Enter the dragon

3 Connecties

De Nederlandsche Bank waarschuwt: "China koopt politieke en economische invloed in Europa"

Nieuws van De Nederlandsche Bank: de Chinezen komen. Maar van een invasie is geen sprake. Althans, nog niet. 

 
China heeft de afgelopen maanden veel geld gestoken in Europees schuldpapier. Voor de Chinezen gaat het om pocket money: het land staat nummer 1 op de ranglijst van nationale reserves. Met meer dan €2000 miljard in kas zijn de ettelijke miljarden aan Europese staatsobligaties een relatief bescheiden investering, vergelijkbaar met een leverancierskrediet. 
 
Daar los van beschikt China ook een gigantisch sovereign wealth fund, het staatsfonds CIC dat naar schatting $332 miljard bevat. De buitenlandse investeringen van dat fonds worden bestuurd door een ministerie, dat het geld vooral steekt in strategische instellingen, zoals energiebedrijven.
 
Onbedoeld is de grafiek die DNB in haar artikel heeft geplaatst nogal pijnlijk voor Nederland. Het land dat ooit een van de grootste gasvoorraden ter wereld had ontbreekt op de lijst. De aardgasbaten die Nederland genoot zijn immers door onze politieke kaste verspild. Een schande die schreeuwt om een parlementaire enquete en publieke verantwoording van de schuldigen.
 
Hier had Nederland tussen moeten staan...
 
Hier had Nederland moeten staan…. 
 
 
 
Net als Noorwegen, springt de Chinese regering veel verstandiger om met de reserves van het land. De gevolgen zijn zorgelijk, zo blijkt uit de conclusie van DNB: 
 
"De algemene verwachting is echter wel dat de kapitaalberg waar de Chinese overheid en bedrijfsleven op zitten de komende jaren steeds meer impact zal hebben in Europa – zowel politiek als economisch."
 
 
Arne van der Wal
Mede-oprichter van FTM. Is gek op digitale technologie, maar koestert analoge techniek. Beoefent wing chun kungfu.
Gevolgd door 1039 leden
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren