
Het Slotervaartziekenhuis raakte begin 2013 de speelbal van ruzieënde aandeelhouders en staat daarmee symbool voor de meer dubieuze kanten van marktwerking in de zorg. Inmiddels is de oud-bestuursvoorzitter Aysel Erbudak het ziekenhuis volgens de rechter 1,7 miljoen euro schuldig en zit zij in Turkije. Lees meer
Multimiljonair Jan Schram uit Beverwijk en zijn beschermelinge zakenvrouw Aysel Erbudak kochten het in 2006 noodlijdende ziekenhuis, maar na Schram's overlijden in december 2012 blijkt de positie van Erbudak allesbehalve stabiel. Ze wordt geschorst na onenigheid met Achmea over het contract voor 2013 en belandt in een moddergevecht rond het ziekenhuis met Jan's broer Lex Schram en diens zoons Pim en Rob. Erbudak wordt met een dubieuze aandelenemissie buitenspel gezet waarbij Erbudak en haar kinderen - die aandelen houden in BV's boven het ziekenhuis - feitelijk worden onteigend. De Amsterdamse Ondernemingskamer doet onderzoek naar wanbeleid bij het moederbedrijf van het Slotervaart dat instemde met de aandelentransactie. Inmiddels is het ziekenhuis door zorgondernemer Loek Winter overgenomen, maar de rechtmatigheid van die overname en de daaraan voorafgaande aandelenemissie wordt nog betwist door de kinderen van Erbudak.
Uiteindelijk wint Winter de slag. Maar voor het ziekenhuis mag het niet baten. Op 25 oktober 2018 wordt het MC Slotervaart failliet verklaard.
Hoe zorgondernemer Loek Winter een imperium opbouwde
Erbudak knock out: strijd om het Slotervaart gestreden - of toch niet?
Notaris op vingers getikt in zaak Slotervaart
Aysel Erbudak wast (via KPMG) handen in onschuld
Rechter stelt Slotervaart in het gelijk in zaak tegen gevlogen vogel Erbudak
Erbudak vecht verkoop Slotervaart aan, met de FIOD op de hielen
Miljoenenclaims tussen Slotervaart en Erbudak
Notaris voor tuchtkamer wegens aandelenemissie Slotervaart
Onderzoeksrapport Slotervaart; sappige details, harde conclusies
Erbudak opent de jacht: nieuwe rechtszaak rond Slotervaart
Slag om Slotervaart escaleert: beslag op aandelen
De flits-overname van het Slotervaart Ziekenhuis door Loek Winter is voorlopig uitgesteld. Aysel Erbudak liet onmiddellijk beslag leggen op de aandelen.
8 Bijdragen
Antoine
lili
Francois
liliMarri
Bas
MarriTheo
Voor het tweede delict werd Erbudak in 1997 opgepakt, en in november 2000 veroordeeld tot vijftien maanden celstraf. , die alle drie voor Image Plus werkten. Na gratie te hebben aangevraagd bij de koningin om redenen die ze niet wil toelichten, wist Erbudak haar straf om te zetten in een taakstraf van 240 uur. Pas in 2007 diende ze die uit.
Wim
Spel is Uit
Daarmee lijkt de machtsstrijd om het ziekenhuis ten einde. Aysel Erbudak, de in maart dit jaar ontslagen directeur van het Slotervaart, probeerde de afgelopen maanden met haar kinderen de eigendom te verwerven. Toen vorige week de koopovereenkomst tussen de huidige eigenaren van het Slotervaart - de Beverwijkse familie Schram - en Winter een feit was, liet Erbudak snel beslag leggen op de aandelen. Daardoor was de overname geblokkeerd.
Erbudak hoopte gedurende het beslag een alternatief overnamebod te kunnen presenteren, maar daar heeft ze nu geen tijd meer voor. Het ziekenhuis en de familie Schram waarschuwden de afgelopen dagen dat de deal met Winter snel rond moest komen, omdat huisbankier ING en zorgverzekeraar Achmea anders de geldkraan zouden dichtdraaien. Gezien de moeizame financiële situatie zou dat het faillissement van het Slotervaart betekenen, stelde de ziekenhuisdirectie.
Erbudak betoogde dat de financiële problemen zwaar werden overdreven en dat er genoeg tijd was om haar alternatieve bod af te wachten.
Winter dreigde af te haken als de deal nog langer zou worden uitgesteld. Om dat te voorkomen spande de familie Schram een kort geding aan en eiste dat het beslag op de aandelen werd opgeheven. Vanmiddag bleek dat de rechter de familie in het gelijk stelde.