Slapeloze Nachten voor Pensioenfondsen

3 Connecties

Het is een nachtmerrie om op dit moment een pensioenfondsbestuurder te zijn, zegt Jan Dwarshuis.

Er zijn van die beroepen die de afgelopen jaren van oerdegelijk en relatief zorgeloos zijn veranderd in een complete nachtmerrie. Het vak van asset-manager van een pensioenfonds is er zo eentje. Als beheerder heeft u slapenloze nachten, dat kan niet anders.

Pensioenfondsen maken immers helse tijden door. Het dieptepunt is zo langzamerhand aangebroken. Aandelen worden immers al een poosje geteisterd door een wankel en troebel vooruitzicht van een wereldwijde groeivertraging. Maar als klap op de vuurpijl dalen nu ook nog de obligatierendementen naar niveaus waar pensioenfondsbestuurders heel nerveus van worden.

En de te dichten gaten werden al wijder en wijder. Maar dit soort combinaties zullen de pensioentekorten verder doen verslechteren. Naar mijn inschatting zullen de particuliere pensioenfondsen nog wat harder geraakt worden dan de publieke. De publieke zijn wat beter gespreid en beschikken over meer kennis – of huren dit slim in – om het naderende onheil te kunnen pareren. Verder rekenen particuliere pensioenfondsen vaak met een hoger jaarlijks rendement dan publieke. Tja, en dat draait nu wat harder tegen ze in.

Premie verhogen
Ordinair premie verhogen lijkt onvermijdelijk. U hoeft de krant maar open te slaan en u weet genoeg. De gemiddelde konijnenkop draait niet alleen op voor het gesodemieter binnen de EU, ziet zijn koopkracht niet alleen dalen, ziet zijn huis niet alleen per uur minder waard worden, maar ziet nu ook zijn ultieme spaarpot voor zijn oh zo mooi voorgespiegelde oude dag in rook op gaan. En dan te bedenken dat er zo links en rechts nog wel wat weg geroofd is bij pensioenfondsen in de goede jaren in ons wonderlijke beleggingsland. Zelfs de Nederlandse staat heeft zich daar schuldig aan gemaakt.

Ik heb het er wel eens vaker over gehad. Zo eens in de 70 jaar wordt het knokken geblazen en vindt er een gigantische transitie van rijkdom plaats. Wel nu: u zit er midden in en wordt geknipt en geschoren aan alle kanten terwijl u het nauwelijks in de gaten heeft of kunt bevatten. En voordat u het weet wat er echt aan de hand is, is het te laat.

Enorme uitdaging
De staat en lokale overheden staan voor een enorme uitdaging. De tekorten stapelen zich in rap tempo op en daardoor zijn ze extra kwetsbaar geworden voor volatiele markten zoals wij deze vandaag de dag kennen. U bent ook kwetsbaarder geworden en zelfs de meest stabiele factoren om u heen beginnen langzaam te wankelen. Dat beseft uw pensioenbeheerder als geen ander. En daarom heeft hij of zij wellicht een van de lastigste vakken die er te vinden zijn in Nederland. Wij benijden ze in ieder geval niet…Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.

Uw reactie is welkom via Dwarshuis@Columbeurs.nl

Jan Dwarshuis
Jan Dwarshuis
Als zelfstandig ondernemer is hij actief geweest in verschillende takken van sport. Tussentijds bleef hij op het terrein van...
Gevolgd door 36 leden