© Pexels / Designecologist

Opgelichte bejaarden krijgen eindelijk hun geld terug

1 Connectie

Onderwerpen

Karel Steup
16 Bijdragen

De Noordwijkse ‘bedrijvendokter’ Karel Steup, die een blauwe maandag bij het gerenommeerde Waterland Private Equity werkte, sluisde in 2011 stiekem 4 ton weg van de rekening van een Haagse verzorgingsflat. Follow the Money volgde de afgelopen jaren de geldsporen en de strafzaak. Bijna acht jaar na dato zijn de verduisterde gelden eindelijk terug bij de ‘oudjes’ van de verzorgingsflat. Inclusief 270 duizend euro rente.

'Ik heb het geld overgeboekt vanuit het idee dat ik er snel een beter rendement op kon maken dan wanneer ik het op een rekening liet staan. Dat is misgegaan en dat was naïef en oerdom. Het was niet mijn bedoeling om het te stelen. Ik heb zoiets nog nooit gedaan,' snikte de Noordwijkse ‘bedrijvendokter’ Karel Steup in maart 2015 in de rechtbank Den Haag.

Follow the Money schreef de afgelopen jaren regelmatig over de gewiekste consultant, die in 2004 ging werken bij het gerenommeerde beleggingsvehikel Waterland Private Equity van Rob Thielen en ook even betrokken was bij Bernd Schneiders uitvinding Vacu Vin, de bekende kurkentrekker annex vacuümpomp. Steup leek uiteindelijk meer uit te blinken in flessentrekken. De keurig ogende Steup was lid van de Noordwijkse golfclub, woonde in een chique villa in de duinen van Noordwijk en hielp bedrijven met cashflow-problemen uit de brand. Zijn aanpak deed zijn patiënten niet altijd goed.

Hij maakte het helemaal bont toen hij in 2011 geld wegsluisde van de Haagse verzorgingsflat Waalsdorp, waar ook zijn eigen moeder verbleef. Steup vervulde daar een aantal bestuurlijke functies en ontving daarvoor een jaarlijkse vergoeding van 60 duizend euro. Kennelijk was dat niet toereikend voor Steups eigen cashflow, want op 10 juni 2011 boekte hij op eigen houtje, zonder ruggespraak met de raad van toezicht of de Vereniging van Eigenaren, 4 ton van de vve-rekening over naar FKS Management Services. Dat is het privévehikel waarmee hij zijn consultancy- annex investeringspraktijk runde. Dat geld investeerde Steup, zoals jaren later tijdens de strafzaak zou blijken, in ict-bedrijf ITSP. Dit alles met de intentie, aldus Steup, om het geleende bedrag weer terug te betalen – inclusief 7 procent rente.

De heimelijke overboekingen dreven Steup begin 2013 in het nauw. De raad van toezicht van de verzorgingsflat wilde de jaarrekening 2011 laten opmaken en vroeg om de vve-administratie. ‘De heer Steup [..] zal zich ongetwijfeld ter vergadering gerealiseerd hebben dat in die VvE-administratie de lening van 400 duizend euro en de daarbij behorende bankafschriften zaten,’ vertelde Jan Knipscheer, lid van de raad van toezicht, destijds aan Follow the Money. De administratie kwam maar moeizaam boven water. Nadat Steup zijn ontslag indiende, op 23 april 2013, kwam er een bankafschrift bovendrijven: die betrof de overboekingen ten bedrage van 4 ton en een leenovereenkomst die de overboeking moest legitimeren.

Steup probeerde de verduistering van 4 ton te legitimeren door middel van een leenovereenkomst. Opmerkelijk: het contract is aan beiden zijden (geldnemer en geldgever) ondertekend door Karel Steup; eenmaal als VvE-bestuurder en eenmaal als bestuurder van zijn privébedrijf FKS.

Steup beloofde het geld terug te betalen, maar dat gebeurde niet. De raad van toezicht startte juridische procedures en legde beslag op Steups bezittingen, waaronder zijn kantoorpanden in Voorburg. Zijn miljoenenvilla in Noordwijk bleef buiten schot: die stond op naam van zijn vrouw. Steup bleef in gebreke en boekte de 4 ton niet terug naar de verzorgingsflat. Uiteindelijk moest hij zich in januari 2015 verantwoorden voor de meervoudige strafkamer in Den Haag. ‘Uhm, ik zit in een heel lastig parket. Ik wil aangeven dat het me bijzonder spijt, ik heb een grote stommiteit begaan,’ verklaarde Steup destijds met snikkende stem en betraande ogen.

In april 2015 viel het doek. Hij kreeg een taakstraf van 240 uur, 9 maanden voorwaardelijk en een proeftijd van 3 jaar. Die relatief lichte straf was deels te danken aan een ad hoc-betalingsregeling waarin hij beloofde ieder kwartaal 25 duizend euro terug te betalen. De rechter maakte deze regeling bindend: hield Steup zich er niet aan, dan moest hij alsnog 9 maanden de cel in. Steup bleek keer op keer betalingstermijnen te missen, waarna hij snel weer een paar herstelbetalingen deed. Maar hij bleef termijnen missen, met als gevolg dat hij vorig jaar september alsnog naar de gevangenis werd gestuurd. Hij belandde in Heerhugowaard, de gevangenis die eerder dit jaar in opspraak raakte vanwege feestende gevangenen.

De oplossing

Steup is inmiddels weer op vrije voeten en blijkt zijn volledige schuld, de verduisterde 4 ton plus de wettelijke rente, te hebben afgelost. Dat gaat om een bedrag van bijna 7 ton. Hoe heeft hij dat, bijna acht jaar na dato, voor elkaar gekregen?

De oplossing school in een rijtje bedrijfspanden aan de Ridder Snouckaertlaan in Voorburg, waarop de raad van toezicht eerder beslag had gelegd. Steup kocht deze panden in 2005 voor 775 duizend euro; de hypotheek regelde hij bij Syntrus Achmea. Nu blijkt dat de panden eind vorig jaar, tijdens zijn detentie, op een executieveiling zijn beland. De executie ging niet door, de panden werden onderhands doorverkocht en op 29 maart van dit jaar geleverd aan een nieuwe koper. Die legde 690 duizend euro neer voor het vastgoed. Een deel daarvan ging naar hypotheekverstrekker Achmea. ‘Er was ook nog overwaarde en daarmee hebben we onze hele vordering inclusief rente uitbetaald gekregen,’ zegt een opgeluchte Knipscheer, die meedeelt dat hij niet had verwacht dat de gelden ooit nog teruggestort zouden worden. ‘Ik dacht: “Hij zal wel weer een nieuw konijn uit zijn hoed toveren om er onderuit te komen.” Ik ben heel blij dat het nu allemaal is afgelopen.’

‘We moeten nu achterhalen wie de oud-eigenaren waren. Dat is een heel zoekproces, want een deel is overleden’

Knipscheer buigt zich nu over de terugbetaling: in totaal moet er 670 duizend euro verdeeld worden over de (oud)bewoners die destijds de dupe waren van Steups overboekingen. ‘We moeten nu achterhalen wie de oud-eigenaren waren. Dat is een heel zoekproces, want een deel is overleden, dus dan moeten we de erfgenamen zoeken,’ zegt Knipscheer.

Opmerkelijk detail: Steups moeder verbleef destijds in het verzorgingstehuis waardoor daar een recht op uitkering uit voortvloeit. Ze is overleden, en Steup is erfgenaam. ‘We zijn nog niet helemaal van Steup af, want hij kan nog een beetje meedelen in de pot.’

Karel Steup gaf per e-mail een reactie op dit artikel: ‘Ik heb vanaf het begin aangeven dat ik de lening van 400 duizend euro inclusief de rente zou terugbetalen. Ondanks de nodige tegenwerking ben ik mijn verplichting nagekomen. In totaal heb ik ruim 670 duizend euro terugbetaald. Deze hele nare episode heb ik hiermee afgesloten. Ik heb er lering uit getrokken om een nieuwe start te maken. Ik zou het daarom ook zeer op prijs stellen als jullie het mij ook gunnen dit achter mij te laten.’

Dennis Mijnheer
Dennis Mijnheer
Ontspoorde bedrijfskundige die alles wil weten van mannen en vrouwen met witte boorden. Tags: fraude, witwassen, omkoping.
Gevolgd door 1781 leden
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren