Schokkend: wat de EU met uw geld doet

5 Connecties

Relaties

Onderzoek FT Subsidies

Organisaties

Europese Unie (EU)

Locaties

Brussel
0 Bijdragen

Mega-onderzoek naar besteding van EU-miljarden bevat schokkende conclusies. Niemand houdt de geldstromen in de gaten en miljoenen komen in verkeerde handen terecht. Coca Cola en de mafia profiteren.

Het lijkt bijna onbegonnen werk: uitzoeken waar de miljarden waarover de Europese Unie in Brussel beschikt, uiteindelijk terecht komen.

 

Onderzoeksjournalisten van de Financial Times en het Bureau of Investigative Journalism gingen toch de uitdaging aan, en deden acht maanden lang onderzoek naar de besteding van 347 miljard euro uit het zogeheten Structural Funds, in de periode tussen 2007 en 2013. Dat is na het landbouwbudget het grootste fonds van de Unie en is oorspronkelijk bedoeld voor het economisch stimuleren van achterblijvende landen of regio's.

Vanaf vandaag publiceert de Financial Times, samen met onder andere BBC World, France 2 en Al Jazeera – à la WikiLeaks – vijf dagen lang de conclusies van het onderzoek. En die zijn niet mals.

 

Hotels in natuurgebied


Zo is de Italiaanse mafia, de Ndrangheta, een expert in het verwerven van subsidies uit het Fonds. En in plaats van kleine bedrijven te stimuleren, profiteren ook multinationals als IBM, McDonald's en Coca Cola volop van het geld, door binnen de EU hun productie naar Oost-Europa te verplaatsen. En in Spanje werden subsidies gebruikt om hotels te bouwen in beschermde natuurgebieden.

Of er bij de in totaal 646.000 gesubsidieerde projecten op grote schaal fraude plaatsvindt is voor de slechts 25 EU-controleurs in de praktijk nauwelijks na te gaan.

 

Bierboot


Vandaag bleek bovendien dat een groot deel van het geld uiteindelijk op de plank blijft liggen. De reden daarvoor: een groot deel van de projecten komt niet van de grond omdat de verplichte verdubbeling van de EU-subsidie door de betreffende nationale regering achterwege blijft.

In een video-interview legt onderzoekster Cynthia O'Murchu uit wat het probleem is: in bureaucratisch Brussel is er eigenlijk niemand die precies weet waar het geld blijft, nadat het subsidiebedrag is toegekend. “De Europese Commissie moet daar echt naar kijken. Er zijn nu veel dubieuze projecten.”

Een eerste blik op de door de onderzoekers samengestelde database leert, dat in Nederland onder meer een elektrische bierboot in Utrecht, een duurzaam energieproject in Borssele en de verbouwing van station Helmond soms miljoenen euro's aan subsidie kregen.

stefan@ftm.nl