Short of a lifetime

Voor de geplaagde pensioenfondsen zou het best een aardig moment kunnen zijn om financiële instrumenten als langlopende swaps te verzilveren, denkt belegger Jan Dwarshuis. De rente gaat hoe dan ook omhoog. Beleggers als Bill Gross speculeren daar al op.

We leven in extreme tijden waarbij er geen referentiekader meer is naar het verleden. Beleggers wanen zich als Columbus op internationale wateren. De aarde bleek uiteindelijk niet plat te zijn, maar rond. Het huidige monetaire beleid heeft de rentes onder de nul procent gedrukt en stuwt veel beurzen naar ongekende hoogten, wat volgens velen de normaalste zaak van de wereld is. Ook de huizenbezitter juicht, al weet hij niet waarom. Ik verwijs naar de kwaliteit van de recente opleving. De huidige algemene financiële situatie oogt stabiel, maar iedereen weet dat dit voor de langere termijn geen stand zal houden.

Ontkoppelen

Donderdag werd bekend dat de Schweizerische Nationalbank (SNB) 30 miljard Zwitserse frank verloren heeft door de Zwitserse frank te ontkoppelen van de euro. Dat is veel geld voor een klein land. Maar ook de veilig gewaande Zwitserse goudstapel verloor het afgelopen kwartaal een miljard Zwitserse frank in waarde. Toch had de SNB geen keus en is de ontkoppeling een wijs besluit geweest. Het ordinaire geschreeuw van Swatch-topman Nick Hayek nemen we maar even voor lief.
Obligatiebelegger Bill Gross noemde de 10-jaars Bunds de 'short of a lifetime'. Ik vermoed dat hij gelijk heeft
De ontkoppeling bleek het ultieme koopmoment om Zwitserse aandelen in te slaan, waar wij dankbaar gebruik van hebben gemaakt. Ik wil er slechts mee aangeven dat we in extreme tijden leven.

Short

Legendarisch obligatiebelegger Bill Gross noemde recent de 10-jaars Bunds de 'short of a lifetime'. Ik vermoed dat Gross het gelijk aan zijn zijde heeft. De Fed schrapte deze week haar heikele renteverhoging van de agenda. Toch zal de Fed later dit jaar de rente verhogen, al is het maar om te bewijzen dat ze dit kan doen.

b_gross Bill Gross: 'Short of a lifetime.'

Een verhoging van 0,25 procent zal het Amerikaanse bedrijfsleven immers nauwelijks raken en het zal het makkelijk kunnen dragen. Belangrijker is echter dat het verleden bewijst dat de Fed vasthoudend is in een verandering van haar monetaire beleid. En dat is een gegeven dat u – als (obligatie)belegger – goed in uw oren moet knopen.

Swaps

Pensioenfondsen zitten intussen met hun vingers tussen de deur. De verplichtingen stijgen, terwijl de rente steeds verder daalt. Dit is een dodelijke combinatie, die leidt tot premieverhoging. Bij het gevecht tegen de afkalvende dekkingsgraad grijpen pensioenfondsen steeds meer naar bijzondere financiële instrumenten. Het is een ontwikkeling waar ondergetekende geen fan van is, maar dat is een andere discussie.
Pensioenfondsen zitten intussen met hun vingers tussen de deur
Langlopende swaps zijn bijvoorbeeld zo’n instrument. Menig mkb-er kent inmiddels ook het – negatieve – karakter van de swap. De waarde van de swaps van de pensioenfondsen zijn echter tot ongekende hoogte gestegen. Nu één van de meest gerespecteerde obligatiebeleggers in zijn geliefde beleggingsklasse short gaat, is het wellicht een aardig moment voor pensioenfondsen om hun langlopende swaps te verzilveren. Wanneer pensioenfondsen dit allemaal tegelijk doen, zal de lange rente zonder enige twijfel oplopen. Ik zou in ieder geval niet het moment afwachten om te ervaren of meneer Gross het gelijk aan zijn zijde krijgt met zijn short of a lifetime. We leven in extreme tijden, vergist u zich vooral niet. Rest mij u een goed weekend te wensen.
Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.