Schoonmaken met Jan Hommen

4 Connecties

Relaties

Staatssteun Financiële sector

Personen

Jan Hommen

Organisaties

ING

Jan Hommen, de scheidend bestuursvoorzitter van ING, heeft inmiddels voor 23 miljard euro aan buitenlandse activiteiten verkocht. Boekwinst: 6 miljard euro. Hij haalde en passant ook de bezem door de rekeningen van kleine trustkantoren.

  Het Financieele Dagblad inventariseerde ING’s desinvesteringen onder het bewind van Jan Hommen, de bestuursvoorzitter van ING die in oktober afzwaait. Hij nam begin 2009, vlak na de 10 miljard euro aan staatssteun, het roer over van Michel Tilmant. Zijn opdracht: puinruimen en de verzekeringsactiviteiten verkopen onder druk van de Europese Commissie. Uit de inventarisatie van het FD blijkt dat onder het bewind van Hommen inmiddels voor ruim 23 miljard euro aan buitenlandse activiteiten werd verkocht. Het gaat daarbij om 35 onderdelen of belangen, waaronder veel activiteiten van de internetbank ING Direct buiten Europa. De palmaris van Hommen is fraai: ondanks zijn zwakke onderhandelingspositie - hij moest in ruil voor de staatssteun de verzekeringsactiviteiten verkopen - wist hij bij de uitverkoop een boekwinst van 6 miljard euro te realiseren. Bij de eerste aandelenplaatsing van ING's  Amerikaanse verzekeringstak , de verkoop van ING Direct UK (-260 miljoen euro) en de verkoop van de Taiwanese levensverzekeringstak (-427 miljoen euro) werd verlies gemaakt.  

ING's schoonmaakresultaten

De balans van ING is inmiddels verkort van 1034 miljard euro (ten tijde van het aantreden van Jan Hommen) naar 836 miljard euro (eind 2012). Het afstoten van Europese verzekeringsonderdelen, waar ING vorig jaar meer tijd voor kreeg van de Europese Commissie, komt in handen van Hommen’s opvolger Ralph Hamers. Morgen presenteert ING overigens haar cijfers over het tweede kwartaal 2013. Het zal voor Jan Hommen de laatste keer worden dat hij de cijfers bekend mag maken. Analisten verwachten een flinke winstdaling, terwijl de cijfers in het eerste kwartaal (nettowinst van 1,8 miljard euro) nog behoorlijk hoopgevend waren. Hommen’s schoonmaakwerkzaamheden bleven niet beperkt tot overzeese bedrijfsactiviteiten. Vorige maand achterhaalde Follow The Money dat ING honderden kleine trustkantoren aan het opzeggen is vanwege “risicobeperking” en “het verlagen van de operationele kosten”. De opgezegde trustkantoren, volgens ING ongeveer 10 procent van hun klantenbestand van trustvennootschappen, reageerden verontwaardigd. “Ze namen ons serieus als bedrijfstak, maar we worden nu als een soort persona non grata gezien,” aldus een opgezegde eigenaar van een trustkantoor.