antwoord.
Ik hoop hier ergens de komende maanden wat meer aan toe te komen. Maar vooralsnog benader ik dat gestrooi met 'honderdduizenden banen' inderdaad met wat scepsis.
Daarnaast is het natuurlijk niet 'Schiphol' alleen die investeert in die kantoren. Die bedrijven zitten daar ongetwijfeld omdat een luchthaven in de buurt handig is, maar ook omdat er een directe metro-verbinding is met de Zuidas en een spoorverbinding naar Amsterdam CS, Utrecht en Rotterdam. En omdat er veel hoogopgeleid personeel in Nederland rondloopt. En omdat er goede snelwegen naar Schiphol lopen. Allemaal redenen waarom de kantoren daar gewild en dus duur zijn, waarna de waarde die dat oplevert dus deels stroomt naar KLM. Dat is opmerkelijk.
Robert Schipperhein 3
Ties JoostenIk vind het zeer tegen-intuïtief dat het voor de Nederlandse economie beter is als al die passagiers een andere hub gebruiken.
Ik heb ondertussen dat ‘voorbij de mainports’ stuk gelezen en dat zegt Volgens mij niet veel meer dan dat niet alle flow even waardevol is en dat de overheid overwogen zou moeten kiezen en stimuleren. En dat er ook andere economisch belangrijke sectoren zijn naast logistiek. De titel is enorm misleidend.
Gerard van Dijk 6
Mark A. Jansen 2
In het kader daarvan is dit artikel zeker een eye-opener: de groei van Schiphol is nl. vooral nodig om de strategie van "hub-and-spokes" van KLM te faciliteren (veel overstappers in de hub; Schiphol). En die overstappers zijn dus vooral niet-Nederlanders die ook weinig bijdragen aan Schiphol (want ze willen alleen een WC en misschien een vlug kopje koffie)
Ik vraag me af, om als Nederlander vanuit de hub Amsterdam direct op 300+ bestemmingen te kunnen vliegen, in hoeverre zijn die overstappers een noodzakelijk kwaad? Iets wat "wij" voor lief moeten nemen, om als hub te 'mogen' fungeren? En hoeveel daarvan zijn "vakantie-bestemmingen" die zonder hub-and-spokes niet langer direct te bereiken zijn?
Sicco Kamminga 4
Gert Laman 2
Omdat het prijsvechters zijn zal dit bij invoering van de vliegtax wel veranderen. Dan spaart het immers kosten.
Daarnaast: hoe heb je het aandeel van KLM in de transfer gemeten? Zijn het alleen de door KLM daadwerkelijk uitgevoerde vluchten of zijn de code-sharing vluchten ook meegeteld?
Epicura
Gert LamanWietske ter Veld 1
Hans 596 3
Laten we voorop stellen dat het vreemd is dat een klein land als Nederland een hub en spoke luchthaven heeft. Het zou logischer zijn dat wij af en toe naar Londen (BA), Frankfurt (Lufthansa), Atlanta (Delta), de zandbak of Singapore zouden moeten (wat ook veelvuldig gebeurt).
Laten we ons daarnaast ook bewust zijn dat er, zover we weten, geen enkele wet wordt overtreden; het schuurt tegen het fatsoenlijke en "de Nederlander" ondervindt er hinder van.
Dat je vervolgens stelt dat de Nederlander voor het verlies van 39 miljoen moet opdraaien, maak je niet hard. Je hebt geen kostenvergelijking van broodjes en weet ook niet wat voor bedrijven zich op Schiphol hebben gevestigd (het zal wel niet Jansen BV zijn, maar grote globale bedrijven). Daarnaast neem je aan dat transferpassagiers niet willen eten.
Ook de vliegtaks is niet uniek; op elke luchthaven betaal je opstapgelden. Dit is alleen (nog) niet op Europees niveau geregeld. Wij als Nederlanders hebben dus net zoveel profijt van overstapregelingen in het buitenland als andere mensen in Nederland.
Dus is het nodig, al dat vliegen? 30 - 33 % van alle passagiers reizen voor zaken en congressen. http://trafficreview2018.schiphol.tangelo.nl/passengers. Dan is de vraag hoeveel geld business reizigers opbrengen, wat tot wel 75% kan zijn. https://www.investopedia.com/ask/answers/041315/how-much-revenue-airline-industry-comes-business-travelers-compared-leisure-travelers.asp
Zonder een oordeel te vellen of deze mensen daadwerkelijk moeten vliegen, draait Schiphol dus op zakenreizen, niet op toeristen. De economische meerwaarde lijkt mij dus hartstikke groot.
Marc Fahrner 7
Hans 596Waar ik wel moeite mee heb is het goedkeuren van handelwijzen met het argument dat deze akkoord zijn, zolang er geen wetten worden overtreden. Dit argument gebruikt de hele Zuidas ook, evenals de multinationals die zij verdedigen. Er is ook zoiets als ethiek, toch?
Hans 596 3
Marc FahrnerEr is zeker iets als ethiek en ik keur de handelswijze ook niet goed/af. Als er echter geen bewijs wordt geleverd dat we daadwerkelijk voor die 39 miljoen opdraaien, zal de Schiphol groep/KLM hier lak aan hebben. Ethiek of niet; het enige wapen wat we hebben is gedegen onderzoek waar daadwerkelijk iets wordt aangetoond, zodat er beleidsverandering kan worden gevormd. Sensatie helpt hier niet bij, daarvoor lees ik GeenStijl of de Telegraaf wel.
Marc Fahrner 7
Hans 596Met 92% van de aandelen bij onze overheid Schiphol zijn daar dus hele grote financiële belangen. Aan het publiek wordt primair verkocht dat groei van Schiphol essentieel is voor onze economie. Met de toevoeging dat dat goed is voor ons allemaal. En daaraan kleven bij nog meer twijfels dan voorheen. Goed voor ons allemaal wordt direct vertaald in economische welvaart. Gaat het alleen daarom? Welvaart hangt samen met welzijn. Bij mij is dat niet direct de behoefte om meer te kunnen consumeren.
Jan Smid 8
https://www.autoblog.nl/nieuws/nederlands-openbaar-vervoer-is-duurste-van-europa-118769
Hans 596 3
Jan SmidOmdat werknemers goed verzekerd zijn en een CAO hebben.
Omdat het veilig is.
Omdat er heftig wordt geïnvesteerd.
Omdat we rijker zijn dan bijna alle landen.
Jan Smid 8
Hans 596Hans 596 3
Jan SmidHans 596 3
Jan SmidHier mijn bronnen:
https://www.treinreiziger.nl/internationale-vergelijking-stiptheid/
Na Japan en Zwitserland het beste spoor ter wereld.
https://www.jaarverslagprorail.nl/verslag/spoorprestaties/veiligheid2/veiligreizen2
Er vond slechts één niet cruciale aanrijding plaats in 2018.
https://www.nsjaarverslag.nl/FbContent.ashx/pub_1001/downloads/v190228091452/NS-jaarverslag-2018.pdf
De kans op een zitplek was in 2018 95,1%
https://ec.europa.eu/transport/sites/transport/files/modes/rail/studies/doc/2016-04-price-quality-rail-pax-services-final-report.pdf
Het valt allemaal wel mee met hoe duur de trein is.
Ik hoop dat ik het nu goed heb geprobeerd. Anders probeer ik het nog eens.
Jan Smid 8
Hans 596Over het treinbeveiligingssysteem: toen men het kocht in 1963 wist men dat treinen door een rood sein konden rijden. Men had gedacht dat het in 25 jaar in heel Nederland kon worden gerealiseerd en dat is niet zo. De Spoorwegen vonden Indusi veel te duur t.o.v. van GRS dat men van de Amerikanen kocht maar Indusi werkt met relais, behoorlijk duur maar 100% en zeer snel in te voeren.
Wanneer je meer treinen op het spoor wil laten rijden - dat moet de infrastructuur dat wel aankunnen - zal je de meeste winst halen door een sterk verbeterd beveiligingssysteem waardoor de afstand tussen treinen veel kleiner wordt. Is Nederland daar mee bezig? Nee. Gaat Nederland dat doent? Nee.
Hans 596 3
Jan SmidAldo Kroese
Marc Fahrner 7
Dus de voornaamste reden waarom "wij" zo nodig een mainport, hub of wat dan ook willen zijn, heeft vrijwel niks te maken met voordelen voor Nederland? In termen van milieu, uitstoot, natuur, leveren wij in voor de doorreiziger en de omzet van Schiphol.
Met 92% van de aandelen in Schiphol, snap ik nu dat de groei van Schiphol vrijwel alleen voor de Overheid veel geld oplevert. Waar die geldstromen aangewend worden voor mij als burger, zie ik niet. Je snapt nu dat omwonenden en milieubewegingen hun bedenkingen hebben bij beslissingen van de Overheid die uitbreiding van vluchten en terrein toestaan.
De transferpassagiers gaan ook al aanzienlijk sneller naar hun vervolgvlucht door een ingenieus toegangssysteem, dat bijvoorbeeld verkeer uit Schengen-landen waterdicht scheidt van andere passagiers. Ook daaraan zal meebetaald zijn door de Nederlandse reiziger.
Zou Schiphol dan ook al bewust sturen op een vroege incheck en daarna trage douane-afhandeling?
Hans 596 3
Marc FahrnerHet toegangssysteem is verder niet ingenieus, maar opgedeeld op de D pier, die op de bovenetage voor Schengen, en begane grond voor niet-Schengen wordt gebruikt. Hier tussenin zit de marechaussee voor paspoortcontrole.
Marc Fahrner 7
Hans 596Epicura
Hans 596H.J. Meijer 1
Er zijn mensen die ervan genieten, en andere die graag zien dat dat verboden wordt.
Hoe raakt het vliegen uit de mode?
Robert Ha