
Onderwijs wordt gefinancierd met publiek geld. Sommige bedrijven weten dat deels af te romen. Lees meer
Steeds vaker zien binnen- en buitenlandse bedrijven ons onderwijs als een interessante markt. Het is mooi dat ondernemingen zo betrokken zijn, maar het moet er niet toe leiden dat zij ook hun stempel op het Nederlandse onderwijs drukken. In dit dossier onderzoekt Follow the Money de keiharde business achter onze scholen en opleidingen
Woekerwinsten voor uitgevers van wetenschappelijke tijdschriften, ondanks nieuwe regels
Stop met de verheerlijking van ranglijstjes in het onderwijs
Profileer- en publicatiedwang: wetenschap in de greep van het geld
Voor open science-project gaat de EU in zee met... Elsevier
Hoe de digitale halsband van Magister de privacy van schoolkinderen nekt
FTM Audio - Gemeentes paaien expats met subsidie op privaat onderwijs
Gemeentes paaien expats met subsidie op privaat onderwijs
Rondje om de school: wel duur, niet bewezen effectief
"Sprinkhaankapitalist" verovert de schoolboekenmarkt
Schoollunch? Leer die kinderen koken!
The Falstad Centre (via Wikimedia Commons) © CC BY 2.0
Schoollunch? Leer die kinderen koken!
In een driedelige serie liet Floor Verkerke op dit platform zien hoe een groepje wetenschappers, bedrijven en lobbyisten Nederland klaarstoomt voor verzorgde lunches in het basisonderwijs. Maar hoe gaat het eigenlijk in landen waar die schoollunches al gemeengoed zijn? En bestaan er geen andere manieren om kinderen gezonder te laten eten?
De Lochemse firma Mepal zal aan de start van dit nieuwe schooljaar weer glunderend naar de verkoopcijfers van haar broodtrommels hebben gekeken. Maar hoe mooi die Lego-, Animal Planet- en Frozen-lunchboxen er ook uitzien, met de inhoud van de meesten is het volgens voedingswetenschappers belabberd gesteld. Hoog tijd dus om de schoollunch anders te organiseren.
FTM-journalist Floor Verkerke liet de afgelopen anderhalve week zien dat er in Nederland een actieve lobby is die het liefst zou hebben dat de broodtrommel helemaal afgeschaft wordt en de lunch in plaats daarvan door de school wordt verzorgd.
De roep om een betere lunch is begrijpelijk: afgaand op buitenlands onderzoek is de voedingswaarde van een schoollunch inderdaad beter dan wat kinderen van hun ouders meekrijgen of zelf smeren. Zo concludeerde een Britse metastudie van 8 onderzoeken tussen 1990 en 2007: ‘The nutritional quality of packed lunches is poor compared with school meals. The introduction of food-based standards for school meals in 2006 has moderately improved the nutrient content of school meals.’
Frappant genoeg ligt de schoollunch in het buitenland juist onder vuur
Maar op het moment dat we ook in Nederland concluderen dat de broodtrommel beter thuis kan blijven, opent zich gelijk een doos van Pandora: hoe moet het eten op scholen dan wél vorm krijgen? Gaan we op zijn Nederlands door met de boterhammen, of moeten we in de richting van een warme lunch, net zoals in Frankrijk en Italië (en zoals Rinnooy Kan vorig jaar samen met Jaap Seidell in de NRC bepleitten)? Is de schoollunch verplicht, of krijgen ouders de keus om mee te doen? Verstrekken we hem gratis, of moeten ouders er voor betalen? Besteden we de bereiding uit aan een commerciële partij die de boel iedere dag kant en klaar serveert, of laten we de kinderen zelf hun boterhammen smeren?
Frappant genoeg ligt de schoollunch in het buitenland juist onder vuur. Neem bijvoorbeeld Italië, waar vrijwel alle leerlingen verplicht meedoen met de warme lunch. Iedere dag krijgen zij gerechten voorgeschoteld die zo van de menukaart van een Italiaanse trattoria geplukt lijken: Lasagne alla Bolognese, Risotto alla Parmigiana, kip met rozemarijn uit de oven. Toch keren steeds meer ouders zich tegen de verplichte warme lunch: ze vinden die te duur en de kwaliteit laat vaak te wensen over.
In Turijn stapten vorig jaar 58 gezinnen naar de rechter om van de verplichte lunch af te komen. Het Hof van Beroep in die stad gaf ze gelijk en inmiddels zegden al 6000 van de 30000 gezinnen hun abonnement op. Veel ouders vinden de 7 euro die ze per kind per dag aan de lunch kwijt zijn te veel. Zeker aangezien ze voor dat bedrag in veel gevallen diepgevroren gerechten kopen die op locatie worden opgewarmd. Dat gebeurt echter lang niet altijd even goed. Het resultaat: de kinderen eten soms vis die nog half bevroren is. De realiteit is dat cateraar Milano Ristorazione 85.000 maaltijden per dag moet serveren; die diepvriesmaaltijden zijn dus onvermijdelijk.
Op basis van deze ervaringen lijkt een warme schoollunch in Nederland vooralsnog een brug te ver. Het gaat daarbij niet alleen om de kwaliteit van de lunch, maar ook om de vraag wát er op het menu staat. In Florence kreeg locoburgemeester Cristina Giachi bijvoorbeeld de conservatieve Lega Nord op haar dak. De reden: ze had het gewaagd om witbrood en rood vlees te vervangen door quinoa en cavolo nero, de Italiaanse boerenkool.
De broodtrommel bleek in veel gezinnen een soort virtuele navelstreng te zijn
Ook in Nederland lijken deze problemen niet ondenkbaar: ouders zijn vandaag de dag alleen maar assertiever en kieskeuriger als het gaat om wat hun kinderen mogen eten. De PZC berichtte onlangs dat de organisatoren van kinderkampen horendol worden van de dieetwensen die ze in acht moeten nemen: ‘Mijn kind eet alleen Granny Smith-appels’, aldus een van de ouders.
Als we de warme schoollunch afschrijven, komen we vanzelf weer uit bij de broodtrommel. De vraag is dan hoe sterk scholen zich met de inhoud daarvan kunnen bemoeien; hoe meer je dat doet, hoe groter de kans dat ouders de kont tegen de krib gooien. Een student van mij inventariseerde in 2008 de lunchboxregels van alle Middelburgse basisscholen en hoorde meerdere keren dat de scholen hadden besloten ze af te zwakken tot 'aanbevelingen', omdat de ouders weigerden te stoppen met het meegeven van ongezonde repen en dranken. De broodtrommel bleek in veel gezinnen een soort virtuele navelstreng met het ouderlijk huis te zijn.
De enige manier om die navelstreng door te knippen is dan om leerlingen verplicht aan door de school verschafte gezonde lunches mee te laten doen. Maar als ouders die niet kunnen of willen betalen, dreigt het risico van uitsluiting en stigmatisering; zo berichtte de New York Times afgelopen april dat het in de VS een veelvoorkomende praktijk is dat scholen kinderen voor schut zetten, om zo ouders te dwingen de rekening te betalen.
En zo komen we vanzelf weer uit bij een door de school verzorgde en betaalde lunch, en de lobby die daarvoor in volle gang is. We ondervangen daarmee het probleem van de ongezonde maaltijd op school, maar leidt het er ook toe dat kinderen thuis beter gaan eten? Hoewel het zeker zo zal zijn dat kinderen op die manier kennis maken met gezonder eten, is het twijfelachtig dat die kennis doorsijpelt naar huis en hun ouders daar opeens beter door gaan koken. En dan hebben we het nog niet eens over het probleem van de zomervakanties: in Amerika springen de bibliotheken nu bij om in de zomer de lunchtaak van de scholen over te nemen.
Een school is geen cateraar
Als het over eten op school gaat, moeten we terug naar de kerntaak van de school als onderwijsinstelling: voedselonderwijs. Ook daar is een stevige lobby voor aan de gang, die volgens mij veel meer hout snijdt. Reken eens uit hoeveel geld je uitspaart als je dat dagelijkse pakje Wicky-drink vervangt door kraanwater (of desnoods aanmaaklimonade). Maak zelf een wortel- of citroentaart, en ontdek dat die lang niet zo gezond is als de naam doet vermoeden. Analyseer de etiketten van dat flesje ice tea en bouw een toren van het aantal suikerklontjes dat er in een anderhalve literfles zit.
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de meer passieve vormen van voedselonderwijs nog weinig – om niet te zeggen geen – concrete resultaten op lijken te leveren. Zo blijkt uit een recent gepubliceerde studie in het gezaghebbende tijdschrift Appetite dat kinderen niet meer groenten gingen door het volgen van smaaklessen en dat hun bereidheid om nieuwe groenten te proeven ook niet toenam. Maar wat wil je ook als het om niet meer dan vijf lesjes van 45 minuten gaat.
Meer activerende, ervaringsgerichte en langdurige interventies lijken meer effect te sorteren: zo was er een Amerikaanse studie waarbij kinderen 10 weken lang 2 uur per week met een kok de schoolcafetaria indoken om samen te koken. De onderzoekers zagen daar wel een duidelijke toename van de consumptie van fruit en groente.
Kortom: een school is geen cateraar, maar een onderwijsinstelling. We moeten kinderen niet ‘de-skillen’ door hen de gezonde maaltijd door de strot te duwen, maar ze juist actief leren om dat gezonde eten zelf klaar te maken. Schoolkinderen, ga toch koken!
53 Bijdragen
Hans 127 5
Ernest Jacobs 6
Lodewijk 6
Ernest JacobsIk ben ook geïnteresseerd. Mailtje aan de schrijver ervan?
Marla Singer 7
Ernest JacobsEen nieuwe grootschalige studie laat weten dat koolhydraten het probleem achter ziekten en vroegtijdig overlijden zijn, en niet vetten. De inname van verzadigde vetten heeft slechts een neutraal effect op de cardiovasculaire gezondheid. Een relatie tussen verzadigde vetten en beroertes is er ook niet. Ook blijken de voordelen van fruit en groenten niet groter te worden naarmate de consumptie hiervan stijgt, integendeel.
http://goedgezond.info/2017/09/07/grootschalige-studie-koolhydraten-zijn-het-probleem-niet-de-vetten/
Matthijs 11
Marla Singerhttps://www.theatlantic.com/health/archive/2017/09/moderate-intake-of-things-linked-to-health/538428/
"The practically important findings were that the healthiest people in the world had diets that are full of fruits, beans, seeds, vegetables, and whole grains, and low in refined carbohydrates and sugar."
Zo spannend en ingewikkeld is het allemaal niet. Eet niet te veel en vooral onbewerkt voedsel, voldoende groente en fruit. Ontbijten en lunchen op witbrood en cola is niet zo gezond, wie had dat kunnen bedenken?
Die verhouding vet/koolhydraten is dan ook niet zo interessant. Eet gevarieerd en 'echt' eten en je zit met die verhouding macro nutrienten vanzelf een beetje in het midden.
Annemiek van Moorst 11
Lydia Lembeck 12
De vraag blijft, of ze dat echt gaan toepassen. Met alle verleidingen van de Fast Food ketens om ons heen, het warme kaasbroodje op het station, de pizza 's of de 'chinees' avonds, vanwege het gemak, wordt vasthouden aan gezond eten uit en thuis wel erg lastig.
wim de kort 8
Lydia LembeckHier in Tilburg heb je stadstuin korvel die grenst aan de speelplaats van de school. Vanuit de school is gevraagd om een gat in de scheidingsmuur te maken zodat kinderen en leerkrachten
de tuin in kunnen om te laten zien en proeven wat er allemaal geteeld op het veld staat.
Alles ongespoten en werkelijk ontzettend mooi. De bedoeling was om dit op te nemen in het onderwijs.
Lydia Lembeck 12
wim de kortwim de kort 8
aantonen dat kinderen leren koken stukken beter is. Voor Rinnooy Kan en een aantal anderen is dit een stok tussen de spaken. Dames en Heren politici kunnen dit niet bedenken.
Lydia Lembeck 12
wim de kortMartin van den Heuvel 1 11
Interessant project om kinderen te laten koken met een echte kok, maar hoe lang gaat dat beklijven?
Je zou ook de broodtrommeltjes van de kids kunnen inspecteren, de suikerrepen en zoete drankjes eruit halen om ze te vernietigen. Of na school mee te geven, als signaal voor de ouders dat het op school niet wordt getolereerd. Maar ja, dan zul je zien dat de bloedjes het vóór school gaan consumeren. Of voordat ze thuis komen. Of thuis.
Je zou de kinderen met overgewicht ook krachttraining en duurtraining kunnen geven, terwijl de rest gewone gym, tekenen of handvaardigheid heeft. En dan tegen de te zware kinderen zeggen: kijk, je kunt thuis door blijven gaan met chips, patat en cola in je mik stoppen, maar dan zit je hier wel 8 jaar aan een stevig sportregime vast. Maar je kunt ook stoppen met die troep in je hoofd duwen en dan zul je merken dat na een paar maanden je gewicht normaal wordt en dan mag jij ook met de rest gaan tekenen en handvaardigheid.
Ik ben alleen bang dat de betreffende ouders de school slopen.
Wat ga je er aan doen? Zo lang moeders MOETEN werken om het gezin financieel draaiende te houden, hebben ze geen tijd voor wat anders. Maar waarom moeten moeders werken? Omdat de bedrijven dan minder loon kwijt zijn. Want TWEE lage lonen, daar kun je net zo goed van rondkomen als van 1 hoog loon. En wie heeft dat georganiseerd? De liberale partijen. En op welke partij denk je dat die werkende moeder stemt?
Wat die werkende moeder betreft: eigen schuld, dikke bult.
Maar dat kind mag nog niet stemmen en heeft dus geen keus.
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Sportregime zal vast niet mogen. Buiten dat kinderen anders moeten sporten en bewegen dan volwassenen, zal het een aantasting van de privacy kunnen zijn. Tenzij ouders en kinderen toestemming geven.
Waarom:'Wat die werkende moeder betreft: eigen schuld, dikke bult.' Ik probeer nu niet boos te worden, want dit is een uitspraak die zeer vrouwonvriendelijk is. Net zoiets als, dan hadden ze maar geen kinderen moeten 'nemen'. Glad ijs, Martin. Heel glad ijs.
Je kunt ook stellen dat beide ouders om en om werken en om en om voor de kinderen zorgen. Dit is allang geen verplichting voor de moeders meer. Het idee alleen al. Ook heel veel vrouwen willen vaak graag werken, omdat ze dat goed helpt. Andere omgeving, andere mensen en misschien kansen om hogerop te komen.
Een kind kan niet stemmen, omdat het bij langen na geen overwogen besluit kan maken. De meeste volwassenen kunnen ook niet, merk ik telkens weer en dat is de reden dat we met dit soort regeringen opgescheept worden. Het is heel goed dat de middeninkomens zich gepakt gaan voelen. Misschien worden ze dan eens wakker.
Lodewijk 6
Lydia LembeckNiet mee eens. Kinderen worden de dupe van de keuze van de ouders. Die gaan hoge financiële verplichtingen aan voor het -eigenlijk- te dure koophuis of andere financieringen. Daarom moet moeders buitenshuis gaan werken en moeten de opvoeding aan anderen overlaten.
Robin van V 3
LodewijkVaders kunnen toch ook thuis voor de kinderen zorgen!?
Lydia Lembeck 12
Robin van VLodewijk 6
Robin van V"Vaders kunnen toch ook thuis voor de kinderen zorgen!?"
Ook hier een [jeukmanagerwoord] keuzemoment [/jeukmanagerwoord] van beiden: Als beiden ervoor kiezen vader fulltime te laten werken, dan blijft er vanzelf weinig tijd over voor de kinderen. Of hij het kan, is een ander hoofdstuk. Keuzes worden tegenwoordig door geld bepaald, niet wat de beste oplossing is voor het probleem.
Robin van V 3
LodewijkIk snap overigens sowieso niet waarom die werkende moeders erbij gehaald moeten worden. Alsof een ouder geen tijd meer zou hebben om een gezonde lunchtrommel in te pakken zodra die een baan heeft.
Lydia Lembeck 12
LodewijkMartin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckDe kinderen mogen niet stemmen en hebben geen keuze, maar zijn wél het slachtoffer van de keuzes van hun ouders. Ze krijgen troep te eten en te drinken en mogen de hele dag op de tablet of de tv, om ze zoet te houden, zodat mamma de dingen kan doen waar ze door de week geen tijd voor heeft. Opvoeden schiet er bij in, de kids krijgen in alles hun zin, omdat de weinige tijd ook "qualitytime" moet zijn.
Ik ben niet vrouwonvriendelijk, die vrouwen zijn KIND onvriendelijk. Als je geen tijd/zin hebt om een kind op te voeden, dan zul je moeten kiezen. Maar de mensen willen op vandaag ALLES.
Ik protesteer al heftig als ik zie hoe een stel tweeverdieners (lees: werkeloosheid veroorzakers) een hond nemen en die 5 dagen in de week alleen laten. Raad eens wat mijn mening is over sleutelkinderen? Wat denk je dat ik vind van kinderOPVANG? Kinderen moeten niet worden opgevangen, DAKLOZEN moeten worden opgevangen. Kinderen horen thuis, bij moeder of vader. Nee, ook niet bij oma.
Samen voor de kinderen zorgen? Laat me niet lachen. Alle mannen hebben een baan "die je niet in deeltijd kunt doen". Emancipatie is net zoiets als God, het bestaat alleen op papier. Zo lang emancipatie alleen maar van de kant van (sommige) vrouwen komt, werkt het niet.
Als wij sociale regeringen hadden, zouden er genoeg sociale huurwoningen worden gebouwd met een zodanig lage huur, dat subsidie niet nodig is. De gezinnen waar ik het over heb, zouden eerst kunnen huren en mamma blijft thuis tot de kinderen groter zijn. Dan kan mamma gaan werken en kunnen ze een huis kopen. Maar ja, die achterlijke liberale ideologie zit in de weg. Een ideologie waar de bevolking zelf voor kiest. En de kinderen zijn de dupe.
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Ik ben zelf sleutelkind geweest, omdat allebei mijn ouders wel moesten werken. We tellen de jaren 50 dan. Er werd geen heisa over gemaakt. Het was wat het was. Als kind vond ik het spannend en ik voelde me vereerd dat ze me vertrouwden. Ik was 10 destijds en mijn ouders hadden een winkel in Haarlem. Wij woonden in Bentveld.
Kinderen kunnen veel meer hebben dan een hoop mensen denken.
Hierin sla je door, Martin. Echt. Erg jammer.
Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckEr was een moeder van 2 kleine meisjes, die werkte de hele week in de kassen. Het hele dorp sprak er schande van en niemand sprak een woord met haar, maar het maakte de moeder geen fluit uit. Luxe was belangrijker.
De dochters komen inmiddels al lang niet meer bij hun ouders. Vind je het gek?
Jouw moeder moest je vader in de zaak helpen, omdat dat geaccepteerd werd. Boerenvrouwen moesten ook meehelpen in "de zaak".
Ik ben juist helemaal niet gristelijk, maar atheïst. Ik leg het niet alleen bij de moeder, ook bij de vader. Miljoenen jaren blijven de kinderen bij hun moeder tot ze oud genoeg zijn. Maar na de industriële revolutie moet het anders. Geld gaat voor alles. Mensen, dieren, kinderen, milieu, alles moet wijken voor geld. Die kapitalistische instelling is mij vreemd. Ik zie de zaken zoals ze zijn. De vrouwen van vandaag zijn helemáál niet geëmancipeerd. Ze trappen in de kapitalistische val, door te gaan werken voor luxe. Maar ze hebben niet door dat ze met al hun emancipatie werken voor de torenhoge winst van een MAN.
En wat nog veel erger is, door het vele geld dat tweeverdieners overhouden, kunnen zij veel meer betalen voor producten dan mensen met een uitkering of maar 1 loon. Maar de prijzen worden bepaald door degenen die het meeste geld hebben. Eerst verpesten die mensen het voor de armen en vervolgens voor zichzelf. Want de prijzen worden op den duur zo hoog dat ook de tweeverdieners niet meer alles kunnen betalen. En zo wordt een dubbel inkomen DE NORM.
Degene die doorslaat, ben jij. Je snapt niet dat de mens een sociaal zoogdier is. Zo'n dier voedt zijn kinderen zelf op en stuurt ze niet naar de naschoolse opvang. Jij trapt net zo hard in de domme praatjes van de politici als de rest van de bevolking. Een vrouw heeft net zo veel recht op werk als een man, voor hetzelfde loon. Behalve als ze kleine kinderen heeft.
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Wat best zou moeten kunnen is dat beide ouders minder werken: https://www.jmouders.nl/ouders/ouderschap/verschil-vaders-en-moeders/vaders-gelukkiger-als-ze-minder-werken
Of: thuisblijfouders betalen voor het opvoeden van de kinderen en het doen van het huishouden.https://basisinkomen.nl/je-moet-werken-voor-je-geld/
En waarom moet altijd alles op de schouders van de moeders gelegd worden? http://www.anababa.nl/jij-als-ouder/werk-en-gezin/werk-en-zorg/gevolgen-voor-je-salaris
Dan heb ik het nog niet eens gehad over mensen die allebei een laag betaalde voltijdsbaan MOETEN hebben om rond te kunnen komen. Er is de laatste jaren behoorlijk veel veranderd aan het uitgave patroon, zoals de huur bv. Waarom moeten alleen moeders de schuld krijgen van wat de overheid doet?
Nee.. ik ben geen moeder. En soms mis ik dat heel erg. Maar ik had zeker gaan werken. Ik laat me namelijk niet opnieuw in een keurslijf proppen. Vrouwen zijn gelijkwaardig aan mannen. Het is in mijn optiek vreemd om moderne mensen te horen zeggen dat we toch anders zijn en dat wij, vrouwen, voor het huishouden en de opvoeding moeten zorgen.
Een VVD vriend van me heeft het zelfs omgedraaid. Hij zorgt voor huis en kids en zij werkt voltijds. Dat gaat prima.
Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckInderdaad, het zou moeten kunnen dat ouders minder werken, maar het KAN niet. Of ze willen niet. Het huishouden doen en de kinderen verzorgen is niet stoer, dus zoals ik al schreef: alle mannen hebben een baan "die niet in deeltijd kan worden gedaan".
Welke idioten stemmen er CDA, VVD, PVV, Partij voor de Armoede, terwijl ze hun kosten van levensonderhoud fors zien stijgen en hun inkomen niet? Precies: de slachtoffers. Ze doen het zelf, dus niet zeuren.
Dat keurslijf, daar kies je zelf voor. Als jij "je eigen kind opvoeden" een keurslijf vindt, moet je dat kind niet krijgen. Dan hoef je het ook niet te verwaarlozen. Er zijn genoeg vrouwen die er absoluut geen heil in zien en lekker het werk blijven doen dat ze leuk vinden. Je HOEFT geen kinderen te krijgen als je niet wil, maar je hoeft ook niet te gaan werken, EN kinderen opvoeden EN het huishouden erbij omdat meneer daar geen zin in heeft om vervolgens een jaar met een burn-out te zitten. Je moet kiezen, of het een of het ander. Full time baan en kind gaan niet samen zonder dat een van beide wordt verwaarloosd. Mijn advies: NIET DOEN.
Een heleboel mensen denken dat ze iets speciaals zijn, maar 98 % van ons DNA zit ook in een chimpansee. Als je het flinterdunne laagje beschaving van onze huid schraapt, komt de Neanderthaler naar boven die in ons allen zit verscholen. Kijk naar Mark Rutte. Driedelig pak, mooie stropdas, maar daaronder is het een roofdier. De situatie zoals die nu bestaat, is veroorzaakt door bedrijfsleven en politiek. Maar iedereen kiest er zelf voor om er in te trappen. OF NIET, zoals mijn vrouw en ik.
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1https://www.hoevrouwendenken.nl/2017/08/29/de-kinderkrijg-dwang/
Jij gaf expliciet de moeders de schuld en dat klopt niet. Als vrouwen bedoeld waren als fokvee en huismoeder dan hadden we niet de hersens gekregen die we hebben en waarmee heel veel vrouwen nog veel meer mannen enorm overtreffen in de kennis en wetenschappen. Iemand met een brein dat meer kan en meer wil en meer nodig heeft, bewust achter het aanrecht willen zetten en om voor de kinderen te zorgen is wat mij betreft een merkwaardige manier van denken. Die tijd hebben we achter ons gelaten dacht ik.
Vrouwen hebben al genoeg te stellen met die mafketels in Den Haag om ook nog eens uit hun eigen omgeving te horen moeten krijgen dat ze het niet goed doen. Ja, dat vanuit Den Haag en de EU teveel akeligheden over ons uit gestort worden klopt helemaal. Maar probeer nu niet vrouwen te dringen af te zien van kinderen krijgen. Ik denk dat je dan echt verkeerd bezig bent.
Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckToen ik op de middelbare school zat, had je de moeder- MAVO. Die vrouwen haalden een diploma en gingen op middelbare leeftijd nog aan het werk. Toen de kinderen oud genoeg waren, kinderopvang bestond toen nog niet.
Maar, die vrouwen KREGEN ook werk. Dat moet je nu eens proberen, 15 jaar gat in je c.v.. Veel succes. En DUS moet een vrouw met een baan wel blijven werken vanaf geboorte, anders kan ze het wel schudden.
Als je vrouwen vrijheid wil geven, dan moet je er voor zorgen dat ze thuis KUNNEN blijven, als ze dat willen. Want heel veel moeders hebben helemaal geen zin om te gaan werken. Waarom denk je dat er zo weinig vrouwen in de top zitten? Omdat ze geen zin hebben om 80 uur in de week te (net)werken voor een mega salaris waar ze geen behoefte aan hebben. En dus hebben ze een part time baantje om het veel te lage salaris van hun man aan te vullen.
Als vrouwen willen werken, moeten ze net zo veel kansen hebben als mannen en net zo veel loon voor het zelfde werk. MAAR. Kids tussen de 0 en de 12? En hubby heeft geen zin/mogelijkheid om thuis mee te zorgen? Ze moeten het allemaal zelf weten of ze de opvoeding aan een vreemde over willen laten, maar ik stem TEGEN.
Robin van V 3
Martin van den Heuvel 1Ik krijg het idee dat je een heel stellig beeld hebt van hoe gezinnen in elkaar zitten en waarom mensen doen wat ze doen. Maar volgens mij is dat allemaal niet zo zwart-wit als jij het voorstelt. Ik voed bijvoorbeeld samen met mijn vrouw onze jonge kinderen op. We werken allebei parttime (ik 4, zij 3 dagen, de jongetjes gaan twee dagen naar opvang). We hebben allebei veel plezier in ons werk en vinden het soms heerlijk als we na een weekend kinderen even kunnen 'bijkomen' op ons werk. We houden ook allebei van lekker koken en onze jongens krijgen prima te eten. Ook als we gewerkt hebben.
Je zegt dat je ervoor moet zorgen dat vrouwen thuis kunnen blijven. Dat ben ik met je eens maar dat geldt toch net zo goed voor mannen? Het wordt tijd dat vaders eens wat meer verantwoordelijkheid durven nemen voor de opvoeding en wat minder gaan werken als ze kleine kinderen hebben.
Volgens mij zitten mensen vaak teveel vast in hun denkbeeld van hoe iets hoort. En dan doen ze net alsof het ook niet anders kan. Maar het kan allemaal best anders. Als je het maar wilt.
Martin van den Heuvel 1 11
Robin van VJe moet dat eens aan die mannen voorstellen. Die lachen jou vierkant in je gezicht uit. Huishouden en voor de kinderen zorgen is niet macho genoeg. En dan heb ik het nog niet eens over de vele werkgevers die dat gedrag absoluut niet accepteren. Hoe wil jij dat regelen met een fabrieksarbeider, een internationaal vrachtwagenchauffeur of een werkvoorbereider? Dat gaat niet. Met een kantoorbaan valt er nog wat te regelen. Al wil jij niet weten hoeveel procent van de kantoormannen er alles aan doet om niet te hoeven zorgen.
Het is al miljoenen jaren zo, dat de man voor het eten zorgt en de vrouw voor het huis en de kinderen. Als jij het anders wil, prima, zo lang je de kinderen maar ZELF opvoedt en het niet uitbesteedt.
Maar mensen met een laag inkomen worden GEDWONGEN. De vrouw MOET wel meewerken. Als je een huurwoning hebt, is 12 uurtjes in de week niet genoeg, vanwege alle kortingen op subsidies. En als je een koopwoning hebt, ligt het helemaal aan het inkomen van de man, hoeveel uren de vrouw MOET maken. Maar er zijn ook stellen, waarbij de man 4000 piek verdient en de vrouw TOCH fulltime gaat werken, met 3 kinderen in de opvang, van 07.00 tot 19.00 uur. Belachelijk. Wat mij betreft is dat kindermishandeling.
Zoals de maatschappij nu in elkaar zit, is er geen aandacht voor MENSEN, alleen maar voor GELD. Trap er niet in.
Lydia Lembeck 12
Robin van VMartin, hieronder zeg je het toch weer. En je weet het niet eens, denk ik. Je schrijft: 'Het gaat mij dan ook om de vrouwen die zo nodig kinderen moeten krijgen naast een fantastische carriere. Vrouwen die thuis komen en dat de kinderen tegen elkaar zeggen: wie zou toch die vrouw zijn, die elke avond het vlees komt snijden. Zeer onnatuurlijk. Zo is het nooit geweest en zou het nooit moeten zijn. '
Nogmaals, Martin... vrouwen hebben een brein in hun hersenpan zitten. Als vrouwen een fantastische carrière willen en kunnen hebben, dan moeten ze dat doen. Er zijn veel te weinig vrouwen die tot de top door kunnen dringen en ze zijn keihard nodig.
Je zit vaster in dat stramien dan je je zelf realiseert. Plus dat je - netjes gezegd - bijzonder onaardig bent over vrouwen. Misschien heb je ooit problemen met zo'n vrouw gehad. Geen idee. Maar je mening is achterhaald en ouderwets jaren 50 retoriek.
In het gezin waarin ik opgroeide werden de drie jongens onderwezen in hoe je een huishouden bestiert. Plus dat ze zelf kleine dingen konden opknappen, zoals knopen aanzetten en een nieuwe rits in een broek zetten. Het heeft ze alle drie enorm geholpen in hun leven.
Apekool 5
Martin van den Heuvel 1Allemaal goedkoop werken ter meerdere glorie en export van onze multinationals en haar MKB toeleveranciers is het devies.
Ik herhaal nog maar eens: subsidies zijn (ten principale) fout omdat het verkeerde prikkels geeft en altijd de mogelijkheid tot fraude biedt.
Stemmen op VVD/D66/CDA/PvdA/GL/CU is aantoonbaar slecht voor je...
Martin van den Heuvel 1 11
Apekoolleonardoz 7
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
leonardozEen buurmeisje van ons kreeg om 4 uur na school een volledig gedekte tafel onder haar snufferd. Tja, dat was mamma zo gewend van vroeger op de boerderij. Dus dat meisje was tonnetje rond, net als pappa en mamma.
Mijn oma van moeders kant was vroeger het hulpje van de kokkin in het huis van een advokaat in een grote stad. Die kokkin was Frans en kookte fantastisch. Al die heerlijke recepten gaf mijn oma dus door aan haar dochters. Bij ons op tafel dus geen vette worst of in roomboter gedrenkte voedingswaren. Halfvolle melk in plaats van volle melk. Mayonaise werd zelf gemaakt van eerlijke, verse producten en kwam niet uit een tube of zo. En dat maakt het verschil.
In Amerika zijn groenten en fruit zo idioot duur, dat is onbetaalbaar. en daarom haalt men maar weer een pizza of hamburger. Lekker goedkoop en het vult. In Nederland zijn we nog niet zo ver, met de nadruk op NOG. Als de Nederlandse bevolking niet heel gauw wakker wordt van het neoliberale infuus, dan krijgen we hier automatisch dezelfde situatie. We zijn al aardig op weg.
Robin van V 3
leonardozHoezo is dat een taboe? Het is toch algemeen bekend dat gezondheid sterk samenhangt met sociale positie en opleiding? Het is wel erg makkelijk om te zeggen dat kooklessen niets oplossen. Wat zou volgens jou wel een oplossing zijn?
leonardoz 7
Robin van VRobin van V 3
leonardozJe zal mij niet horen zeggen dat kinderen uit armoede ongezond eten. Maar wel dat armere mensen met een lagere opleiding over het algemeen vaker ongezond eten. En dat dat algemeen bekend is. Dus wat bedoelde je nou precies met je opmerking over de cultuur van Melvin en Fatima en dat dat een taboe is?
Ik ben het helemaal met je eens dat binnen school geen junkfood verkocht zou moeten worden. Maar buiten de school gaat het wel erg ver vind ik. Dan gaat de overheid dus bepalen wat we wel en niet mogen eten. En mag van jou ook een slank, sportief kind van jou niet een enkele keer een snickers eten, of alleen dikke kinderen niet?
Ik vind het eigenlijk wel prettig dat we in een land leven waar we relatief vrij zijn in ons doen en laten. Reclame voor ongezonde producten verbieden zie ik meer heil in - vooral omdat reclame inspeelt op onze irrationele behoeften om veel vet en suiker naar binnen te werken. Maar ook dan heb je het probleem waar je de scheidslijn moet trekken tussen gezond en ongezond. In vruchtensap zit bijvoorbeeld vaak meer suiker dan in cola...
leonardoz 7
Robin van VMartin van den Heuvel 1 11
leonardozDe ouders moeten bepalen wat de kinderen in hun mik stoppen, niet de op winst beluste voedselindustrie of supermarkt. En als de ouders hun kinderen thuis alcohol laten drinken of laten roken, dan is dat hun beslissing, niet die van een kind dat je geen verantwoordelijkheid kunt laten dragen.
Ik ben VOOR. Verbied supermarkten om frisdrank, snoep en andere snacks te verkopen aan kinderen onder de 18. Hun ouders moeten kunnen bepalen wat goed voor het kind is.
Robin van V 3
leonardozHet was inderdaad geen argumentatie. Het was een vraag. Maar je hebt hem inmiddels uitgebreid beantwoord waarvoor dank. Je oplossing is dus ALLE kinderen verbieden ongezond voedsel te kopen. Helder.
Mijn vraag over wat je nou precies bedoelde met dat taboe over sociaal-cultureel ge-indiceerd en Melvin en Fatima blijft helaas nog steeds onbeantwoord.
Inge 5
Heeft mijnheer Kan opgemerkt dat er vroeger in bejaarden instellingen keukens waren, waar op personeel bezuinigd kon worden door het eten elders in te kopen en kant en klaar te laten leveren, waarna de bejaarden gingen klagen over de kwaliteit, het smaakte niet... recent een bijdehand clubje dat het zelf wel even zou gaan regelen en dat ook deed. Als de bejaarden het niet meer lusten, ligt het bij de scholieren toch ook zo in een prullenbak...?!
Wat een gedoe allemaal. Je kunt toch gewoon een bruine boterham met kaas eten? Het eten van die kaas is niet te vet als je geen zakken snoep en chips in huis haalt. Je neemt het makkelijk mee, het hoeft niet opgewarmd te worden, de school hoeft niet verbouwd te worden, het leven zou zo simpel kunnen zijn :-)
Het argument over de kinderen die thuis ondervoed zijn en dan eindelijk ook eens iets behoorlijks krijgen -staat niet in deze publicatie maar speelde eerder van de week een rol- is toch te hypocriet voor woorden; beter zorgen dat die armoede er niet is; niet graaien, maar delen!
Lydia Lembeck 12
IngeDaarom lessen in voedingsleer en leren koken. Leren dat goed en gezond eten niet duur hoeft te zijn.
petros 4
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
petrosEen groot aantal oude mensen kook andijvie nog steeds zoals ze geleerd hebben: 's morgens drie kwartier en dan voor het avondeten nog eens 20 minuten. Het zijn echt niet alleen de mensen van niet-Nederlandse oorsprong. Er zijn veel mensen die zich van hun schooltijd weinig herinneren. En voedingsleer was er niet op de vroegere lagere scholen en weinig op het lager voortgezet onderwijs.
Jammer dat je je beledigd voelt. Dat was natuurlijk niet de bedoeling, maar wel doordat jij het zo wilde opvatten.
Danny Split 7
De overheid en de 'vrije'markt is te corrupt en hebberig om de verantwoordelijkheid over onze gezondheid te dragen.
Lodewijk 6
Danny SplitMarco Fredriks 4
LodewijkLodewijk 6
Boterhammen mee naar school, aangevuld met de -verplichte- schoolmelk. Bij het voortgezet onderwijs ging het mis: al de andere leerlingen gingen in de pauze shoppen bij de langsrijdende bakker, maar dat kon ik gelukkig niet, want ik had nooit geld bij me. Later werd de bakker verruild voor de patatzaak, ook dat ging aan mij voorbij, had wel geld, maar vond het zonde. Ik had toch brood bij me?
Inge 5
LodewijkLydia Lembeck 12
LodewijkOok bij mij thuis was dit het geval. Erbij hoorde ook kamer opruimen, boodschappen doen voor die dag met een lijstje en afgepast geld, afwassen en afdrogen. Terwijl mijn moeder werkte kwam ik uit school om 4 uur en fietste langs de winkels. Eenmaal thuis klaarleggen in de keuken, tafel dekken en aan mijn huiswerk.
Paul Sporken 10
Paul Sporken 10
Robert Voorhoeve 4
Met zo'n voorstel hoor het lesrooster al steunen en kreunen, wanneer moet dat dan weer en wat moet er dan vervallen.
Enfin, het mooiste zou zijn er een vacantie-activiteit van te maken MET de ouders samen.
Immers velen zullen blijken te beschikken over een handige en verstandige aanpak van inkopen en vervolgens klaarmaken vd maaltijd.
Wie wil dit allemaal betalen ?
GEZONDE voeding draagt bij aan een kleiner beroep op de ZORG.
Volgens een Amsterdamse hoogleraar onlangs in het FD, is 60% van alle klachten die de huisarts/ziekenhuis moeten behandelen, te wijten aan een ongezonde leefstijl.
Voeding is een vd componenten.
Deze hoogleraar waarschuwde niet alleen voor toenemende vraag naar Zorg, maar ook voor het risico dat het aanbod van verplegers en artsen deze vraag niet kan bijhouden.
Er werd ook op gewezen dat deze problemen zich al op korte termijn zullen voordoen.
Willen wij op langere termijn een serieuze poging wagen onze Zorg-kosten te verlagen, dan betekent dit dat we een lange-termijn investering dienen te plegen.
Volgens alle recente berichten barst de Zorg uit zijn voegen.
Door de aankondiging vd verhoging van premie en EIGEN RISICO kan hopelijk een groeiend draagvlak voor een gedegen programma op vele fronten voldoende gewicht in de schaal leggen om zelfs den Haag in beweging te krijgen.
Een onmisbaar onderdeel van een integrale aanpak is het integreren van voedingsleer in de opleiding van alle aanstaande Zorgverleners.
Je kunt er bijna een politieke beweging voor starten, essentieel en veelomvattend.
Wie gaan er aan het werk ??
Robin van V 3
Verder deed dit me denken aan een leuke podcast op Freakonomics (wel in het engels, helaas) http://freakonomics.com/podcast/solving-one-problem-solve-others/
Want we weten vaak wel wat het probleem is met bepaald gedrag (in dit geval ongezond eten). Maar we weten eigenlijk niet goed hoe mensen bewogen kunnen worden om hun gedrag te verbeteren.