Wie betaalt? En wie bepaalt? FTM zoekt uit hoe de politieke worst écht gedraaid wordt. Lees meer

Leven we in een lobbycratie of is lobbyen een wezenlijk element van een gezonde democratie? Zeker is dat de lobbywereld wordt gezien als een zeer invloedrijke factor in ons politiek bestel, maar beschrijvingen van die wereld komen doorgaans niet verder dan het woord ‘schimmig’. Follow the Money wil daar verandering in brengen en duikt de lobbywereld in om te zien hoe de worst écht gedraaid wordt.

155 artikelen

© Boomerang Create

Hoeveel nevenfuncties heeft jouw senator?

Onlangs publiceerde FTM een database met daarin alle nevenfuncties van de Eerste Kamerleden. En met dank aan LocalFocus is die dataset vanaf vandaag ook beschikbaar als zoekmachine.

Twee weken geleden publiceerde Follow the Money een database met daarin alle 439 nevenfuncties van de 75 leden van de Eerste Kamer. In samenwerking met LocalFocus is deze database nu voorzien van diverse zoekfuncties. Hierdoor is het mogelijk om niet alleen te zoeken op partij, maar ook per individuele senator een overzicht te krijgen van het aantal nevenfuncties en of zij hiervoor betaald worden (of niet).

In de tussentijd zijn al enkele wijzigingen doorgegeven; voor zover mogelijk zijn deze verwerkt. We hebben ons best gedaan om een zo volledig mogelijk overzicht te krijgen. Hiervoor zijn open bronnen geraadpleegd (zoals het register van de Eerste Kamer en uittreksels uit de Kamer van Koophandel) en is bij onduidelijkheden navraag gedaan bij diverse senatoren en fracties.

In dit overzicht is ook te zien of de nevenfunctie is in een sector die overlapt met het woordvoerderschap. Dit betekent niet altijd dat er sprake is van belangenverstrengeling: zo kan er sprake zijn van gebruik van vakkennis (in het geval van wetenschappers die het woord voeren over hun vakgebied), maar tegelijkertijd kan het ervoor zorgen dat senatoren in een situatie terechtkomen waarin zij zich moeten uitspreken voor (of juist tegen) hun werkgever. Over de voor- en nadelen van deze overlap hebben wij uitgebreid geschreven in ons artikel over de ‘dubbele petten’ van senatoren.

N.b. deze database is een momentopname van oktober 2018. Ook is de database mogelijk onvolledig: zo is van bijna de helft van de nevenfuncties niet bekend of deze bezoldigd zijn of niet. Daarnaast kunnen wij ook zelf dingen over het hoofd hebben gezien. Zijn er details die niet kloppen, laat het ons dan vooral weten.

Hoeveel nevenfuncties heeft een senator?


Welke nevenfuncties heeft een senator?