
Voor de geplaagde pensioenfondsen zou het best een aardig moment kunnen zijn om financiële instrumenten als langlopende swaps te verzilveren, denkt belegger Jan Dwarshuis. De rente gaat hoe dan ook omhoog. Beleggers als Bill Gross speculeren daar al op.
We leven in extreme tijden waarbij er geen referentiekader meer is naar het verleden. Beleggers wanen zich als Columbus op internationale wateren. De aarde bleek uiteindelijk niet plat te zijn, maar rond.
Het huidige monetaire beleid heeft de rentes onder de nul procent gedrukt en stuwt veel beurzen naar ongekende hoogten, wat volgens velen de normaalste zaak van de wereld is. Ook de huizenbezitter juicht, al weet hij niet waarom. Ik verwijs naar de kwaliteit van de recente opleving. De huidige algemene financiële situatie oogt stabiel, maar iedereen weet dat dit voor de langere termijn geen stand zal houden.
Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.
Ontkoppelen
Donderdag werd bekend dat de Schweizerische Nationalbank (SNB) 30 miljard Zwitserse frank verloren heeft door de Zwitserse frank te ontkoppelen van de euro. Dat is veel geld voor een klein land. Maar ook de veilig gewaande Zwitserse goudstapel verloor het afgelopen kwartaal een miljard Zwitserse frank in waarde. Toch had de SNB geen keus en is de ontkoppeling een wijs besluit geweest. Het ordinaire geschreeuw van Swatch-topman Nick Hayek nemen we maar even voor lief.Obligatiebelegger Bill Gross noemde de 10-jaars Bunds de 'short of a lifetime'. Ik vermoed dat hij gelijk heeftDe ontkoppeling bleek het ultieme koopmoment om Zwitserse aandelen in te slaan, waar wij dankbaar gebruik van hebben gemaakt. Ik wil er slechts mee aangeven dat we in extreme tijden leven.
Short
Legendarisch obligatiebelegger Bill Gross noemde recent de 10-jaars Bunds de 'short of a lifetime'. Ik vermoed dat Gross het gelijk aan zijn zijde heeft. De Fed schrapte deze week haar heikele renteverhoging van de agenda. Toch zal de Fed later dit jaar de rente verhogen, al is het maar om te bewijzen dat ze dit kan doen. Bill Gross: 'Short of a lifetime.'
Swaps
Pensioenfondsen zitten intussen met hun vingers tussen de deur. De verplichtingen stijgen, terwijl de rente steeds verder daalt. Dit is een dodelijke combinatie, die leidt tot premieverhoging. Bij het gevecht tegen de afkalvende dekkingsgraad grijpen pensioenfondsen steeds meer naar bijzondere financiële instrumenten. Het is een ontwikkeling waar ondergetekende geen fan van is, maar dat is een andere discussie.Pensioenfondsen zitten intussen met hun vingers tussen de deurLanglopende swaps zijn bijvoorbeeld zo’n instrument. Menig mkb-er kent inmiddels ook het – negatieve – karakter van de swap. De waarde van de swaps van de pensioenfondsen zijn echter tot ongekende hoogte gestegen. Nu één van de meest gerespecteerde obligatiebeleggers in zijn geliefde beleggingsklasse short gaat, is het wellicht een aardig moment voor pensioenfondsen om hun langlopende swaps te verzilveren. Wanneer pensioenfondsen dit allemaal tegelijk doen, zal de lange rente zonder enige twijfel oplopen. Ik zou in ieder geval niet het moment afwachten om te ervaren of meneer Gross het gelijk aan zijn zijde krijgt met zijn short of a lifetime. We leven in extreme tijden, vergist u zich vooral niet. Rest mij u een goed weekend te wensen.
Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.
30 Bijdragen
Watching the Wheels
Als mensen giro555.nl niet vertrouwen met al die directeuren die vele malen modaal in hun zak steken, dan kunnen mensen ook zélf een 'fonds' in Nepal kiezen om rechtstreeks te steunen bijvoorbeeld http://www.apho.org.np/en/donatenow.php zie ook foto's verder op die site (initiatief al jaren ondersteund door een aantal niet al te rijke Rotterdammers). Zal wat moeite kosten om uit te zoeken hoe je internationaal over kunt boeken, maar moet lukken.
We zijn rijker dan ooit met al dat bubbelgeld en doneren vooralsnog minder dan voorheen. Zou dat ook met de rente te maken hebben :-) ?
http://www.geenstijl.nl/archives/images/lalalala555geld.jpg
jsmid
Watching the WheelsIk heb ook een idee:
1. Ga naar www.belastingdienst.nl
2. Zoek op:ANBI
3. Kies op ANBIzoeker
4. Tik in: NEPAL
Wellicht werkt onderstaande link ook en tik dan NEPAL in.
http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/giften/anbi_zoeken/
WtW
jsmidEen gift aan 1 van de stichtingen die u via uw laatste link gaf is dan ook een heel goed idee, omdat je dan aan een Nederlands rekeningnummer overmaakt http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/giften/anbi_zoeken/ .
Sommigen stichtingen zijn zo slim om het pasje van een Nederlandse rekening daar ter plaatse te gebruiken voor opnames zodat bankkosten in dat geval niet aan de orde zijn als mensen daar geld opnemen. Hoorde van de initiatieven die ik daar steun dat de mensen gesteund door de giften van vorig weekend al op pad zijn om maaltijden te verstrekken etc. Vandaag 1 mei hebben velen vrij, dus zijn er extra handen om te helpen. "It is very encouraging to
see all the people of the world caring for Nepal", schrijft een bekende.
jefcooper
De man in Brussel vindt onze pensioenen veel te goed, Draghi levert de smoes van de idioot lage rekenrente, Klaas Knot voert die uit.
Terwijl pensioenfondsen rendementen halen van van vijf en zeven procent, moet er een rekenrente van één of twee procent gebruikt worden.
Daardoor exploderen rekenkundig de toekomstige verplichtingen, en lijkt het alsof er niet geindexeerd kan worden.
Onbegrijpelijk is dat vrijwel iedereen er in trapt.
Over een paar jaar zal plots blijken dat de Nederlandse fondsen veel te veel geld hebben, en kan Brussel daaruit graaien, De Haag gaf zelf het goede voorbeeld met de graai bij ABP.
Joost Visser
jefcooperHet is toch ook niet abnormaal dat de potten leger worden met de vergrijzing? Dan daalt het belegd vermogen, maar dit vermogen is juist opgebouwd door de vergrijsde deelnemer. Tussen 2025 en 2035 zal er een grote aanslag zijn op het vermogen, daarna zullen de aanspraken versneld minder worden. Welnu, als het belegd vermogen dan gehalveerd is, de pot heeft dan weer jaren voor de boeg om aan te groeien voor de dan aangesloten leden, wat meer geleidelijk zal gaan omdat de hausse van baby boomers weg is.
Ik zou graag eens een berekening willen zien per generatie en de effecten op de pensioenpot vanaf nu tot 2050.
jefcooper
Joost VisserEen kapitaaldekkingsfonds heeft, in tegenstelling tot een omslagstelsel als AOW, geen last van vergrijzing.
Elke leeftijdsgroep betaalt z'n eigen pensioen.
Verder neemt het totale vermogen van de Nederlandse pensioenfondsen alleen maar toe, volgens mensen als Henk Krol.
Joost Visser
jefcooperjefcooper
Joost VisserVeel te goed, dus bangmakerij om de pensioenen te kunnen verlagen.
Wie begrijpt er nu iets van financiële rekenkunde ?
Joost Visser
jefcooperPensioenfondsen moeten in hypotheken. Omdat ze zelf de expertise missen, mogen de banken dit uitvoeren. Dus risicoloos voor de bank.
Pensioenfondsen moeten het MKB gaan financieren. Omdat ze zelf de expertise missen, mogen de banken dit uitvoeren. Dus risicoloos voor de bank.
EU is aan het trekken en duwen om ook pensioenfondsen in de bankenunie te krijgen. En dit gaat ook gebeuren. De banken zelf behoeven slechts een fractie te sparen over een lange periode uitgesmeerd om de calamiteitenpot te vormen.
In de opmerking dat ´we hebben wel veel schuld, maar het vermogen van de pensioenpotten overtreft in ruime mate de schuld´ ligt de redenatie: burgers zijn deelnemers in het pensioenfonds, burgers zijn van de staat, dus het pensioenfonds is van de staat.
jefcooper
Joost VisserIk meen dat Hongarije en Roemenië en Polen de pensioengelden al gestolen hebben.
dicko
jefcooperNando
Nu ga ik waarschijnlijk een erg gewaagde uitspraak doen. maar ergens twijfel ik toch.
Het is zeker waar dat de Duitse bund rentes op een historische laag nivo staan. Waarbij waarschijnlijk misschien ook de vraag kan worden gesteld hoe zinvol het nog is om daar in te blijven zitten aangezien de risk reward bijzonder ongunstig lijkt te zijn.
Maar is de bund dan de short of a lifetime, mogelijk misschien op een bepaald moment, het risico lijkt in iedergeval op dit moment bij een stijgende rente te zitten. Echter zeker ook als je naar Japan gaat kijken kun je daar misschien toch ook wel weer wat vragen bij zetten wanneer dat moment dan precies aanstaande zou zijn. Immers zo lang centrale banken doorgaan met het opkopen van staatsleningen lijkt het redelijk onmogelijk dat die rente heel veel kan stijgen. Heel veel rente druk word immers iedere keer uit de markt gehaald. Hoe lang centrale banken daar mee door zullen gaan is denk ik uiterst moeilijk te voorspellen maar zeker als de staatsschuld ondertussen in %GDP steeds verder op loopt word het ook steeds moeilijker om daar mee te stoppen. Immers dat zou dan mogelijk een rente spike kunnen veroorzaken waardoor een staatsschuld steeds moeilijker houdbaar wordt (iets dat zeker geld voor landen als Japan). Maar aan de andere kant laat Japan ook zien dat zo iets lang is vol te houden. Met waarschijnlijk als een van de grootste criteria dat de inflatie niet te veel op loopt maar als dat niet gebeurt kan het waarschijnlijk best een tijd instant worden gehouden.
Dat deze (koppeling) uiteindelijk een keer zal breken lijkt voor de hand te liggen. Wanneer dat het geval zou zijn durf ik echt niet te zeggen. Maar volgens mij zou er toch ook rekening moeten worden gehouden met een scenario waarbij de rente langere tijd relatief laag kan blijven. Echter als de markt daar een keer echt draait en de inflatie en rentes beginnen te stijgen zou het mogelijk nog best wel eens hard kunnen gaan. Dus het blijft in iedergeval
jefcooper
NandoOmdat de Japanse staatsschuld binnenlands is, is het geen schuld.
Japanners zijn er gek op, daaruit betalen zij hun pensioenen.
Nando
jefcooperMaar aan de andere kant als je zou bedenken dat Japan zijn totale staatsschuld met laten we zeggen tegen 5% zou moeten herfinancieren dan word het een bijzonder lastig verhaal.
Dus zeker als dat word bezien in het contrast van beleid dat de bank of japan voert, kan Japan weinig anders doen dan door gaan met monetaire financiering om de economie te stimuleren, de rente laag te houden en onder tussen te hervormen (abenomics) zie ook http://en.wikipedia.org/wiki/Abenomics.
Immers als dit beleid zou word los gelaten zou dat zeer waarschijnlijk (zeer) negative gevolgen kunnen hebben voor de Japanse economie. Maar een van de gevolgen van dat beleid van de bank of Japan, is dus dat er een soort van kunstmatig lage rente word gecreëert. Daarnaast is het voor de lange termijn voor Japan gewoon erg belangrijk dat er structurele GDP groei word gerealiseerd, omdat eeuwig doorgaan op deze manier met abenomics waarschijnlijk uiteindelijk ook gewoon niet haalbaar zal zijn.
Daarnaast moet worden bezien dat Japan een redelijk unieke economische situatie heeft, waardoor een 1 op 1 vergelijk vaak erg moeilijk is. Maar des al niet te min bied het op sommige punten mogelijk wel interessante inzichten, aangezien Japan een van de weinige grote moderne economieen is die met zo’n soort van (deflatiespiraa)l te maken heeft gehad.
Zie voor meer info over het ontstaan van de situatie in Japan bijv ook,
Japanese post-war economic miracle
http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_post-war_economic_miracle
Japanese asset price bubble
http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_asset_price_bubble
Lost Decade (Japan)
http://en.wikipedia.org/wiki/Lost_Decade_%28Japan%29
jefcooper
NandoIedereen was daar blij en tevreden mee, de 'goudgerande waarden' waren uitstekend voor de oude dag.
Het komt daaruit voort, denk ik, dat de rekenrente van de pensioenfondsen gekoppeld is aan de marktrente.
Die marktrente is er niet meer, ook al weer door de euro.
Ook hier bracht de euro dus ellende, staatsschuld werd heel gemakkelijk buitenlands.
Japanners herfinancieren voortdurend binnenslands.
Geen last van mannekes als Soros.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
dicko
GuestGuest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
jefcooper
GuestRente heeft, net als wisselkoersen, een functie.
Een nul rente roept rampen op.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Nando
GuestWat betreft Japan moet daar ook zeker niet worden vergeten dat dit land op dit moment de grootste houder is van American government debt, wat natuurlijk ook weer als hedge kan fungeren voor de eigen staatsschuld van Japan. Maar voor de lange termijn is het op een gegeven moment wel belangrijk dat Japan de staatsschuld in % GDP weet te stabiliseren, want op deze manier nog 30 jaar zo doorgaan kan mogelijk uiteindelijk ook voor problemen zorgen.
Wat betreft Europa en zeker voor de zuidelijke landen is een oplopende staatsschuld toch ook gewoon een probleem. Echter als die landen nu vol zouden gaan bezuinigen werkt dat mogelijk dus alleen maar negatief. Dus zit er voor de ECB waarschijnlijk weinig anders op dan nog een tijd door te gaan met QE. Waar kunstmatig lage rentes dus mogelijk een gevolg van kunnen zijn.
Zeker ook als je kijkt hoe weinig effect de recente problemen met Griekenland aan effect hebben gehad op de rente van Spaans of Italiaans staatsschuld. Kan ik niet veel anders bedenken dan QE waardoor dit het geval is. Of dat voor de toekomst ook zo blijft durf ik niet te zeggen, maar zo lang ECB door gaat met QE lijkt het op zich niet totaal onrealisiche.
Floesh
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
jefcooper
GuestVraaguitval door obsessie met begrotingstekort, nog erger gemaakt door loonmatiging.
Het vliegveld bij Berlijn werd veel te duur door een merkwaardig airco systeem.
Maar dat gaat wel gebruikt worden.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Floesh
GuestGuest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
jefcooper
GuestDat regelt de EU als volgt:
" Nederland wordt aanbevolen de pensioenen te versoberen, op basis van vergrijzing. "
(Bij deze aanbeveling zag ik geen onderscheid tussen kapitaaldekkings- en omslagstelsels).
'De Nederlandse overheid neemt de aanbeveling over'.
Jetta Klijnsma verlaagt de pensioenen.
In 2005 werd de democratie opgeheven, we hebben nu 'constructieve oppositie'.
Kennelijk zijn er nog steeds mensen die de EU propaganda geloven.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
jefcooper
GuestJetta volgde slechts het EU advies op.
Nederland is het enige EU land met een goede pensioenregeling.
Die regelingen offeren 'socialisten' graag op aan de Groot Europese Heilstaat.
Die Heilstaat kan niet bestaan met 'Nederlandse' regelingen.