Seksschandaal treft Amerikaanse beurswaakhond

2 Connecties

Onderwerpen

SEC Corruptie
1 Reacties

Vergeet de affaire rond de Amerikaanse generaals, de vermeende wantoestanden bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC zijn nog een stuk sappiger.

Met de meeste klokkenluiders loopt het slecht af. Na hun coming out blijven ze vaak berooid achter -  uitgekotst door collega’s. Er is nu een klokkenluider opgestaan die weliswaar ontslagen is, maar zich in ieder geval niet zonder gevecht bij het grof vuil laat zetten: David Weber, voormalig toponderzoeker bij de Securities and Exchange Commission (SEC).
 
Deze Weber heeft een 77 pagina’s tellende aanklacht ingediend tegen zijn voormalig werkgever, die hij ervan beschuldigd wraak op hem te hebben genomen, nadat hij aan de kaak stelde dat zijn bazen drukker waren met copuleren dan toezicht houden.
 
En er was al het nodige te doen rondom dat toezicht. De SEC wist ondanks allerlei waarschuwingen niet in te grijpen in de Ponzi-beleggingsfraude van Bernie Madoff en R. Allen Stanford, die in omvang de fraude van Madoff benadert. Maar terwijl de SEC onderzoek deed naar de eigen tekortkomingen, lagen de bazen ­- David Kotz  en zijn opvolger Noelle Maloney - met elkaar in bed, claimt Weber.
 
Beerput is veel dieper
Weber beweert ook dat Kotz een verhouding had met de advocaat die een groep slachtoffers van Stanford vertegenwoordigde. Maloney weigerde volgens de klokkenluider om deze advocaat te ontmoeten, omdat Kotz “die vrouw neukte”, zo zou Malony gezegd hebben.    
 
Rondom Kotz deden al allerlei vreemde verhalen de ronde, die sterk doen twijfelen over zijn integriteit. Zo zou hij leiding hebben gegeven aan onderzoek naar personen met wie hij een persoonlijke relatie had – pure belangenverstrengeling.
 
In de aanklacht gaat het niet alleen over de twee SEC-bazen, de beerput is nog veel dieper. Zo zouden SEC-medewerkers opdrachten aan vriendjes hebben gegund, seksuele intimidatie hebben verdoezeld en geen deugdelijk onderzoek hebben gedaan naar externe krachten die volledige toegang tot de systemen kregen.  
 
De geur van corruptie hangt al langer om de SEC heen. Dat  grote banken en andere schuinsmarcheerders na de financiële crisis nauwelijks boetes krijgen opgelegd, doet sommigen vermoeden dat de SEC in de zak zit van Wall Street.  
 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 335 leden