'Sektarisch leider' Agtereek wil FTM laten knielen

2 Connecties

Relaties

Oplichting Agtereek
1 Bijdrage

De in Kenia woonachtige en 'door god gezonden' laaielichter Gertjan Agtereek, dreigt FTM met een juridische procedure.

'Tot mij wendde zich het kerkgenootschap Outreach Center Nederland ('OCN'), gevestigd te Leiden, alsmede de heer G.-J. Agtereek, wonende te Nairobi, Kenia', vernemen we van de in Amsterdam gevestigde advocaat Max van Olden ('Deskundig en betaalbaar'). Reden: cliënt Agtereek wordt in een artikel op FTM in één adem genoemd met voorganger Johan Kok uit Nijkerk, die verdacht wordt van fraude en 'moderne slavernij'. Het artikel verwijst naar een uitzending van het EO programma De Vijfde Dag waarin Kok naar voren komt als iemand die mensen manipuleert en hulpbehoevende mensen uitbuit. Kok werd medio oktober opgepakt wegens fraude met uitkeringen, belastingen, valsheid in geschrifte en witwassen.

'Apert onrechtmatig gehandeld'

In het artikel wordt ook verwezen naar een 'soortgelijke fraudezaak' die enkele jaren geleden bij verslaafdenopvang Winnersway in Leiden speelde. Daar trok kerkvoorganger Gertjan Agtereek aan de touwtjes. Volgens Agtereek's advocaat Max van Olden heeft Agtereek 'nooit verantwoordelijkheid gedragen' voor het genoemde opvangcentrum en heeft hij ook 'geen enkele betrokkenheid, invloed of band met de heer Kok en zijn opvang of werkbedrijf'. FTM heeft om die reden 'apert onrechtmatig gehandeld' door zijn cliënt te associëren met de praktijken van Kok. Aldus raadsman Van Olden die dit journalistieke platform aansprakelijk stelt voor alle door zijn cliënt(en) geleden schade, onmiddellijke verwijdering van het artikel eist en FTM sommeert zich verder te onthouden van 'berichtgeving met gelijke inhoud of strekking'. Tsja. Eerder dit jaar probeerde Van Olden ook al het boek 'God, geld en gehoorzaamheid' van de journalist Silvan Schoonhoven, waarin Agtereek de hoofdrol speelt, te verbieden. Die poging mislukte. Het boek van Schoonhoven, dat door Nieuw Amsterdam werd uitgegeven, belandde vlak voor de geplande zitting in het boekenschap waarna Agtereek de zaak introk. Van Olden ging namens Agtereek nogmaals over tot het voeren van een juridische procedure tegen journalist Schoonhoven en uitgeverij Nieuw Amsterdam en ook die werd ingetrokken.

Samen preken

FTM sprak eerder met journalist Schoonhoven over manipulerende en frauduleuze voorgangers als Kok en Agtereek. Schoonhoven, wiens uitgever Nieuw Amsterdam inmiddels 15 duizend euro kwijt is aan juridische procedures, legde uit dat leden van Pinkstergemeente een verhoogd risico lopen om te worden getild of uitgebuit. Van Schoonhoven weet ook dat Agtereek juist vriendschappelijke banden onderhoudt met de van fraude verdachte Kok. 'Kok is niet alleen bij hem in Kenia op bezoek geweest, ze hebben er samen gepreekt en bij Kok in Nijkerk liepen ook nog eens de hulpjes van Agtereek rond. Kortom; er zijn de nodige verbanden te leggen'. Zo liet Agtereek via het inloophuis om de Amsterdamse Wallen daklozen en verslaafden rekruteren en ze in een werkplaats aan het werk. In ruil voor geestelijke bijstand, moesten ze hun uitkering inleveren en kregen daar 5 euro zakgeld per week voor terug. De hulpbehoevenden moesten vervolgens onder begeleiding werken. Het manna werd ook bij de overheid betrokken. Winnersway deed vanwege hun 'zorgfunctie' een succesvol beroep op de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). De organisatie ontving in 2009 AWBZ-gelden ten bedrage van 1,1 miljoen euro. Het bedrag werd niet volledig besteed aan zorg.

'Oplichter'

Het bedrijfsmodel van Agtereek omvat meer activiteiten, zo liet actualiteitenprogramma EenVandaag in enkele uitzendingen zien. 'Oplichting, intimidatie en misbruik van overheidsgeld', zo duidde Pieter Jan Hagens anchorman van EenVandaag de weinig verheven bezigheden van de welgedane Agtereek die overigens in een riante villa in Nairobi resideert (zie hier de foto's). Een voormalig lid van zijn gemeente omschreef hem in een uitzending van EenVandaag als 'een sektarisch leider'. Een oud chauffeur van Agtereek noemt hem een 'oplichter'. Agtereek is ook iemand die bij sommige vrouwelijke volgelingen - door hem bekeerde ex-prostituees die hij een 'beter leven' wil geven - wel eens aan komt zetten met 'dringende seksuele verzoeken'. De lijst van Agtereeks gepubliceerde verderfelijke werken is te lang om uit voor te blijven dragen. Wanneer u er meer van wilt horen en zien, kijk dan vooral naar de uitzendingen van EenVandaag of beter: koop het boek van Silvan Schoonhoven. Wij hebben er weer even genoeg van. Een decembermaand indachtig slotakkoord willen we u echter niet ontzeggen: Want gelukzalig is de hoofdredactie die na zorgvuldig wegen en zeven, besloten heeft de sommatie van advocaat Van Olden geen gehoor te geven. Amen.   Voor de liefhebbers: