Sentimentele kippen

  Beleggers zijn overgevoelig. De financiële markten zwiepen heen en weer. Wanneer u wilt kopen loopt het te hard op, wanneer u wilt verkopen daalt het te snel. Het is om gek van te worden, meent columnist Jan Dwarshuis.

  Het draait allemaal om sentiment. Griekse spoken en Duitse Europees getinte geruchten brengt iedereen in verwarring. Andere landen, zoals Portugal, Italië en Spanje worden door elkaar gehaald of al dan niet onterecht op een hoop gegooid.
   
  Qua Spanje, immers onze achtertuin, stapelen de negatieve berichten zich met de dag op. Een totale generatie staat buitenspel en dat zal zijn sociale tol gaan eisen. De wankele caja’s zwiepen als nooit te voren en pompen hun balans noodgedwongen op met speculatieve grond en waardeloze stenen. De relatief positieve persberichten van de afgelopen tijd van de SNS over haar Spaanse avonturen doen wat onwerkelijk aan.
   
  Positief denken
  Vooropgesteld, wij blijven - ondanks alles - positief denken voor de ultra lange termijn. Beleidsmakers zullen er in ons continent alles aan doen om er toch wat groei uit te persen. Misschien dat dit in de VS nog wat beter zal lukken. En Azië zit er een beetje tussenin. Onze voorkeur blijft de CIS-regio.
   
  Het woord inflatie kunt u voorlopig wel even uit uw woordenboek schrappen. Misschien dat deflatie nog eerder aan de orde is.
   
  In Europa hebben we te maken met een ware schare aan regeringsleiders zonder ballen. Daardoor zullen de maatregelen die genomen worden slap als pap zijn. En u vraagt in deze situatie van onze economie om simpelweg maar even te herstellen.
   
  Onze papieren wereld moet verder. Het is dus niet zo gek dat u vanavond in de kroeg staat met een verwarde belegger en dat zo langzamerhand ieder tv-programma over onze uitpuilende schuldenberg of over afbrokkelende pensioengelden gaat. De belegger is een sentimentele kip geworden. 
   
  Wilt u hier fatsoenlijk doorheen laveren dan raden wij u aan uw (hypotheek)schuld in rap tempo te saneren. Het is niet sexy meer en de oude tijden liggen op dit vlak definitief achter ons. Zo’n businessmodel kan echt de prullenbak in. Misschien is het een idee om daar eens een tv-programma van te maken dan het te hebben over uitgemolken koeien.
   
  Topvorming
  Ondertussen gaat u op jacht naar bedrijven - al dan niet beursgenoteerd – die of bijzonder kansrijk zijn of die aantoonbaar al de nodige crises hebben doorstaan. Let u daarbij ook even op het dividendrendement. Op die manier bouwt u een degelijke portefeuille op met een vleugje speculatief karakter. Op de financiële markten probeert u tegelijkertijd met wat handige maar relatief ongevaarlijke optiestrategietjes uw rendement wat op te krikken.
   
  Gisteren heeft de markt de gap – een overgeslagen koersgebied – van begin van de week gesloten. Normaal gesproken vinden we in zo’n omgeving weerstand en dat kan leiden tot topvorming. Dat was dan ook de reden dat wij gisteren onze Columbeurs-Portefeuille op slot gegooid hebben. Een extra reden was dat uw dienaar vandaag de KLM Open bezoekt op uitnodiging van een goede relatie. En u weet, als wij niet aan de hendels kunnen trekken, dan hedgen we de portefeuille, zo simpel is dat. Wij zijn dol op kadootjes, maar dan wel van Sinterklaas of de Kerstman.
   
  Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen. Uw reactie is welkom via Dwarshuis@Columbeurs.nl
   
  Over de auteur

  Jan Dwarshuis

  Als zelfstandig ondernemer is hij actief geweest in verschillende takken van sport. Tussentijds bleef hij op het terrein van...

  Lees meer

  Volg deze columnist

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid