Witwassen via overstap op Schiphol

2 Connecties

Relaties

Witwassen

Organisaties

Schiphol
0 Bijdragen

Nederland is een hagelwit paradijs op witwasgebied. Dat meldt het NRC vandaag op basis van een intern rapport afkomstig van het ministerie van Justitie.

  NRC Handelblad put vandaag uit het interne rapport “Witwassen Criminaliteitsbeeldanalyse 2012” van het ministerie van Justitie over de stand van zaken op het gebied van witwassen. Bottom line: witwassers kunnen in Nederland vrijwel ongestoord hun gang gaan, de pakkans is gering en het opzetten van witwasconstructies is in het bedrijfsleven en het internationale handelsverkeer makkelijk op te zetten. Opmerkelijk is dat justitie geen goed idee heeft hoeveel geld er jaarlijks via Nederland wordt witgewassen. 'Naar schatting miljarden', schrijft NRC. In 2006 publiceerde de Utrechtse professor Brigitte Unger een onderzoek waaruit bleek dat er rond de 18,5 miljard euro via Nederland werd witgewassen (zie het FTM verhaal Financiële misdaad loont (nog steeds)).

Spilfunctie voor Schiphol

In de analyse, die door de Nationale Recherche is opgesteld op basis van alle strafrechtelijke onderzoeken tussen 2008 en 2011, krijgt luchthaven Schiphol een spilfunctie toegedicht in de internationale in- en uitvoer van illegale geldstromen. Daarbij wordt gesproken over professionele organisaties die “euroslikkers” en “eurokoeriers” op pad sturen. Deze geldkoeriers laten geen cocaïnebolletjes afdalen via hun slokdarm, maar slikken opgerolde biljetten van 500 euro door. In het bericht wordt melding gemaakt dat het 500-euro biljet in de drugshandel de Amerikaanse dollar (grootste coupure is 100) voorbij is gestreefd. Tot in Zuid-Amerika aan toe. De populariteit van de 500 eurobiljetten in de onderwereld werd in dit artikel uit 2010 al voorzien van interessante feiten. Het gewicht van 1 miljoen euro in 500 euro biljetten bedraagt overigens 2 kilogram. In 2009 werd een bolletjesslikker opgepakt met 2,2 kilogram cocaïne in zijn maag.   Lees ook deze artikelen op FTM over witwassen: DNB bagatelliseert witwasrisico trustsector Financiële misdaad loont (nog steeds)