
Uit Shells campagne ‘Profits & Principles’ (1999). De campagne wordt gezien als de start van Shells ‘greenwashing’.
‘Shell, de windmolenparkbouwer’ – is dat misleidende reclame?
De onvrede over reclame van fossiele-brandstofproducenten groeit. Amerikaanse steden klagen oliebedrijven erom aan, enkele grote kranten weren ‘fossiele reclames’ inmiddels en actiegroepen ijveren voor een totaalverbod. De reclames zijn vaak ‘misleidend’ en presenteren oliebedrijven groener dan ze zijn, stellen critici. De Bond van Adverteerders ziet het anders. ‘Burgers en consumenten zijn verstandig genoeg om zelf die keuze te maken.’
We zien windmolens langs de kust bij ondergaande zon. Dan verschijnt Ben van Beurden, ceo van Royal Dutch Shell, die glimlachend uit het raam kijkt. Een draaiende windmolen weerspiegelt in zijn pupil. Hij draait naar de camera en zegt: ‘Hoe de wereld energie produceert en gebruikt, is zichtbaar aan het veranderen. Maar om de meest ambitieuze doelstellingen van het Parijs-klimaatakkoord te bereiken, moet die verandering sneller gaan.’ Vervolgens verschijnen meer beelden van windmolens, een laadstation voor elektrische auto’s en een veld vol zonnepanelen. De rest van het zes minuten durende promotiefilmpje, waarin Shell uitlegt hoe het een CO2-neutraal bedrijf wil worden, is gevuld met beelden van prachtige natuur, bossen, zonnepanelen en windmolens.
Het is een groot contrast met de Shell-reclames uit de vorige eeuw, waarin race-auto’s en tankende automobilisten te zien zijn. De boodschap destijds was helder: Shell is een olie- en gasbedrijf en maakt (onder andere) benzine. De boodschap die het bedrijf nu naar buiten brengt, is fundamenteel veranderd: nu zegt Shell voor duurzaamheid te staan.
Of Shells bedrijfsvoering ook significant is gewijzigd wordt betwist, en niet alleen door milieu-organisaties. Zo oordeelde de Nederlandse rechter onlangs in een historische uitspraak dat het CO2-reductiebeleid van Shell ‘niet concreet’ is en ‘vele voorbehouden kent’, waardoor het bedrijf dreigt de ‘reductieverplichting’ te schenden. De rechter legde Shell op om zijn CO2-uitstoot in 2030 met 45 procent te verminderen ten opzichte van 2019.
Kennelijk kon Shell de rechter niet overtuigen dat het al goed op weg is. Dat de blijvend hoge investeringen in de gas- en oliewinning niet stroken met de reductiedoelstellingen van het bedrijf heeft Shell ‘onvoldoende [..] weersproken,’ luidde het oordeel. De cijfers: de afgelopen vijf jaar investeerde Shell 3,2 miljard in duurzame energiebronnen. Dat was 3 procent van de totale investeringen en slechts 200 miljoen meer dan het aan marketing uitgaf. Het leeuwendeel van de investeringen gaat nog steeds naar het zoeken en winnen van fossiele brandstof.
In februari meldde de NOS dat Shell haar eigen groene ambities niet haalde. Van de 106 miljard dollar die het bedrijf tussen 2016 en 2020 investeerde, ging slechts 3 procent naar hernieuwbare energie. ‘Dan ben je nog niet echt met een transitie bezig’, reageerde Mark van Baal van de activistische aandeelhouder Follow This.
Hoe duurzaam is Shell nu? De meest concrete cijfers hierover staan op pagina 90 van Shells Sustainability Report over 2020. Van de in totaal 18,4 biljoen megajoule (MJ) energie die Shell vorig jaar leverde, werd 87 procent gewonnen uit olie- en gas, 1 procent uit biobrandstof en 12 procent uit power (elektriciteit).
Over die laatste categorie vroegen we Shell om opheldering: elektriciteit is immers een energiedrager en geen grondstof. Het bedrijf antwoordt dat dit voornamelijk elektriciteit betreft die niet door Shell zelf wordt opgewekt, maar wordt ingekocht bij derden. ‘Power is met name een handelsactiviteit, Shell heeft zelf nauwelijks elektriciteitscentrales op dit moment.’ Over de herkomst van deze power antwoordt Shell dat die in 2020 ‘met name afkomstig is uit gas-gestookte centrales’.
Kortom: in 2020 was 87 procent van de geleverde energie van Shell rechtstreeks afkomstig uit gas en olie, werd 12 procent elektriciteit ‘met name’ uit gas gewonnen, en kwam 1 procent uit hernieuwbare biobrandstoffen.
Wel wijst de woordvoerder van het bedrijf op de ‘ambitie’ van Shell om de elektriciteitstak te vergroten, van een productie van 255 terrawattuur nu naar 560 terrawattuur in 2030. Deze groei zal ‘met name komen uit duurzame bronnen’.
Ondertussen groeit de roep om een ander soort juridische stap tegen bedrijven als Shell: de wens om reclames waarin ze zichzelf als groen en duurzaam presenteren, aan banden te leggen. Zo worden er in New York en Washington rechtszaken gevoerd tegen deze ‘misleidende’ reclames. Ook in Nederland gaan stemmen op voor een verbod.
De context: olie- en gasbedrijven geven jaarlijks miljarden uit aan marketing; hoeveel precies, is moeilijk vast te stellen. De schaarse data die openbaar is, laat tussen 1996 en 2015 een duidelijke stijging zien.
Socioloog en milieuwetenschapper Robert J. Brulle deed met collega’s onderzoek naar die reclames. Uit hun analyse blijkt dat de hogere marketinguitgaven sterk samenhangen met de groeiende aandacht voor klimaatverandering. Van de 3,6 miljard dollar die de vijf onderzochte olieconcerns tussen 1986 en 2015 aan corporate promotion uitgaven, werd het gros (61 procent) uitgegeven na 2006, een periode waarin klimaatverandering hoger op de politieke agenda kwam.
‘Zodra politieke ingrepen dreigen, of er meer kritische verhalen in de media verschijnen, vergroten grote oliebedrijven hun inspanningen om hun imago te verbeteren,’ schrijft Brulle. ‘Zo vergroten ze hun legitimiteit in de ogen van het publiek en verkleinen ze de kans dat regulering hun operaties beïnvloedt.’
Uitgaven aan reclame bleven ook na het klimaatakkoord van Parijs in 2015 hoog, blijkt uit cijfers van Influence Map, een Britse ngo die lobby’s van grote bedrijven in kaart brengt. In 2019 rekende de ngo uit dat Shell, ExxonMobil, Chevron, Total en BP sindsdien gezamenlijk zo’n 400 miljoen dollar per jaar uitgaven aan klimaatgerelateerde marketing en lobby’s. Circa 200 miljoen daarvan ging jaarlijks naar de lobby tegen strengere klimaatwetgeving, meldt het rapport, en ongeveer 197 miljoen dollar naar klimaatgerelateerde reclame, waarin de bedrijven zichzelf als groen en duurzaam presenteren.
Washington
Deze reclamecampagnes zijn onder vuur komen te liggen, en niet alleen vanuit het kamp van milieuactivisten. In de Verenigde Staten hebben tientallen steden en staten inmiddels rechtszaken tegen de oliegiganten aangespannen.
In juni 2020 daagde de procureur-generaal van Washington DC, Karl A. Racine, de olieconcerns BP, Chevron, ExxonMobil en Shell voor de rechter wegens hun structurele misleiding van het publiek, decennialang, over klimaatverandering en hun rol daarin. De dagvaarding van Racine richt zich op hun financiering van klimaatscepsis of klimaatontkenning: denk aan omstreden gevallen van financiering van klimaatsceptici door de betrokken oliebedrijven of door platforms waar de bedrijven lid van waren, zoals het American Petroleum Institute.
#BREAKING: For decades, @exxonmobil @bp_plc @Chevron & @Shell spent millions to mislead consumers and discredit #ClimateChange science in pursuit of profits.
— AG Karl A. Racine (@AGKarlRacine) June 25, 2020
We're suing these companies over deceptive practices that threaten DC's environment & residents: https://t.co/NhtrCjwV6e pic.twitter.com/L200pZZ93X
Ook de huidige reclamecampagnes waarmee oliebedrijven zichzelf presenteren als duurzaam en een betrouwbare partner in de energietransitie zijn ‘misleidend’, stelde Racine in een persverklaring: ‘In advertenties [..] overdrijven ExxonMobil, BP, Chevron en Shell stuk voor stuk hun toewijding aan groene, hernieuwbare energiebronnen. Deze advertenties verhullen dat geen van deze bedrijven meer dan 2,3 procent van de kapitaaluitgaven in hernieuwbare energiebronnen investeert.’
Racine heeft een duidelijk doel: ‘We voeren deze rechtszaak om een einde te maken aan deze desinformatiecampagnes.’ Hij trekt daarbij een parallel met de tabaksfabrikanten, die in het verleden misleidende campagnes opzetten en solide wetenschap over de schadelijkheid van roken in diskrediet poogden te brengen.
‘Afkicken’
Ook de Nederlandse organisatie Reclame Fossielvrij, opgericht in februari 2020, wil een verbod op fossiele reclame, gemodelleerd naar dat op tabaksreclame. De groep zette een petitie op waarin zij pleit voor een totaal reclameverbod voor olie- en gasbedrijven, maar ook een verplichte waarschuwing voor ‘(klimaat)schade’ bij verkooppunten zoals tankstations.
In 2005 werd binnen de World Health Organization (WHO) een verdrag overeengekomen dat roken moest tegengaan: het Framework Convention on Tobacco Control (FCTC. Dit verdrag is inmiddels door 182 landen ondertekend, en verplicht ze om roken te ontmoedigen – een antwoord op de geschatte honderd miljoen tabaksdoden in de 20e eeuw.
Het FCTC vormt de grondslag voor allerlei maatregelen die vervolgens in nationale wetgeving werden vastgelegd. Daaronder vallen de blootstelling van derden aan rook, het verbod op tabaksreclames, het verbod op sponsoring van events door tabaksfabrikanten, en eisen aan de verpakking van rookwaar. Daarnaast verbiedt het FCTC supranationale, nationale en lokale overheden om lobbyisten van de tabaksindustrie te ontvangen of met hen te overleggen over maatregelen
De organisatie stond aan de basis van het recente convenant tussen gemeente Amsterdam en reclame-exploitant CS Digital Media om reclames voor alle fossiele producten – inclusief auto’s en goedkope vliegvakanties – voortaan in metrostations te weren.
Voor Femke Sleegers, de coördinator van Reclame Fossielvrij, is dit pas de eerste stap. Zo staat het Amsterdamse convenant algemene reclame waarin oliebedrijven zich als duurzaam presenteren nog toe. Sleegers: ‘Amsterdam probeert nu op vrijwillige basis afspraken te maken met reclame-exploitanten, maar daarmee komen ze niet zo ver als ze willen. Daarom is een landelijk verbod nodig, net als bij tabak.’
Branded content
Een ander type reclame dat Shell gebruikt, figureert prominent in NRC Handelsblad: branded content, oftewel artikelen die journalistiek ogen, maar dat niet zijn. Ze vallen buiten de hoofdredactionele verantwoordelijkheid van de krant en worden gepubliceerd door een speciale afdeling: NRC XTR. Vrijwel elk artikel in de Shell-serie van XTR gaat over duurzaamheid of de energietransitie, meestal met de boodschap dat Shell daarin een belangrijke en positieve rol speelt. Veelzeggend is dat in de 24 XTR-artikelen die inmiddels over Shell zijn verschenen, het woord duurzaam 70 keer voorkomt. Ter vergelijking: de woorden olie en gas komen respectievelijk 11 en 18 keer voor.
Wie een artikel op de website van de NRC leest, ziet in een kolom rechts op het scherm een banner met een overzicht van de ‘relevante’ branded content. Dit is inmiddels een gangbare manier om reclame aan te bieden; The New York Times gebruikt die voor advertenties van Shells concurrent ExxonMobil. Reclame Fossielvrij belicht online enkele voorbeelden: zo verscheen naast een kritisch artikel over het gebrek aan daadkracht van multinationals rond klimaatverandering een betaald stuk over Shells acties rond duurzaamheid.

‘Op NRC-waardige wijze’
Shells reclames en branded content inzake duurzaamheid horen bij een wereldwijde marketingcampagne, Make the Future, waarin Shell zijn duurzaamheidsprojecten in de schijnwerpers zet. Pikant detail: de Amerikaanse poot van deze campagne is onderdeel van de dagvaarding van procureur-generaal Racine in Washington. Ook in de New Yorkse dagvaarding wordt deze campagne aangehaald als voorbeeld van misleiding.
NRC Media meldt adverteerders dat hun branded content ‘bewezen effect’ heeft: ‘Wij bereiken betrokken lezers en helpen adverteerders om hun verhaal op een relevante en geloofwaardige wijze – oftewel NRC-waardige wijze – over te brengen dat daadwerkelijk effect sorteert. [..] Effect op hoe de lezer naar het merk kijkt, welke associaties hij bij het merk heeft en of hij er een voorkeur voor ontwikkelt.’
Precies hier, stelt Reclame Fossielvrij, zit het probleem. ‘De kop en het plaatje van de branded content haalt de inhoud van het artikel ernaast soms totaal onderuit. We hebben hier al verschillende gesprekken over gehad met de NRC-leiding, maar ze willen het niet veranderen,’ zegt Sleegers. Reclame Fossielvrij wijst erop dat NRC Media deze branded content actief verspreidt via Twitter.
#Shell speelt een actieve rol in het ontwikkelen van een energierijke toekomst met minder uitstoot. Met hoogwaardige journalistieke #brandedcontent artikelen op https://t.co/53X88YF8m6 haken ze in op onderwerpen als #windenergie en #duurzaamheid. https://t.co/N8qmSZE3r3 pic.twitter.com/rlT4j9djOt
— NRC Media (@nrcmedia) April 4, 2018
De krant stelt geen politiek te willen bedrijven door het al dan niet toestaan van fossiele reclame. Sleegers vindt dat weinig overtuigend. ‘Kranten stopten pas met tabaksreclame nadat er een verbod was. Hopelijk nemen ze hun verantwoordelijkheid nu eerder.’ Ze wijst op enkele prominente buitenlandse kranten die al wél overstag zijn. In september 2019 besloot het Zweedse Dagens ETC als eerste dagblad voortaan reclames voor fossiele brandstoffen te weren, en riep anderen op dat voorbeeld te volgen. Een paar maanden later, in januari 2020, volgde de Britse krant The Guardian en in februari dit jaar de Zweedse krant Dagens Nyheter.
Commerciële vrijheid van meningsuiting
Aan de andere kant van het spectrum in deze discussie staat de Bond van Adverteerders (BVA). Een verbod zal volgens directeur Henriette van Swinderen averechts werken, omdat het zal leiden tot onduidelijkheid. ‘Mag je dan nog reclame maken voor een hybride auto? Of voor windmolens, wanneer die zijn neergezet door bedrijven die ook fossiele brandstoffen gebruiken? Je zult eindeloze discussies krijgen over wat wel of niet kan, gevolgd door dure rechtszaken.’
Bovendien zijn verboden niet nodig, volgens Van Swinderen. In de paneldiscussie ‘Reclamevrijheid onder druk’, georganiseerd naar aanleiding van de in Amsterdam genomen stappen, zegt zij: ‘We hebben in Nederland besloten om de energietransitie te bereiken door mensen te verleiden tot ander gedrag. We hebben niet gekozen voor een dictatoriale staat met verboden, omdat we er vanuit gaan dat burgers en consumenten verantwoordelijk genoeg zijn om zelf die keuze te maken.’ Haar boodschap: geef bedrijven de kans en mogelijkheid om hun verantwoordelijkheid op dit gebied te nemen.
‘In het reclamerecht gaat men uit van een fictieve doorsnee-consument die “redelijk geïnformeerd, omzichtig en oplettend” is’
Voor Van Swinderen zijn bedrijven onderdeel van de oplossing, niet het probleem. ‘Een recente studie liet zien dat 74 procent van de consumenten verwacht dat bedrijven zich inzetten voor maatschappelijke thema’s. De bedrijven die dat doen, zullen daar dus baat bij hebben. Een duidelijk voorbeeld waar de vrije markt en concurrentie helpen bij een positieve ontwikkeling.’
Maar hoe ver reikt de verantwoordelijkheid van de consument? ‘In het reclamerecht gaat men uit van een fictieve doorsnee-consument die “redelijk geïnformeerd, omzichtig en oplettend” is,’ licht Joost Becker telefonisch toe. Hij is partner bij advocatenbureau Dirkzwager en gespecialiseerd in reclamerecht. ‘In het geval van Shell wordt ervan uitgegaan dat de consument weet dat het om een olie- en gasbedrijf gaat. Shell mag zichzelf daarom wat rooskleuriger voorstellen dan de realiteit,’ aldus Becker. ‘Consumenten weten dat ze sommige uitspraken met een korreltje zout moeten nemen en dat zoiets hoort bij de overdrijving die reclame nu eenmaal eigen is.’
In het reclamerecht ligt de verantwoordelijkheid om niet misleid te worden zodoende deels bij de consument zelf. Maar hoe ver die verantwoordelijkheid reikt, en waar de grens tussen rooskleurige reclames en 'misleiding' ligt, is volgens Becker moeilijk vast te stellen: ‘Dat blijft een grijs gebied.’
Politiek draagvlak
Het draagvlak voor een verbod op fossiele reclame groeit ook in Nederland: vijf politieke partijen – bij elkaar goed voor 28 zetels in de Tweede Kamer – steunen in hun verkiezingsprogramma een verbod op fossiele reclame. In Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag hebben gemeenteraadsfracties het college gevraagd zich in te zetten voor een verbod op fossiele reclame.
Zonder landelijke wetgeving is het voor gemeenten juridisch niet mogelijk om fossiele reclame lokaal te verbieden. Zoals het Utrechtse college afgelopen maart antwoordde op raadsvragen van de Partij voor de Dieren: ‘Op dit moment is er geen hogere wetgeving op basis waarvan een gemeente een verbod kan uitvaardigen op fossiele reclames.’ De gemeente kan zodoende niet verder gaan dan ‘hetgeen in de Nederlandse Reclame Code is vastgelegd’.
Reclame Code Commissie
De instantie die de naleving van de Nederlandse Reclame Code bewaakt, is de Reclame Code Commissie (RCC). Zowel de Reclamecode als de RCC werken op basis van zelfregulering. Het regelboek dat omschrijft waar reclame aan dient te voldoen, is door het adverterend bedrijfsleven zelf opgesteld. Veroordelingen door de RCC hebben geen juridische status, en de RCC kan geen straffen of boetes opleggen. Niettemin leidt een veroordeling in vrijwel alle gevallen tot aanpassing of intrekking van de betwiste reclame.
Bij de beoordeling van een reclame gaat het in essentie om twee dingen, zegt Otto van der Harst, directeur van de Stichting Reclame Code: is duidelijk dat het een advertentie betreft, en: klopt de inhoud.
- In 2007, vanwege een afbeelding waarin bloemetjes opstegen uit fabriekschoorstenen, in plaats van rook. Ook elders werden klachten over deze advertentie ingediend.
- In 2019, voor het overtreden van de regels voor kindermarketing: Shell organiseerde het Generation Discover Festival, dat kinderen moet enthousiasmeren voor ‘wetenschap en techniek’. Daar suggereerde het bedrijf dat Gas-to-liquid – een chemisch proces waarbij gas wordt omgezet in vloeibare brandstof – zou bijdragen aan het behalen van de VN-duurzaamheidsdoelstellingen.
- Weer in 2019, vanwege het aanprijzen van waterstof als een duurzame brandstof, terwijl dat vooralsnog met aardgas wordt opgewekt.
De meest recente klacht bij de RCC over fossiele reclame is in april ingediend door een groep rechtenstudenten van de Vrije Universiteit van Amsterdam, gesteund door Reclame Fossielvrij en Greenpeace. De klacht betreft Shells campagne ‘Rij CO2-neutraal’. Klanten kunnen per liter getankte brandstof 1 cent extra betalen. Shell zegt toe dit geld, plus een eigen bijdrage, in te zetten om de CO2 die tijdens het autorijden vrijkomt volledig te compenseren door bossen te beschermen en aan te planten.
Volgens de klagers is de claim dat Shell de uitstoot van de CO2 neutraliseert ‘een marketingfantasie die in het echte leven niet bestaat, en ook niet kan bestaan’.
’Die projecten voorkomen hooguit dat er bomen worden omgehakt, er wordt geen extra CO2 mee uit de cyclus gehaald‘
Clemens Kaupa, assistent-hoogleraar in de rechtsgeleerdheid aan de VU, begeleidde de studenten bij het opstellen van hun klacht. Hij licht die telefonisch toe: ‘De CO2-uitstoot is een zekerheid, maar de opslag van koolstof in bomen niet. Shell belooft het geld te gebruiken om ontbossingsprojecten tegen te gaan. Maar die projecten voorkomen hooguit dat er bomen worden omgehakt, er wordt geen extra CO2 mee uit de cyclus gehaald. Van compensatie is dus geen sprake.’ Overigens brak in 2019 bovendien brand uit in één van de twee door Shell uitverkozen natuurgebieden, waarbij 2000 hectare bos werd verwoest.
Van Swinderen vat deze nieuwe klacht bij de RCC op als bewijs dat zelfregulering van de industrie werkt. ‘Door die aanpak kun je een stop zetten op zaken die niet kloppen. Het is goed dat we de RCC hebben om te beoordelen of de claim van Shell klopt.’
Ongeacht het oordeel van de RCC: tot een algeheel verbod op reclame door olie- en gasbedrijven zal het niet snel komen. De RCC laat weten: ‘We kunnen reclame an sich niet verbieden, we werken volgens het principe van zelfregulering. Het is een aanvulling op wetgeving.’ Reclame-uitingen en klachten daarover worden altijd individueel beoordeeld op de feitelijke juistheid en of er sprake is van ‘misleiding’. Over een wettelijk verbod op reclames van olie- en gasproducenten neemt de RCC geen standpunt in.
In de ogen van Reclame Fossielvrij is de definitie van misleiding die de RCC hanteert, te beperkt. ‘Alle reclames over fossiele brandstoffen zijn misleidend, omdat ze de aandacht afleiden van de schadelijkheid van het product. Consumenten krijgen alleen de positieve kanten voorgespiegeld terwijl de gevaren worden genegeerd.’
106 Bijdragen
Ype van Woersem 2
De reclame van deze fossiele bedrijven helpt overigens zeer goed. Bekijk een gemiddelde internetdiscussie bij het nieuws over de rechtszaak tegen Shell en je ziet een behoorlijk aantal mensen het standpunt verdedigen dat Shell voldoende doet tegen klimaatverandering. Ik weet niet wat de representatie van deze groep is ten opzichte van de algehele bevolking, maar het lijkt een nogal aanwezige groep te zijn in het maatschappelijke debat.
Ook het frame van Shell en vele andere partijen dat de consument verantwoordelijk is ("een beter milieu begint bij jezelf") wordt veelvuldig aangehangen om de verantwoordelijkheid weg te halen bij deze partijen. Het is een aanlokkelijk frame natuurlijk, maar ik denk dat we na decennia van het gebruik ervan wel kunnen stellen dat het in ieder geval niet effectief is.
Nadia 3
Ype van WoersemNiek Jansen 9
Lees hier 14 aanklachten tegen misleidende en leugenachtige reclame van Campina Friesland, behandeld door de Reclame Code Commissie.
Ook het gemeentebestuur van New York klaagt Shell, BP en Exxon-Mobil aan voor misleidende reclame:
https://www.lc.nl/economie/New-York-klaagt-Shell-aan-om-misleidende-reclames-over-klimaat-26779347.html
Ik citeer:
“ Volgens New York maken Shell, BP en ExxonMobil consumenten ten onrechte wijs dat ze bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering als ze hun producten kopen. Daarnaast klaagt de stad dat ze zichzelf met grootscheepse campagnes presenteren als voorlopers in de strijd tegen klimaatverandering. Dit zouden ze vooral doen omdat ze met een groener imago beter in de markt liggen. "De gedaagden hebben miljoenen uitgegeven om consumenten te laten geloven dat ze een groene, schone keuze zijn. Maar dat zijn ze niet", aldus het juridisch hoofd van de gemeente”.
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenHet is natuurlijk modern om nu de gas- en olieproducenten de schuld van alles te geven.
1. Feit is dat indien gas en olie als bron van de ene op de andere dag weg zouden zijn, dat dan de wereld op zwart gaat. Dan; 1. geen auto’s, 2. geen vliegtuigen, 3. geen verwarming; niets!
2. Feit is ook dat alle groene energie nooit voldoende zal zijn om ons energiegebruik daarmee te kunnen voorzien. Het is dus simpelweg leugenachtig indien men, u ook?, net doet alsof een andere optie aanwezig zal zijn om onze huidige energieconsumptie mee te kunnen dienen. Indien dat het uitgangspunt is, dan is het gevolg dat wij onze huidige levensstandaard dan niet meer kunnen handhaven.
3. Feit is natuurlijk dat wij onderzoek dienen te doen naar andere energiebronnen. Ondermeer geothermale energie, is denk ik een prima optie die onderzocht dient te worden.
4. Feit is ook dat indien wij onze huidige levensstandaard willen behouden, dat dan vanzelf de kaart kernenergie op tafel zal komen te liggen.
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Niek JansenHet citaat;
“Op basis van die gegevens is uitgerekend hoeveel broeikasgassen (CO2 en methaangassen) via deze fossiele brandstoffen is uitgestoten in de atmosfeer. Daarbij is de hele cyclus meegenomen, dus van het onttrekken van de fossiele brandstoffen uit de grond tot en met het eindgebruik”,
geeft natuurlijk ook medeschuld van ons consumenten van tal van producten die uit aardolie geproduceerd zijn. Want, onder eindgebruik valt het gebruik van ons aller consumenten; benzine, diesel, kunststof producten etc, die wij allemaal gebruiken. Mijn vader heeft reeds ruim veertig jaar geleden erop gewezen wat thans in de link is uit- en voorgerekend. Uit de link, noch uit de achterliggende bron, heb ik niet kunnen afleiden welk percentage tot het eindgebruik gerekend dient te worden. Wat natuurlijk een interessant en niet onbelangrijk getal is, lijkt mij.
Kortom, er bestaat alle aanleiding om erg snel minder voor het milieu belastende vormen van energie en -productie te ontwikkelen en in bedrijf te nemen. Bijvoorbeeld geothermale energie.
Een mijns inziens in potentie aardig alternatief is kerosine uit algen. Het idee is dat elektrisch vliegen over langere afstanden onmogelijk is. Elektrisch vliegen over langere afstanden is pas dan mogelijk indien nieuwere accu's dit mogelijk maken. Algen schijnen tamelijk gemakkelijk gekweekt te kunnen worden in bassins in zee. Algen nemen CO2 op. Tijdens het vliegen wordt CO2 afgegeven. Het gevolg per saldo is dan bijna CO2 neutraal vliegen. Een bijkomend voordeel van algen is dat dit geen biomassa is, waarvoor plantaardig materiaal afkomstig van het land, gebruikt is. Indien wij over langere afstanden willen blijven vliegen, waarvan ik uitga, dan kan dit een (tussen)oplossing zijn.
Omdat het om een serieus probleem gaat, lijkt het mij wijs te zijn dat eenieder actief op FTM actief meedenkt welke alternatieven mogelijk en wenselijk zijn.
ben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckWaarom schrijf ik over wij en de de consument? Omdat wij allen van de producten van Shell en co gebruikmaken. Dus dan lijkt het mij niet zo te zijn dat wij amechtig in een hoekje moeten gaan wachten of de overheid iets doet of niet.
Ook acht ik het raar, maar kennelijk voor u tekenend, dat de wetenschap de consument alleen maar heeft belazerd. Heb het reeds eerder aangegeven, uw dochter is arts of studeert daarvoor. Daarom is uw kennelijke afkeer tegen de wetenschap bevreemdend.
ben wellerdieck 4
GJ van Broekhovenu draaft door meneer van Broekhoven, ik heb het over de wetenschap die in dienst van het commerciële belang van de grote multinationals bedreven wordt. Maar als onverbeterlijk liberaal ziet u geen verschil tussen commercieel belang en algemeen belang.
GJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckVele zaken die wij thans geheel normaal vinden, vinden hun oorsprong in wetenschappelijke onderzoeken die grote multinationals in opdracht gegeven hebben aan universiteiten.
Mooie voorbeelden zijn;
1. Corona vaccins, die weliswaar geld kosten, maar gelukkig werken.
2. veiligheidssystemen in auto's.
3. etc.
Een mens is benieuwd, ik in het bijzonder, geef een voorbeeld waarmee grote multinationals ons hebben belazerd. Indien u reageert laat dan het gedeelte neoliberaal weg, dat ken ik inmiddels wel.
ben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckOmdat ik in een goede bui ben vandaag geef ik nog wat voorbeelden;
1. de accu boormachine heeft Black&Decker voor de maandlanding ontwikkeld. Daarna is het voor ons consumenten beschikbaar geworden.
2. de kleinere PC's zijn ook voor de maandlanding ontwikkeld. Thans hebben de meesten een kleine PC; de smartphone, bij zich.
3. etc.
Dat niet alles inzake multinationals altijd even prachtig is, is mij ook duidelijk. Wordt echt moe ervan dat u alleen in staat bent multinationals als het absolute kwaad te zien. Dat is naast erg kortzichtig ook nog eens ongehoord dom.
Terugkerend naar Shell. Wij (Eveline Bernard wordt weer boos) gebruiken volop producten die uit aardolie zijn gemaakt. Dus, kunnen wij gemakkelijk Shell en co de schuld geven van alles, maar indien wij vrolijk de producten uit aardolie blijven gebruiken, dan zijn wij gewoonweg schijnheilig.
Van mijn kant probeer ik mee te denken met oplossingen om wille van het behoud van het milieu. U van uw kant kunt alleen maar reageren; neoliberaal en multinationals, wat dus helemaal niets brengt en ook niet helpt.
ben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckWietze van der Meulen 6
ben wellerdieckMaar zonder fossiel staat alles stil (zo is het ook wel weer).
En dat zal ook nog wel een tijdje zo blijven....
Mooie discussie overigens tussen u en de heer Van Broekhoven!
ben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckMijn vader, hij is inmiddels 36 jaar geleden overleden, heeft reeds tijden voordien aangegeven dat het ongebreidelde gebruik van minerale producten niet bepaald goed zijn voor het milieu. Alleen hebben velen destijds hem meewarig aangekeken dat hij maar wat aan het zwammen is. Zij die dusdanig hebben gereageerd zijn dus burgers / consumenten geweest, die gewoonweg hun ogen en oren gesloten hebben voor iets wat iedereen met enig verstand zelf kan bedenken. Iedereen; Shell en co, de staat en wij (Eveline Bernard wordt nu boos) hebben veel te lang niets gedaan.
Daarom meen ik dat iedereen, dus ook burgers, dus wij (Eveline Bernard wordt nu boos) allen, ons (Eveline Bernard wordt nu boos) moeten inspannen om wille van het milieu. Wat kunnen wij (Eveline Bernard wordt nu boos) doen?; 1. stukken minder gaan vliegen, 2. minder kunststof troep kopen, 3. minder energie verkwisten etc.
En nee, dit heeft dus niets met neoliberalisme van doen. Want ook onder het kabinet Den Uyl zijn de ogen van de toenmalige regering ook wat betreft het milieu gesloten geweest.
ben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenMijn vader, hij is inmiddels 36 jaar geleden overleden”
Denkt u, dat uw vader er eerder achter was, dan ze dat bij Shell waren?
Vind u zelf uw onvoorwaardelijk vertrouwen in de goede bedoelingen van die multinationals niet een klein beetje lachwekkend?
GJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckSyngenta is een Zwitsers bedrijf. actief in de agribusiness, de genetische en biotechnologie en de productie en verkoop van chemische stoffen. Syngenta is een wereldspeler in landbouwchemicaliën en de zaadproductie en zaadteelt, de productlijn omvat gewassen, pesticiden, zaden, fungiciden, herbiciden, voedingsstoffen en insecticiden. Syngenta is gevestigd in het kanton Basel-Stadt met ook kantoren in Chicago, Tel Aviv en Shanghai. In België is Syngenta vooral gevestigd op het Technologiepark Zwijnaarde bij Gent, in Nederland zijn twee belangrijke vestigingen van Syngenta bij Enkhuizen en Blaker, De Lier (Westland).
Omdat Syngenta actief is op het gebied van agribusiness, en, de UW ondermeer landbouwzaken wetenschappelijk onderzoekt, lijkt het mij daarom voorstelbaar dat de wetenschappelijke onderzoeken van de UW snijvlakken hebben met wat de UW doet.
GJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckEen technische universiteit onderzoekt wetenschappelijk tal van zaken. Ben ermee bekend dat ondernemingen zoals Shell en ook Heineken aan universiteiten opdrachten verstrekken.
Mijn vader heeft aan de TUE gewerkt. Reeds 40 jaar of langer geleden hebben ondernemingen zoals Philips en DAF aan de TUE opdrachten verstrekt om bepaalde wetenschappelijke vragen te beantwoorden.
Een vriend van mij heeft werktuigbouwkunde gestudeerd en is gepromoveerd in de botsveiligheid van auto's. Met het destijdse Volvo, met het hoofdkantoor in Helmond, heeft een samenwerking bestaan. Op de universiteit zijn onderzoeken gedaan welke in de auto's van Volvo zijn onderzocht. Met als gevolg dat de veiligheidsvoorzieningen die wij thans normaal vinden in auto's zijn geïntroduceerd.
Vincent Huijbers 9
GJ van Broekhovenhttps://en.m.wikipedia.org/wiki/Long-time_nuclear_waste_warning_messages
Hoewel u volkomen gelijk heeft dat als we ons huidige levensstandaard willen behouden we uit meerdere energievaatjes moeten tappen lijkt mij de nucleaire optie het vooruitschoppen van een blikje.
GJ van Broekhoven 9
Vincent HuijbersTegelijkertijd acht ik het ook raar en triest dat velen alleen met loze ballast beweringen; neoliberalisme, de multinational is de satan en gemekker over het woord wij, op de proppen kunnen komen. Acht het grote probleem echt stukken belangrijker dan om die onzin met de haren erbij te slepen. U bent een van de weinigen die zinnig nadenken over oplossingen voor het grote probleem.
Vincent Huijbers 9
GJ van BroekhovenIk vraag me af of de schone energievormen de huidige levensstandaard kunnen bijhouden op het tempo dat we moeten verduurzamen. Er wordt ook op twee sporen naar elkaar toe bewogen: zuiniger en daardoor minder schone energie nodig. Ik zag dat ze zelfs staal met waterstof kunnen produceren. Dus er is hoop!
GJ van Broekhoven 9
Vincent HuijbersHet besef dient in te dalen dat wij niet meer alles kunnen doen wat wij zo lang allemaal hebben gedaan.
Klopt, Waterstof heeft een ongehoord hoge brandtemperatuur. Dus ja, hiermee kan inderdaad een hoogoven worden bedreven; zonder CO2 uitstoot en zonder stikstof uitstoot,
Thijs Breker
Zie: https://www.reclamecode.nl/uitspraken/shell/vervoer-2021-00002/295388/
Femke Sleegers
Thijs BrekerDit raakt ook meteen aan een van de bezwaren tegen zelfregulering. Het zijn vaak enkelingen, burgers, die het in hun vrije tijd opnemen tegen de juridische afdelingen van multinationals. Vaak als er een verweerschrift komt, haken ze af omdat ze zich overmand voelen.
Daarnaast wordt lang niet alle misleidende reclame bij de RCC aangevochten. Een ander groot bezwaar tegen zelfregulering is dat - op het moment dat iemand wel de tijd neemt om een klacht in te dienen en wint - de misleiding door het bedrijf al heeft plaatsgevonden. Een klacht wordt vaak pas ingediend als een reclame al een tijdje loopt en tegen de tijd dat er een uitspraak is, zijn de reclames sowieso al verdwenen vanwege de looptijd van de campagne.
Thijs Breker
Femke SleegersOverigens staan er nog veel andere uitspraken op de website van deze commissie over de co2 compensatie. Die zijn allemaal afgewezen. Het zou dit artikel wel wat evenwichtiger maken om deze informatie ook te delen.
GJ van Broekhoven 9
Thijs BrekerDenk omdat dit niet in de teneur van het artikel past.
Natuurlijk moet inzake het milieu van alles ondernomen worden, dat is duidelijk. Duidelijk is ook dat ook Shell dit dient te doen. De voorstelling van zaken dat Shell en co de kwaaie pieren zijn is mijns inziens kortzichtig. Natuurlijk winnen zij olie en gas, die wij gebruiken. Indien Shell hiermee acuut zou ophouden, dan zou Nederland op zwart gaan.
Jan Ooms 10
GJ van BroekhovenWeer een typische Van Broekhoven uitspraak. Noch in het artikel gaat het daarover noch in de bijdragen onder het artikel.
Ik zal het daarom nog een keer voor u uitleggen. Het gaat om de reclame over de ‘groene kant’ van Shell, niet over of Shell al dan niet moet stoppen met hun corebusiness. Duidelijk zo?
GJ van Broekhoven 9
Jan OomsWat ik geschreven heb, goed u begrijpt het niet, houdt in dat indien men spontaan zou ophouden met gas en olie, dat alles dan op zwart gaat. Is gewoonweg waar.
Heb natuurlijk geen rekening ermee gehouden dat u te traag van begrip bent. Speciaal voor u leg ik het nog een keer uit. Indien wij alleen maar groene energie willen, wat mogelijk is, dan kunnen wij onze huidige levensstandaard vergeten. Willen de meesten dat? Natuurlijk niet.
Dat wij iets moeten doen is mij natuurlijk ook duidelijk, maar, om elkaar voor de gek te houden is gewoonweg erg dom.
Is het u opperzwamneus nu wel duidelijk?
Jan Ooms 10
GJ van BroekhovenOndertussen heeft u kennelijk nog steeds niet begrepen dat het noch in het artikel, noch in de comments eronder gaat om het stoppen Shell met hun activiteiten op het gebied van olie en gas, maar om het reclame maken voor de zgn. ‘groene kant’ van Shell.
Nergens wordt ook maar enigszins gesuggereerd dat Shell acuut moet ophouden met zijn gas en olie activiteiten. Dat sleept u erbij in uw 1e comment hierboven. Bovendien is uw bewering dat dan alles op zwart gaat ook nog eens grote onzin, want naast Shell zijn er nog talloze anderen die het licht (fossiel) kunnen laten branden.
Met het soort bijdragen als de uwe lijkt de stelling dat ‘burgers en consumenten verstandig genoeg zijn om zelf de keuze te kunnen maken’, wel onderuitgehaald te zijn...
En nu mag u weer fijn verder schelden!
GJ van Broekhoven 9
Jan OomsHet gaat erom dat wij voor de vorm de zwarte Piet aan Shell uitdelen, mag geen reclame meer maken, en vervolgens gaan wij weer vrolijk verder met het gebruik van fossiele brandstof etc. Symboolpolitiek is dat, die niets brengt.
Wat u niet begrijpt, wat wel?, dat de fossiele energiebronnen tamelijk snel zullen zijn uitgeput. Dus wij moeten iets anders hebben om wat wij gewend zijn te behouden. Jammer, maar wel begrijpelijk, heeft u mijn punt totaal gemist,
Zou handig zijn indien ondermeer u zou meedenken over passende alternatieven. Maar goed, het vanaf de zijlijn de gemakkelijke weg kiezen, is kennelijk veel leuker, toch? Zelf meen ik dat geothermale techniek een erg goede optie zal zijn. Maar, omdat dit de wetenschap betreft, die volgens u niets waard is, zult u daar vrees ik weer intens domme verhalen over te berde brengen.
U heeft geschreven;
"Met het soort bijdragen als de uwe lijkt de stelling dat ‘burgers en consumenten verstandig genoeg zijn om zelf de keuze te kunnen maken’, wel onderuitgehaald te zijn...",
Aan de hand van wat ik van uw hand gelezen heb, vrees ik dat op u het spreekwoord; "zoals de waard is vertrouwt hij diens gasten", toepasselijk is. Lees; dat u kennelijk zo iemand bent, die vrolijk verder blijft consumeren totdat het klaar over en sluiten is. Aan het vinden van passende oplossingen doet u niet. Dat laatste heeft u wederom middels uw bericht bewezen.
Jan Ooms 10
GJ van BroekhovenU kunt kletsen wat u wilt, maar het heeft nog steeds NIETS met het artikel of de comments daarover te maken.
En nu zal er ongetwijfeld wel weer een ‘verklaring’ volgen over waarom dit wél zo is en hoe dom ik ben dat ik dat niet begrijp, maar het is ondertussen voor iedereen wel duidelijk: ‘hier lult u zich niet uit’.
Ik laat het hier dan ook bij.
GJ van Broekhoven 9
Jan OomsMijn mening is dat u de enige bent die maar wat kletst.
En, ook het aandragen van een oplossing voor het probleem, vindt u ook niet belangrijk. Wetenschap is géén wetenschap, zoiets?
Prima om deze non-discussie met u te staken.
Peter de Graaf 1
GJ van Broekhoven 9
Peter de GraafWaterstof is een optie om het Nederlandse gas te vervangen. Elke CV ketel kan zeer eenvoudig worden omgebouwd om in plaats van met gas met waterstof te worden bedreven.
Het is dus de vraag hoe de waterstofproductie qua milieu beter / schoner kan worden geproduceerd.
Een mogelijkheid daartoe bestaat uit het gebruikmaken van geothermale technieken. Dit houdt in dat middels het diep in de aarde boren de warmte van de aardkern gebruikt kan worden om hiermee energie op te wekken. Met deze energie die zeer schoon is, kan vervolgens ondermeer waterstof worden geproduceerd.
Bestaande kolencentrales kunnen voor dit doel worden omgebouwd.
Indien het op voorgaande wijze wordt gedaan, dan is dat inderdaad een oplossing van het milieu probleem.
Wat ik een schande vind; dat teveel van ons alleen maar kunnen beschuldigen, aan oplossing aandragen doet men niet.
Eveline Bernard 6
GJ van BroekhovenGoed gedocumenteerd met wetenschappelijke onderbouwing
GJ van Broekhoven 9
Eveline BernardDus, vooral omdat her en der in de wereld terzake reeds onderzoek daarnaar wordt gedaan, lijkt het mij een uitgelezen kans te zijn hiermee aan de slag te gaan.
Het voordeel is; bijna nul co2 en wel kunnen voorzien in onze energiebehoefte.
Wat ik raar vind, wat mij vrijstaat, dat u alleen maar naar die link verwijst, maar niet op een concrete optie reageert. Zal wel typisch Nederlands zijn; een beetje aan de zijlijn wat roepen, maar niet reageren op een concreet voorstel. Jammer!
Bart Jutte 1
Dit product maakt de aarde kapot!
Betere suggesties welkom :)
Michel Fleur 6
Bart JutteFemke Sleegers
Bart JutteBart Jutte 1
Femke SleegersGJ van Broekhoven 9
Bart JutteHet richt alleen de aandacht af van de kern waar alles om draait.
Wij geven nu ondermeer Shell de schuld, maar wij danken onze welvaart; hoe wij leven, aan de producten van Shell en co. Indien het enige resultaat is dat Shell geen reclame meer mag maken, maar voor de rest verandert er niet veel, dan is dat een schijnoverwinning. Erger nog, lui die indien het kennelijk de mode is om Shell de schuld te geven, maar gewoonweg op de oude voet verder blijven gaan, zijn schijnheilig.
Wij moeten beseffen dat indien wij zonder gas- en olie verder willen, dat wij dan andere technieken nodig hebben om wat wij gewend zijn te handhaven. Met alle thans bekende groene alternatieven redden wij dat niet.
De kern is; 1. willen wij minderen. 2. hoeveel willen wij daarvoor betalen indien wij niet willen minderen.
En voordat weer ene Jan Ooms met vermeende slimmigheden op de proppen komt dat ik het allemaal verkeerd zie. Ben een realist die niet als een struisvogel diens kop in het zand steekt. Maar ook een discussie waarbij alleen maar domme reacties komen uit een bepaalde hoek is een k*t discussie.
Eveline Bernard 6
GJ van BroekhovenUw beschuldigingen in de richting van de lezers hier, onder de vlag van 'wij den dit of dat' hangen mij de keel uit. U weet niets over mij dat u het recht geeft mij aan te spreken met wij' doen dit of dat.
GJ van Broekhoven 9
Eveline BernardHeb reeds eerder aan u in reactie geschreven. Nogmaals herhaald; ik gebruik wij omdat wij mensen te vaak anderen de schuld geven, om hiermee af te leiden van ons eigen gedrag.
Of uw woorden u al dan niet de keel uithangen, acht ik niet echt van belang te zijn.
Of ik niets over u weet is natuurlijk de vraag. Neem aan dat deze link; https://www.denkster.nl/denkster/ebernard.htm, u betreft.
Wat mij echt zinnig lijkt te zijn; reageer op een concreet voorstel mijnerzijds om aan het enorme gevolg voor het milieu te ontkomen. Lijkt mij gewoonweg stukken meer zinnig te zijn, wat mij vrijstaat.
Eveline Bernard 6
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Eveline BernardOmdat mijn gebruik van het woord wij doelt op de logica in mijn berichten, lijkt het Griekse woord logos meer toepasselijk.
Zelf die ik het gebruik van het woord wij in het kader van een debat. Het uitwisselen van standpunten om van elkaar te kunnen leren. Te vaak, ook u hoort daar kennelijk onder, wordt er geen echt debat of discussie gevoerd, maar worden volkomen niet terzake dienende zaken opgeworpen een een echt debat of discussie te voorkomen.
Vraag mijnerzijds aan u; gaat u eindelijk zinnig discussiëren of blijft u volstaan met dermate onzin om aan een echte discussie te ontkomen?
GJ van Broekhoven 9
Eveline BernardHeeft u nog ideeën?
Vincent Huijbers 9
Bart JutteKorte toevoeging:
Overheden zouden hun burgers moeten beschermen tegen schadelijke stoffen. De industrie doet dat niet. Maar energie is politiek dus verwacht ik nog niet veel.
GJ van Broekhoven 9
Vincent HuijbersHet probleem is indien die overheid echt tegen alles zou gaan optreden, dat dan de economie, dus de werkgelegenheid volkomen zal instorten. Wie staat dan het hardst te gillen? Vrees de linkse broeders en zusters die eerst hebben gegild dat de overheid het milieu kapotmaakt. Dan wordt beweerd dat de overheid de kleine man kapot maakt.
De enige echte groene techniek die ik binnen korte termijn mogelijk zie is geothermale techniek. Het houdt in dat men, denk aan Groningen, buizen in de bodem boort. Middels de aardwarmte wordt water verhit, deze drijven turbines aan en daarmee wordt elektriciteit geproduceerd. Met die elektriciteit wordt waterstof gemaakt. Gronings gas 2.0. Dit kan worden gebruikt voor; verwarming, om fabrieken te draaien en om vrachtwagens mee te laten rijden. Het voordeel is nul CO2 uitstoot.
Vincent Huijbers 9
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Vincent HuijbersGezien het vonnis Milieudefensie / Shell zal Shell wel moeten bewegen. Maar ook andere ondernemingen. Het is duidelijk dat de wind eindelijk vanuit een andere richting waait.
Wat mij echt hogelijk verbaast, zeker op FTM, hoe weinig van de reageerders echt mee- en nadenken over passende oplossingen om het grote probleem de baas te worden. Vind ik echt ongehoord apart!
Nanko Van Dijk 1
GJ van Broekhoven 9
Nanko Van DijkNanko Van Dijk 1
GJ van BroekhovenFossiele resten worden tot op een diepte van ongeveer 4800m gevonden.
Aardolie op dieptes van 10km en meer.
Iedere oliebron heeft een unieke chemische fingerprint.
De oliebronnen op het Arabische schiereiland bijvoorbeeld, vanaf Yemen tot aan het noorden van Irak, hebben voor 90% dezelfde chemische vingerafdruk.
Meer dan 90% van de olie in deze bronnen hebben een niet fossiele oorsprong.
Vandaar mijn twee vragen:
Wie heeft de benaming “Fossiele Brandstof” bedacht en is deze benaming correct?
GJ van Broekhoven 9
Nanko Van DijkAndere fossiele resten, vermoedelijk bomen, zijn ongevormd in kolen en bruinkool.
De naam mineraalolie is vanaf 1771 gehanteerd om die olie van plantaardige oliën te onderscheiden.
U geeft aan dat 90% van de olie in de aarde niet fossiele oorsprong heeft. Op welke oliën doelt u en heeft u daarvoor een bronvermelding?
Wie de naam fossiele brandstoffen heeft bedacht is niet te achterhalen.
GJ van Broekhoven 9
Nanko Van Dijk"Aardolie op dieptes van 10km en meer".
Lijkt mij onjuist te zijn. Aardolie wordt gevonden op een diepte van rond de 1,5 tot 4 kilometer diep, waar een temperatuur van ongeveer 80 tot 110 °C heerst.
Heeft u een bronvermelding waaruit voortvloeit dat aardolie op de uwerzijds genoemde diepte wordt gevonden?
Pieter van Ameiden 1
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Pieter van AmeidenMoet ik mij eerst op inlezen.
Gezien de milieueffecten bij het gebruik van olie, is het denk ik van belang om, ook indien olie meer voorhanden is dan gedacht, desondanks in te zetten op groenere varianten. Dit vanwege het milieu.
GJ van Broekhoven 9
Pieter van AmeidenWetenschappelijk is het nog niet duidelijk of aardolie en aardgas inderdaad in de kern van de aarde ontstaat of niet.
Gezien het feit dat het gebruik van aardolie behoorlijke milieueffecten heeft, lijkt het mij, zelfs indien de stelling waar is, noodzaak om milieuvriendelijker te gaan leven.
PAM Le Nez 4
Dat we een beter milieu en een betere luchtgesteldheid moeten nastreven, lijkt mij absoluut evident. De energietransities, die men nu voor ogen heeft, is niet alleen krankzinnig opportunistisch, maar ook nogeens financieel economisch totaal nefast. In plaats van innovatiever en inventiever door te blijven zoeken naar alternatieven, is men reeds totaal verzwolgen in agenda's van globalistische instituten, die op een heimelijke manier totaal andere belangen hebben, dan ze werkelijk uitdragen.
Klimaatveranderingen bestaan gewoon. Mogelijk al miljarden jaren. De levende wezens zijn altijd maar een nietig onderdeel geweest in die processen. Dat geldt ook voor de megalomane mens. Nog steeds.
Na vele pro's en con's, zowel wetenschappelijk als gevoelsmatig beschouwd, blijft dit voorlopig nog steeds mijn visie 😁😉
GJ van Broekhoven 9
PAM Le NezPAM Le Nez 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
PAM Le NezHet probleem met de groene alternatieven is inderdaad dat daar een verdienmodel achter zit. Aan alles wordt verdiend. Zonnecollectoren; een enorme industrie, die ook vervuilend is. Wind energie; is een goede optie, maar liever niet in onze achtertuin.
Wonderlijk genoeg hoort ik vrijwel niemand over geothermale techniek. In IJsland wordt daarvan gebruikgemaakt. Dit kan ook in Nederland. De warmte van de kern van de aarde is een bron van energie, waarvan zonder grote milieugevolgen gebruik gemaakt kan worden.
Het belangrijkste is dat wij mensen een keuze moeten maken. Indien wij op de oude en vertrouwde wijze willen verder leven met groenere technieken, heeft dat een prijs. Alleen zijn de meeste mensen niet bereid om die prijs; het zal meer kosten, te betalen. Alleen daarom geven wij (ik niet) Shell de schuld en niet onszelf. Want, onszelf de schuld geven, dan wel, ons de spiegel voorhouden, is te confronterend. Noem dit het vingerwijssyndroom!
PAM Le Nez 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
PAM Le NezHet idee is vergelijkbaar met wat IJsland doet. Allen is daar de geothermale bron erg dicht aan de oppervlakte. Maar, ook indien men in de bodem moet gaan boren, dan blijft de geothermale techniek hetzelfde; heet water die turbines aandrijven en waarmee elektriciteit kan worden geproduceerd.
In Nederland heeft men oude kolencentralen. Kan het mij goed voorstellen dat een dergelijke centrale relatief eenvoudig kan worden omgebouwd om middels geothermale techniek engergie op te wekken. Indien met de echt groene elektriciteit vervolgens waterstof wordt geproduceerd, kan dit waterstof worden gebruikt om hiermee onze CV ketels te stoken. Aanpassing van een bestaande CV ketel voor het gebruik van waterstof schijnt technisch tamelijk eenvoudig te zijn.
Er zullen ongetwijfeld nog technische vragen zijn, maar, gezien het feit dat wij milieubewuster moeten worden, lijkt mij dit een echt goede optie te zijn.
PAM Le Nez 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
PAM Le NezBen maar simpel van geest. Maar, het lijkt mij meer constructief te zijn om in oplossingen van een groot probleem te denken, dan wat ene Jan Ooms gebruikelijk doet; 1. neoliberalisme is de duivel en 2. wetenschap is geen wetenschap. Ach helemaal vergeten, een optie waar u wel op heeft gereageerd, heeft ene Jan Ooms weggelacht als het idee van een dwaas.
Ben altijd benieuwd. Wat vindt u zinniger wat ene Jan Ooms gebruikelijk pleegt te doen, of het aandragen van opties mijnerzijds?
PAM Le Nez 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
PAM Le NezZelfkennis is een groot goed. Indien men weet wat men niet weet, weet men in de regel meer dan anderen. Velen, ook hier op FTM, menen kennelijk dat zij een soort van alwetende zijn, die niet mogen worden tegengesproken.
Gelukkig ben ik niet de enige die nare ervaringen met ene Jan Ooms heeft gehad.
GJ van Broekhoven 9
PAM Le NezIn de link aardwarmte van wikipedia ziet u hoe het werkt.
1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Aardwarmte
2.https://expertisecentrumwarmte.nl/themas/technische+oplossingen/techniekfactsheets+energiebronnen/geothermie+nieuw/default.aspx
3. https://geothermie.nl/images/bestanden/IF_Ecofys_TNO_-_Visie_diepe_geothermie.pdf
4. https://www.ou.nl/nw-symposium-2015-lezingen
5. https://dub.uu.nl/nl/nieuws/universiteit-wil-energie-diep-uit-de-aarde-van-de-uithof-halen
6. https://www.hollandinnovationteam.nl/images/Geoboiler-Eindrapport-051011.pdf
7. https://www.shell.nl/energy-and-innovation/aardwarmte.html#iframe=L2Zvcm1zL2VuX25sX2FhcmR3YXJtdGU
8. https://www.nlog.nl/sites/default/files/tno_2016.10.10_udg-ondergrond_final.pdf
9. https://www.tudelft.nl/2017/universiteitsfonds/leerstoel-geothermal-engineering-verzilvert-zijn-succes
10. https://edepot.wur.nl/457222
11. https://pure.tue.nl/ws/files/3622458/nelissen2011.pdf
12. https://ec.europa.eu/regional_policy/nl/projects/Belgium/promouvoir-le-recours-a-la-geothermie-en-region-de-bruxelles-capitale
Het lijkt mij dat buiten alle fors negatieve berichten onder de artikelen van FTM, zinniger om op een dergelijke wijze met een fors probleem voor ons allen om te gaan.
Eveline Bernard 6
GJ van Broekhovenhttps://tweakers.net/nieuws/183274/bescherming-drinkwaterbronnen-is-onvoldoende-bij-boren-naar-aardwarmte.html?utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaign=twk_nieuwsbrief
Er is niet één oplossing voor het klimaatprobleem. Allereerst energie besparen en bovendien geen fossiele brandstoffen meer gebruiken. Drawdown geeft daarvoor 100 mogelijkheden.
GJ van Broekhoven 9
Eveline BernardGas- en oliewinning heeft op gelijke wijze een effect op de ondergrond.
Het uwerzijds aangehaalde Dradown noemt eveneens geothermale techniek als groene optie. Kijk zelf maar na.
Het probleem van een enorme windturbine, wat Urgena voorstelt voor Hoogovens, kan natuurlijk zijn dat hiermee vogels uit de lucht worden gemaaid.
Eveline Bernard 6
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Eveline BernardAardwarmte hoeft niet gevaarlijk te zijn zoals de Algemene Rekenkamer dat aangeeft, Uit wetenschappelijk onderzoek, heb reeds eerder tal van bronnen vermeld, vloeit voort dat het met het gevaar mee blijkt te vallen.
Voordeel van geothermale energie is dat hier vrijwel niemand last van zal hebben. Zonneparken moeten op het land worden geplaatst en verstoren de natuur. Windmolens op het land zorgt voor irritatie bij hen bij wie windmolens staan opgesteld. Ga zo maar door.
Heb met Urgenda contact opgenomen en heb daar de mogelijke oplossing geothermale techniek neergelegd.
GJ van Broekhoven 9
Eveline Bernardhttps://www.nam.nl/techniek-en-innovatie/waterinjectie-in-twente-drenthe/aardwarmte-versus-waterinjectie.html
https://geothermie.nl/images/bestanden/IF_Ecofys_TNO_-_Visie_diepe_geothermie.pdf
https://www.tno.nl/nl/aandachtsgebieden/energietransitie/roadmaps/duurzame-ondergrond/naar-een-energie-producerende-gebouwde-omgeving/versnelde-verduurzaming-lokale-warmtevoorziening/ontwikkeling-geothermie-versnellen-en-opschalen/
https://allelichtenopgroen.nl/geothermie-heeft-veel-potentie/
https://www.intermediair.nl/werk-en-carriere/loopbaanontwikkeling/gigawatts-oogsten-diep-in-zee
https://www.gawalo.nl/klimaattechniek/nieuws/2020/09/aardwarmte-vervangt-aardgas-bij-ziekenhuis-leeuwarden-1019136
https://www.bouwwereld.nl/bouwkennis/duurzaamheid/ultra-diepe-geothermie-een-constante-bron-van-warmte-en-elektriciteit/
https://www.ebn.nl/wp-content/uploads/2018/05/20180529-Masterplan-Aardwarmte-in-Nederland.pdf
GJ van Broekhoven 9
Eveline Bernardhttps://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_Recycling_International
https://cordis.europa.eu/project/id/848757
https://eu-ems.com/event_images/presentations/Benedikt%20Stefansson%20presentation.pdf
https://www.greenoptimistic.com/vulcanol-synthetic-fuel-made-carbon-dioxide-volcano-power-20131129/
https://www.ad.nl/auto/vulkaanbrandstof-kan-afscheid-verbrandingsmotor-mogelijk-vertragen~a8ce6d8a/
Het betreft methanol dat wordt gemaakt van CO2 die vrijkomt uit semi-actieve vulkanen. De technologie, afkomstig uit IJsland, vangt in feite de CO2 op die wordt uitgestoten door semi-actieve vulkanen en zet die om in methanol. De brandstof produceert 90 procent minder koolstofemissies dan fossiele brandstoffen. Er wordt CO2 van een semi-actieve vulkaan afvangen; emissies die anders in de atmosfeer zouden vrijkomen; die gebruikt worden om brandstof te maken.
Kan het mij voorstellen dat indien CO2 kan worden afgevangen, dat deze dan niet ondergronds hoeft te worden opgeslagen maar gebruikt kan worden om Methanol mee te maken. Waar de CO2 in is opgeslagen tot aan het moment van gebruik.
Pieter Jongejan 7
GJ van BroekhovenHet antwoord is volgens mij dat de voorraden olie en gas enorm veel geld waard zijn bij de huidige lage, zelfs negatieve, rente. Veel grote landen met enorme reserves aan olie en gas willen hiervan zo lang mogelijk profiteren. Het steunen van dure alternatieve groene energie is daarom voor de de USA, Rusland, en Saoedie-Arabie het minst bedreigend. Sterker nog hoe meer Green Deal hoe hoger de energieprijzen, hoe lager de inkomens, hoe meer geldontwaarding en hoe hger de waarde van olie en gas.
Mij lijkt dat geothermale energie de grootste bedreiging vormt voor lagere reele energieprijzen en daarom wordt gemeden als de pest door zowel de fossiele oliemaatschappijen als de financiele sector. Lagere energieprijzen betekenen immers minder geldontwaarding, hogere reele lonen/pensioenen en lagere assetprijzen. Onze machthebbers gruwen daarvan. Onze machthebbers willen de Green Deal om zo de prijs van fossiele energie hoog te houden. Shell en ING regeren en niet Rutte cs.
GJ van Broekhoven 9
Pieter JongejanBetrokken op het milieu is het tamelijk eenvoudig;
1. men doet niets totdat alles in de soep loopt.
2. men gaat echt groene technieken gebruiken, zoals geothermale techniek, zon, wind etc
3. men gaat volop inzetten op kernenergie.
Heb zelf de voorkeur voor optie 2.
Pieter Jongejan 7
GJ van BroekhovenHet staat buiten kijf dat geothermische energie bovenaan het lijstje van groene alternatieven zou moeten staan, omdat deze energie itt zon en wind altijd op afroep beschikbaar is en vrijwel geen vervuiling kent en dus zeer duurzaam is.
Het probleem bij het verwarmen van huizen is dat de maximaal haalbare temperatuur vrij laag blijft (itt IJsland). Ons (oude) flatgebouw met 30 appartementen heeft daarom afgehaakt.
Kun je met geothermische energie groene waterstof produceren (voor auto's en industrie) of is dit onhaalbaar?
GJ van Broekhoven 9
Pieter Jongejan“Heb dit in een ander artikel reeds aangehaald. Mijns inziens zou het een overweging waard zijn om in Groningen in te zetten op geothermale techniek. Hiermee kan namelijk volledig milieu neutraal elektriciteit worden geproduceerd. Waarmee ondermeer waterstof kan worden geproduceerd. Waterstof kan zonder al teveel problemen in bestaande leidingen en CV ketels worden gestookt. Men heeft dan Gronings gas 2.0. Groningen blij en tevreden; Nederland ook”.
U haalt aan dat waterstof een te lage temperatuur haalt. Waar baseert u zich op. Heb namelijk begrepen dat er geen verschil is tussen aardgas en waterstof.
Een voordeel van waterstof is dat de uitstoot is water en zuurstof. Idem is de Co2 uitstoot bijna nul.
Natuurlijk kan de groene waterstof ook voor elektrisch vervoer worden gebruikt. Waarbij met name het vrachtvervoer van belang zal zijn. Een vrachtwagen met een accu zal te weinig bereik hebben.
Pieter Jongejan 7
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Pieter Jongejanhttps://www.vakbladwarmtepompen.nl/techniek/artikel/2018/04/warmtepompen-in-hoogbouw-uitdagingen-en-oplossingen-101203. Hierin staan de mogelijkheden inzake warmtepompen beschreven.
Voor een flatgebouw lijkt mij een Individuele combiwarmtepomp aanbevelenswaardig.
"Als alternatief voor die complexe distributiesystemen met 5 of 8 pijpen noemt Schouten tot slot nog het alternatief van individuele combiwarmtepompen voor verwarming en tapwater. “De distributie door het pand is daarbij heel eenvoudig: vanuit elke woning lopen nog maar 2 pijpen naar de bodemwisselaar; een voor warm, en een voor koel water. En een voordeel voor bewoners is dat ze individueel voor verwarming of koeling kunnen kiezen; bij het zojuist besproken ‘multiboiler’-systeem wordt per vier woningen verwarmd of gekoeld. Het gebeurt niet vaak dat de ene bewoner een warmtevraag heeft terwijl zijn bovenbuurman wil koelen, maar toch zien sommige mensen individuele keuzevrijheid als een voordeel. Nadeel aan de individuele oplossing is wel dat je, met een warmtepomp, boilervat en wat leidingwerk, vrij veel techniek in een technische ruimte van meestal beperkte
omvang installeert. Dat maakt dat deze oplossing vooral in kleinere appartementen niet altijd mogelijk is.”
GJ van Broekhoven 9
Pieter JongejanHierin staat omschreven wat met waterstof mogelijk is. Het zal dus een combinatie moeten worden van Waterstof en andere groene opties.
GJ van Broekhoven 9
Pieter JongejanVlamtemperatuur aardgas: ca. 1.200 – 1.300 °C. Vlamtemperatuur waterstof: ca. 1.500 – 1.600 °C. Een voordeel van waterstof is dat geen CO2 vrijkomt bij de verbranding. Er komt namelijk alleen water en zuurstof vrij. Omdat de vlam bij waterstof kleurloos is, zal er aannemelijk een stof bijgevoegd worden, wat ook bij aardgas het geval is.
Waterstof is dus wel bruikbaar in CV ketels. Omdat tal van bestaande woningen niet aardgas vrij gemaakt kunnen worden, is een aardgas CV ketel dus een perfecte optie.
Inzake vrachtauto's die rijden op waterstof zie; https://www.volvotrucks.nl/nl-nl/news/kennisbank/wat-is-waterstof-waarom-waterstof-en-hoe-werken-vrachtwagens-op-waterstof.html.
Met 80 kg waterstof kan een vrachtwagen die 800 km afleggen. Indien die met de huidige accu's moet worden gedaan, dan zal dat bereik ten hoogste 150 tot 200 km zijn.
Eveline Bernard 6
GJ van BroekhovenALLE mogelijkheden voor energie besparen èn alternatief opwekken gebruiken
veel minder energie gebruiken.
- bouwen in hout i.p.v. cement
- geen of minder kunstmest gebruiken (kunstest maken kost veel energie)
- fietsen i.p.v. auto
- minder snelverkeer
- meisjes opleiden in ontwikkelingslanden, zodat kinderen krijgen niet hun enige toekomst is
en nog minstens 95 andere mogelijkheden aangrijpen, zie
https://drawdown.org
GJ van Broekhoven 9
Eveline BernardPunt 2; onduidelijk of het mogelijk is alles met hout te bouwen in plaats van beton. Indien teveel hout uit bossen worden gehaald kan dit weer negatieve gevolgen voor het milieu hebben.
Punt 3; meer gebruikmaken van de fiets is niet verkeerd.
Punt 4; minder snelverkeer, weet niet of dat de oplossing is.
Punt 5; goede opleidingen voor jongens en meisjes zal ongetwijfeld erg veel brengen.
Kennissen van mij hebben een project in Ethiopië waar mensen geleerd wordt dat indien met voorraden van het land krijgt, dat men dan niet meer kinderen hoeft te krijgen voor de oudedagsvoorziening. De overbevolking in armere gebieden is een reactie op de vrees niet verzorgd te worden indien men oud is.
Wim van den Brink 1
Eveline Bernard 6
Wim van den Brinkhttps://drawdown.org
Uitvoerig onderbouwd met wetenschappelijke artikelen.
GJ van Broekhoven 9
Eveline BernardNatuurlijk moeten wij (ook hier mag u boos over worden) actief groenere technieken aanwenden om het milieu mee te beschermen.
Niet alle opties van dradown.org vind ik even perfect. Het gebruik van biomassa, afkomstig van planten, kan namelijk erg negatief zijn voor het milieu. Er zijn namelijk voorbeelden dat dit tot een te hoge uitstoot van CO2 etc leidt. Mijns inziens is een combinatie van geothermale techniek, windturbines en zonnecollectoren een goede combinatie voor het milieu.
Heb dit reeds eerder aan u gevraagd. Welke mogelijkheden hebben uw voorkeur? Indien u wederom alleen de link aanhaalt, vindt u het dan erg dat ik moet aannemen dat u niet verder wil meedenken op welke wijze wij (ook hier mag u boos over worden) het milieu kunnen beschermen?
Vincent Huijbers 9
Terugredenerend: wat beoogd deze reclame? Misschien vooral ervoor zorgen dat 'de massa' voorlopig een goed gevoel houd aan de pomp en geen gewetensbezwaren krijgt. Zo hoeft hij zijn comfortabele leven niet te veel in de war te gooien met lastige keuzes en stellen we 'samen' de energietransitie nog even uit.
GJ van Broekhoven 9
Vincent HuijbersDestijds, toen de ING Bank is ontstaan, heeft een reclamemaker een hoogst irritante reclame gemaakt. Een man die iets in de trend heeft gezegd; ping, ping, ING. Dit is anti reclame. De naam ING gaat onbewust vastzitten in het hoofd.
Wat mijzelf betreft, weet natuurlijk ook dat ik beïnvloedbaar ben, hou ik mij ver van de meeste collectieve wanen.
Wat u heeft geschreven; "Zo hoeft hij zijn comfortabele leven niet te veel in de war te gooien met lastige keuzes en stellen we 'samen' de energietransitie nog even uit", verklaart denk ik ook boze reacties op bepaalde berichten mijnerzijds waarbij ik ons (over het woord wij/ons is Eveline Bernard erg boos), dus ook mijzelf, de spiegel voorhoud dat het niet alleen een schone taak is van Shell, de staat etc. Het is een gemeenschappelijke taak.
Mijn vader heeft namelijk meer dan veertig jaar geleden reeds aangegeven dat olie en gas eindig is, dus dat wij op termijn iets anders moeten hebben. Goed hij is een werktuigbouwkundig ing, maar eenieder heeft ook grijze brij in de hersenpan zitten; kunnen dus ook logisch nadenken, zou men menen.
Vincent Huijbers 9
GJ van Broekhoven'We' is dan misschien niet 'jij', maar wel de drommen mensen die wellicht de komende zomer op schiphol te vinden zijn. Of reclameblaadjes uitspitten op de beste deal. Maar ook 'Ik' die ook een Samsung telefoon gebruik en die steeds na twee/drie jaar heb vervangen, een auto rij en toch ook gevoelig is voor wat iets kost in de supermarkt.
Het gaat mij niet om het opgestoken vingertje maar om bewustwording dat 'ons' leven energie kost. En dat Shell die energie graag levert. Die verandering is enorm moeilijk: kijk om je heen hoe alles gewoon door gaat alsof er niets op het spel staat. De aarde vergaat op televisie maar niet bij 'jou' in de straat.
Hoe doorbeek je de impasse? De politiek, industrie maar zeker ook de consument houden elkaar in een wurggreep. Minder consumeren = minder 'voldaan' gevoel = minder omzet = minder winst = minder bbp = minder welvaart. Energiezuinige producten = dure producten = minder te besteden = ... Ik stel het hier zeer simplistisch voor maar ik denk dat het met elkaar te maken heeft.
GJ van Broekhoven 9
Vincent HuijbersIn een aantal berichten heb ik ook geloof ik een soort van opgestoken vinger getoond. Niet om mensen de les te leren, eerder om mensen bij de les te houden.
Denk dat de impasse wellicht tamelijk eenvoudig te doorbreken is. Indien de regering de 2e Kamerleden ook, goed Baudet en co / Wilders en co niet meegerekend, eindelijk een eerlijk en hard verhaal gaan verkondigen. Dan moet het natuurlijk niet dat kippenhoek zijn wat het nu is.
Mijns inziens moet wat betreft groene energie eigenlijk reeds gisteren op geothermale techniek in Groningen worden ingezet. Hiermee kan elektriciteit worden gemaakt, waarmee vervolgens waterstof worden gemaakt. En die productie is volkomen CO2 loos, idem het gebruik daarvan. Met waterstof kunnen CV ketels worden gestookt en vrachtauto's rijden.
Indien de route Gronings gas 2.0 goed wordt uitgelegd, hebben de burgers en ook de Groningers iets om naar uit te kijken.
Denk dat mensen ook dienen te beseffen dat het als wilden de wereld rondvliegen niet meer mogelijk is.
En ja, de prijs van ons voedsel is echt te goedkoop.
Jan Sinke 10
GJ van Broekhoven 9
Jan SinkeGezien het vonnis van de rechtbank inzake Milieudefensie / Shell zal zij zich dienen in te spannen. Gelijk wij ons ook dienen in te spannen.
Wat mij hier op FTM opvalt dat maar weinigen actief meedenken welke technieken gebruikt kunnen worden om de omslag inzake het milieu te kunnen bereiken. Veel te vaak lees ik; neoliberaal is de duivel; eigenlijk zeggend denk niet mee, de multinationals zijn de schuldigen; ook zeggend ik denk niet mee.
Wil iedereen op FTM oproepen gemeend mee te denken welke opties het best gebruikt kunnen worden.
Jan Sinke 10
GJ van BroekhovenDaarmee kun je als maatschappij/overheid ook beter op daadwerkelijke vervuilers sturen.
Anderzijds moeten we ook kijken naar de grote energieslurpers. Denk aan de datacentra met servers die megaveel drinkwater en energie wegslurpen. Hier mag m.i. ook wel meer op gestuurd worden.
GJ van Broekhoven 9
Jan SinkeNatuurlijk ben ik ook voorstander van maatschappelijke druk. Om op alle producten de hoeveelheid CO2 op te nemen die zo'n product heeft gekost, is niet verkeerd.
Datacenters slurpen energie. Maar, waarom zijn datacenters nodig? Omdat wij veel data gebruiken. Dan komt men weer bij ons de consument.
Jan Sinke 10
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Jan SinkeJan Sinke 10
GJ van BroekhovenVooral laatste alinea van het artikel laat zien wat de impact is op ons land.
Ik ben het met je eens dat wij als consument verantwoordelijk zijn aangezien wij datagebruikers zijn. Maar betekent dat dat de producent vrij spel heeft?
GJ van Broekhoven 9
Jan SinkeHet is exact hetzelfde met vliegen he het milieu. De beperkingen zijn weg en Jan en alleman gaan weer als gekken vliegen.
Die schijnheiligheid stoort mij enorm!
Jan Sinke 10
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Jan SinkeUit de link vloeit voort dat Microsoft zich mijns inziens iets meer milieu gericht gedraagt dan dat bij Google het geval is.