
Wie betaalt? En wie bepaalt? FTM zoekt uit hoe de politieke worst écht gedraaid wordt. Lees meer
Leven we in een lobbycratie of is lobbyen een wezenlijk element van een gezonde democratie? Zeker is dat de lobbywereld wordt gezien als een zeer invloedrijke factor in ons politiek bestel, maar beschrijvingen van die wereld komen doorgaans niet verder dan het woord ‘schimmig’. Follow the Money wil daar verandering in brengen en duikt de lobbywereld in om te zien hoe de worst écht gedraaid wordt.
Podcast | Vrijwillige diplomaten maken het bont
Nederlandse diplomaten verdacht van fraude, witwassen en afpersing
Boeren blokkeren via het waterschap opnieuw een belasting op vervuiling met mest en landbouwgif
Ondanks bedrijfsschandalen is Heineken-directeur nu voorzitter van anti-corruptiewaakhond
Prominente Eurocommissaris maakt dankbaar gebruik van gratis verwennerij in de Emiraten
Dry January? Niet nodig, volgens de alcoholindustrie
EU-parlementslid combineert aandelen Apple met meeschrijven aan techwet (en vindt dat geen probleem)
Cash uit Qatar: hoe kon dit gebeuren in het Europees Parlement?
Strafrechtelijk onderzoek naar hotelstrand richt zich ook op de bestuurders van Bonaire
De gaslobby maakte ons afhankelijk van Rusland en bepaalt nu wéér het beleid
© ANP / Lex van Lieshout
Senatoren lappen Balkenende-norm aan hun laars
Een vijfde van de senatoren heeft moeite zich aan hun eigen regels te houden. Twee senatoren verdienen ruim boven de Balkenende-norm. Twee toucheren exact het toegestane bedrag, naast hun andere betaalde nevenfuncties. Nog eens elf senatoren staan als toezichthouder van een (semi)publieke organisatie toe dat hun bestuurders ruim boven de norm verdienen, zo blijkt uit onderzoek van Follow the Money.
-
De Balkenendenorm bepaalt dat bestuurders met hun werk in (semi)publieke instellingen in totaal nooit meer mogen verdienen dan een ministersalaris, namelijk 181.000 euro bruto. Maar een aantal bestuurders overschrijdt die norm, soms zelfs fors.
-
Waar dit voorheen vooral gebeurde door bijbaantjes te stapelen, beroepen bestuurders zich nu op een ‘overgangsregeling’.
-
Follow the Money vond ook diverse senatoren die boven de norm toucheren met (semi)publieke bestuursfuncties. Hun bezoldiging als senator (bijna 30 duizend euro per jaar) telt daarin niet mee: dat is immers geen bestuurlijk werk.
-
Veel senatoren tolereren als toezichthouder bij (semi)publieke instellingen dat ‘hun’ bestuurders de Balkenendenorm ver overschrijden.
Liever luisteren? Frederique de Jong leest het artikel voor en gaat in gesprek met de auteurs:
Een vijfde van de senatoren worstelt met de regels over de hoogte van bestuurssalarissen in de semi-publieke sector – zelfs als het over hun eigen (bij)baan gaat. Zo toucheert Eerste Kamerlid Henk Pijlman (D66) jaarlijks circa 10 duizend euro te veel als voorzitter van de Hanzehogeschool in Groningen. Senator Jopie Nooren (PvdA) zit bijna 15 duizend euro boven de wettelijk bepaalde norm. Ze is voorzitter van Bartiméus, een instelling voor blinden en slechtzienden.
Senator Thom de Graaf (D66) betaalde vorig jaar keurig 22 euro terug aan de Vereniging van Hogescholen om tot op de eurocent nauwkeurig aan de Balkenendenorm te voldoen. Als voorzitter verdient hij er 162.900 euro voor een 36-urige werkweek. Maar daarnaast heeft hij nog 13 betaalde en onbetaalde functies. En hij is al senator, een betaalde functie (jaarsalaris: bijna 30 duizend euro) die ruim een dag per week in beslag neemt. Tot voor kort was de beoogd vicevoorzitter van de Raad van State bovendien fractievoorzitter: een zwaardere, en hoger beloonde functie dan het ‘gewone’ senatorschap.
De Eerste Kamer telt 75 leden. Een gewoon lid verdient jaarlijks 29.800 euro bruto (inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering). Daar komt een beroepskostenvergoeding van 2.481 euro bij en een zogeheten secundaire voorziening van 2.925 euro. Fractievoorzitters krijgen een toelage van 1,2 procent, plus 0,4 procent per fractielid. Die toelage mag op jaarbasis maximaal 6,4 procent bedragen.
De leden van de Eerste Kamer komen in principe één dag per week (op dinsdag) bijeen om de wetsontwerpen die door de Tweede Kamer zijn aangenomen, te bespreken en erover te stemmen. Ze kijken met name naar de deugdelijkheid van de wet en de samenhang met bestaande wetgeving. Omdat het senatorschap geen fulltime bezigheid is, hebben de Eerste Kamerleden ook andere banen. Het aantal nevenfuncties van senatoren, en het effect daarvan op hun functioneren, staat al enkele jaren ter discussie.
Volgens voormalig senator en VVD-fractievoorzitter Loek Hermans waarborgt dit dat senatoren met één been in de samenleving blijven staan: ‘De waarde van de Eerste Kamer zit hem onder andere in het feit dat de Leden de meest uiteenlopende functies bekleden in het bedrijfsleven, de wetenschap en (semi) publieke sector,’ liet hij in 2015 in Nieuwsuur weten. Hermans trad af als senator toen de rechter eind 2015 oordeelde dat het faillissement van Meavita te wijten was aan wanbeleid van de bestuurders, waaronder toezichthouder Loek Hermans. Die functie bij de voormalige thuiszorgorganisatie was indertijd een van zijn 18 (bij)banen.
Balkenendenorm
In 2012 werd de Wet Normering Topinkomens door de Eerste Kamer aangenomen; op 1 januari 2013 ging de zogeheten ‘Balkenendenorm’ in. Simpel gezegd komt de wet erop neer dat bestuurders in de (semi)publieke sector (denk aan woningbouw, onderwijs, zorg, cultuur en media) niet meer dan een ministerssalaris mogen verdienen. Iedere bestuurder krijgt via een formule een individueel plafond toegekend, afhankelijk van de sector, de omvang van de instelling, de complexiteit van het werk en het aantal uren dat de (top)functionaris er werkt. Maar niemand mag als bestuurder in de (semi)publieke sector in totaal meer dan 181 duizend euro verdienen.
Ruim vijf jaar na de invoering van de Balkenendenorm blijken de 75 controleurs van de macht in de chambre de réflexion zich slecht aan hun eigen regels te houden. Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money. Vrijwel alle senatoren noemen de normering van topinkomens ‘een goede zaak’. Toch beroepen zij zich, zodra er overschrijdingen zijn bij hun eigen nevenfuncties, op ‘het overgangsrecht voor bestaande contracten’. Dat is een speciale uitzonderingsregel waarin de wet voorziet, en die inhoudt dat zittende bestuurders maximaal vier jaar hun huidige salaris mogen houden, en daarna binnen drie jaar moeten zakken totdat ze wel aan de norm voldoen.
Het gebied is dus nogal grijs, en senatoren maken daar dankbaar gebruik van. Pijnlijk is dat juist politici geregeld anderen oproepen toch vooral het goede voorbeeld te geven wat betreft de honorering in de (semi)publieke sector. Het is immers een ‘mentaliteitskwestie’, vinden ze. D66-Kamerlid Jan Paternotte stelde bijvoorbeeld Kamervragen nadat bekend werd dat diverse medewerkers bij aspirant-omroep PowNed ver boven de Balkenendenorm verdienen. PvdA-kamerlid Jan Vos riep zelfs op het Koningshuis op de Balkenendenorm te zetten.
'Ik zou de universiteit kunnen vragen of ik net één euro onder de norm mag zitten, maar dat is ook huichelarij'
Dikbetaalde senatoren zijn met name voor de PvdA een netelige kwestie. Daarvoor moeten we terug naar 2009, toen de sociaaldemocraten onder voorzitterschap van Lilianne Ploumen met veel publiciteit hun ‘erecode’ lanceerden. Ploumen schreef in een brief aan de partijleden dat PvdA-bestuurders voortaan ‘sober en dienstbaar door het leven moesten gaan’. Daar hoort ook een normaal salaris bij. ‘Leden die in de publieke sector meer dan de premier willen verdienen, zoeken maar een andere partij.’
En toen kwam in 2011 ene André Postema in het vizier, kandidaat voor de Eerste Kamer. NRC Handelsblad meldde na onderzoek dat hij de erecode van zijn partij schond. Postema ontving 204.858 euro als vicevoorzitter van het college van bestuur van de Universiteit van Maastricht – ruim boven de Balkenendenorm die de PvdA zelf zo hoog in het vaandel draagt. ‘Ik zou de universiteit kunnen vragen of ik net één euro onder de norm mag zitten, maar dat is ook huichelarij’, zei hij destijds. ‘Je kunt het niet gauw goed doen.’
Het bestuur van de PvdA beloofde de zaak tot op de bodem uit te zoeken; daarna hoorde niemand meer over de kwestie. Postema werd senator en nam er in 2014, toen hij stopte bij de Universiteit van Maastricht, twee banen bij. Hij werd president-commissaris bij de chemische fabriek Chemelot (we hebben zijn salaris daar nog niet kunnen achterhalen) en voorzitter van het Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO). Zijn salaris bij het LVO zat in 2016 precies één euro onder de Balkenendenorm, te weten: 178.899 euro (zijn individuele plafond was vastgesteld op 179.000 euro). Dat salaris kreeg hij op basis van een fulltime baan; maar hij vervulde daarnaast nog vier nevenfuncties, en hij was senator.
Eigenlijk viel het niemand op – Postema werd zelfs fractievoorzitter – totdat afgelopen juni de diploma’s van 354 leerlingen van zijn scholengemeenschap ongeldig werden verklaard, omdat ze een aantal verplichte vakken niet hadden afgerond. Er bleek sprake te zijn van wanbeleid. Postema zag zich door het examen-echec van vorige maand gedwongen op te stappen als fractievoorzitter. Hij bleef wel aan als senator. Ondertussen zit de PvdA flink met de kwestie in de maag. Ineens werd ‘precies één euro onder de Balkenendenorm zitten’ een issue. Hoewel Postema benadrukte dat hij volgens zichzelf de erecode niet had geschonden, wilde een woordvoerder daar begin deze maand ‘geen uitspraken over doen’.
En dan gaat het hier nog om een senator die ónder de Balkenendenorm zit. Zijn PvdA-collega Jopie Nooren gaat er zwaar overheen: ze werd op 1 januari 2013, nota bene de dag waarop de Wet Normering Topinkomens inging, bestuursvoorzitter bij zorginstelling Bartiméus en ontving dat jaar 209.697 euro salaris. In vijf jaar tijd zakte ze weliswaar naar 180.903 euro, maar volgens haar individuele norm mag ze slechts 166 duizend euro verdienen. Als hoofd van zorginstelling Bartiméus (gespecialiseerd in complexe zorg voor slechtzienden) heeft zij zitting in een vereniging, een stuurgroep, vijf stichtingen en drie BV’s. Als PvdA-senator is ze woordvoerder voor onder meer Volksgezondheid en Onderwijs. FTM berichtte eerder dat deze voorvrouw van Bartiméus – tot ergernis van diverse ambtenaren – geregeld het ministerie benadert om haar zorginstelling bij hen onder de aandacht te brengen.
Pijlmans overgangsperiode bestaat uit loonsverhogingen, dus juist een verdere verwijdering van de norm
Ook D66-senatoren weten hun weg naar lucratieve bijbanen in de publieke sector goed te vinden. Neem Henk Pijlman (63). Hij studeerde geschiedenis, werd leraar en wethouder in Groningen. Sinds 2000 zit hij in het bestuur van de Hanzehogeschool in Groningen; in 2004 werd hij er voorzitter. Vorig jaar verdiende hij daar 190.425 euro, terwijl zijn individuele norm op 181.000 euro is vastgesteld en het voltallige College van Bestuur zich in 2013 aan de WNT-norm committeerde. Pijlman beroept zich op zijn overgangsrecht, meldt de jaarrekening van 2017. Maar in 2016 verdiende hij minder: 188.045 euro. Hoewel de overgangsperiode bedoeld is om bestuurders de tijd te geven geleidelijk te dalen, bestaat Pijlmans overgangsperiode uit loonsverhogingen, en behelst die dus juist een verdere verwijdering van de norm. Wanneer FTM hem hiermee confronteert, laat hij weten: ‘na vier jaar moet het salaris in drie stappen worden verlaagd. Dat is bij mij niet nodig’. Hoewel de Balkenende-norm inclusief pensioen is, beroept Pijlman zich op de oude regels en wijt hij de loonstijging aan een ‘gestegen pensioenpremie’. Hij laat voorts weten dat zijn salariëring volgens de externe accountant van de Hanzehogeschool een ‘correcte toepassing’ van de wet is.
Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, noemt onze bevindingen maar ook de reactie van de senatoren hierop ‘betrekkelijk schokkend’. ‘Een aantal senatoren lijkt zich van geen kwaad bewust. Ze schijnen het toucheren van vergoedingen die niet passen bij het dienen van een publieke zaak doodnormaal te vinden.’ Hij wijst er ook op dat de verdedigingslinie van de senatoren er steevast een is van ‘niet langs dezelfde meetlat als anderen gelegd te kunnen worden’. ‘Ze voelen zich kennelijk geprivilegieerd en boven het systeem staan,’ constateert hij.
De Balkenendenorm (vernoemd naar oud-premier Jan Peter Balkenende van het CDA) houdt in dat openbare bestuurders in Nederland niet meer dan een ministerssalaris mogen verdienen. Na de invoering van de (vrijwillige) norm in 2006 gold voor bestuurders in de (semi)publieke sector de Wet Openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde Topinkomens (WOPT). Het was niet verboden om meer dan de toen geldende norm (193.000 euro) te verdienen, maar bestuurders waren wel verplicht hun inkomen openbaar te maken. Sinds 2013 geldt de Wet Normering Topinkomens (WNT) die expliciet verbiedt dat bestuurders meer verdienen dan de Balkenendenorm.
Het probleem met deze wet is dat er geen duidelijke norm voor alle bestuurders geldt. Dit komt door allerlei wijzigingen in de wet, bijvoorbeeld door het VVD-PvdA regeerakkoord, de Aanpassingswet WNT, en de Reparatiewet WNT. In de meest recente wetswijziging, de Evaluatiewet WNT, is de algemene meldplicht van (semi)publieke instellingen aan de toezichthouder afgeschaft, omdat zij klaagden over administratieve lasten en de digitale aanlevering van de gegevens. Oftewel: er bestaat niet langer een digitale meldplicht wanneer accountants iets vreemds tegenkomen.
Ondertussen klagen accountants dat de controle op handhaving ondoenlijk is geworden. Volgens de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) is ‘de wet niet meer uitvoerbaar en controleerbaar, omdat het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK), tussen alle wetswijzigingen door, ook nog regelmatig nieuwe interpretaties toepast’.
Dat is zorgelijk, omdat een niet gehandhaafde norm uiteindelijk zinloos is. Veel senatoren beroepen zich op het overgangsrecht. Een overgangsregeling is ‘onontkoombaar’, schrijft een verantwoordelijke ambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken in een vakblad voor accountants: topbestuurders hebben – net als andere werknemers – bepaalde rechten, die niet zomaar afgepakt kunnen worden. Maar, zo stelt hij, ‘Het overgangsrecht is natuurlijk wel eindig’. Het is immers bedoeld als tussenoplossing, niet als een nieuwe standaard.
Hoewel ze enerzijds klagen over de complexiteit van de wet, weten topbestuurders anderzijds uitstekend manieren te vinden om alsnog een salaris boven de Balkenendenorm te verkrijgen, zonder naar de letter van de wet in overtreding te zijn. Het resultaat: administratief koorddansen op het randje van de wet. Bijvoorbeeld bij netbeheerder Alliander, waar senator en fractievoorzitter van de VVD Annemarie Jorritsma voorzitter van de Raad van Commissarissen is. Bestuurders daar toucheerden dankzij een schijnconstructie salarissen boven de 4 ton – ruim tweemaal de Balkenendenorm. Alliander vond dat zelf gerechtvaardigd: anders zou het niet mogelijk zijn ‘topmensen’ aan te trekken.
Deze opstelling leidde tot grote ergernis in de Tweede Kamer, blijkt uit Kamerdebatten in die periode. ‘De VVD ziet liever een overzicht waaruit blijkt wat er wordt betaald dan dat via allerlei slinkse wijzen wordt geprobeerd om een ander bedrag te vermelden dan het werkelijke bedrag. Zeg het dus gewoon als je meer betaalt,’ stelde parlementariër Ingrid Caluwe. Ook de PvdA was er niet over te spreken: ‘Wij moeten aan de slag met onwenselijke zaken die via schijnconstructies ontstaan,’ zei John Kerstens. ‘Naar mijn mening zijn die dubbel fout: zij leiden tot een salaris dat hoger is dan wij allen willen en dat wordt ook nog eens op een sneaky manier gerealiseerd.’ Het CDA stelde dat de wet alleen effectief kan zijn wanneer schijnconstructies en wetsontwijkingen stevig worden aangepakt.
Deze discussie leidde tot de Evaluatiewet, die pas begin dit jaar volledig in werking is getreden. Hierdoor is het niet langer mogelijk dat topbestuurders de Balkenendenorm ontwijken door fulltime in dienst te zijn bij een publieke instelling door zich 20 uur als bestuurder op te geven, en voor de andere 20 uur als ‘adviseur’ – voor die laatsten geldt de Balkenendenorm immers niet. Ook geldt de Balkenendenorm nu voor de som van alle inkomens vergaard uit (semi)publieke instellingen. Een bestuurder kan niet langer twee functies in die sector uitoefenen, beiden net onder de Balkenendenorm, aangezien zijn inkomen dan effectief bijna het dubbele daarvan bedraagt. Hoewel het lidmaatschap van de Eerste Kamer een publieke functie is, is dat uitgezonderd van de WNT. Dit houdt in dat Eerste Kamerleden bovenop hun senatorensalaris nog eens 181.000 euro kunnen verdienen, zonder de Balkenende-norm te overschrijden. Tot slot kan het ministerie nu ook een dwangsom opleggen aan (semi)publieke instellingen die weigeren de inkomens van hun bestuurders te openbaren.
Ondanks de kritiek op het gebrek aan transparantie, de onuitvoerbaarheid van de huidige wet en gebrek aan eenduidige controle op naleving, zag het kabinet-Rutte III eind vorig jaar af van een nieuwe wet, de WNT III. Als reden werd niet alleen de afspraken in het regeerakkoord opgevoerd, maar ook de ‘weerstand uit het veld’.
Toezichthouders van (semi)publieke instellingen moeten onder meer toezien op het naleven van de Balkenendenorm.‘Hoe gaan de Raden van Toezicht er eigenlijk mee om?’, vroeg Tweede Kamerlid Harry van der Molen (CDA) afgelopen april in een debat over de WNT. ‘Komt het niet alleen van papier, of zit het ook tussen de oren van de mensen?’ Het is opmerkelijk dat uit onze inventarisatie blijkt dat elf senatoren als toezichthouder bij een (semi) publieke instelling tolereren dat ‘hun’ bestuurders ver boven de norm verdienen.
Het komt neer op goedkeurend toekijken hoe een kennis dronken in jouw auto wegrijdt
Tot CDA-senator Ben Knapen is het belang van de WNT-norm kennelijk nog niet doorgedrongen. De oud-staatssecretaris van Europese Zaken en Ontwikkelingssamenwerking is toezichthouder bij het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). Topman Paul Korting verdiende daar 302.705 euro in 2016. Knapen staat dus toe dat zijn eigen bestuurder een veel te hoog salaris ontvangt. Vergelijk het met eerst een wet aannemen die het mensen verbiedt onder invloed te rijden, om vervolgens goedkeurend toe te kijken hoe een kennis dronken in jouw auto wegrijdt.
GroenLinkser Ruard Ganzevoort houdt toezicht bij de KRO-NCRV, waar een bestuurder (net als vijf presentatoren) boven de Balkenendenorm verdient. Hij wordt daar niet blij van, zegt Ganzevoort. ‘Je bent echter als werkgever wel gebonden aan de gemaakte afspraken, de contracten waarin een salaris is afgesproken.’ Ook erkent hij dat de overgangsregeling lang duurt. Of de senator, die de WNT ‘een zeer goede zaak’ noemt, bij zo’n bedrijf wel toezicht wil houden? Moet hij niet juist een daad stellen? ‘Er zijn andere belangrijke zaken waar ik als toezichthouder wel iets mee kan doen.’ Bovendien vertrekt die ene bestuurder die boven de Balkenendenorm verdient volgend jaar.
D66-collega Alexander Rinnooy Kan (senator met liefst 32 nevenfuncties) was tot begin dit jaar toezichthouder bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, dat recent is gefuseerd met het VU Medisch Centrum. Rinnooy Kan voldeed als voorzitter van de raad van toezicht met 22.500 euro aan de norm. De bestuurders die hij controleerde echter niet. Voorzitter Hans Romijn ving vorig jaar 230 duizend euro; de jaarrekening 2017 vermeldt dat oud-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) daarvoor toestemming gaven, een uitzonderingspositie dus. Dat geldt ook voor de andere bestuurders van het AMC. Maas Jan Heineman kreeg bijna een ton meer dan de norm, te weten 280.466 euro. Zijn collega Frida van den Maagdenberg verdiende 229.043 euro. Allebei beroepen ze zich op de overgangsregeling, al nam Van den Maagdenberg pas per 1 januari 2014 zitting in het bestuur.
Ook Maria Martens viel ons op. Deze CDA-senator krijgt zelf geen salaris voor haar werk als toezichthouder bij ’s Heeren Loo, een instelling voor gehandicaptenzorg. Toch ziet ze wel toe hoe bestuursvoorzitter Jan Fidder 228.731 euro verdient (zijn individuele norm is 181.000 euro). Hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans noemt dit ‘uiterst pijnlijk. Dit kan echt niet. Er lijkt geen spoor van schuldbewustzijn’.
Beetje interessante bijbaan
De Balkenendenorm was bedoeld als maximering en moest een mentaliteitsverandering bij topbestuurders in de (semi)publieke sector forceren. Ons onderzoek toont aan dat die ‘mentaliteit’ zelfs voor onze eigen wetgevers een groot probleem is. Ondanks (bij)banen en een jaarlijkse vergoeding van 30.000 euro voor een dag Kamerwerk per week, maken senatoren volop gebruik van zogeheten ‘rekentools’ om te kijken hoe ze net binnen de wettelijke norm kunnen blijven.
De senatoren lijken de door henzelf geaccordeerde gedragsregels vooral als last te ervaren
Het fenomeen van senatoren met lucratieve bijbanen is hoogleraar Wim Voermans dan ook al jarenlang een doorn in het oog: ‘Het gehinkel tussen hoofdfunctie en nevenfunctie, waar de senatoren steeds mee komen, is verwarrend, een pijnlijk rookgordijn. Uitspraken waaruit blijkt dat het Eerste Kamerlidmaatschap zo’n beetje een interessante bijbaan voor ze is, zijn tenenkrommend. Weliswaar is het senatorschap in omvang misschien niet de hoofdtaak: het is wél de belangrijkste taak tussen al die andere taken. Als je dat niet meer zuiver hebt, mankeert er iets aan je politiek-morele kompas. Het gaat ook niet om 'jou' als senator, maar om wat je vertegenwoordigt, en vooral wie. Zo te horen vertegenwoordigen veel van de aan het woord zijnde senatoren vooral zichzelf.’
Een mentaliteitsverandering voorstaan betekent bepaald niet dat je met kunst- en vliegwerk exact 181 duizend euro verdient in de publieke sector. De senaat – die als chambre de réflexion niet alleen let op de letter van de wet, maar veeleer op de geest ervan – lijkt, zodra het haar eigen nevenfuncties betreft, de door henzelf geaccordeerde gedragsregels vooral als last te ervaren.
Voermans ziet onze bevindingen dan ook als symptoom van een dieperliggend probleem: ‘Er is iets aan de hand met de representatie en het morele besef van onze senatoren. Ze zijn kennelijk niet tot zelfhygiëne in staat: dit soort beloningen kunnen niet. Het heeft trekken van de discussie over de topsalarissen en beloningen in de bancaire sector en de top van het bedrijfsleven. Ook daar hapert de morele antenne, en lijkt door de groepsdynamiek het gevoel voor context en de maatschappelijke aanvaardbaarheid van beloningen af en toe weggevallen te zijn. De groep is zelf niet in staat hier iets aan de doen. Dit gaat niet over kleinigheden, maar over de kern: over de voorbeeldfunctie van onze senior-politici in de Eerste Kamer, de voorgangers in politiek-bestuurlijk Nederland. Als die zelf niet meer voelen dat zij boven iedere twijfel en verdenking verheven moeten zijn, zit er iets goed mis’.
Voor zover mogelijk hebben we alle betrokken senatoren afgelopen donderdag persoonlijk benaderd. De reacties die kregen hebben we in het artikel verwerkt. Jopie Nooren (PvdA) nam haar telefoon niet op en reageerde evenmin op het sms’je dat we stuurden. De man van Annemarie Jorritsma (VVD) meldde dat ze op vakantie was en de komende tijd niet zal reageren. Alexander Rinnooy Kan verwees naar de voorlichter. Voorts hebben we afgelopen vrijdag gebeld met de voorlichters van de politieke partijen. De VVD liet weten niet op de ‘individuele senatoren’ te kunnen reageren en verwees door naar de voorlichters van de betrokken (semi)publieke instellingen. Wel benadrukte de VVD-voorlichter dat de Wet Normering Topinkomens (WNT) een goede zaak is.
Datzelfde zegt de PvdA. Ook daar reageerden de politici niet en gaat niemand in op ‘individuele zaken’. Wel meldt een voorlichter van het hoofdkantoor dat ‘de PvdA verwacht van haar volksvertegenwoordigers dat die de erecode naleven’. Het partijbestuur, aldus de voorlichter, bespreekt dit met de volksvertegenwoordigers. Die verdienen in de regel niet meer dan de Balkenendenorm in de (semi)publieke sector. Al is er ook een geitenpaadje: ‘tenzij daarop in een goedgekeurde salariscode uitzondering is gemaakt.’
Een CDA-voorlichter zegt namens de betrokken senatoren dat zij de WNT ‘van groot belang vinden omdat publieke middelen sober en doelmatig moeten worden besteed’. Ook hier wordt voor individuele zaken verwezen naar de (semi)publieke werkgevers in kwestie. In het algemeen wil de voorlichter wel zeggen dat ‘zover er overschrijdingen zijn’, er sprake is van het overgangsrecht of van een uitzonderingsregel die door een ministerie is goedgekeurd.
Volgens D66 is er niets aan de hand: ‘Uiteraard staan wij sowieso achter de Wet Normering Topinkomens. Van onze vertegenwoordigers verwachten wij dat ze zich aan de wet houden. Extra navraag bij werkgevers heeft opgeleverd dat dat zo is.’
71 Bijdragen
[Verwijderd]
Ik dacht overigens dat er ook een grens was aan het aantal bijbanen.
Met 32 nevenfuncties moet je wel een ijzeren agenda hebben om te weten waar je morgen weer zijn moet.
Hans K 2
Ik heb zelf liever een minister die een miljoen Euro per jaar pakt en dit salaris ook aantoonbaar waar maakt dan de incompetentie van de bestuurders die er nu zitten.
Nu haken heel veel mensen voor de politiek af. Puur omdat het onderbetaald is. En ze in het bedrijfsleven tussen de een en drie miljoen per jaar kunnen pakken.
Co Pater 7
Hans KLydia Lembeck 12
Co PaterDezelfde discussie in de jaren 80 vooral over wel of geen koopwoning. Terwijl je huurt van de bank en dus een enorme schuld bent aangegaan. Toch leven al die huurders van de hypotheekbanken er ruim van.
Problematische schulden... dat zijn schulden van arme(re) mensen. Welnee!! Dat zijn ook al die enorme hypotheekbedragen. We zijn de risée van Europa daarmee. Zoveel schuld heeft geen enkel ander Europees land. Als de partner uitvalt zit de overgeblevene met de brokken. Alle waarschuwingen ten spijt stond de VVD toe dat weer meer geleend mag worden. Deze mensen zijn net zo in de schulden als de ZZP-er met 60.000 euro schuld, of de uitkeringsgerechtigde met 12.000 euro schuld. Geen enkel verschil.
Peter Urbanus 5
Hans KOnderbetaald gvd. Weet je wat onderbetaald is? Voor 6 euro netto per uur aan een lopende band staan. Voel je je dan vertegenwoordigd door de politiek? Ik heb het mogen doen. Je komt er absoluut niet van rond kan ik je vertellen.
Co Pater 7
Peter Urbanus6 € per uur is onderbetaald.
190.000 € p.j. kan nooit de kwalificatie: onderbetaald krijgen.
Jan-Marten Spit 9
Hans KEn wat is er mis mee dat die mensen afhaken? Dta is toch juist gunstig?
Naast geld verdienen kan je ook respect en waardering verdienen. Je zou eens moeten weten hoeveel mensen in Nederland keihard werken voor iets anders dan geld. In de wetenschap, de gezondheidszorg ...
Co Pater 7
Jan-Marten SpitHans K 2
Jan-Marten SpitCo Pater 7
Hans KLydia Lembeck 12
Hans KGa je gang dan maar.
Hoeveel van die schreeuwers zijn inderdaad weggegaan in de laatste tien jaar? Valt volgens mij behoorlijk tegen. Daar trap je toch niet in?
Lydia Lembeck 12
Hans KJan-Marten Spit Eergisteren 14:55
Denk dat je beter een heel groot hek om Nederland moet zetten. Waar alleen japanners en chinezen en Russen rondleidingen kunnen krijgen in het museum Holland.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++
Décima ligt in Japan.
Peter Urbanus 5
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Peter UrbanusLydia Lembeck 12
Peter UrbanusBij SP-ers is genoegzaam bekend dat ze een deel afdragen en daarvoor in de plaats hun salaris via de partij overgemaakt krijgen. Als ze dan alsnog gaan lopen piepen zijn het m.i. mensen die niet op die plek horen.
R. Eman 8
Hans KDe vraag is dan of mensen waarvoor de salariëring van primair belang is ook de meest competente kunnen zijn om de publieke zaak te dienen.
Jan Smid 8
Hans KEn waaruit blijkt dat die mensen die in het bedrijfsleven die drie miljoen binnenhalen te danken is aan die prestaties van die CEO? Ook dat is niet bewezen.
Peter Urbanus 5
Jan SmidCo Pater 7
Jan SmidZal dan wel een `TOP `voetballer zijn !!!
Jan Smid 8
Co PaterHans K 2
Jan Smidhlaros 2
Hans KLydia Lembeck 12
Hans KHans K 2
Jan SmidJan Smid 8
Hans KEn wat je zegt klopt: het wil niet zeggen dat waar mensen succesvol zijn in de ene sector,ze dat ook zijn in de andere. Zie Frans Swarttouw, Allard Stikker (RSV)
Hans Weijers was een van de weinige die vond dat het bedrijfsleven op eigen benen moest staan
Daarnaast hangt succesvolheid van de cultuur in een land of omgeving waar je dwars tegenin moet gaan, hetgeen niet altijd lukt want kadaverdiscipline. . En als zij werkelijk iets voor ons land betekende,, waarom heeft ze dan maar 2 jaar in de Tweede Kamer gezeten? Dat zou ik wel eens willen weten.
Cevring55
Hans KRogier Stulemeijer 1
Co Pater 7
Rogier StulemeijerMaarten Brons 7
Co PaterCo Pater 7
Maarten Bronsvoor mij betekend links : sociaal en rechts: egocentrisch
en daarom is graaien rechts.
Mensen die links lullen en rechts vullen, zijn dus rechts.
Plus 190.000 p.j. wordt een normaal salaris genoemd. zo normaal vind ik dat helemaal niet. denk het neoliberale graaien ( marktsalarissen ) eens weg en kijk dan nog eens opnieuw naar wat normaal is.
Lydia Lembeck 12
Co PaterPeter Urbanus 5
Maarten BronsLydia Lembeck 12
Peter UrbanusWat je neoliberaal betreft: meegemaakt hier. Klopt helemaal. Stuk voor stuk in paniek en hand ophouden.
Jan Smid 8
Rogier StulemeijerLydia Lembeck 12
Rogier StulemeijerHoezo: links?
Jan...die zijn niet links. Ze zijn doodgewoon rechts.
Peter Urbanus 5
Van Jorritsma was zo'n reactie te verwachten. Volkspartij voor Vetzakkerij en Demagogie.
Maar een bestuurder van een zorginstelling, moet die echt twee ton verdienen? En wat verdienen de gewone personeelsleden? Is zo'n dure bestuurder onmisbaarder voor de dagelijkse gang van zaken dan iemand van de werkvloer?
Ze hebben bij Bartimeus nog 850 vrijwilligers. Geweldig, maar voel je je toch niet op z'n minst een klein beetje genaaid?
Diny Pubben 9
Chris Eikelboom 4
Lydia Lembeck 12
Chris EikelboomCo Pater 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Co PaterJan Smid 8
Chris Eikelboomhttps://www.sp.nl/sites/default/files/07-06-2018_def_jaarrekening_2017_sp_tbv_pr_23-06-2018.pdf
Paul Jansen 2
Want je kunt het wel over verdiensten hebben, maar in relatie met het opleidingsniveau? Wethouder is bijvoorbeeld ook zo'n baan waarvoor je, vooral in kleinere gemeenten, niet eens je verkeersdiploma gehaald hoeft te hebben om toch minstens € 80.000 per jaar te ontvangen. Als je maar populair bent in de carnavalsvereniging, voetbalclub en het zangkoor.
[Verwijderd]
Paul JansenJan Smid 8
Paul Jansenhttps://www.parlement.com/
Paul Jansen 2
Jan SmidJan Smid 8
Paul JansenPeter Urbanus 5
Paul JansenMaar alleen maar hoger en universitair geschoolden in de Kamer, dat is nu al een probleem. Als je zelf 7000 euro per maand verdient wordt het lastig om in te voelen hoe het is met 1000 euro per maand.
Lydia Lembeck 12
Peter UrbanusBijzonder, omdat in de grote steden soms mensen zitten met huishoudschool en LTS, of nu dan VMBO. Grote kennis over de doelgroep lijkt me heel erg belangrijk. De rest kan worden aangeleerd en bijgeleerd. Ja, het kan zeker. Een kennis van me heeft 4 jaar als PvdA Kamerlid gewerkt op de post ICT. Inmiddels weet ze enorm veel over ICT en hacken en beveiliging e.d., maar haar vooropleiding was zeker niet universitair. Toch deed ze het meer dan uitstekend.
R. Eman 8
Lydia Lembeck 12
R. EmanMarla Singer 7
Hoe kan je voor zaken stemmen als een of meer van de bijbaantjes hier direct van afhankelijk is/zijn? Weer een voorbeeld dat de links/rechts dogma een grote grap is en graaien de gemene deler.
De Grieken hadden een systeem waarbij iedere burger (lees rijke man) uitgeloot kon worden om voor een poos het land democratisch te besturen. Tegenwoordig hebben we AI. Die kan vast wel een selectie maken van de minst bevooroordeelde mensen?
Dat wordt nog lachen als er 75 daklozen in de senaat komen te zitten.
Jan-Marten Spit 9
Marla SingerKamerleden worden aangesteld door het electoraat en het electoraat bepaald het 'waarvoor'.
"Hoe kan je voor zaken stemmen als een of meer van de bijbaantjes hier direct van afhankelijk is/zijn?"
Omdat het electoraat op je heeft gestemd en je aldus in die positie heeft gebracht. Het hebben van een bijbaantje maakt je immers nog geen kamerlid met stemrecht.
Niels Alberts 4
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Niels AlbertsNiels Alberts 4
Jan-Marten SpitLydia Lembeck 12
Marla SingerCo Pater 7
Lydia LembeckMijn standaard antwoord is dat ik geen talent heb, maar ook niet nodig heb. Voorts ken ik geen enkele ambitie, Ik ervaar slechts gemoedelijk de wereld zoals hij zich aan mij voordoet en neem me voor te doen wat er gedaan moet worden.
Lydia Lembeck 12
Co PaterCo Pater 7
Lydia LembeckAls ik zeg dat ik talent niet belangrijk vind, dan is het ook geen item die mij omhoog of omlaag kan doen glijden.
Arjan 7
Nee, dat gebied is niet grijs. Een grijs gebied is een gebied waar geen duidelijke regels bestaan. Maar die regels zijn wel duidelijk, en kennelijk ook voor jullie, want jullie omschrijven ze zelf.
Deze wet heeft uiteindelijk niet als doel om een mentaliteitsverandering te bewerkstelligen. Een mentaliteitsverandering bewerkstelligen doe je doorgaans via een andere weg waarbij je hoopt op het effect dat de sector zelf de salarissen verlaagd waardoor je het niet wettelijk hoeft af te dwingen. In dit geval worden de plafonds gewoon opgelegd. En gelukkig maar, want ik geloof in ieder geval niet in een publieke sector die dat via een mentaliteitsverandering gaat regelen.
En nu kan de 1 vinden dat het niet snel genoeg gaat, of dat de salarissen nog te hoog zijn, of misschien juist te laag, maar uiteindelijk gaat het erom wie in overtreding is volgens de gemaakte afspraken. En als er een uitzondering wordt gemaakt voor bestaande contracten met een geleidelijke afbouw, dan is dat de afspraak. Laten we dus slechts de mensen veroordelen die zich niet aan de afspraken houden, en niet wie gebruik maakt van regels die zelf door de overheid zijn opgesteld. Dat is de taak van de journalistiek, ze veroordelen o.b.v. gemaakte afspraken en niet o.b.v. eigen inzichten.
Lydia Lembeck 12
ArjanCorrie Smit
Paul Jansen 2
Corrie SmitJan Smid 8
Lydia Lembeck 12
Jan SmidCo Pater 7
Jan SmidDan zegt het niet veel anders dan dat die sociale roeping voor iedereen en voor elk beroep geldt.
Jesse 19 1
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Jesse 19 1
"Niet naleving van de WNT, waaronder het niet- of niet juist openbaar maken, kan tot (vergaande) sancties leiden. Verder zijn afspraken over de bezoldiging en de ontslagvergoeding die de toegestane maxima overschrijden nietig: het bovenmatige deel is onverschuldigd betaald en kan worden teruggevorderd door de Staat. " Zie bijvoorbeeld https://www.lenaadvocaten.nl/actueel/hoe-zit-het-ook-alweer-met-de-wet-normering-topinkomens/
Of mis ik iets?
[Verwijderd]
Philip 44