
In 1995 brak een internationaal conflict uit op het toen nog prille internet. De inzet: wie is aansprakelijk voor wat gebruikers online doen? In Nederland hielp Karin Spaink die kwestie te definiëren. De tien jaar durende rechtszaak die Scientology tegen haar en XS4all voerde over wat zij op internet publiceerde, heeft grote invloed gehad op het internetrecht in Nederland. Vijfentwintig jaar na dato doet Spaink verslag van de zaak. In dit deel: hoe ging het verder met Scientology, na die tien jaar strijd?
- Dit is het slotdeel van deze serie.
- In de eerste aflevering (‘Doom’) beschreef ik de opkomst van het publieke internet, een dan nog vrijwel ongereguleerd medium. Het beviel Scientology totaal niet dat critici en oud-leden daar vrijuit hun kennis over en hun ervaringen met de sekte konden delen.
- In de tweede aflevering (‘Inval bij XS4all’) beschreef ik hoe die internationale ruzie oversloeg naar Nederland. Scientology deed – met een deurwaarder – een inval bij XS4all en liet beslag leggen op de computers. Steen des aanstoots: een Amerikaans rechtbankstuk met daarin hoger cursusmateriaal van de sekte.
- In de derde aflevering (‘De rechtszaak’) bescheef ik de aanloop naar het kort geding dat de sekte aanspande. XS4all haalde Steven Fishman naar Nederland – de man die de verklaring had ingediend waar de ruzie mee begonnen was – en Scientology bracht goudkleurige koffertjes naar de zitting. Wij wonnen.
- In de vierde aflevering (‘Intriges en vuil spel’) beschreef ik waarmee je zoal te maken kunt krijgen als je de strijd met deze sekte aanbindt. Over gestolen vuilnis, een inval bij mij thuis, ‘tips’ voor de douane en een intrigant. (Die intrigant trad later in andere rollen op, hij kreeg een aparte pagina.)
- In de vijfde aflevering (‘Verlies op verlies’) beschreef ik de rest van de tien jaar durende serie zaken die Scientology tegen mij en XS4all aanspande. Het werd een eclatante overwinning: Team Internet won met 4-0.
In oktober 2003 kreeg Het Parool lucht van een uittocht van leden bij de Amsterdamse ‘Org’. De Scientology Kerk Amsterdam had publiekelijk altijd verklaard dat zij ‘minstens’ zo’n achtduizend leden telde. Dat was eigenlijk best weinig, zeker voor een sekte die als ‘kerk’ allerlei rechten opeiste – waaronder een licht belastingregime en het recht om eigen scholen op te richten.
Na uitvoerige gesprekken met kersverse ex-leden constateerde Het Parool dat er ‘volgens voormalige kopstukken van de sekte [..] de laatste maanden zeker vijftig van de circa 150 actieve kernleden [zijn] uitgetreden. De leiding spreekt in interne stukken van “muiterij”, zoals altijd bij de geringste twijfel aan de leer van oprichter L. Ron Hubbard. Hoge scientologen zijn uit het buitenland ingevlogen om de crisis in Amsterdam te bezweren.’
Honderdvijftig ‘kernleden’? Trouw meldde twee weken later dat de sekte die zomer in totaal ‘ruim driehonderd’ leden telde, waarvan er inmiddels 75 waren vertrokken.
Het Parool vervolgde: ‘...er [is] langzaam maar zeker een scheiding ontstaan tussen [..] rechtlijnige gelovigen die vinden dat de Scientology Kerk het monopolie heeft op Hubbards gedachtegoed, en de Independents: scientologen die tot de ontdekking komen dat dat buiten het sektarische keurslijf van de kerk veel beter, gezelliger en vooral goedkoper kan.’
De Nederlanders hadden zich kennelijk niet aangesloten bij de Free Zone, maar waren een eigen tak begonnen: Ron’s Org, die zichzelf aanprijst als ‘Scientology zonder de Scientology-Kerk’. Daar werd afvalligen bovendien uitgelegd hoe ze cursusgelden en donaties konden terugvorderen. Dat viel niet lekker. Trouw: ‘Vijf scientologen die werkten bij Silhouet management in Weesp, de tak van scientology die zich op het bedrijfsleven richt, zouden zijn ontslagen omdat ze Ronsorg steunen.’
Bart Middelburg lag niet wakker van het zwartboek dat de sekte over hem verspreidde. Als misdaadjournalist had hij wel erger meegemaakt
Dan speelde er nog een fraudeschandaal, een tweede reden voor de uittocht: ‘...een aantal gelovigen [heeft] de “Org” aan de Nieuwezijds [..] de rug toegekeerd vanwege een fraudeschandaal. Scientologen hebben daarbij, via maatschappijtjes in binnen- en buitenland, collega-gelovigen en niet-kerkelijken opgelicht voor tonnen. Een groot deel van dat geld is, volgens gedupeerden, via-via uiteindelijk in de kas van Scientology beland.’
Het Parool publiceerde in een paar maanden tijd tien artikelen over de kwestie, wat de sekte de krant niet in dank afnam. Leden kwamen op de parkeerplaats van Het Parool demonstreren en de sekte verspreidde een zwartboek over journalist Bart Middelburg, die een deel van de stukken schreef. Middelburg lag er niet wakker van. Als misdaadjournalist had hij wel erger meegemaakt: hij had op de executielijst van drugsbaron Klaas Bruinsma gestaan.
In december 2003 bleek dat de Nederlandse Org onder curatele van de hoofdkantoren in Kopenhagen en Los Angeles was geplaatst. De baas van de sekte in Nederland, Maria Beekmans-Koster, was met onmiddellijke ingang uit haar functie ontheven. De aanleiding, aldus Het Parool: ‘de ernstige crisis’ waarin de Amsterdamse Org was beland. ‘De sekte lijdt daarbij grote verliezen (oplopend tot miljoenen euro’s), en de Hoge Raad deelde [de Scientology Kerk Amsterdam] onlangs een forse klap uit: giften aan de kerk (cursusgelden en donaties) zijn niet langer fiscaal aftrekbaar.’
Het Parool interviewde Casper de Rijk, Kosters voorganger als directeur en een van de oprichters van de Nederlandse poot van de sekte. Ook hij had zich aangesloten bij Ron’s Org. Een aantal afvalligen was inmiddels tot Suppressive Person (SP) bestempeld. ‘Het aantal banvloeken wordt om strategische redenen overigens beperkt: het is intern toch lastig uit te leggen dat ruim eenderde van het actieve ledenbestand plotsklaps “suppressief” is.’
‘Niet solvabel’
De vraag is of de Amsterdamse Org zal opkrabbelen. Buiten het afgekalfde ledenbestand kampt ze eeuwig met geldproblemen. Hoewel de Scientology Kerk Amsterdam voor de buitenwereld de schijn aardig weet op te houden, staat ze bij het hoofdkantoor in Los Angeles te boek als een ‘small and failing org’, kortweg ‘SFO’ (de sekte houdt erg van afkortingen).
Dat laatste vertelde Jenna Miscavige Hill in maart 2013 aan Het Parool. Ze is de nicht van David Miscavige, die Hubbard als ‘kerkleider’ opvolgde. Jenna was de sekte inmiddels ontvlucht en schreef een boek over haar leven daar. Buitenlandse Scientology-organisaties, zegt zij, moeten 10 procent van hun winst (uit cursusgelden en donaties) afstaan aan de moederkerk. ‘Maar Amsterdam haalt dat niet, omdat ze niet solvabel zijn.’
Money, money, money
Scientology draaide overal de duimschroeven aan. De internationale organisaties – ook daar heeft de sekte er veel van, zoals de Internationale Association of Scientology (IAS), waar je met donaties een hogere rang kunt kopen, en het World Institute of Scientology Enterprises (WISE) – bedelen bij de leden om geld. Ook de lokale Orgs doen dat permanent, en dringen er voorts op aan dat zij steeds nieuwe cursussen volgen, waarvan de Orgs weer een deel verplicht afdragen aan het hoofdkantoor.
Al het geld van leden kruipt gestaag naar boven – Scientology heeft haar eigen versie van ‘the 1 percent’. RTC, de baas van het spul, is extreem rijk, terwijl de Orgs bloeden en de huur of hypotheek met moeite kunnen opbrengen.
Een prominent lid eiste dat Miscavige zou toelichten wat hij met Scientology’s vermogen van ruim een miljard dollar deed. Ze werd uit de sekte gezet.
Op 1 januari 2012 stuurde Debbie Cook, voormalig hoofd van Scientology Clearwater, en behorend tot de ‘inner circle’ van de sekte, een lange mail aan zo’n 12 duizend leden. Ze eiste daarin dat kerkleider David Miscavige zou toelichten wat de kerk eigenlijk met haar vermogen deed: Scientology beschikte indertijd over circa 1 miljard dollar. Cook verweet Miscavige that hij ‘een tijdvak van permanente geldinzamelingen’ had ingeluid, maar nimmer openheid gaf over de uitgaven. Ze bond leden op het hart niets meer te doneren totdat er schoon schip was gemaakt. Ze werd uit de kerk gezet.
Almaar duurdere panden
Eens in de zoveel tijd kondigt Scientology International een nieuwe campagne aan om de Orgs naar ‘the next level’ te krijgen. Daar hoort dan vaak een nieuw, prestigieus pand bij – ook als je dat niet kunt betalen, zoals de Amsterdamse Org.
John Leemhuis, die bijna tien jaar lang mensen uit de Kalverstraat plukte om ze voor een persoonlijkheidstest mee te tronen naar de burelen van de sekte, vertelde in november 2003 aan Het Parool waar dat toe leidt. ‘Eerst zaten we op de Nieuwezijds in een pand van De Slegte, tegen een huur van tienduizend gulden per maand, en zelfs dat konden ze af en toe niet betalen. Daar moesten we weg, en nu zitten ze even verderop in een pand van 40.000 per maand! De telefoon wordt regelmatig afgesloten, want dan is er weer geen geld.’
De remedie: geld inzamelen bij de leden, die moeten ‘helpen’ om de Org ‘next level’ te krijgen. Sinds circa 2010 verordonneert de moederkerk in de VS dat in alle Europese hoofdsteden ‘ideale organisaties’ moeten komen: hoofdkantoren die de indruk wekken dat het de sekte voor de wind gaat. Het leidde tot een forse groei in de vastgoedportefeuille van de sekte.
Scientology gebruikte de stichting Nabesa als fiscale sluiproute voor de financiering van het nieuwe hoofdkantoor
Scientology Amsterdam probeerde in maart 2012 een pand in Slotervaart te kopen, een voormalig bedrijfsverzamelgebouw. Ze vroeg leden daarvoor niet aan de kerk zelf te doneren, maar aan de stichting Nabesa, ‘Naar een Betere Samenleving’. Nabesa had bij de Belastingdienst een anbi-status weten los te peuteren op grond van haar ‘maatschappelijke’ doel. Kort daarna publiceerde Het Parool over die constructie: Scientology gebruikte de stichting als fiscale sluiproute voor de financiering van het nieuwe hoofdkantoor. In juni 2012 trok de fiscus de anbi-status van Nabesa in. De koop ging niet door.
In december 2013 meldde Het Parool dat de Amsterdamse Org voor ruim vijf miljoen euro een groot complex had gekocht in de Wibautstraat, ‘dat moet worden omgetoverd tot de nieuwe “Ideale Org” [..] Het complex [..] is niet aangekocht op naam van de Scientology Kerk zelf, maar op die van de stichting Naar een Betere Samenleving (Nabesa). Die stichting geldt als een mantelorganisatie van de sekte.’
Die constructie leidt tot een verschuiving van het vastgoed, dat steeds hoger in de piramide terechtkomt
Hoe Nabesa voldoende geld wist in te zamelen om het pand te kopen, is niet bekend. Het pand is nog steeds in bezit van de stichting. In het buitenland zijn diverse panden van Orgs na verloop van tijd voor een vriendenprijs overgedaan aan het hoofdkwartier van de sekte, waarna de lokale Org het pand tegen stevige prijzen van Scientology International terug huurde. Die constructie leidt enerzijds tot een verschuiving van het vastgoed, dat steeds hoger in de piramide terechtkomt, en anderzijds tot groeiende lasten voor de lokale Orgs – en dus: de leden.
South Park
Na al het gedruis op internet in de jaren ’90 vatten de ‘gewone’ media, die eerder nogal schuw waren geworden om kritische artikelen over de sekte te publiceren, weer moed. De grote klapper werd echter niet geproduceerd door een krant of actualiteitenprogramma, maar door een tekenserie: South Park.
In de aflevering Trapped in the Closet, uitgezonden op 16 november 2005, doet Stan een gratis persoonlijkheidstest bij de sekte en wordt lid. Hij blijkt de reïncarnatie van Hubbard te zijn. Een groep Scientologen, waaronder John Travolta, vieren de wederkomst van Hubbard voor Stans huis. Miscavige arriveert per helikopter en wil Stan meenemen. Dat mag niet van zijn ouders, die hem naar zijn kamer sturen. Daar zit Tom Cruise, die in de kast kruipt (pun intended) wanneer Stan zegt dat hij een minder goede acteur is dan Di Caprio. Travolta en Nicole Kidman soebatten vergeefs met Cruise, en Travolta kruipt uiteindelijk ook in de kast.
Beneden legt Miscavige Stan en diens ouders uit wat het geloof behelst, en vertelt over Xenu en thetanen. Hij smeekt Stan verder te gaan waar Hubbard moest ophouden. Stan begint meteen. Miscaviige legt hem uit dat er wel geld mee verdiend moet worden, dat is het doel van de hele affaire; Stan lijkt akkoord te gaan. Als Stan en Miscavige naar buiten komen om de geëxalteerde leden te begroeten, legt Stan ze uit dat ze allemaal bedrogen zijn: ‘Scientology is just a big fat global scam!’

De aflevering sloeg in als een bom: niet eerder had iemand het aangedurfd zo scherp en zo publiekelijk de spot te drijven met de sekte. Alt.religion.scientology kreeg bijkans een appelflauwte.
Maar critici buiten de Verenigde Staten konden de uitzending niet zien. Andreas vroeg de makers van South Park toestemming om de aflevering op Operation Clambake te zetten. Dat mocht. Paul Wouters, bij wiens bedrijf de site indertijd draaide, memoreert: ‘Alleen vertelde hij me dat niet. Duizenden mensen probeerden het te downloaden en mijn hele bedrijfsnetwerk lag plat. Bittorrent was net populair aan het worden, en ik verving de download door een torrent file. Ik geloof dat het door 50 duizend mensen werd gedownload.’
Scientology zette een beproefd recept in tegen de makers van South Park: spioneren en intimideren. De sekte vlooide hun leven volledig uit, hopend op ‘zwakheden’ die ze kon ‘uitbuiten’. Hun vuilnis werd gestolen, vrienden en vijanden werden benaderd, zakenrelaties nagetrokken: the whole shebang. Die man die jaren later (in oktober 2011) met deze onthulling kwam, was de voormalige tweede man van de kerk: Marty Rathbun.
Kopstukken klappen uit de school
Want ook hoge ‘church officials’ en beroemdheden liepen inmiddels weg bij de kerk. Een enkele keer was dat omdat ze zich de publieke kritiek – die nu gemeengoed begon te worden – ter harte hadden genomen, maar meestal deden ze dat omdat ze zelf uitermate slecht behandeld waren door de organisatie waar ze zo trouw aan waren.
Wie hoog is binnen de kerk, is bijna altijd lid van de Sea Org, het elitekorps van de kerk. Daar is het beleid nog strikter en strenger dan elders binnen de organisatie. Een Sea Org-lid dat de regels heeft geschonden, beland in de RPF: de Rehabilitation Project Force. Casper de Rijk, een van de oprichters van Scientology NL, belandde er ook en beschreef zijn verblijf daar als ‘internering in een soort heropvoedingskamp’.
In de RPF kreeg je restjes en keukenafval te eten, moest je op de grond slapen, mocht je met niemand spreken en moest je minstens 16 uur zware arbeid verrichten. Ook Jenna, het nichtje van sektebaas Miscavige, had er gezeten.

In 2004 bedacht Miscavige, een schriel mannetje dat de reputatie heeft een driftkikker te zijn, ‘the Hole’: een strafkamp speciaal voor het hoogste echelon van de sekte. The Hole bestond uit twee trailers: daar werden mensen opgesloten, soms maandenlang. Er zaten tralies voor de ramen en er stond gewapend personeel voor de deur. Af en toe kwam Miscavige langs om iemand hoogstpersoonlijk in elkaar te trappen. Niemand durfde iets te doen.
Debbie Cook, die vrouw die in 2012 openheid van Miscavige over de financiën eiste, heeft er in de zomer van 2007 zeven weken gezeten, met ‘zeker honderd anderen’. Nadien verliet ze de kerk, met een afkoopsom en zwijgplicht. Jaren later vertelde ze er alsnog over. Marty Rathbun, voorheen Miscaviges ‘Special Inspector’ en Scientology’s tweede man, heeft er gezeten, net als Mike Rinder. Rinder was bestuurslid van de Church of Scientology International en hoofd van het Office of Special Affairs, de inlichtingendienst van de sekte.
Via Mark Bunker, een Amerikaanse journalist die zich erop toelegt de sekte grondig in kaart te brengen, kwamen veel van deze hoge ex-leden onderling in contact. Dat leidde uiteindelijk tot een van de meest indringende en vernietigende documentaires die ooit over Scientology zijn gemaakt: Going Clear: Scientology and the Prison of Belief (2015), geregisseerd door Alex Gibney.
De oud-leden vertelden over manipulatie, uitbuiting, mishandeling, wangedrag, oplichterij, chantage, dwangarbeid en zelfs opsluiting
Gibney geeft een historisch overzicht van de sekte en doorspekt dat met de verhalen van ex-leden. Zij hebben stuk voor stuk lang meegedraaid en velen hebben zeer hoog in de organisatie gezeten: Mike Rinder, Marty Rathbun, Hanna Whitfield – voor wie langere tijd op alt.religion.scientology had meegedraaid, waren het allemaal vertrouwde namen.
De meesten van deze leden waren recent vertrokken. Ze kennen de club als hun broekzak, en ze klapten nu flink uit de school. Ze vertelden over manipulatie, uitbuiting, mishandeling, wangedrag, oplichterij, chantage, dwangarbeid en zelfs opsluiting. En het meest pijnlijke: ze vertelden over het bedrog (en zelfbedrog) dat zijzelf tijdens hun verblijf bij de sekte pleegden.
Afvallige acteurs
Scientology heeft altijd enorm haar best gedaan bekende mensen binnen te halen: dat is de beste pr denkbaar. Maar ook die lopen weg. Een daarvan is Jason Beghe, onder meer bekend van de serie Californication. Beghe werd in 1994 lid van de sekte, doneerde bij elkaar naar eigen zeggen ongeveer een miljoen dollar aan de sekte en was een van hun publieke gezichten. In 2007 stapte hij eruit; in 2008 nam hij contact op met Andreas Heldal-Lund van Operation Clambake. Na veel e-mailverkeer wist Andreas Beghe te overtuigen met andere critici te spreken. Beghe verscheen later in Going Clear.
Regisseur, scenarioschrijver en filmproducent Paul Haggis was ook zo iemand. Hij kreeg een Oscar voor Million Dollar Baby en een voor Crash. Na 35 jaar lidmaatschap verliet Haggis de sekte in 2009, met name vanwege haar verzet tegen een wet die het huwelijk zou openstellen voor homoseksuelen. Ook hij verscheen later in Going Clear.

De meest fascinerende ‘afvallige’ beroemdheid is Leah Remini. Ze is bekend als comedy-actrice en was, net als David Miscavige, het kind van sekteleden: ze groeide zodoende op als Scientoloog en wist lang niet beter.
In 2013 – ze was toen 43 – verliet ze de sekte. Haar motief: ze vond het bizar dat leden de leiding niet mochten bekritiseren. Ze verzette zich tegen de ‘disconnects’ die Scientology haar leden oplegde: je mocht geen contact meer hebben met leden die vertrokken waren, zelfs niet als ze familie waren. Op die manier was ze haar eigen zus kwijtgeraakt, die de sekte al eerder had verlaten.
Remini schreef een boek over haar ervaringen en begon in 2016 met de tv-serie Leah Remini: Scientology and the Aftermath. Daarin interviewt ze andere uitgetreden leden; het zijn prachtige, diepgaande en soms emotionele gesprekken. De serie heeft vier seizoenen gelopen (37 afleveringen). Remini kreeg er een Emmy voor, een Amerikaanse prijs voor de beste tv-programma’s.
•••
Hubbard zei ooit, nog voor hij Scientology begon: ‘The best way to get rich is to start a religion.’
De reputatie van de sekte is zelden zo slecht geweest als tegenwoordig, de kritiek nimmer zo wijdverspreid en grondig, haar invloed zo getaand – en internet heeft een immens grote rol in die teloorgang gespeeld. Maar inderdaad: rijk zijn ze.
38 Bijdragen
Dick van der Woude 2
Anthonie
Dick van der WoudeKarin Spaink 5
AnthonieAndries Munnik 3
AnthonieHet beste wat je kan zeggen is dat Scientology op dit moment in de tijd slecht afsteekt tegen een groot aantal religies. Maar als je 'piekhoogte' van de excessen van georganiseerde religie bekijkt, is scientology klein bier.
Zou toch wat zijn als 'de mens' zijn behoefte aan spiritualiteit niet meer zou centraliseren als Goddelijk ingegeven: onze natuur corrumpeert alles op den duur.
Ernst de Nobel 1
Typisch hollandse kruideniers argumenten.
Vincent Huijbers 8
Religie, technologie en misschien wel de vrijhaven die aan Nederland nog wel eens wordt toegeschreven komen hier mooi bij elkaar.
'De remedie: geld inzamelen bij de leden, die moeten ‘helpen’ om de Org ‘next level’ te krijgen.'
Wellicht draaf ik door ;) maar zie de parallel (vorm en taal) met games waarbij je ook moet dokken om naar het volgende level te komen. En vooral de psychologische aantrekkingskracht die daar vanuit lijkt te gaan waardoor mensen zich verbinden aan het spel en blijven betalen.
Of: hoe 'hooked' zijn de Scientologen en wij aan onze mobiele apparaten? Religie is ook marketing.
Dank, en een goed nieuw jaar voor FTM en de lezers.
Petrus Harts 3
Vincent HuijbersVincent Huijbers 8
Petrus HartsDie keuzevrijheid waar u op wijst wordt nogal eens betwist. Zo worden apps en games zo ontwikkeld dat ze je daar verslaafd aan maken. Zoekt u eens op 'Hooked' van Nir Eyal die hier onderzoek naar heeft gedaan. De marketing van de toekomst lijkt zich diepee in iemands hoofd te verplaatsen. Het straatbeeld is toch wezenlijk veranderd sinds de introductie van de smartphone. Het is niet moeilijk om iemand te spotten die over zijn telefoon is gebogen.
Wat fascinerend is dat Scientology in een tijd is bedacht waarin ook de moderne marketing is ontstaan. Zo heeft Scientology zelfs tijdens de Superbowl geadverteerd:
https://www.newsweek.com/scientology-super-bowl-ad-leaves-viewers-perplexed-1567577?amp=1
Scientology is een sekte die marketing strategieën lijkt te ontwikkelen om zichtbaar te worden en mensen aan zich te binden. Nieuwe technologie wordt moeiteloos aangewend om hun geloof onder de aandacht te brengen.
Maar ook het aantrekken van kunstenaars en beroemde sterren zijn een bewuste strategie:
https://www.nbcnews.com/news/amp/wbna8333804
De kerk wordt bijna op eenzelfde manier aangeprezen als een stofzuiger of wasmiddel.
Een next level halen is in een game een zetje om verder in het verhaal te komen of een hogere score te behalen. In nieuwe games wordt het behalen van het volgende level achter een betaalmuur gezet. De opbouw tot kennis binnen de sekte lijkt er op (of andersom). Stel dat voor het laatste deel van deze serie appart betaald moest worden...
Uiteraard zijn er grote verschillen. Maar de overeenkomsten zijn fascinerend.
https://mfishbein.com/marketing-scientology/amp/
j.a. karman 5
De vraag is hoe dit te vertalen naar huidige situaties. Misleiding en onduidelijkheden in "wie is wie" gaat gewoon door, het is van alle tijden.
De inzet van internet voor minder ethische doelen heeft wegens alle vrijheid een grote vlucht genomen. Dat is niet positief.
Hoe je daar een draai aan kan geven is de volgende uitdaging.
Ernst Nijsten
een tiental pagina's multiple choice vragen. Helemaal aan het eind in klein corps viel mij de copyright naam L.Ron Hubbard op. Toen ik werd opgebeld door dit bureau en dit vertelde werd in alle toonaarden ontkent dat dit iets met scientology te maken had. De test heb ik nog steeds ergens liggen. midden jaren negentig.
Ernst Nijsten
Karin Spaink 5
Ernst NijstenRoland Zwaga
Hij is dikke vriendjes met die Miscavige en is nog steeds een wereldwijd boegbeeld van die club oplichters. Maar nergens wordt hij eens flink op de korrel genomen in de media. Helaas.
Karin Spaink 5
Roland ZwagaRoland Zwaga
Karin SpainkVincent Huijbers 8
Roland ZwagaHet is niet alleen Tom Cruise die Scientology aanprijst. Het is een vooropgezet plan van Hubbard om beroemdheden en kunstenaars aan te trekken en als boegbeeld te dienen.
,John Travolta is ook zo'n boegbeeld en heeft zelfs gefigureerd in een film naar een science fiction boek van Hubbard.
https://m.imdb.com/title/tt0185183/
Het is best fascinerend hoe maakbaar een religie is. Hubbard lijkt religieuze geschiedenis en moderne marketing en technologie aan te wenden voor zijn succes. Een scheppingsverhaal dat het voorstellingsvermogen te boven gaat (lijkt op veel andere wereldreligies). Verbeelding door kunstenaars (bijna alle vroege kunst lijkt op een of andere manier ritueel of in dienst van religie).
Waar de wereld religies in oude geschriften en beelden tot ons komt gebruikt Scientology technieken die daar op lijken of die traditie voortzetten.
Sjoerd Nelissen 6
Roland ZwagaWat Tom Cruise betreft daar kun je het beste mee doen als wat de Stauffenbergs deden bij het opnemen van de film Valkrie gewoon negeren want iedere aandacht is te veel.
Julia Vosmeijer
Een kleine correctie: in een van de paragrafen over Going Clear staat een keer "Mark Rinder", terwijl het volgens mij Mike hoort te zijn.
peer mankpoot 1
Julia VosmeijerPrachtig voorbeeld van hoe de Co$ met afvalligen omgaat: https://www.whoismikerinder.com/
Karin Spaink 5
Julia VosmeijerNiko Roorda 6
Het is seizoen 9, aflevering 12.
Karin Spaink 5
Niko RoordaNelleke Ligtenbarg 1
Karin SpainkKarin Spaink 5
Nelleke Ligtenbargpeer mankpoot 1
Het is niet netjes om je eigen bijdrage aan een goede zaak in het spotlicht te zetten. Dat doet Karin Spaink dus ook niet. En daarom doe ik het:
Karin Spaink en met haar Felipe Rodriquez, Zenon Panoussis, Anders Lund, Steven Fishman, nes en ars, en al die anderen, waren en zijn van onschatbare waarde in de bestrijding van de kanker die Scientology heet. Door die strijd hebben ze de wereld een beetje beter gemaakt en bovendien het internet, met name het www en usenet, mede vormgegeven op ethisch en juridisch vlak. Dit is een prestatie van intergalactisch formaat en zij kunnen daar niet genoeg voor worden bedankt en geprezen.
Harrie Baken 1
peer mankpootPetrus Harts 3
peer mankpootMarco Vroege
peer mankpootPetra van Schaffelaar 1
peer mankpootPetrus Harts 3
peer mankpoot 1
Petrus HartsCailin Kuit 1
peer mankpootHetty Litjens 6
Ik heb scientology nog even gegoogled. De instelling bestaat kennelijk nog steeds. Maar we horen er tegenwoordig gelukkig weinig meer van.
Intussen werden de nieuwste ontwikkelingen inzake beïnvloeding en internet beschreven door Dave Eggers in The Circle en The Every. Zelfs Houellebecq heeft zich met zijn nieuwste boek Anéantir op het onderwerp internet gegooid. Er is zelfs al een lek, want het boek verschijnt pas over een week . Strategisch bedoeld of een echt lek? Sommige sites hebben het over 'Anne Antille'. Laten we maar zeggen dat Welbek weer de vinger op de wonde plek zal leggen.
Wat mij interesseert, en Karin kan daar misschien nog eens een stuk over schrijven, is hoe de nadelen van onzindelijke beïnvloeding in onze maatschappij beperkt kunnen worden. Duidelijk is dat vrijheid geen absolute waarde is, zeker als die de vrijheid van anderen beknot.
Gerard Commijs
Ik woonde toen nog bij mijn ouders, ging niet veel later het huis uit. Nog vele jaren kwamen er brieven uit Kopenhagen, handgeschreven, heel persoonlijk aan mij gericht (“Ik ben zo benieuwd hoe het met je gaat, ik zou heel graag weer eens van je horen”), iedere keer ondertekend met een andere Deense meisjesnaam. (Als hij Britta niet leuk vindt, proberen we het eens met Bente) Mijn ouders vonden het een beetje angstaanjagend.
Ik heb de berichtgeving over Scientology altijd met belangstelling gevolgd, maar ik heb nooit begrepen hoe verstandige en talentvolle mensen zich hierdoor kunnen laten verleiden.
peer mankpoot 1
Gerard CommijsEr is een hoop leed in de wereld, waaronder bij mensen die te onzeker zijn om het beste (of prettigste, of liefste, of comfortabelste, wat dan ook) uit zichzelf te halen. Co$ heeft daar een oplossing voor: ten koste van al uw geld en sociale contacten maken we u nóg onzekerder! Het is inderdaad een groot raadsel waarom ook verstandige mensen daar intrappen.
Een nog groter raadsel is waarom mensen - hetzij binnen hetzij buiten dat donkere hol - Co$ niet massaal de rug toekeren na kennisneming van alle feiten en verhalen. Kennelijk is bij een groot aantal mensen de nood groter dan het verstand. Co$ heeft daar een businessmodel van gemaakt. Veel cynischer wordt het niet.
Elke hulpverlener in de reguliere zorg die van zijn (machts)positie misbruik maakt, kan zware sancties verwachten, en terecht. Co$ woekert maar voort, vrijwel straffeloos, vrijwel ongebreideld. Een schande!
Ric Real 1
peer mankpootWaarschijnlijk omdat het een sekte is en je er steeds verder in verstrikt raakt. Alle ‘gesprekken’ met de leugen detector worden gedocumenteerd, op het moment dat je een helder moment hebt, wordt je afgeperst met hetgeen je zelf hebt verteld ?
Daan Gort
Ric Real 1
Nico Creemers 1