
Hoe een kleine schuld een enorm probleem wordt. Lees meer
Rond het innen van schulden is een volledige industrie ontstaan van schuldopkopers, dreigende incassobureau's en op hol geslagen deurwaarders. En vergeet niet de rol van de overheid: de grootste aanjager van schulden en armoede.
Hardleerse incasso-cowboys incasseren vooral bij eigen klanten
De Belastingdienst jaagt mensen met schulden willens en wetens de armoede in
PvdA-prominent verzwijgt belang in armoede-app bij promopraatjes
Minister Dekker trekt zich niets aan van de pandemie: meer schulden is meer betalen
Van Arkel Gerechtsdeurwaarders vraagt faillissement aan
Van minister Dekker moeten schuldenaren nog meer deurwaarderskosten betalen
Toezichthouder maakt gehakt van advies over marktwerking deurwaarders
Invorderen zonder verdoving: het grote verdienmodel achter kleine tandartsfacturen
Waarom de schuldenindustrie blijft bestaan, ondanks de misère die ze veroorzaakt
Ministerie talmt met rekentool, legt schuld bij gemeenten, en laat schuldenaars in de steek
© JanJaap Rypkema
De cash cow van Justitie: mensen met schulden
Een rechtszaak om schuldenaren tot betaling te dwingen kost de overheid in de regel maar een paar tientjes. Maar de gedaagde betaalt voor zo’n zaak meer dan het tienvoudige, waardoor diens schuld flink oploopt. Ondanks afspraken in het regeerakkoord om het schuldenprobleem aan te pakken, houdt minister Sander Dekker (VVD) hieraan vast. ‘Het huidige griffierechtenstelsel zorgt ervoor dat de kleine schuldenaar als melkkoe wordt gebruikt om complexere procedures te financieren.’
Op 21 maart 2019 ontvangt Sidney Schmeltz (29) een brief van incassobureau Syncasso. ‘Gelukkig’, denkt hij wanneer hij de brief openmaakt. ‘Nu kan de rechter mijn schuld kwijtschelden.’
Schmeltz heeft op dat moment een schuld van 887 euro bij online zorgverzekeraar FBTO, een dochter van zorgverzekeraar Achmea. Die schuld is een paar jaar geleden ontstaan toen hij zijn eigen risico niet kon terugbetalen. Schmeltz: ‘Ik heb sikkelcel, een ernstige bloedziekte, waardoor ik vaak in het ziekenhuis lig. Telkens na een ziekenhuisopname raakte ik mijn baan kwijt.’
In de brief wordt Schmeltz inderdaad verzocht om bij de rechter te verschijnen. Maar zijn schuld wordt niet kwijtgescholden. Integendeel: als hij de rechtszaak verliest, moet hij bovenop het oorspronkelijke bedrag van 887 euro (plus rente) en de incassokosten ook nog eens 486 euro ‘griffierecht’ betalen.
Hij krijgt in de brief nog één kans: hij kan onder de zitting (en de kosten voor het griffierecht) uitkomen als hij binnen drie dagen de schuld en de incassokosten betaalt, samen 1.335,93 euro. Dat geld heeft hij niet en aangezien hij denkt dat de zitting hem gaat helpen, besluit hij om ernaartoe te gaan.
Ietwat gespannen loopt hij op woensdagmiddag 7 mei 2019 de rechtbank van Amsterdam binnen. In de rechtszaal zitten al dertien anderen te wachten. Allemaal zijn ze op dit uur in deze rechtszaal omdat ze facturen hebben openstaan bij zorgverzekeraar Achmea. Er zitten toevallig ook mensen die Schmeltz herkennen: hij is een bekende muzikant en theatermaker in Amsterdam Zuidoost en heeft een Youtubekanaal met 82.000 abonnees.
Dossier
Dossier: de Schuldenindustrie
Honderdduizenden Nederlanders zitten in de schulden. Ze begonnen vaak met een kleine schuld, maar lopen vast in een systeem dat ze steeds verder in de problemen brengt. Rond het innen van schulden is een volledige industrie ontstaan. In het dossier Schuldenindustrie brengt Follow the Money de markt in kaart. We zoeken de perverse prikkels en onderzoeken waarom ondanks de roep om verandering de Haagse molens traag draaien.
Wil je niets missen? Volg dit dossier, dan sturen we je een seintje als er een nieuw artikel online staat.
Na twintig minuten is Schmeltz aan de beurt. Hij houdt het stapeltje papieren in zijn hand stevig vast en moet omhoog kijken als hij antwoord geeft op de vragen van de kantonrechter. ‘Sorry voor mijn Nederlands’, stamelt de anders zo welbespraakte comedian, terwijl het mompelen daar niks mee te maken heeft. Hij is gewoon zenuwachtig, want hij weet niet veel van ‘recht en zo’. Ja, hij is het eens met de eis van het incassobureau, maar voegt daaraan toe wat zowel het incassobureau als de rechter al lang hadden kunnen weten: ‘Ik wíl wel betalen, mevrouw. Maar ik kan het niet.’
De kantonrechter spreekt met Schmeltz een betalingsregeling af: het bedrag wordt opgesplitst in dertig termijnen van maandelijks zestig euro. Het totaalbedrag komt uit op 1.821,93 euro, ruim het dubbele van zijn oorspronkelijke schuld.
Griffierecht
Bijna de helft van die ‘extra’ schuld bestaat uit de kosten voor het griffierecht.
Griffierecht is een eigen bijdrage aan de gerechtskosten, die rechtstreeks aan het ministerie van Justitie en Veiligheid moet worden betaald. Onze rechtspraak kost Justitie namelijk bijna een miljard euro; door het heffen van griffierechten wordt ongeveer een zesde van deze kosten terugverdiend.
Hoeveel er in een zaak precies betaald moet worden, is afhankelijk van meerdere factoren. Allereerst wordt gekeken naar de hoogte van de geldvordering; bij particulieren speelt ook de hoogte van het inkomen een rol. Tot slot betalen ondernemingen meer dan particulieren.
Maar bij dat laatste wringt de schoen. In principe is bij incassozaken zoals die van Schmeltz alleen de eisende partij verantwoordelijk voor het betalen van het griffierecht. Wanneer de gedaagde de zaak echter verliest, wordt het griffierecht op hem of haar verhaald. De hoogte van het griffierecht wordt dan niet opnieuw berekend. Schmeltz betaalt dus de 486 euro griffierecht, het tarief dat geldt voor ondernemingen. Ter vergelijking: voor particulieren is het tarief voor dit soort zaken slechts 231 euro. Daar komt nog eens bij dat de griffierechten het afgelopen decennium fors omhoog zijn gegaan: een zaak zoals die van Schmeltz kostte in 2009 maar 158 euro in plaats van de 486 euro in 2019 — een stijging van meer dan tweehonderd procent in tien jaar.
Die stijging is voor schuldhulpverleners, procesadvocaten en een groot aantal deurwaarders al jaren een doorn in het oog. Zij vinden dat het tarief flink naar beneden kan en dat er rekening gehouden moet worden met het feit dat in de praktijk de schuldenaar ervoor opdraait.
De 'winst' uit verstekzaken levert het ministerie jaarlijks 26 miljoen euro op
Maar het ministerie van Justitie en Veiligheid ziet daar weinig in. En hoewel in het regeerakkoord is afgesproken dat de coalitie het schuldenprobleem zou gaan aanpakken, is in het wijzigingsvoorstel van de Wet griffierechten burgerlijke zaken dat nu wordt besproken slechts sprake van een geringe bijstelling van de tarieven die bovendien vooral wordt besproken vanuit de relevantie voor de schuldeisers, in het speciaal het MKB. Terwijl in de praktijk bij het overgrote deel van de incassozaken uiteindelijk de gedaagde degene is die de kosten voor het griffierecht draagt — de schuldenaar, dus.
No show is meer winst
Het is weinig verwonderlijk dat het ministerie van Justitie liever niet van het huidige systeem af wil: in totaal kwam er in 2017 170 miljoen euro aan griffierecht binnen. Van die 170 miljoen euro kwam ruim de helft — 80 miljoen euro — van zogeheten kantonzaken: ‘kleine’ zaken, die gaan om vorderingen tot 25.000 euro. En het overgrote deel van die 80 miljoen euro is afkomstig van incassoprocedures zoals die van Schmeltz waarbij gedaagde een particulier is met een schuld tussen 500 en 12.500 euro en de eiser een — vaak grote — onderneming.
De kans dat zo'n gedaagde een zaak wint, is vrijwel nihil. De veelgehoorde verdediging ‘Ik wil wel betalen, maar ik kan het niet’ snijdt juridisch gezien immers geen hout. In 84 procent van de incassozaken reageert de gedaagde dus niet eens op de dagvaarding. Waarom zouden ze ook?
In deze 84 procent van de gevallen dat gedaagde niet reageert, de zogeheten verstekzaken, komen de griffierechten automatisch voor rekening van de schuldenaar. Gemiddeld genomen betekent dat een verhoging van vijftig procent bovenop het oorspronkelijke schuldbedrag. Een flinke stijging, en dé grote winstpakker voor Justitie. Het griffierecht voor deze zaken staan namelijk in geen verhouding tot de kosten die de overheid daadwerkelijk maakt: uit het rapport Incassozaken blijkt dat een gemiddelde verstekzaak de overheid slechts 24 euro 34 kost. De rest van de 486 euro die Justitie aan griffierecht ontvangt, is ‘winst’: 461,64 euro per verstekzaak. Dat levert het ministerie jaarlijks 26 miljoen euro op, vrij te besteden.
De bekostiging van de rechtspraak is bijna volledig gebaseerd op het zogenaamde outputfinancieringsmodel, wat betekent dat er wordt afgerekend per vonnis. Geen vonnis, geen geld.
De prijs van een vonnis wordt bepaald aan de hand van het soort zaak waar de uitspraak over gaat. Op zich niks geks: een ingewikkeld soort zaken kost meer tijd en dus meer geld dan een simpel soort. De prijs van een ingewikkeld soort zaken ligt daardoor hoger, een simpele soort is goedkoop. Door het totaal aan prijzen per soort zaak te vermenigvuldigen met het totaal aan vonnissen per soort, wordt jaarlijks het budget voor het volgende jaar vastgesteld.
Verstekzaken zijn niet een apart ‘soort’ zaken, incassozaken ook niet. Ze vallen binnen een groep zaken en het ministerie van Justitie rekent per groep af met de Raad voor de rechtspraak, namens de rechtbanken en gerechtshoven. Wel is bekend wat verstekvonnissen kosten: in 2017 moest het ministerie voor verstekvonnissen 24,34 euro betalen. Drie jaar eerder was de prijs van een verstekvonnis 17 euro en daarvoor zelfs maar 12,15 euro.
Kritiek van deurwaarders
De lage kosten voor verstekzaken staan in schril contrast met zaken waar wél iemand komt opdagen: die kosten gemiddeld meer dan 1.000 euro. Daar verliest Justitie zo bezien op. Sjef van der Putten, vicevoorzitter van de beroepsorganisatie van deurwaarders (KBvG), vindt dit maar raar: ‘Het huidige griffierechtenstelsel zorgt ervoor dat de kleine schuldenaar als melkkoe wordt gebruikt om complexe procedures te financieren. Het maken van grote winsten op deze verstekzaken is me een doorn in het oog.’ Een woordvoerder van Justitie laat weten: ‘Er is geen sprake van winst, want de rechtspraak kost meer dan de ontvangsten uit griffierechten.’ Dat klopt an sich, maar laat onverlet dat schuldenaren onevenredig veel bijdragen aan de bekostiging.
De KBvG is zeer kritisch op het wetsvoorstel voor tariefaanpassing van minister Sander Dekker van Rechtsbescherming dat ter consultatie voorligt. In een reactie wijst de KBvG erop dat in het regeerakkoord staat dat de overheid een bijzondere verantwoordelijkheid heeft om onnodige vergroting van schulden te voorkomen. ‘Het lukt de KBvG, met alle goede wil, niet om deze toezegging terug te vinden in zowel het huidige als het beoogde toekomstige griffierechtenstelsel. Wij vragen de minister dan ook om het regeerakkoord gestand te doen en debiteuren niet langer op te zadelen met onnodig zware financiële lasten. Zeker bij lage vorderingen dragen proceskosten onevenredig bij aan de schuldenlast. Het gevolg is dat de zwakste schouders hier de zwaarste lasten dragen.’ Daarom pleiten de deurwaarders ervoor om de griffierechten te verlagen als de rechter verstek heeft verleend. Dan kunnen de daadwerkelijke kosten worden doorberekend aan de schuldenaar, in plaats van het ruime tarief dat nu geldt.
Of de minister hiernaar zal luisteren, is de vraag. Toen Tweede Kamerlid Michiel van Nispen (SP) enkele jaren geleden voorstelde om de griffierechten voor onvermogenden op nul te stellen – de zogeheten hardheidsclausule – was de reactie van de minister: ‘Een dergelijke hardheidsclausule heeft onvoorspelbare budgettaire gevolgen en de introductie van deze maatregel is daarmee een ongewenst financieel risico.’
Bij de huidige uitwerking van de tariefaanpassing hanteert Dekker slechts deze drie uitgangspunten: de tariefaanpassing moet budgetneutraal zijn, wat betekent dat een verlaging in de ene categorie een verhoging in een andere categorie betekent; de griffierechttarieven ‘voor on- en minvermogenden’ blijven buiten beschouwing; en er wordt 'rekening gehouden met het effect dat verlaging van de griffierechttarieven leidt tot een toename van het aantal zaken'. Dat effect komt de minister goed van pas, want het aantal verstekzaken was in de periode 2011-2017 met veertig procent afgenomen. Daardoor zijn ook de opbrengsten uit griffierechten van kantonzaken met ongeveer 58 miljoen euro gedaald.
Minister Dekker besloot om het griffierechttarief in de categorie van Schmeltz – en met Schmeltz de meeste gedaagden in incassozaken – te verlagen. Schmeltz zou daardoor in 2020 iets meer dan 300 euro terug moeten betalen aan FBTO, in plaats van de 486 euro nu.
Daarmee is volgens de minister óók tegemoet gekomen aan de nadelige gevolgen van de proceskostenveroordeling voor gedaagden in incassozaken. Terwijl het zo blijft dat een gedaagde in een incassozaak die — vaak omdat ze niks tegen de vordering kunnen inbrengen — besluit om niet naar de zitting te gaan, in 2020 nog steeds ruim 300 euro bovenop zijn of haar schuld krijgt. Al met al een hoge prijs voor een procedure die het ministerie van Justitie maar 23,34 euro kost.
158 Bijdragen
Renée Zondervan 3
Willem86 4
Renée Zondervanbps 12
Renée Zondervanen is waarom Nederland stijgt op de lijst van minst corrupte landen.
AndersF 2
bpsDe score van Nederland in de CPI (Corruptions Perceptions Index) daalt inderdaad al een paar jaar. De score van andere landen boven ons (Finland, Zweden, Denemarken, Nieuw Zeeland etc) daalt echter ook, dus er is geen sprake van daling op de ranglijst van Nederland. De afgelopen 3 jaar stonden we op de 8e plaats. Daarvoor op de 9e. In 2009 stonden we op de 6e plaats, in 2005 op de 11e, in 1995 (eerste editie) op plaats 9. We zitten wat corruptie betreft dus al decennialang consequent rond plaats 8.
bps 12
AndersFNiet alle corruptie komt aan het licht of tot een veroordeling. Slechts een topje van de ijsberg.
Kunt u gronden aangeven dat ik 'fake news' verspreid?
Ik baseer mij op eigen dossiers en ervaringen dat herkenbaar overeenkomt met de ervaringen van Renee Zondervan, en erger.
https://www.ftm.nl/artikelen/hoe-een-ey-accountant-een-sleutelrol-speelde-in-de-zaak-henry-keizer#reactie40200
https://www.ftm.nl/artikelen/hoe-een-ey-accountant-een-sleutelrol-speelde-in-de-zaak-henry-keizer#reactie40218
Het is niet zo dat er nog een ethisch, wettelijk of moreel kompas is, om niet te gaan graaien, stelen, benadelen, of om redelijke en zinnige wet- en regelgeving vrijwillig na te leven.
Dat blijkt o.a. ook uit de noodzaak tot invoering per 01-01-2019 van wetgeving om excessen van rechtsfunctionarissen te kunnen keren met maatregelen en een stok achter de deur voor inferieure advocaatjes die een basisinkomen halen bij de rechtbank en daar het inkomen verder aanvullen met de machtsmiddelen van de wetgever; 'bijklussen met het gereedschap van de baas.'
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2018/12/20/nieuwe-wetten-per-1-januari-2019
Alleen al het feit dat dergelijke wetgeving nodig is, geeft al aan dat ik het niet over fake news heb.
En jij hebt het over fake news? Haal de schellen van je ogen!
AndersF 2
bpsbps 12
AndersF'Maar dan nog ben je het fake news aan he verspreiden.'
Daar ging het over. Niet meer over lijstjes.
Over beambten in machtsposities die misbruik maken van hun positie en van overheidsmacht, in aansluiting op het artikel en de roeping van de auteurs.
Het geval 'Renee Zondervan' is herkenbaar en stereotiep voor een categorie die niet verzameld wordt en dus formeel "niet bestaat" en niet meetelt aan corruptie,
maar waarvan de schade en nawerking aanzienlijk en meervoudig is volgens wetenschappelijke publicaties criminologie.
AndersF 2
bpsbps 12
AndersFHet ging over lage of afwezige pakkans als fake news volgens jou.
Daarmee geef je ruimte aan dat ongeremde gewetenloze gedrag buiten elk zicht,
terwijl er een rem op moet komen met wet- en regelgeving en publiciteit.
Want uit zichzelf doen corrupte partijen dat niet.
Mireille Stet 1
AndersFAndersF 2
Mireille StetJeanette Verhoef
Renée ZondervanRoland Horvath 7
Ze kunnen ook niet verkopen bij twijfel over de betaling of contante betaling eisen.
Als ze dat niet willen houden ze maar op met hun zaak.
Vaak wordt bij dit probleem het argument gehoord dat degene die het probleem veroorzaakt, de kosten moet betalen. Dat speelt in veel gevallen. Maar bij het probleem van dubieuze debiteuren is er een verantwoordelijkheid aan beide zijden.
Ook het argument dat dubieuze debiteuren vaak bemiddeld zijn speelt hierin niet. Een bekend voorbeeld daarvan is Donald Trump die vaak bedragen, die niet groot genoeg waren om een rechtszaak te beginnen, niet betaalde.
2- Nog iets. Justitie is in de maatschappij een groot probleem. Rechtszaken duren jaren, dat mogen hooguit evenveel maanden zijn zowel in staatsrecht, burgerlijk recht of straf recht. De tijd die nodig is om een zaak in jaren te behandelen is precies dezelfde als die zaak behandelen in maanden.
Er wel een andere aanpak nodig.
Misschien heeft Justitie -en de Raad van State- nood wat meer personeel.
Het probleem van de lange duur van rechtszaken doet zich niet alleen in NL voor.
Rikkie 7
Roland HorvathU bedoelt dat andere wel betrouwbare en betalende klanten of de schuldeiser zelf de kosten maar moeten dragen voor wanbetalers. En de winkelier is heel dom bezig als hij iets verkoopt aan iemand die later blijkt een wanbetaler te zijn. Had hij maar beter op moeten letten aan wie hij iets verkoopt. Eigen schuld. Dikke bult. De wanbetaler is geen dader, nee hij is een slachtoffer. De echte dader is de winkelier die zijn geld niet krijgt. Volkomen logisch.
Ik kan het bijna niet geloven dat u dat echt vindt. En als u dat echt vindt, sorry maar dan zit er toch echt ergens een gedachtenkronkel. Ik hoop dat het een grapje is.
Mirjam G 2
Kromo
Mirjam G[Verwijderd]
KromoWillem86 4
Mirjam GJan Ooms 10
Mirjam GHeRo 7
Mirjam GWillem86 4
HeRohttps://www.ftm.nl/artikelen/laksheid-vernietigd-kwaliteit-van-nederlands-onderwijs?
Hannie Groen 5
Willem86[Verwijderd]
Hannie GroenRikkie 7
Willem86Willem86 4
RikkieRikkie 7
Willem86Het is toch grappig dat in een link over de kwaliteit van het onderwijs een taalfout staat? Waar leest u dat ik zeg dat dat door u komt?
Willem86 4
RikkieRikkie 7
Willem86Hoe bedoelt u speel?
Omdat ik een universitaire studie heb afgerond?
Ik kan er verder ook niets aan doen dat u na 5 jaar lagere school bent gestopt met studeren. Kunt u nog steeds wat aan doen hoor. Er zijn heel veel mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen in nederland. Moet je wel zelf moeite voor doen.
Willem86 4
RikkieRikkie 7
Willem86Willem86 4
RikkieRikkie 7
Willem86Natuurlijk moet je ook wat geluk hebben, maar mijn ervaring is dat je dat wel kunt afdwingen.
Met klagen, diep wantrouwen, wijzen naar anderen kom je nergens. Hooguit in een diepe depressie
Willem86 4
RikkieK. Frnkn 8
RikkieRikkie 7
K. FrnknIk doe dit doelbewust om een boodschap af te geven aan degene in de discussie die elke verantwoordelijkheid van het individu voor eigen welzijn ontkennen en alle leed toedichten aan derden, zoals de overheid.
Of dit effectief is betwijfel ik overigens zeer. Maar soms kan ik het niet laten wat tegen te sputteren bij zoveel - in mijn ogen
- eenzijdige belichting van een zeer complexe realiteit.
Willem86 4
RikkieRikkie 7
Willem86Willem86 4
RikkieRikkie 7
Willem86Willem86 4
RikkieRikkie 7
Willem86Het zijn echt uw eigen woorden. Even goed lezen, dan moet u het kunnen snappen.
1. U vraagt mij of ik een vrouw ben.
2. Ik vraag u waarom u wilt weten of ik een vrouw ben.
3. Uw antwoord:
"Ik vraag mij dat af om uw enigszins naïef en hysterisch gedrag te kunnen begrijpen"
Hoe duidelijk wil je het hebben?
Ik ga nu de discussie met u beëindigen. Zonde van mijn tijd.
Willem86 4
Rikkie.
Willem86 4
RikkieRikkie 7
Willem86Rikkie 7
Willem86Willem86 4
Rikkiethies 3
Sander Dekker?
Verwacht iemand daar een oplossing van???
[Verwijderd]
thies 3Willem86 4
[Verwijderd][Verwijderd]
Willem86frans feith
Ali Jas 1
Karin H. 3
Ali JasDe perversiteit van deze doorgekoppelde negatieve 'prikkel' systematiek vertaald zich in totale kosten á E17 miljard per jaar ( SVW-2011) op grond van 'incidenteel bewijs'; waar het niet nodig is te luisteren naar de burger zélf cq bezwaarschriften te honoreren wat ten diepste ondemocratisch - eerder economisch racistisch is te noemen
-zie ( meest recent) https://twitter.com/wilte/status/1163137714608365571
(alleen te openen via twitterdraadje - esb)
Diny Pubben 9
Karin H.Daarnaast ziet hij ook de combi en gevaren van de rondpomp toeslagen.
Tegenkrachten politiek breed nodig.
'De huidige manier van omgaan met problematische
schulden van huishoudens leidt tot grootschalige welvaarts- en
welzijnsverliezen. De incrementele aanpak van het kabinet gericht op
het voorkomen een schuldenoploop lijkt onvoldoende te helpen. Daarom
moeten we naar een herontwerp van het systeem.. '
Na de kinderopvangtoeslag eeuwig durende rechtszaken, vandaag:
https://kassa.bnnvara.nl/nieuws/belastingdienst-in-de-fout-duizenden-huurders-verliezen-onterecht-huurtoeslag
Als de juristen van de belastingdienst hun eigen systemen amper begrijpen hoe moet de rechtstaat dan nog oordelen?
Wat doet dit met je? „Ik ging eraan kapot.”
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1532957024/angst-voor-de-overheid-gaat-nooit-meer-weg?utm_source=t.co
Nu nog onze advocaten en rechters, die jarenlang de fout in gingen:
'wat doet dit met je?'
(Raad van State oordeelde bij de huurtoeslagen)
Willem86 4
Diny Pubben[Verwijderd]
Willem86Vergelijkbaar met de situatie in de trilogie The Hungergames (zonder het spelgedeelte, waarin mensen elkaar mogen vermoorden voor de lol van de rijken). Amsterdam is bijna klaar als Citadel. Alleen de rijken mogen er wonen. Kijk voor informatie de Griekse geschiedenis. Athene was zo'n citadel. Rijken erin. Minder rijken eromheen. De echte arbeiders, de echte hardwerkende mensen, ver verwijderd, want mogen ook niet gezien worden. Verpesten het uitzicht.
We laten het ook gebeuren en dat is te begrijpen, want zoiets kan je toch niet opnieuw verwachten? Wel dus.
Henry Keizer is dood. Plotseling. Erg voor familie en vrienden, maar lees bij FTM de casus maar eens door. Wie deze man als integer en vriendelijk beschouwt kan zelf niet meer serieus genomen worden. Toch gebeurt dat. De lijst met schandalen door de VVD'ers groeit nog steeds. WIJ doen er niets tegen. We stemmen als volk nog steeds rechts. In dehoop er beter van te worden, wat meestal niet zal lukken, tenzij je flink verdient (tegen de ton aan en meer).
Willem86 4
[Verwijderd]Rikkie 7
Willem86U bent een voorstander van de doodstraf begrijp ik.
Ik begrijp niet dat de redactie hier niet op ingrijpt. Een schandalige opmerking, FTM onwaardig.
Willem86 4
RikkieRikkie 7
Willem86Willem86 4
RikkieMarkdraaier 7
Willem86Willem86 4
MarkdraaierRikkie 7
Willem86Nee, ik veronderstel dat op basis van wat u zelf zegt. Wat ik er mee bedoel is dat ik uw woorden ongepast vind, een vorm van lijkenpikkerij.
En inderdaad, iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen woorden. Uw woorden zijn dat de dood van Keizer zijn straf is voor wat hij heeft geflikt. Iemand met maar een beetje fatsoen in zijn lijf, zegt zoiets niet. Het wordt echt tijd voor een moderator.
Willem86 4
RikkieRikkie 7
Willem86Willem86 4
RikkieRikkie 7
Willem86Willem86 4
RikkieErwin 8 1
[Verwijderd][Verwijderd]
Erwin 8Aardig lijstje: https://www.elsloo.info/nieuws/politiek/2550-lijst-vvd-ers-in-opspraak
Rikkie 7
[Verwijderd]U legt een verband tussen de VVD stemmers en criminaliteit. Ik had ook niet veel anders van u verwacht. U bent gespecialiseerd in smaad, laster en complotdenken.
Misschien leuk en leerzaam ook eens een kijkje in eigen SP keuken te nemen? Daar is meer dan genoeg te zien.
Bron parlement.com
"Er zijn niet veel(actieve) politici tot een gevangenisstraf veroordeeld. Het ging daarbij vooral om socialistische en communistische Kamerleden, die de wet overtraden bij politieke activiteiten."
https://www.telegraaf.nl/nieuws/485179/beoogd-sp-voorzitter-in-opspraak
https://joop.bnnvara.nl/nieuws/sper-zegt-lidmaatschap-op-vanwege-xenofobe-uitspraken-marijnissen
https://joop.bnnvara.nl/nieuws/sp-voorzitter-rotterdam-benepen-sfeertje-in-partij
Willem86 4
RikkieRikkie 7
Willem86Generaliseren is ook een vak.
https://www.parlement.com/id/vk6bd3xy9nl2/opleidingsniveau_tweede_kamerleden
Willem86 4
RikkieEnige opleiding is handig maar alleen lager onderwijs is in principe genoeg, het gaat om de juiste vrienden op de juiste plaatsen.
Goed lezen Rikkie. Moet voor u als intellectueel geen probleem zijn
Willem86 4
RikkieDe VVD blijft de partij met de meeste en de ernstigste integriteitsaffaires, zo blijkt uit de zesde Politieke Integriteits Index, het overzicht van alle politieke schandalen van het afgelopen jaar. Ook de PVV en lokale partijen hadden weer veel affaires. Wangedrag in de vrije tijd, zoals dronkenschap, fraude en foute tweets, blijft het grootste struikelblok in de Nederlandse politiek.
Rikkie 7
Willem86Willem86 4
RikkieAl sla je me dood. Misschien trekt de criminaliteit de mensen aan?
U legt een verband tussen de VVD stemmers en criminaliteit. Ik had ook niet veel anders van u verwacht. U bent gespecialiseerd in smaad, laster en complotdenken.
Nee dametje u denkt dat u met mooie woorden te gebruiken u schelden te kunnen verbergen met een sausje van schijnheiligheid er op kun je met stront gooien zonder dat het direct opvalt, maar het is ook schelden.
Willem86 4
Erwin 8Andre Moerman
Een schuldeiser hoeft maar één brief, de zogenaamde 14-dagenbrief, te sturen en daarna mogen er incassokosten berekend worden (bij een vordering van € 1000 -> € 150). Vervolgens kan er meteen gedagvaard worden.
Verlaging van het griffierecht is een goed idee, maar dan wel in combinatie met hogere eisen aan het incassotraject en het executietraject.
- Voor het incassotraject is het van belang dat de debiteur het recht krijgt op een realistische betalingsregeling. Met de incassokosten betaal je daar immers voor!
- Voor het executietraject is het van belang dat no-cure-no-pay-afspraken verboden worden, dat de schuldeiser het volledig risico draagt wanneer de kosten niet op de debiteur kunnen worden verhaald. De schuldeiser zal meer sturend optreden.
Pas dan ontstaat er mi een meer evenwichtig model.
Berend Pijlman 13
[Verwijderd]
Berend PijlmanGabriela 5
Mz59 7
GabrielaRikkie 7
Mz59Herkenbare observatie. FTM trekt kennelijk meer socialisten dan liberalen aan. Zou wel eens te maken kunnen hebben met het mensbeeld. Socialisten denken vooral in termen van onrechtvaardigheid en degraderen mensen tot hulpeloze slachtoffers. Over het mensbeeld zullen liberalen en socialisten het nooit eens worden, vrees ik.
Hieronder een treffend artikel over dat verschil in mensbeeld.
https://www.parlementairemonitor.nl/9353000/1/j9vvij5epmj1ey0/vkc7g6ee0ssq?ctx=vk93lsytn3mr&start_tab0=20
Mz59 7
RikkieBerend Pijlman 13
Mz59Mz59 7
Berend Pijlmanhttp://www.rijksbegroting.nl/2019/voorbereiding/miljoenennota,kst248657_5.html
Nico Janssen 7
Mz59Berend Pijlman 13
Mz59Mz59 7
Berend Pijlman[Verwijderd]
Mz59Rikkie 7
Mz59Mz59 7
RikkieRikkie 7
Mz59Mz59 7
RikkieRikkie 7
Mz59Diny Pubben 9
RikkieDe dienstverlening van de overheid moet veel hoger op de agenda. Uitvoeringsorganisaties als de Belastingdienst en het UWV zijn het gezicht van de overheid. Daar komen mensen de overheid tegen. Zij mogen eenvoudigweg verwachten aan het overheidsloket goed te worden geholpen. De oorzaken van de huidige problemen zijn divers: verouderde ICT, personeelstekorten en te veel te gedetailleerd beleid, waardoor de uitvoering te ingewikkeld wordt. Medewerkers van uitvoeringsorganisaties staan hierdoor soms voor een onmogelijke opgave en de menselijke maat verdwijnt uit het zicht.
'te veel te gedetailleerd beleid, waardoor de uitvoering te ingewikkeld wordt' 'en de menselijke maat verdwijnt uit het zicht'
Soft despotism is a term coined by Alexis de Tocquveille describing the state into which a country overrun by "a network of small complicated rules" might degrade. Soft despotism is different from despotism (also called 'hard despotism') in the sense that it is not obvious to the people. Soft despotism gives people the illusion that they are in control, when in fact they have very little influence over their government. Soft despotism breeds fear, uncertainty, and doubt in the general populace.
Mz59 7
Diny PubbenU geeft trouwens het klassieke bezwaar tegen democratie: small complicated rules zodat de people het niet in de gaten heeft. En waarom heeft de people het niet in de gaten?
Ook toevallig:
https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/oct/06/spirit-of-eugenics-is-still-with-us-as-immigrants-know-to-their-cost
Willem86 4
Diny PubbenDe regering neemt initiatieven om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan en kwetsbare groepen meer vaste grond onder de voeten te geven. We mogen niet berusten in het feit dat meer dan de helft van de 75+’ers zegt zich eenzaam te voelen. We mogen ook niet accepteren dat mensen met problematische schulden, personen met verward gedrag en een groeiend aantal zwerfjongeren aan de rand van de samenleving komen te staan. Samen met provincies, gemeenten en lokale instanties wil het Rijk brede coalities vormen om mensen uit hun isolement te halen en een nieuwe kans te geven.
[Verwijderd]
Willem86Markdraaier 7
RikkieHet artikel is door een VVDster geschreven.
HEt is van een gehalte van:"Wij van WC Eend vinden dat WC Eend het beste is"
Mz59 7
MarkdraaierDat verbaast toch niet?
Rikkie 7
MarkdraaierGrappig dat u het woord vooroordelen in de mond neemt, terwijl u conclusies trekt puur en alleen omdat een VVDster iets heeft opgeschreven.
Dat is inderdaad een goed voorbeeld van een vooroordeel. Inhoudelijk -, uiteraard -weer geen reactie op het artikel. Ik denk dat u het niet eens gelezen hebt. Of wel? Wat klopt er niet? Met welke zaken bent u het wel of niet eens en waarom?
Markdraaier 7
RikkieRikkie 7
MarkdraaierMarkdraaier 7
RikkieMarla Singer 7
https://www.youtube.com/watch?v=QE3zndYaknA
We moeten dus vanaf al die smerige regeltjes waarbij Justitie en het OM handvatten krijgen om onrecht te bevorderen. En dus een totale herziening van wetten en regels om meer controle punten in te bouwen en alles laagdrempelig en controleerbaar te houden.
Willem86 4
Marla Singerhttps://www.youtube.com/watch?v=mKEIVGzmthg
squarejaw 5
Mz59 7
squarejawTip: https://nl.wikisource.org/wiki/Europees_Verdrag_voor_de_Rechten_van_de_Mens
Artikel 13 EVRM vereist een “recht op een daadwerkelijk rechtsmiddel”, wat betekent dat de toegang tot het recht niet onnodig moeilijk mag worden gemaakt. Als het griffierecht zo hoog is dat sommigen in feite geen daadwerkelijk rechtsmiddel meer hebben, dan zou dat in strijd kunnen zijn met artikel 13 EVRM.
Ferdi Scholten 5
Mz59De NBO is ook bekend vanwege de gewonnen rechtszaak aangaande de wettelijke zorgverzekering die onrechtmatig blijkt te zijn. Zie: http://www.bondoverheidszaken.nl/opzegservice-zorgverzekering-%252526-cak-incl.-dagvergoeding.html
Uiteraard wordt dit angtsvallig buiten de reguliere media gehouden.....
Mz59 7
Ferdi Scholten"5. Nu VGZ niet in staat is de door haar gestelde overeenkomst over te leggen en zij bovendien geen uiteenzetting heeft gegeven omtrent de wijze waarop die door haar gestelde overeenkomst tot stand is gekomen dient naar het oordeel van de kantonrechter in deze procedure er vanuit te worden gegaan dat de door VGZ gestelde overeenkomst niet met [gedaagde] tot stand is gekomen. De stelling van VGZ dat in deze procedure niet is gesteld of gebleken dat de verplichte zorgverzekering met een andere zorgverzekeraar is afgesloten maakt dat oordeel niet anders, omdat het immers primair op de weg van VGZ ligt om de grondslag van haar vordering aan te tonen."
Peter Ravestein 4
Marco Fredriks 4
Peter Ravestein[Verwijderd]
Peter RavesteinWillem86 4
Peter Ravesteinmarcel 7
Dat laatste zal ik kort uitleggen. Ook al heb je gelijk, de belastingdienst zal je voor de rechter geen gelijk geven maar blijven procederen tot aan de Hoge Raad. Voor de gemiddelde particulier is dat niet betalen. Ook als je alle zaken zou winnen, krijg je immers maar een deel van je kosten vergoed. Hierdoor ben ik tot de conclusie gekomen dat er helaas sprake is van klassenjustitie: mensen met geld kunnen hun recht halen. Mensen zonder geld moeten maar schikken in hun (onrechtvaardige) lot.
Ferdi Scholten 5
marcelHelaas kan ze hiervoor niet aansprakelijk gesteld worden op grond van diezelfde grondwet artikel 120.
[Verwijderd]
marcelFerdi... art. 1 is inmiddels een wassen neus geworden. Artikel op zich is prima. Maar er zijn zo veel uitzonderingen een aanvullingen gekomen dat het artikel feitelijk niet meer gebruikt kan worden. Volgens mij dan.
Mz59 7
[Verwijderd]"Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan"
Dan moet de rechter vast stellen of twee gevallen gelijk zijn of niet, en er moet ook ingevuld worden wat er onder "discriminatie" moet worden verstaan.
Actueel voorbeeld: https://tpo.nl/2019/10/06/ronald-van-raak-naar-college-voor-de-rechten-van-de-mens-na-incident-op-klm-vlucht/
De vrouw van van Raak is zwart. Er waren orthodoxe Joden die weigerden om naast haar plaats te nemen. Aan de ene kant vrijheid van godsdienst, aan de andere kant discriminatie wegens uiterlijk.
Wel een brisant onderwerp, nu blijkbaar in Straatsburg op tafel. Ben wel benieuwd wat daar uit gaat komen.
[Verwijderd]
Mz59Mz59 7
[Verwijderd]Nederland heeft vreemd genoeg geen constitutioneel hof, dus moet de rechter erover beslissen.
Je kunt niet zomaar "discriminatie" roepen om je zin te krijgen. Dat doen velen wel, maar dat leidt tot niets.
Ferdi Scholten 5
Mz59Dit is vanwege de Nederlandse grondwet artikel 120.
Mz59 7
Ferdi ScholtenRikkie 7
Mz59Lydia Lembeck is er van overtuigd dat mensen die een grachtenpand niet kunnen betalen gediscrimineerd worden, zoals bedoeld in artikel 1, op basis van hun inkomen. Tsja, dan houdt de redelijkheid echt op denk ik.
Markdraaier 7
Mz59Uit het artikel begrijp ik dat de orthodoxe joden niet naast haar wilde zitten omdat ze een vrouw was.
Mz59 7
MarkdraaierMarkdraaier 7
Mz59Mz59 7
MarkdraaierAnyway, afwachten wat het Hof in Straatsburg gaat zeggen.
Correctie: https://tpo.nl/2019/05/10/ronald-van-raak-geen-van-de-orthodoxe-joden-wilde-naast-mijn-vrouw-gaan-zitten/
"De reden bleek mijn vrouw, die geboren is in India. Geen van de leden van deze groep orthodox-joodse mannen en vrouwen was bereid om de stoel naast mijn vrouw in te nemen."
Markdraaier 7
Mz59Markdraaier 7
Mz59