Shell en BP moeten dokken

2 Connecties

Organisaties

BP Shell
0 Bijdragen

Shell Nigeria moet gaan betalen vanwege milieuschade door lekkende pijpleidingen. BP moet 4 miljard dollar betalen vanwege de olieramp in de Golf van Mexico.

De rechtbank Den Haag heeft vandaag Shell Nigeria veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan een boer in Nigeria. De reden: Shell was nalatig op het gebied van de beveiliging van pijpleidingen in de Nigerdelta. Vervolgens werden er (onbeveiligde) leidingen gesaboteerd, die weer leidden tot milieuschade bij de boer.

De veroordeling draaide uiteindelijk om de afsluiter van een olieput bij het dorp Ikot Ada Udo. De olieput was met een Engelse sleutel makkelijk te openen. 'Nalatigheid', volgens de rechtbank. Shell had niet tot 2010 moeten wachten om de afsluiter door middel van een betonplug onbereikbaar te maken voor onbevoegden. De rechter veroordeelde Shell tot het betalen van een schadevergoeding. De hoogte van het bedrag zal nog in een aparte (schadestaat)procedure worden bepaald.

Wat is sabotage?
Het proces tegen Shell is aangespannen door Milieudefensie en vier Nigeriaanse boeren. In totaal waren er vijf zaken, maar de rechter achtte maar in één geval bewezen dat Shell nalatig is geweest bij de beveiliging. De oliemaatschappij had in de andere vier zaken volgens de rechter wél voldoende maatregelen getroffen om sabotage tegen te gaan. Wat overigens niet mocht baten, saboteurs wisten de ondergrondse pijpleidingen te bereiken, er olie uit te halen en milieuschade te veroorzaken. Diefstal uit Shell-leidingen zou volgens het bedrijf neerkomen op 150 duizend vaten per dag. Daarnaast vloeit tijdens het aftappen ervan een deel van de ruwe olie in het milieu. Volgens Shell worden er ook leidingen afgetapt met het oog op een toekomstige schadevergoeding of om werkgelegenheid te creëren bij het opruimwerk van de lekkage.
 

Milieudefensie
Shell reageerde vandaag positief op de constatering van de rechtbank dat de vervuiling is ontstaan door sabotage. “Alleen op één plek hadden we betere voorzieningen moeten treffen. Dat is gebeurd en de vervuiling is daar inmiddels opgeruimd,” vertelde Allard Castelein, directeur milieu bij Shell, aan De Telegraaf. De andere partij, Milieudefensie, vindt het weliswaar een doorbraak dat Shell een schadevergoeding krijgt opgelegd, maar gaat wel in hoger beroep vanwege de vrijspraak in de andere vier zaken. De uitspraak van de rechter is een doorbraak in de zin dat volgens Nigeriaans recht de Shell-dochter bij sabotage niet verantwoordelijk is en niemand compensatie kan claimen. In Nederland kan dat nu dus wel.

BP gaat 4 miljard dollar betalen
Nog meer nieuws van het oliefront. Olieconcern BP is een transactie van 4 miljard dollar overeengekomen vanwege de olieramp in de Golf van Mexico die voortvloeide uit de explosie op het boorplatform Deepwater Horizon. 4 miljard is de grootste strafrechtelijk vordering in de Amerikaanse geschiedenis. Van het totaalbedrag vloeit 1,3 miljard dollar naar de Amerikaanse schatkist, 2,4 miljard naar het National Fish and Wildlife Foundation en 300 miljoen naar de National Academy of Sciences. Een Amerikaanse rechter ging gisteren akkoord met de schuldverklaring van BP waarin ze erkende dat ze schuldig zijn aan de dood van 11 arbeiders. BP heeft vorig jaar in een civiele zaak al een schikking van ongeveer 7,8 miljard dollar getroffen met gedupeerden.