Shell wil schuld afbetalen in graan

2 Connecties

Relaties

Iran

Organisaties

Royal Dutch Shell
2 Bijdragen

Shell wil de internationale handelssancties jegens Iran omzeilen door middel van ruilhandel.

Royal Dutch Shell heeft bij de Iraanse regering een schuldbedrag van 1,4 miljard dollar open staan maar door EU-maatregelen is het verboden zaken te doen met Ahmadinejad en kornuiten.  De Brits-Nederlandse oliemaatschappij wil de schuld nu afbetalen met graan omdat dit vanwege humanitaire redenen misschien wel wordt toegestaan.

In een poging om de vermeende nucleaire ambities van Iran onmogelijk te maken, hebben Europa en de Verenigde Staten per 1 juli een handelsverbod opgezet met betrekking tot Iran.  Het is Shell niet gelukt om voor die tijd de schuld af te lossen bij de National Iranian Oil Company (NIOC). De sancties gelden voor kredieten en olie.

Shell wil de rekening snel vereffenen omdat het bedrag steeds groter wordt door onbetaalde rente.  De bedoeling is nu dat de oliemaatschappij een deal sluit met de Amerikaanse voedselreus Cargill, die op zijn beurt voor 1,4 miljar dollar aan graan levert aan de Iraanse overheid. Een bron uit de industrie zegt dat Shell haast heeft met de factuur omdat het een goede relatie wil behouden met het regime voor als de handelsmaatregelen ooit weer een keer worden opgedoekt.

Shell en Cargill weigerde commentaar te geven, net als het Nederlandse ministerie van Economische Zaken. Het is afwachten of de autoriteiten graan wel toelaten in de Islamitische Republiek.

/R