Sinterklaas Bestaat!

Helicopter Ben trakteert de wereld de komende jaren op gratis geld. "We weten allemaal hoe het met de financiële strapatsen van Joop den Uyl is afgelopen."

Het opmerkelijkste mondiale feitje van de week was toch wel dat de grote baas van de FED alias ‘Helicopter Ben’ de wereld voorziet van kratten vol met gratis geld tot medio 2014.

Onnodig te zeggen dat ik ook graag was in gegaan op de uiterst merkwaardige miscommunicatie welke aan het licht kwam tussen de adviseurs van Lazard en Jan-Panamera-Balkenende en de zijnen. En dat onbegrepen grapje kost de Nederlandse staat zo’n slordige 8 miljard euro.
 

Overigens vraag ik me af of Balkenende ook op zondag zijn Panamera S Hybrid voor de deur van het altaar parkeert of dat hij met de fiets gaat. Het voelt allemaal wat vreemd aan bij de houterige motoriek van onze voormalige premier. Erica Terpstra zetten we immers ook niet in een Ferrari FF. Ik dwaal wat af…
 
WK Geld Printen?
Wereldkampioen geld printen Bernanke hanteert daarmee een soepel geldbeleid wat we in geen 35 jaar meer gezien hebben. De bittere gevolgen kunt u zich wellicht nog wel herinneren. De inflatie en daarmee de rente spoot begin jaren tachtig naar niveaus waar u als fiduciair huiseigenaar met een onderwaterhypotheek op zak heel nerveus van gaat worden. En voor de brave spaarder. Uw deposito wordt onderweg vermalen tot poppenstront. Het heeft decennia geduurd om dit hele proces weer onder controle te krijgen.
 
Opvallend is dat Bernanke qua timing een moment pakt waarop uitgerekend de economie in de VS met opbeurende cijfers naar buiten komt. Beleggers omarmen het besluit en drukten massaal op de koopknop. Ze genieten van het moment en willen nog niet nadenken over de consequenties van het opmerkelijke besluit. Dat komt nog wel. Dan zijn de rapen pas echt gaar. De slimmerds onder u vragen zich af wat Ben allang weet en wij nog niet en gissen naar zijn beweegredenen.
 
Wat we nauwelijks ergens lezen is het fenomeen van de FED/ECB swaps. Mondiaal hebben de centrale bankiers van de belangrijkste landen een stilzwijgend pakt gesloten. Ben voorziet zijn collega’s voor nul van gigantische bedragen aan dollars. De ECB blaast ondertussen haar balans op welke niet meer op een ordinair A4tje past. Zij koopt alle shit op waar een normaal denkende bankier paracetamol voor slikt vandaag de dag.
 
Tevens voorziet de ECB de commerciële banken van onbeperkte liquiditeit en lokt ze uit om nieuw staatspapier te kopen, hetgeen lukt. Daarmee verdienen de commerciële banken immers klauwen met geld vanwege de spotgoedkope funding. En zo lijkt het alsof zelfs Italië en Spanje geslaagde emissies plaatsen. De ‘back door bailout’ van de Europese banken is daarmee een feit! De werkelijkheid is dus wat weerbarstiger. Grappig in het proces is dat de bankiers elkaar onderling voor geen stuiver vertrouwen.
 
Sinterklaas Bestaat
Om met de gevleugelde teksten van onze vrije liberale vriend Hans Wiegel te spreken: Sinterklaas bestaat! Hij woont te Washington D.C. in de Verenigde Staten. We weten allemaal hoe het met de financiële strapatsen van Joop den Uyl - alias de laatste Nederlandse Sinterklaas - destijds is afgelopen. Daarna is het nooit meer geworden zoals het geweest is. En dat geldt nu ook voor ‘Helicopter Ben’.
 
Rest mij u een goed weekend te wensen.

 
 
Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.