Scriptie online: stroeve samenwerking tussen justitie en belastingdienst

VVD-Kamerlid Foort van Oosten heeft níet het Openbaar Ministerie maar de Belastingdienst naar voren geschoven in de strijd om meer misdaadgelden af te pakken. Follow The Money publiceerde eerder al over het gemankeerd gevecht naar aanleiding van een uitgelekt kritisch afstudeeronderzoek die hier op FTM nu integraal gepubliceerd wordt.

Het VVD-Kamerlid Foort van Oosten heeft zich in de miljoenenstrijd gemengd tussen de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie over het afromen van criminele vermogens. Hij kondigde woensdag in het NOS Radio 1 Journaal een voorstel aan waarin hij de Fiod/Belastingdienst meer naar voren schuift om enerzijds misdaad minder lonend te maken en anderzijds de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie (denkt) op te krikken. Hij raakt daarbij een gevoelige snaar, die Follow The Money vorige maand aanspande naar aanleiding van een uiterst kritisch afstudeeronderzoek van financieel rechercheur Rob van Laar. In de scriptie, hieronder nu integraal gepubliceerd, kwam naar voren dat er ‘nauwelijks’ structurele samenwerking plaatsvindt tussen Openbaar Ministerie en de Belastingdienst.

Concurrentiestrijd

In het kwalitatieve onderzoek, waarvoor talloze hoge ambtenaren van de Belastingdienst, officieren van justitie en beleidsmedewerkers geïnterviewd werden, was een van de zorgwekkende signalen dat het Openbaar Ministerie vooral bezig is met het halen van ‘afpak’-targets en daardoor de Belastingdienst als concurrent ziet. Door de gebrekkige samenwerking blijft misdaad lonen. ‘Er is nauwelijks afstemming met de Belastingdienst en er worden geen aanslagen opgelegd. Zo worden veel kansen gemist,’ zegt een hoge ambtenaar van de Belastingdienst in het onderzoek.
Door de gebrekkige samenwerking Tussen Openbaar Ministerie en belastingdienst blijft misdaad lonen
De urgentie is evident. Als de Belastingdienst niet tijdig op de hoogte wordt gebracht door het OM, bestaat de kans dat het (belasting)heffingsrecht uiteindelijk verjaard is. Een vrijgesproken crimineel zal dan de nog harder lachende derde zijn, want hij glipt dan ook door het ‘fiscale vangnet’. De Belastingdienst heeft een heffingsrecht en het maakt fiscaal dan niet uit of de verzwegen inkomsten en vermogens afkomstig zijn uit xtc-handel of kassawerk bij de Albert Heijn. Zodra de 'bron' is gevonden, al dan niet via het Openbaar Ministerie, dan kan de Belastingdienst een naheffing opleggen en eventueel zelfs een beslag gelegd worden. Strafrechtelijk ligt de drempel daarvoor een stuk hoger: er moeten bewijzen op tafel gelegd worden, terwijl de Belastingdienst kan afromen met een omgekeerde bewijslast.

Afstudeeronderzoek afstemming Belastingdienst - Openbaar Ministerie

Samenwerking

Van Oosten haakt daar in de radio-uitzending ook op in: ‘Het strafrecht is misschien wel in het voordeel van de crimineel als het gaat om bijtijds geld afpakken. [...] Je bent soms vijf á zes jaar verder en dan is het nog maar de vraag hoeveel er van de criminele winsten over is,’ aldus het Kamerlid, dat verwacht dat er via de fiscale route meer dan 136 miljoen euro per jaar kan worden afgepakt van (vermeende) criminelen. Michiel van Nispen (SP), die begin deze maand nog Kamervragen stelde naar aanleiding van de berichtgeving, geeft desgevraagd aan blij te zijn met de steun uit VVD-hoek. ‘Een betere aanpak van crimineel geld staat al heel lang op onze agenda. Ik mis in het plan wel de samenwerking, want het lijkt nu dat als het strafrechtelijk te lang duurt, dat het dan maar via de Belastingdienst moet gaan. Maar het meest effectief is juist vroegtijdige afstemming met de Belastingdienst. Dat mis ik nu.’ De roep om vroege afstemming komt ook in de scriptie duidelijk naar voren. 'Zonder informatie kan de Belastingdienst niets.' Het precieze voorstel van Van Oosten zal volgende week besproken worden in de Tweede Kamer.